Чи справді шоколад корисний для серця та судин: що говорить наука?

Шоколад є вкрай популярним продуктом у всьому світі.

Одні вважають його засобом для лікування і профілактики багатьох хвороб, в тому числі і серцевих, а інші категорично проти будь-якої солодкої їжі.

Щоб докопатися до суті і з'ясувати, який вплив шоколад надає на серцево-судинну систему, необхідно детально розглянути 2 найбільш важливих його складових – какао і цукор. Адже саме ці складові визначають його вплив на організм. У цьому матеріалі ми будемо активно використовувати посилання на авторитетні дослідження , для підтвердження сказаного.

Вплив шоколаду на серце - 5 фактів

Якщо міркувати про властивості шоколаду, тоді слід відразу обмовитися, що вчені вважають корисним тільки гіркий (чорний) шоколад. Він позитивно впливає на серцево-судинну систему за рахунок двох речей:

  • Високий вміст какао-продуктів (більше 50%), що входять до його складу, які в свою чергу насичені поліфенолами. Ці хімічні сполуки знаходяться в какао-бобах і благотворно впливають на серцеву функціональність, що підтверджено одним масштабним дослідженням . Крім унікальних смакових відчуттів, какао здатне збагатити тіло людини флавоноїдами, які важливі для еластичності і очищення судин, а відповідно какао сприяє профілактиці атеросклерозу і багатьох інших захворювань. Нікотинова кислота, яка також входить в хімічний склад какао, бере участь в ліпідному обміні і сприяє виведенню шкідливого холестерину.
  • Низький вміст цукру, щодо какао-продуктів. Цукор має безумовне руйнівний вплив на серце, і багаторазово підвищує ризик пов'язаних з ним захворювань ( доказ ). Організм людини витрачає багато енергії і кальцію для того щоб засвоїти цукор. При тривалому прийомі цукру страждає імунна система, і організм швидше піддається старінню. Для серця цей продукт ще й шкідливий тим, що підвищує артеріальний тиск.

Ось саме співвідношення цих двох складових – шкідливого цукру і корисного какао, визначають, в який бік рушить маятник впливу на організм обраної вами плитки – позитивну або негативну. Звичайно, навіть гіркий шоколад не допоможе при болю в серці без участі медикаментозної терапії. Однак він має деякі позитивні властивості:

  1. Знижує підвищений артеріальний тиск ( доказ 1 , доказ 2 ), що особливо важливо при гіпертонії;
  2. Позитивно впливає на кровотік, що робить роботу серця полегшеною, тобто знижує навантаження на нього;
  3. Гіркий шоколад, з'їдений у невеликих кількостях, знижує ризик смертності від серцевих захворювань ( доказ );
  4. Користь поширюється не тільки на серце, але і на судинну систему, оскільки така їжа сприяє виведенню шкідливого холестерину;
  5. Вчені помітили, що гіркий шоколад при помірному поїданні, знижує ризик затвердіння судин, які є основною причиною серцевих нападів.
магній і калій в складі шоколадних продуктів беруть участь в нормалізації скорочень серця і рятують від аритмії. Тому какао є ефективним засобом для підтримки судин і серцевої діяльності.

Які види є найбільш бажаними?

Як ми визначили вище, благотворний вплив на серце несе тільки темний шоколад. У ньому немає специфічних добавок, які застосовують в білому і молочних сортах. Але наскільки шкідливі інші види шоколаду?

Давайте розіберемося в його сортах і вже на основі цього зробимо висновки.

  1. Гіркий (Темний). такий тип шоколаду є лідером за вмістом корисних речовин, які називаються флавоноїди. Вони виводять оксид азоту з крові і тим самим покращують стан кровотоку. Він служить антиоксидантом для тіла людини і нормалізує баланс артеріального тиску. Якість шоколаду залежить від кількості входять до його складу какао-бобів.
  2. Білий. Цей вид шоколаду повністю марний для організму і відповідно для серцево-судинної діяльності. У цьому виді ласощів міститься висока кількість шкідливих жирів. Поєднання вуглеводів і жирів може відбитися на серцебитті і стані судин, оскільки з'являється зайвий холестерин.
  3. Молочний. у складі молочного шоколаду наступні інгредієнти: тертий какао, молочний порошок, лецитин, какао-масло, цукрова пудра. На відміну від гіркого сорту, в ньому більше цукру, який негативно відбивається на стані серця. До того ж недобросовісні виробники можуть застосовувати різні шкідливі добавки для здешевлення харчових матеріалів або тривалого зберігання. Оскільки в такій плитці багато шкідливих жирів, вони підвищують рівень поганого холестерину. Єдиним плюсом молочного шоколаду є антистресовий ефект, який заспокоює нервову систему, а значить і покращує серцевий ритм.

