4 види масел, корисних для здоров'я серця і судин

Нерафіновані рослинні масла не просто корисні для серцево-судинної системи, а вкрай необхідні нам кожен день, оскільки мають в своєму складі речовини, що захищають серце від хвороб. Це жирні кислоти, які засвоюються виключно з їжею.

Ненасичені кислоти попереджають атеросклероз і руйнують вже наявні атеросклеротичні бляшки на стінках судин. Причому всі нерафіновані масла мають різний склад і практично не замінюють один одного.

У цій статті ми будемо активно використовувати посилання на дослідження , розміщені на офіційному сайті Національного центру біотехнологічної інформації США.

1. Лляний

Незаслужено забуте сьогодні масло насіння льону виключно корисно для здоров'я серцево-судинної системи. великий вміст альфа-ліноленової кислоти дозволяє його використовувати не тільки як харчовий продукт, але і як чудову біологічно активну добавку.

Його отримують методом холодного пресування, тому воно додається в готові гарячі і холодні страви або приймається по одній чайній ложці як ліки за години перед сніданком або натщесерце на ніч.

Передозування По або терміну прийому бути не може, а корисність його унікальна:

  1. Зміцнення стінок судин і зменшення запальних явищ в них;
  2. Розрідження крові та профілактика утворення тромбів;
  3. Підвищення еластичності стінок судин;
  4. Зниження рівня поганого холестерину і цукру в крові.

У цьому дослідженні у людей, які регулярно вживали лляне масло, був значно знижений ризик розвитку атеросклерозу.

Звичайно, лляна олія сама по собі не вилікує гіпертонію, атеросклероз, ішемічну хворобу чи інші серцево-судинні захворювання, але попередити їх або зменшити прояв при регулярному вживанні цілком здатне.

оскільки лляне масло знижує рівень цукру в крові і розріджує її, при вживанні ряду медикаментів, наприклад, аспірину або діабетичних препаратів, важливо не переборщити з корисним продуктом, а знати міру.

2. Оливковий

Масло з оливок, вироблене холодним способом взагалі вважається одним з найкорисніших продуктів на планеті. завдяки ненасиченим жирам, воно є не тільки поживним і смачним продуктом, але і справжніми ліками для судин, так як має здатність знижувати рівень холестерину в крові.

У цьому дослідженні вчені підтвердили, що у жителів країн середземномор'я низький ризик серцево-судинних хвороб тісно пов'язаний з щоденним вживанням оливкової олії.

І це дослідження доводить, що вживання оливкової олії знижує ризик розвитку серцевих патологій у людей, що мають до них прихильність.

Цінність його в тому, що в ньому містяться ненасичені кислоти:

  • Олеїнова та лінолева;
  • Пальмітинова та стеаринова.
двох столових ложок на добу, доданих в натуральні заправки для салатів або соусів для гарнірів, досить для того, щоб запобігти багатьом хворобам серця і ніколи не звертатися з цього приводу до лікарів. Якщо немає бажання додавати продукт в їжу, хоча це кращий спосіб облагородити блюдо, можна приймати його натщесерце по одній ложці вранці і ввечері.

3. Соняшниковий

Нерафінована соняшникова так само благотворно впливає на серце, як лляне і оливкова. особливо рекомендують його дієтологи тим, кому воно генетично близьке за складом.

Регулярне вживання допомагає запобігти багатьом патологіям серцево-судинної системи:

  • Інфаркти та інсульти;
  • Ішемію серця, атеросклероз та ін.
соняшникову олію традиційно називають "пісною" (хоча пісними є всі рослинні продукти). У зв'язку з цим багато вживають його непомірно, перевищуючи допустиму кількість і, як наслідок, отримуючи ожиріння, що ніяк не може сприяти нормальній роботі серця. Рекомендована кількість &8212; близько 20 грамів на день.

4. Часниковий

Це масло готують, наполягаючи сирий часник на будь-якому нерафінованому маслі.

Такий продукт не є лікарським препаратом, тому навряд чи вилікує вже наявні серйозні захворювання, але в сукупності зі спеціалізованим лікуванням він дуже значущий як профілактика:

  • Гіпертонії і підвищеного вмісту холестерину;
  • Ішемічної хвороби серця, атеросклерозу і серцевих нападів.

Величезний масив наукових досліджень говорить про те , що часник є вкрай ефективним кардіопротектором, зачищаючи серце від великої кількості захворювань.

Секрет цілющих достоїнств часнику, як і масла на його основі, криється в унікальному речовині, яке не міститься в часнику спочатку, а утворюється при механічному руйнуванні клітин часнику. називається воно алліцин. готовий продукт можна придбати і в аптеці у флаконі або в капсулах, але зроблене самостійно не залишить сумнівів у своїй натуральності.

