який чай найбільш корисний для серця: зелений, чорний та інші види

Існує чимало міфів про властивості та особливості впливу на серцево-судинну систему такого напою, як чай. Деякі вважають, що його настій надзвичайно корисний для здоров'я, а хтось стверджує протилежне: чай у великих кількостях може нашкодити, особливо серцю.

Насправді правда десь посередині. І зелений, і чорний, і інші чаї можуть принести як велике благо, так і шкоду людському серцю. Щоб використовувати всі корисні властивості цього напою по максимуму, потрібно просто правильно його вживати.

8 позитивних властивостей зеленого чаю

Цей напій отримують і того ж, але не піддавався ферментації сировини, що і звичайний чорний чай. Завдяки відсутності процесу окислення листя, він володіє особливим тонким смаком, ароматом і незвичайними властивостями.

  1. Містить багато корисних речовин. речовини, що містяться в листі чайного куща, володіють широким спектром позитивних властивостей і сприяють збереженню молодості, краси і сили: в продукті міститься маса мікроелементів, без яких неможливе нормальне функціонування серця і робота кровоносної системи.
  2. Велика кількість кофеїну. останні дослідження показують, що кофеїну в зеленому чаї більше, ніж у чорному, незважаючи на поширену протилежну думку.  Завдяки кофеїну, організм отримує величезну кількість енергії. З цієї причини без шкоди для серця його бажано пити вранці і вдень, але не більше двох-трьох чашок на добу.
  3. Профілактика інфаркту. за останніми дослідження медиків, напій знижує ризик виникнення інфаркту міокарда.
  4. Сприяє зниженню ваги. зелений чай сприяє позбавленню від зайвої ваги, настільки небезпечного для серцевого м'яза і судин. Його активно використовують в різних дієтах проти ожиріння і в розвантажувальні дні: він активізує обмін речовин, дає дуже хороший сечогінний ефект і позбавляє від набряків.
  5. Очищає судини. при регулярному споживанні зелений чай допомагає позбутися від атеросклерозу, сприяє позбавленню від холестеринових бляшок і не дає звужуватися просвітів артерій, зберігаючи їх еластичними. Він також знижує загальний рівень шкідливого холестерину в крові. Напій є хорошим засобом профілактики утворення тромбів і знижує ризик виникнення внутрішніх крововиливів.
  6. Знижує артеріальний тиск. якщо вживати його регулярно і потроху, то підвищений тиск знижується.
  7. Покращує настрій. цей напій вважається також природним антидепресантом: він підтримує не тільки фізичні сили, але і нормалізує психічний стан. Бадьорість духу важлива для серцево-судинної системи не менше, ніж мінерали і вітаміни. А в поєднанні з молоком він краще заспокоює нервову систему, не виснажуючи її.
  8. Уповільнює старіння. будучи потужним природним антиоксидантом, напій сприяє збереженню молодості серця і судинної системи.

При всіх його позитивні властивості, пити зелений чай бажано хоч і регулярно, але не більше 2-4 чашок на день , а також уникати вживання цього сильного за своїми достоїнствами продукту в особливі періоди:

  • У момент стресу;
  • У надзвичайно похилому віці;
  • При гіпертонічному кризі;
  • При підозрі на серцевий напад;
  • З високою температурою тіла.

Також подивіться відео:

увага! не принесе користі також несвіжий зелений чай: його можна заварювати по кілька разів, але після охолодження або на наступну добу пити його не слід.

Суперечливий вплив чорного чаю

По суті, чорний і зелений чаї &8212; це майже один і той же напій.

Але чорний вважається більш щадним за своїм впливом на серцевий м'яз, так як містить менше кофеїну та інших речовин. Хоч і поширена помилкова думка, що чорний чай містить більше кофеїну, насправді це не так.  він м'якше діє на весь організм. але поступається зеленому за своєю антихолестериновою дією.

Тому, якщо зелений чай сприятливий при захворюваннях судинної системи, то чорний оптимальніше пити при серцевих патологіях.

Необхідно знати ще про ряд особливостей цього напою.

  1. Занадто міцний настій здатний викликати тахікардію навіть у здоровому організмі. Збільшення частоти пульсу може викликати проблеми з серцем і судинами, як правило у тих людей, здоров'я яких підірвано іншими захворюваннями або шкідливими звичками (куріння, пристрасть до алкоголю).
  2. Поєднання з цукром. при додаванні цукру &8212; підвищує тиск, а без нього &8212; знижує.
  3. Не дуже міцний напій здатний знизити жар і, як наслідок, полегшити роботу серця. Міцний настій підвищує температуру і збільшує також навантаження на серцевий м'яз.
  4. При вживанні з молоком він більш щадяще впливає на нервову систему і серце. Правда деякі вчені вважають, що молоко перекреслює всі корисні властивості напою, особливо це нібито стосується протипухлинного впливу чаю.. Істину зрозуміти непросто і, ймовірно, варто прислухатися до свого організму. Але в будь-якому випадку любителям чаю з молоком дієтологи радять періодично вживати напій без молока, а в літньому віці взагалі від нього відмовитися і пити неміцний чорний чай.