Висновок

Вивчивши склад трьох видів плиток, можна з упевненістю віддати перевагу гіркому продукту. Його склад більш натуральний в порівнянні з іншими плитками. до того ж у ньому менше цукру. Серцево-судинна система потребує саме в темному шоколаді з високим вмістом какао-бобів.

у невеликих кількостях кофеїн також позитивно впливає на серцево-судинну систему. Кількісний склад кофеїну в білій плитці нижче, ніж в темній. Це ще один мінус у бік білого шоколаду.

Протипоказання

Не кожна людина може включати в раціон цю солодкість. для багатьох людей вона несе ризик, тому потрібно знати, коли вона заборонена до вживання. до протипоказань шоколаду відносять:

  • При надмірному вживанні, можливо відкладення зайвих жирів і збільшення у вазі;
  • Один з компонентів цієї їжі здатний викликати алергічну реакцію;
  • Через надлишок кофеїну може розвинутися аритмія або безсоння;
  • Плитка неякісного шоколаду впливає на відкладення холестерину і впливає на стан судин.

Ще 10 важливих продуктів

Правильне харчування – це запорука довголіття і здоров'я судин, а також серця. Тому потрібно знати їжу, яка має бути присутня на столі людини, що піклується про своє здоров'я. До неї відносять:

  1. Фрукти для серцево-судинної системи. вживання фруктів, при відсутності на них алергії, можна проводити на щоденній основі. Особливою користю відрізняються ті, де високий вміст калію. Це банани і хурма , що зміцнюють стінки судин і серцевий м'яз. Лимон і гранат покращують кровотік.
  2. Овочі, необхідні для серця. овочі, такі як гарбуз або перець всіх сортів , відрізняються вітамінами і мікроелементами. Лук і часник захищають судини і організм від різних захворювань.
  3. Горіхи. ця їжа зміцнює серцевий м'яз і збагачує організм корисним білком. До ефективних для серця горіхів відносять арахіс і волоський.
  4. Сухофрукти. користь сухофруктів вище, ніж у стиглих плодів. Курага і Ізюм зміцнюють серцевий м'яз і дарують організму безліч вітамінів. Також можна приготувати серцеву пасту Амосова та інші суміші із сухофруктів і горіхів .
  5. Молочна продукція. Молока і продукти з нього потрібні для додання кальцію організму, а також інших речовин для активного життя.
  6. Риба. страви з риби несуть більше користі, ніж м'ясо, особливо це стосується серцево-судинної системи. Тому жирна морська риба корисна, і її потрібно включати в раціон.
  7. Сало. у складі сала є арахідонова кислота, що постачає «мотор» необхідною енергією. Тому в малих кількостях цей продукт корисний.
  8. Куркума. вченими доведено, що Індійська приправа покращує артеріальний тиск, зміцнює м'яз серця і сприяє правильному кровообігу.
  9. Деякі масла. лляна і оливкова олія багаті вітамінами, особливо вітаміном, потрібним серцю. Вони є антиоксидантами і сприяють очищенню судин.
  10. Напої. вживання чаю і кави, як природних антиоксидантів цінно, але в помірній кількості. Домашній сік і червоне вино корисні для правильного кровообігу.

Також подивіться на інфографіку нижче:

Відео по темі

Нарешті перегляньте відео нижче:

Висновок

Отже, як ми вже з'ясували, корисний тільки гіркий вид шоколаду. Саме йому потрібно віддавати перевагу при виборі цього продукту. Завжди потрібно пам'ятати про те, що не можна переїдати, оскільки можна отримати алергічну реакцію. Все потрібно робити в міру і з розумом.