біологічно активне масло неможливо приготувати з цілих часточок часнику: аліцин виділиться тільки після нарізування або натирання часнику на тертці.

Для приготування в домашніх умовах необхідно:

  1. Приготуйте чисті банки з закрученими кришками.
  2. Очистити часник від лушпиння.
  3. Поставте масло трохи нагрітися, але ні в якому разі не дайте йому закипіти!
  4. Поки воно гріється, нарізати дрібно часник, покласти в банки і відразу закрутити кришки.
  5. Нагріте масло розлити по банках, закрутити кришки і настоювати в темному прохолодному місці, але не в холодильнику, 7 &8212; 10 днів. Після цього прибрати на зберігання в холодильник.

Пропорції інгредієнтів можуть бути довільними, в залежності від бажаної насиченості: від однієї великої головки часнику на півлітра. Якщо немає бажання додавати його в їжу, то з лікувально-профілактичними цілями можна приймати по ложці 3 рази на день, за кілька хвилин до їжі.

Наукові факти про користь часнику для серця ми розглянули тут.

Інші корисні рослинні жири

У раціоні в залежності від сезону, менталітету, харчових традицій і доступності продукту будуть корисні і інші нерафіновані масла. Кожне з них має свої смакові достоїнства і позитивними властивостями:

  1. Кунжутне схоже з уже перерахованими, до того ж регулює рівень кислотності крові, попереджає аритмію і тахікардію; налагоджує обмін речовин, що теж сприятливо для серця.
  2. Рапсове за своїм складом і корисності прирівнюється до високосортного оливковову, до того ж, має приємний горіховий присмак.
  3. Приготоване з волоського горіха , до всіх перерахованих вище властивостей, має здатність запобігати розвитку тромбофлебіту.
  4. Олійна культура Рижик є сировиною для незаслужено забутого рижикового масла. Спектр лікувальних властивостей його, в тому числі і для серця, надзвичайно великий. Особлива відмінність його від інших продуктів &8212; у великому вмісті магнію, вкрай необхідного для всієї серцево-судинної системи.
  5. Гарбуз, гірчиця та кедр також кожне по-своєму корисно для підтримки здоров'я судин і кровоносної системи.

Складно переоцінити позитивні властивості кожного з рослинних НЕРАФІНОВАНИХ масел. Чергування їх в раціоні &8212; найбільш оптимальний спосіб підтримати здоров'я серця.

Також ознайомтеся з інфографікою:

Дивіться також:

Топ 9 фруктів і овочів з доведеною користю для серця

Які жири можуть бути небезпечними?

Володіючи великим спектром лікувальних властивостей, деякі жири обов'язково повинні бути в раціоні людини, але в дуже обмежених кількостях, оскільки вони містять насичені жирні кислоти, і завищення норми їх вживання може стати джерелом серцевих захворювань.

В першу чергу це:

  • Вершкове масло та жири в молочних продуктах, таких як сир;
  • Яловичий жир, сало та жир у м'ясі птиці;
  • Кокосове, арахісове, а також всім відомі пальмова олії.

Вживання таких продуктів час від часу великої шкоди здоров'ю не принесе, але з регулярного меню їх краще виключати.

А ось корисність рослинних олій викликають суперечки вчених-медиків, дієтологів і біологів. Справа в тому, що ці натуральні продукти цінні ненасиченими жирними кислотами, але деякі з них містять Омега-6 і Омега-3 кислоти в сприятливих пропорціях, а в деяких з них мало Омега-3. За останніми науковими даними, надмірне вживання цих рослинних олій може завдати такої ж шкоди серцю, як, наприклад, і тваринні жири. До останніх відносяться, зокрема, кукурудзяна і сафлорова олія.

обережно! Два види жирів категорично не варто вживати ні для серця, ні для інших органів: це рафіновані масла (в них просто немає ніякої користі, крім того, що вони &8212; джерело енергії) і гідрогенізовані жири, або трансжири, тобто доведені до твердого стану рослинні масла. Це перш за все маргарини і спреди; на їх основі готують промисловим способом випічку, солодощі та фаст-фуд.

Що ще треба включити в раціон?

Складаючи меню для здорової серцево-судинної системи, потрібно звернути увагу і на інші натуральні продукти. Багатше всього корисними речовинами:

Також ознайомтеся з інфографікою:

Цікаве відео

Також перегляньте відео на цю тему:

Різноманітність меню, що складається з натуральних продуктів, забезпечить здоров'я серця. Головне &8212; дотримання балансу і помірності навіть в рекомендованих продуктах.