чи корисна куркума для серця і як вона впливає на судини-4 факти

Куркума відноситься до індійських спецій, що входять до складу каррі, як основний компонент продукту.

Однак куркума не тільки відрізняється унікальним смаком, але і користю для серцево-судинної діяльності. Тому необхідно з'ясувати, як цей продукт впливає на серцевий м'яз і артеріальний тиск.

Склад продукту

Куркума-це трав'яниста рослина, яке фахівці відносять до роду імбирних. Його коріння дрібно подрібнюються в порошкоподібну їжу. У ній знаходяться безліч корисних речовин.

До складу продукту входять:

  • Куркумін: він сприяє зниженню шкідливих відкладень у вигляді холестерину в кров'яній системі, перешкоджає розвитку онкології, покращує функціонування печінки, нирок, а також налагоджує мікрофлору кишечника.
  • Антиоксиданти, які оновлюють судини, сприяють очищенню організму, а також продовжують молодість людини;
  • Вітаміни , що входять до складу продукту, до них відносять З,РР,В,до,Е, мінерали до них відносять: вміст заліза, йоду, кальцію і калію, які сприяють зміцненню серцево-судинної системи і благотворно впливають стан зовнішньої поверхні шкірного покриву.
  • Тумерон ;
крім основних необхідних елементів, в цьому продукті присутній марганець, залізо, ефірні масла, кальцій, а також йод. Ці речовини є необхідними складовими для активного способу життя, здоров'я органів людського організму і правильного функціонування серцевої системи.

4 факти про вплив на серцево-судинну систему

Куркума має безліч корисних властивостей для організму, а особливо для судин і серцевої діяльності. Її користь полягає в наступному:

  1. Захисна функція . згідно з одним дослідженням , куркумін сприятливо впливає на захисну функцію серцево-судинної системи. Також має лікувальні властивості при кардіотоксичності, серцево-судинних ускладненнях, серцевої недостатності і т д.
  2. Зниження ризику розвитку атеросклерозу. Продукт також сильний в лікуванні атеросклерозу, він знижує рівень холестерину в крові, а також благотворно впливає на стінки судин.
  3. Захист від гіпертензії. Продукт пом'якшує наслідки, що відбулися в зв'язку з проявами серцевої недостатності, тобто перешкоджає виникненню і розвитку гіпертензії. Гіпертензія-це наслідки ендотеліальної дисфункції, тобто ураження ендотелію (пластів клітин, що знаходяться у внутрішніх поверхневих шарах кровоносних судин). Індійська приправа сприяє поліпшенню структури судин, і здатна полегшити стан пацієнта при ендотеліальної дисфункції.
  4. Перешкода проти хімічного впливу. Куркума-це надійний захист для серця, яка рятує від токсикації будь-яких сильних лікарських препаратів.

Особливості вживання при гіпертонії

Індійська приправа необхідна гіпертонікам, з деяких причин відразу – вона впливає з різних сторін на гіпертонічний синдром. Крім цього, користь продукту для людей, які страждають гіпертонією, полягає в наступному:

  1. Сприяє стимуляції зниження маси тіла, оскільки основна причина для утворення гіпертонії це зайва вага, оскільки ожиріння найчастіше сприяє стрибкам тиску);
  2. Кров стає не такою в'язкою (тиск зростає, від потоку кров'яної рідини густої консистенції по судинах, розріджуючи її, при цьому посилюється кровотік, що знижує тиск);
  3. Впливає на зменшення кількісного складу холестерину в крові: йде очищення стінок від холестеринових згустків або як їх називають бляшок, тобто відбувається розширення судин, внаслідок чого нормалізується кровообіг, а потім тиск поступово знижується;
  4. Серцевий м'яз, опиняючись під впливом приправи, тонізується: Спеція впливає на поліпшення серцевої діяльності, зміцнює його, підсилює надходження крові до серцевого м'яза, збагачуючи її киснем.
здатність куркуми нормалізувати артеріальний тиск є вкрай важливим, проте її вживання потрібно проводити дозовано. Забороняється вживання подібної їжі в надмірній кількості, як і будь-які інші продукти харчування, оскільки існує ризик виникнення алергічної реакції з боку організму.

Для того щоб Спеція принесла користь при високому артеріальному тиску, необхідно приймати її за певними правилами:

  • Важливо пам'ятати, що куркума повинна вживатися в їжу в чистому вигляді, рекомендується приймати її по одній чайній ложці на добу, що знизить ризики гіпертонічного синдрому;
  • Крім споживання в чистому вигляді, цей продукт можна додавати в напої , такі як морс або чай, а також застосовувати при приготуванні солодких десертів;
  • Приготування страв повинно супроводжуватися додаванням її як приправи , використовуваної не тільки для солодких страв, але і для рибних і м'ясних виробів.

