4 види масел, корисних для здоров'я серця і судин
Нерафіновані рослинні масла не просто корисні для серцево-судинної системи, а вкрай необхідні нам кожен день, оскільки мають в своєму складі речовини, що захищають серце від хвороб. Це жирні кислоти, які засвоюються виключно з їжею.
Ненасичені кислоти попереджають атеросклероз і руйнують вже наявні атеросклеротичні бляшки на стінках судин. Причому всі нерафіновані масла мають різний склад і практично не замінюють один одного.
У цій статті ми будемо активно використовувати посилання на дослідження , розміщені на офіційному сайті Національного центру біотехнологічної інформації США.
Зміст
1. Лляний
Незаслужено забуте сьогодні масло насіння льону виключно корисно для здоров'я серцево-судинної системи. великий вміст альфа-ліноленової кислоти дозволяє його використовувати не тільки як харчовий продукт, але і як чудову біологічно активну добавку.
Його отримують методом холодного пресування, тому воно додається в готові гарячі і холодні страви або приймається по одній чайній ложці як ліки за години перед сніданком або натщесерце на ніч.
Передозування По або терміну прийому бути не може, а корисність його унікальна:
- Зміцнення стінок судин і зменшення запальних явищ в них;
- Розрідження крові та профілактика утворення тромбів;
- Підвищення еластичності стінок судин;
- Зниження рівня поганого холестерину і цукру в крові.
У цьому дослідженні у людей, які регулярно вживали лляне масло, був значно знижений ризик розвитку атеросклерозу.
Звичайно, лляна олія сама по собі не вилікує гіпертонію, атеросклероз, ішемічну хворобу чи інші серцево-судинні захворювання, але попередити їх або зменшити прояв при регулярному вживанні цілком здатне.
2. Оливковий
Масло з оливок, вироблене холодним способом взагалі вважається одним з найкорисніших продуктів на планеті. завдяки ненасиченим жирам, воно є не тільки поживним і смачним продуктом, але і справжніми ліками для судин, так як має здатність знижувати рівень холестерину в крові.
У цьому дослідженні вчені підтвердили, що у жителів країн середземномор'я низький ризик серцево-судинних хвороб тісно пов'язаний з щоденним вживанням оливкової олії.
І це дослідження доводить, що вживання оливкової олії знижує ризик розвитку серцевих патологій у людей, що мають до них прихильність.
Цінність його в тому, що в ньому містяться ненасичені кислоти:
- Олеїнова та лінолева;
- Пальмітинова та стеаринова.
3. Соняшниковий
Нерафінована соняшникова так само благотворно впливає на серце, як лляне і оливкова. особливо рекомендують його дієтологи тим, кому воно генетично близьке за складом.
Регулярне вживання допомагає запобігти багатьом патологіям серцево-судинної системи:
- Інфаркти та інсульти;
- Ішемію серця, атеросклероз та ін.
4. Часниковий
Це масло готують, наполягаючи сирий часник на будь-якому нерафінованому маслі.
Такий продукт не є лікарським препаратом, тому навряд чи вилікує вже наявні серйозні захворювання, але в сукупності зі спеціалізованим лікуванням він дуже значущий як профілактика:
- Гіпертонії і підвищеного вмісту холестерину;
- Ішемічної хвороби серця, атеросклерозу і серцевих нападів.
Величезний масив наукових досліджень говорить про те , що часник є вкрай ефективним кардіопротектором, зачищаючи серце від великої кількості захворювань.
Секрет цілющих достоїнств часнику, як і масла на його основі, криється в унікальному речовині, яке не міститься в часнику спочатку, а утворюється при механічному руйнуванні клітин часнику. називається воно алліцин. готовий продукт можна придбати і в аптеці у флаконі або в капсулах, але зроблене самостійно не залишить сумнівів у своїй натуральності.
Для приготування в домашніх умовах необхідно:
- Приготуйте чисті банки з закрученими кришками.
- Очистити часник від лушпиння.
- Поставте масло трохи нагрітися, але ні в якому разі не дайте йому закипіти!
- Поки воно гріється, нарізати дрібно часник, покласти в банки і відразу закрутити кришки.
- Нагріте масло розлити по банках, закрутити кришки і настоювати в темному прохолодному місці, але не в холодильнику, 7 &8212; 10 днів. Після цього прибрати на зберігання в холодильник.
