детальний огляд: чи корисні помідори для серця, судин і крові і при яких хворобах їх можна їсти?

При регулярному вживанні помідори виключно корисні для здоров'я, і в тому числі вони захищають від захворювань серця, судин і крові.

Після їх включення в раціон поліпшується робота серцевого м'яза, зменшується ймовірність утворення тромбів, знижується ризик розвитку гіпертонії, атеросклерозу і недокрів'я, інфарктів та інсультів.

Конкретніше про вплив помідорів на організм і про можливість їх вживання при різних захворюваннях ми поговоримо в нашій статті.

Який вплив вони мають на серце?

При регулярному вживанні томати роблять позитивний вплив на стан і серця і на його роботу:

  1. Покращують серцевий ритм (особливо корисні вони при тахікардії, миготливої аритмії, екстрасистолії);
  2. Знижують ризик розвитку ішемічної хвороби серця;
  3. Запобігають розвитку гіпертонії;
  4. Зменшують прояви стенокардії;
  5. Надають протизапальний ефект.

Помідори рекомендується включати в свій раціон людям з підвищеною збудливістю нервової системи. цей стан-одна з причин розвитку гіпертонічної хвороби . Результатом гіпертонії стає гіпертрофія серцевого м'яза і підвищене пошкодження міокарда вільними радикалами. Імовірність смерті від захворювань серця при цьому стані збільшується в два рази, ризик інфаркту зростає на 20%.

Антиоксиданти, що містяться в томатах, захищають серце від вільних радикалів, які надають шкідливу дію. Регулярне вживання цих овочів сприяє відновленню серцевого м'яза, в якій розвинулися якісь порушення.

Томати і приготовані з них продукти харчування рекомендується включати в раціон після інфаркту — це дозволяє зменшити ризик його повторення . Щоб отримати позитивний ефект, можна вживати сирі і варені помідори, томатний сік і томатну пасту. Тому відповідь на питання &8212; чи можна їсти цей продукт після інфаркту &8212; однозначно позитивний. Пити томатний сік теж не забороняється.

важливо! варто віддати перевагу непідсоленого томатного соку, так як при включенні в раціон великої кількості солі порушується баланс електролітів і погіршується робота серцевого м'яза. В результаті може розвинутися гіпертонія. Також не рекомендується їсти солоні і мариновані томати.

Свіжі або варені помідори, несолоний томатний сік і томатна паста не мають протипоказань до вживання. При захворюваннях серця вони можуть принести тільки користь.

Вплив на судини

Включення в раціон помідорів позитивно позначається і на стані судин:

  • Ці овочі захищають від атеросклерозу і збільшують прохідність судин;
  • Знижують рівень запалення в артеріях і венах;
  • Відновлюють пошкоджені вени і артерії і збільшує їх еластичність.

Розвитку атеросклерозу перешкоджає антиоксидант лікопін , який міститься в томатах. Завдяки регулярному поповненню його запасів рівень холестерину в крові падає, а просвіт артерій і вен збільшується. Жовті помідори та зелені містять більше лікопіну, ніж червоні. Зміст цієї речовини збільшується після теплової обробки, таким чином, приготовані овочі виявляються корисніше сирих.

зверніть увагу! томати треба вживати разом з продуктами, які багаті корисними жирами — такими як оливкова олія і авокадо. В такому випадку організм засвоює в кілька разів більше лікопіну.

Відкладенню холестеринових бляшок перешкоджають і вітаміни, які містяться в помідорах у великих кількостях. Також рекомендується проводити чистку судин томатним соком щоб очистити судини, досить випивати півлітра соку в день. Лікувальний вплив також надають зелені помідори.

Вітамін C, за змістом якого ці овочі не поступаються цитрусовим, сприяє зміцненню стінок артерій і вен . Такий же ефект надають і кальцій. Помідори виявляються корисні при варикозі. При цьому захворюванні можна не тільки вживати їх в їжу, але і накладати на ноги компреси зі свіжих томатів.

На рівень цукру в крові у більшості людей ці овочі практично не впливають . Але в деяких випадках вони можуть викликати його підвищення. Щоб визначити індивідуальну реакцію організму на томати, треба заміряти рівень цукру глюкометром після їх вживання.

Як вони впливають на кров?

Помідори містять залізо у великих кількостях. Завдяки цьому вони стимулюють кровотворення — при їх включенні в раціон збільшується рівень гемоглобіну . Такий же ефект надає і фолієва кислота, якої також багаті ці овочі. Тому вони корисні всім, хто страждає анемією (недокрів'ям).

Жінки під час вагітності часто відчувають нестачу заліза. Включення цих овочів у раціон допомагає запобігти проблемі.

Ще одна корисна властивість томатів - вони сприяють розрідженню крові і зменшення ризику утворення тромбів , тобто надають антиагрегантний ефект. З цієї причини їх можна і навіть потрібно їсти перед здачею крові. За силою своєї дії помідори можна порівняти з аспірином і перевершують всі інші овочі, крім зеленої квасолі. Їх рекомендується вживати при тромбозі. Томатна паста і сік також розріджують кров, а не згущують.

Ще 7 продуктів для здоров'я серцево-судинної системи

Щоб користь для здоров'я серцево-судинної системи була максимальною, не варто обмежуватися одними томатами. Потрібно включити в раціон і інші продукти, вживання яких захищає від хвороб серця, судин і крові.

  1. Риба: сприяє зниженню рівня тригліцеридів і поліпшенню ритму роботи серцевого м'яза завдяки вмісту в ній омега-3 жирних кислот. Щоб заповнити запас цих речовин, рекомендується вживати сьомгу, форель, тунця, оселедець, скумбрію.
  2. Оливкова олія містить поліфеноли, вживання яких позитивно позначається на стані судин. Замінивши цим продуктом вершкове масло, можна зменшити вміст холестерину в крові.
  3. Горіхи багатий аргініном. При вживанні їх в їжу 2-3 рази в тиждень ймовірність серцевого нападу знижується на 40%. Також аргінін захищає артерії і вени від пошкоджень.
  4. Апельсини містять велику кількість калію, який необхідний для підтримки нормального артеріального тиску. Також ці цитрусові-цінне джерело пектину, що очищає організм від шкідливого холестерину, і геспередина, що перешкоджає розвитку гіпертонії.
  5. Вівсяна каша - цінне джерело клітковини, яка знижує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи. Крім того, вона багата калієм.
  6. Курага - ще одне джерело калію. Також вона містить велику кількість антиоксидантів. При вживанні двох жмень цього сухофрукту в день знижується ймовірність інфаркту. Курагу можна додавати в вівсяну кашу, щоб приготувати смачну страву, яке виявиться виключно корисним для серцево-судинної системи.
  7. Шоколад сприяє розширенню кровоносних судин, завдяки цьому він дуже корисний при підвищеному тиску.

Дивіться також:

Також ознайомтеся з фото:

І з цим зображенням:

Цікаве відео

Також перегляньте відео на цю тему:

Регулярне вживання томатів в їжу позитивно позначається на стані серцево-судинної системи. Щоб отримати найкращі результати, до них варто додати й інші продукти. В такому випадку самопочуття покращиться, а ризик розвитку хвороб серця, судин і крові помітно знизиться.