Дивіться також:

6 рецептів на основі інших рослинних засобів

Для тих, хто боїться нашкодити своєму серцю неправильним підходом до вживання чаю, варто прислухатися до порад щодо поєднання його листя з іншими корисними рослинами .

Багато лікувальні трави можна купити в аптеці і просто додавати до листя чайного куща, можна скласти складний збір самостійно, а можна і повністю періодично замінювати традиційний чай трав'яним.

1. Настій мате. більш щадним енергетичним напоєм, але не шкодить при цьому серцю вважають настій мате. Це національний Аргентинський і Парагвайський напій. Правда до чайного куща він не має відношення. На вигляд він нагадує звичайний зелений чай, проте абсолютно не містить кофеїну: енергію організму дає інша речовина &8212; танін.

По корисності для серцево-судинної системи і організму в цілому мате може позмагатися зі звичним для європейця чаєм. В європейських країнах його прийнято заварювати частіше не за національними рецептами, а так само, як і звичайний чай або ж додавати до нього.

2. Меліса, валеріана, м'ята, пустирник. гарні і самі по собі, і при додаванні до чайної заварці такі заспокійливі трави, як меліса, валеріана, м'ята і пустирник. Якщо смак трав не подобається, краще вживати їх в поєднанні з іншими рослинами.

3. Інші трави. до неміцно завареного чорного чаю іноді додають і такі трави, як:

  • Конвалія;
  • Адоніс;
  • Любисток;
  • Горицвіт;
  • Шавлія;
  • Хвощ;
  • Кріп;
  • Ромашка аптечна та ін.

4. З плодів, ягід і кореневищ деяких рослин готують настої, які вимагають трохи більше часу заварювання, ніж листя. Тому їх краще наполягати в термосі або просто закутаними в теплі. Це, наприклад:

  • Глід;
  • Абрикос;
  • Цикорій;
  • Корінь імбиру.

5. Листя дерев і чагарників. сприятливо діють на всю серцево-судинну систему і чаї з листя садових і лісових дерев і чагарників. Це листя:

  • Брусниці;
  • Берези;
  • Малини;
  • Смородини та ін.

6. Іван-чай. не можна не згадати також ще про одне корисне рослині, традиційному для жителів середньої смуги &8212; Іван-чаї. Його лист зовні дуже схожий на лист чайного куща, готується він теж за такими ж принципами: подрібнюється або скручується, піддається (чи ні, &8212; що дає згодом напій, дуже схожий на звичайний зелений чай) ферментації і висушується.

Ця трава також додається до звичайного чайного листа або заварюється окремо. Володіє масою корисних для серця і судин властивостей, аналогічних властивостям чорних і зелених китайських та індійських чаїв, прекрасними смаковими якостями і яскравим ароматом. Практично не має протипоказань для сердечників.

Також перегляньте цю інфографіку:

важливо!  заварювати все трави бажано з розрахунку одна столова ложка на склянку води, але не крутим окропом, а трохи остиглим. Можна також робити настої на водяній бані протягом 14 хвилин. Так збережуться всі корисні речовини рослин і їх природні смакові якості.

Інші продукти, необхідні серцю

Скласти корисний для сердечника раціон, спираючись тільки на різновиди чаїв, неможливо. Підтримувати здоров'я і допомагати організму боротися з серцевими захворюваннями і проблемами судин потрібно системно, цілеспрямовано, використовуючи корисні властивості всіх доступних продуктів і уникаючи того, що відверто шкодить серцю.

Серйозно підтримати здоров'я сердечника може регулярно вживання:

  1. Свіжих фруктів, необхідних серцю, таких як лимони , хурма , гранати і банани ;
  2. Овочів &8212; гарбуза , солодкого перцю , лука і часнику (з обережністю при тахікардії);
  3. Садових і лісових ягід &8212; журавлини , винограду , калини (при гіпертонії & 8212; обов'язково!), чорноплідної горобини;
  4. Горіхів, гіркого шоколаду і сухофруктів &8212; кураги , Ізюма і чорносливу;
  5. Нежирних молочних (в дитячому віці) і кисломолочних продуктів;
  6. Жирної морської риби типу скумбрії, оселедця, сьомги;
  7. Таких корисних харчових добавок, як куркума , лляне насіння, рослинні нерафіновані олії , особливо оливкова, соєва, кедрова;
  8. Якісних натуральних червоних сухих вин, натуральної свіжомеленої кави, свіжих соків, розбавлених навпіл водою.

Наостанок ознайомьесь з відео:

Корисні для серцевого м'яза речовини є і в цих продуктах, і у всіх видах чаїв. Але судини і серце дуже вимогливі до грамотного харчування. Тому щоб отримати максимальну користь від такого цілющого рослини, як чай, потрібно ретельно підібрати сорти, дозування і вживати його в невеликих кількостях, але протягом усього життя.