Пропорції інгредієнтів можуть бути довільними, в залежності від бажаної насиченості: від однієї великої головки часнику на півлітра. Якщо немає бажання додавати його в їжу, то з лікувально-профілактичними цілями можна приймати по ложці 3 рази на день, за кілька хвилин до їжі.
Наукові факти про користь часнику для серця ми розглянули тут.
Інші корисні рослинні жири
У раціоні в залежності від сезону, менталітету, харчових традицій і доступності продукту будуть корисні і інші нерафіновані масла. Кожне з них має свої смакові достоїнства і позитивними властивостями:
- Кунжутне схоже з уже перерахованими, до того ж регулює рівень кислотності крові, попереджає аритмію і тахікардію; налагоджує обмін речовин, що теж сприятливо для серця.
- Рапсове за своїм складом і корисності прирівнюється до високосортного оливковову, до того ж, має приємний горіховий присмак.
- Приготоване з волоського горіха , до всіх перерахованих вище властивостей, має здатність запобігати розвитку тромбофлебіту.
- Олійна культура Рижик є сировиною для незаслужено забутого рижикового масла. Спектр лікувальних властивостей його, в тому числі і для серця, надзвичайно великий. Особлива відмінність його від інших продуктів &8212; у великому вмісті магнію, вкрай необхідного для всієї серцево-судинної системи.
- Гарбуз, гірчиця та кедр також кожне по-своєму корисно для підтримки здоров'я судин і кровоносної системи.
Складно переоцінити позитивні властивості кожного з рослинних НЕРАФІНОВАНИХ масел. Чергування їх в раціоні &8212; найбільш оптимальний спосіб підтримати здоров'я серця.
Також ознайомтеся з інфографікою:
Дивіться також:
Які жири можуть бути небезпечними?
Володіючи великим спектром лікувальних властивостей, деякі жири обов'язково повинні бути в раціоні людини, але в дуже обмежених кількостях, оскільки вони містять насичені жирні кислоти, і завищення норми їх вживання може стати джерелом серцевих захворювань.
В першу чергу це:
- Вершкове масло та жири в молочних продуктах, таких як сир;
- Яловичий жир, сало та жир у м'ясі птиці;
- Кокосове, арахісове, а також всім відомі пальмова олії.
Вживання таких продуктів час від часу великої шкоди здоров'ю не принесе, але з регулярного меню їх краще виключати.
А ось корисність рослинних олій викликають суперечки вчених-медиків, дієтологів і біологів. Справа в тому, що ці натуральні продукти цінні ненасиченими жирними кислотами, але деякі з них містять Омега-6 і Омега-3 кислоти в сприятливих пропорціях, а в деяких з них мало Омега-3. За останніми науковими даними, надмірне вживання цих рослинних олій може завдати такої ж шкоди серцю, як, наприклад, і тваринні жири. До останніх відносяться, зокрема, кукурудзяна і сафлорова олія.
Що ще треба включити в раціон?
Складаючи меню для здорової серцево-судинної системи, потрібно звернути увагу і на інші натуральні продукти. Багатше всього корисними речовинами:
- Фрукти і ягоди для серця . Яблуко, банани , персики, абрикоси, гранат , авокадо, виноград , чорниця, вишня, черешня, журавлина , калина .
- Овочі для здоров'я серця і зелень . помідори , морква, картопля з шкіркою, брокколі, лук і часник, болгарський перець , гарбуз , шпинат, вся темно-зелена зелень;
- Горіхи для серцево-судинної системи . мигдаль, волоські, макадамія, лісові горіхи, пекани, фісташки, кедрові;
- Молочні продукти . нежирні сири, йогурти, сир, маложирний кефір;
- Солодощі. сухофрукти , серцева паста Амосова , гіркий шоколад
- Сало в помірних кількостях;
- Спеції. Куркума, часник, насіння чіа та льону;
- Зернові. практично всі каші, особливо вівсяна;
- Напої. зелений чай, кава, червоне вино, гранатовий сік, компоти, морси.
Також ознайомтеся з інфографікою:
Цікаве відео
Також перегляньте відео на цю тему:
Різноманітність меню, що складається з натуральних продуктів, забезпечить здоров'я серця. Головне &8212; дотримання балансу і помірності навіть в рекомендованих продуктах.