4 лікувальні рецепти

Фахівцями розроблено безліч рецептів, які здатні допомагати при серцево-судинних захворюваннях. Куркума робить благотворний вплив на стан організму, якщо її вживають за правилами. Перевагу слід віддавати таким рецептам як:

  1. Засіб для полегшення гіпертонії. при високому артеріальному тиску, рекомендується вживати порошок куркуми в кількості ½ чайної ложки і однієї щіпки перцю (чорного). Ці компоненти з'єднують і вживають тільки раз на добу. Важливо пам'ятати, що початок прийому проводять з малої дози порошку.
  2. Проти аритмії. стабілізацію серцевого ритму можна відновити простим рецептом куркуми та кави. У заварений напій додають половину чайної ложки жовтої приправи, після чого випивають його.
  3. Для зміцнення ССС. для того щоб зміцнити м'яз серця, потрібно вживати куркуму і мед, оскільки він має загальнозміцнюючу дію для судин і серцевої діяльності. Для приготування беруть 100 грамів меду і змішують з однією столовою ложкою приправи. Отриману суміш перекладають в скляну ємність і ставлять в холодильник. Вживають по половині чайної ложки за одну добу. 5 фактів про користь меду для серця ми розглянули в окремій статті.
  4. Паста для очищення судин. цей ефективний метод для чищення судин в організмі називають «золоте молоко». Його готують наступним шляхом: беруть 5-6 столових ложок жовтого порошку куркуми і викладають їх в невелику каструлю. Потім заливають склянкою чистої води і варять 10 хвилин. Отриману суміш зберігають в умовах холодильника. Напій вживають, перекладаючи одну ложку отриманої суміші в молоко. За бажанням в нього необхідно додати солодкий мед або фрукти.

Тепер поговоримо про можливу шкоду і протипоказання.

Протипоказання

Перед тим, як перейти до успішної профілактики серцево-судинних недуг за допомогою золотистої приправи, потрібно знати всі нюанси, пов'язані з її вживанням. до них відносять наступні види протипоказань:

  • При алергічних реакціях на куркуму її вживання суворо заборонено;
  • Під час виношування плоду і лактації;
  • Виразка шлунка і гастрит є протипоказаннями до вживання;
  • При наявності такого захворювання, як гепатит куркума також протипоказана.

Що ще потрібно включити в раціон?

Крім куркуми, існує ще безліч корисних продуктів, які повинні бути додані в повсякденний раціон харчування. До них відносять:

  1. Корисні фрукти для серця. фрукти, що містять селен і калій, слід вживати регулярно. До них відносять банани і хурму з високим вмістом вітамінів. Лимон і гранат мають підвищену кількість вітаміну C, що також важливо.
  2. Овочі для серцево-судинної системи. користь овочів, таких як перець і гарбуз очевидна. Їх потрібно їсти для правильної роботи серця. Лук і часник повинні бути присутніми в стравах для зміцнення імунітету.
  3. Ягоди. ягоди корисні і зміцнюють серцевий м'яз, а також покращують кровотік. Необхідно з'їдати журавлину і виноград для очищення судин, а також вживати калину для зниження артеріального тиску.
  4. Горіхи. цей продукт зміцнює серцевий м'яз, а також налагоджує серцевий ритм. До найбільш корисних горіхів відносять волоські і мигдальні, також слід віддавати перевагу арахісу.
  5. Сухофрукти. фахівці помітили, що сухофрукти містять більше корисних речовин, ніж свіжі плоди, тому їх потрібно застосовувати в їжі, особливо курагу , Ізюм і чорнослив. А ще краще з усього цього зробити серцеву пасту Амосова .
  6. Мед. Продукт бджільництва порадує не тільки приємним смаком, але і позитивним впливом на серце. Це натуральна захист судин від» поганого " холестерину.
  7. Молочна продукція. Молоко і продукти, виготовлені на його основі, володіють великою кількістю вітамінів і кальцію, здатного не тільки зміцнити кістки, але і м'язи, в тому числі і серцеву.
  8. Риба в раціоні харчування. риба, в боротьбі за здоров'я серця, є одним з найефективніших продуктів. Перевагу слід віддати жирним сортам: скумбрії, горбуші і трісці. Від консервованої риби рекомендується відмовитися.
  9. Деякі масла. натуральні масла: оливкова і лляне володіють вітамінами, в тому числі вітаміном Е, що надає вплив на серце і стан кровотоку. Ефект помітний вже після перших тижнів застосування цих продуктів.
  10. Гіркий шоколад. продукція з шоколаду не завжди є корисною. У білому і молочній шоколаді практично немає корисних речовин, а темний шоколад містить какао-боби зміцнюють серце і м'язи.
  11. Свиняче сало. арахідонова кислота в складі свинячого сала сприяє нормалізації серцевого функціонування і зміцненню його м'язи. Тому, незважаючи на жирність, в ньому багато корисних елементів.

Висновок

Куркума сприяє правильній роботі серця і очищенню судин від зайвого холестерину. Однак важливо пам'ятати, що золотиста приправа повинна бути застосована тільки в малих кількостях. В іншому випадку, така добавка в їжу здатна викликати негативну реакцію з боку організму. Тому вживати її потрібно в помірних кількостях.