Які каші є корисними для серця і судин — Топ 5
Людям, схильним до захворювань серцево-судинної системи, Рекомендується певний набір корисних для них продуктів.
І злакові в цьому списку займають чи не перше місце: каші не тільки безпечні, але і надзвичайно корисні і доступні для щоденного вживання.
Крупи можна варити на воді, бульйоні і з додаванням молока. Залежно від цього їх приправляють спеціями, зеленню або готують з м'ясом, рибою, морепродуктами, грибами і навіть горіхами. Додають до них такі корисні для сердечників інгредієнти, як овочі, фрукти і мед, а також готують на їх основі запіканки, котлети, пудинги і навіть печуть пироги.
Які з них мають найбільш позитивний вплив? Відповідь нижче.
Зміст
ТОП 5 круп для здоров'я серця
Представляємо вашій увазі рейтинг з 5 видів каш, що мають найбільш благотворний вплив на серцево-судинну систему.
1. Вівсянка
Вівсянку використовують і у вигляді цільного зерна, і у вигляді пластівців різного ступеня подрібнення.
Каша з цього зерна цінна тим, що при перетравленні:
- Довго підтримує потрібний рівень цукру в крові, не даючи відчувати почуття голоду, а значить сприяє позбавленню від зайвої ваги і профілактиці цукрового діабету;
- Добре знижує рівень шкідливого холестерину , зміцнює стінки судин.
В одному дослідженні , проведеному серед жителів Китаю середнього віку, порівнювали дві групи людей. Перша група щодня вживала 100 грам вівсяної каші на сніданок. Її порівнювали з другою контрольною групою, кторая вживала 100 грам цільнозерновий локшини. за підсумками 6 тижнів експерименту, рівень поганого холестерину в першій групі значно знизився, в порівнянні з другою.
Прихильники здорового способу життя навіть готують популярне останнім часом блюдо в різних його варіаціях &8212; овсяноблін взагалі без додавання борошна, що дуже корисно для тих, хто схильний до захворювань обмінного характеру і хвороб серця.
2. Рис
Рис &8212; єдиний у своєму роді зерновий продукт, що має в складі ангіотензин II &8212; речовина, що знижує рівень протеїну в крові. Причому міститься він в оболонці зерна
Введення в раціон цієї крупи допомагає попередити:
- Гіпертонію;
- Атеросклероз.
3. Гречка
Це найулюбленіша крупа на території колишнього СРСР. у гречки маса достоїнств, які допомагають уникнути проблем зі здоров'ям серцево-судинної системи:
- Низька калорійність і здатність допомагати в зниженні ваги;
- Зниження рівня цукру в крові, попередження діабету;
- Активна участь в кровотворенні, завдяки високому вмісту заліза;
- Здатність боротися з атеросклерозом.
Смакові якості гречки настільки високі, що на її основі готуються дуже прості і буквально цілющі страви. Наприклад, суху крупу просто заливають окропом і загортають на ніч &8212; до ранку виходить повноцінна готова гречана каша.
Поборники здорового способу життя заливають суху крупу просто теплим кефіром на ніч і теж вживають вранці як повноцінне злакове блюдо з метою оздоровлення та профілактики серцево-судинних захворювань.
4. Пшоно
Це теж дуже улюблене в народі зерно. Вибирати його краще за кольором: чим жовтіше пшоно, тим смачніше буде каша.
Основні переваги страв з пшона схожі з достоїнствами інших круп, але все ж розрізняються:
- Пшоно помітно покращує обмін речовин, а значить допомагає знижувати вагу, що полегшує роботу серця;
- Це знижує рівень холестерину ;
- У ньому великий вміст калію , який потрібен для нормального тиску і міцних і чистих судин.
Пшоно, приготоване на воді або на молоці, прекрасно поєднується практично з усіма іншими продуктами, придатними для дієтичного харчування сердечників.
5. Кукурудза
Кукурудзяна каша готується тільки з подрібненого зерна. Але це не заважає йому бути вкрай корисним для роботи серця і підтримки здоров'я судин.
У кукурудзі багато калію, магнію і клітковини, тому каша з кукурудзи хороша тим, що вона:
- Уповільнює засвоєння жирів і вуглеводів, тому при її регулярному вживанні зберігається нормальний вміст цукру в крові;
- Антиоксиданти та селен у цій крупі допомагають підтримувати молодість серцевого м'яза і попереджають багато профільні захворювання;
- Знижує ризик виникнення гіпертонії в кілька разів.
Чим ще корисні каші - 10 властивостей
Зернові по праву повинні займати чільне місце на столі сучасної людини, яка хоче мати не тільки здорове серце, але і зберегти до глибокої старості бадьорість тіла в цілому. Добре приготована каша & 8212; це і їжа, і ліки, і ласощі.
- Забезпечують енергією. каші &8212; це в першу чергу "повільні" вуглеводи, які забезпечують енергією, не притупляючи свідомість.
- Очищають організм. зварені на несолоній воді, вони прекрасно очищають від токсинів: 2-3 розвантажувальних дня, проведені на такому продукті, роблять кишечник активним, а шкіру &8212; чистою.
- Усувають запори. крупи мають багато клітковини, а значить, будучи кожен день на столі, ефективно усувають запори.
- Є профілактикою раку. регулярне вживання будь-яких цільних круп знижує ризик розвитку онкології на 15-25%.
- Містять рослинний білок. пшенична, гречана і вівсяна каші містять багато рослинних білків, що робить їх просто незамінними в дитячому харчуванні, в вегетаріанської і пісної кухні.
- Підходять алергікам. кукурудзяна, рисова і гречана, як і будь-які продукти харчування, іноді можуть викликати алергію, але вони &8212; самі низкоаллергенные, їх можна вживати дітям в якості прикорму з найперших місяців життя і людям, що мають астму та алергію.
- Містять багато важливих мінералів. дієти і раціони, в основі яких лежать крупи, вважаються найлегшими і корисними для організму, так як крупи &8212; основне джерело отримання важливих мінералів організмом. До них відноситься, наприклад, середземноморська кухня, де крупи займають почесне місце.
- Допомагають схуднути. незважаючи на високу калорійність, каші добре сприяють позбавленню від зайвої ваги, так як знижують апетит і очищають організм від шлаків. Правда, в цьому випадку, їх не можна присмачувати цукром і маслом, а потрібно додавати спеції типу куркуми, кориці або імбиру. Людям, схильним до ожиріння, їх можна поєднувати з овочами і подавати як гарнір до м'ясних і рибних страв.
- Корисні для травлення. напіврідкі в'язкі каші показані при хворобах шлунково-кишкового тракту, так клейковина м'яко обволікає стінки шлунка і знімає болі при гастриті і виразці.
- Практично не мають протипоказань. шкідливих каш практично не існує, але для серцево-судинної системи каші &8212; справжня знахідка. Серед них немає протипоказань для сердечників, а ось користь просто безмежна.
А тепер поговоримо про загальні правила харчування при деяких хворобах ССС.
Особливості харчування при деяких захворюваннях
Смакові якості і корисність каш тільки покращаться, завдяки поєднанню з іншими корисними для серця і судин продуктами харчування.
При атеросклерозі доктора і дієтологи рекомендують вводити в раціон:
- Нерафіновані рослинні олії, особливо лляна та оливкова;
- Фрукти з ніжною клітковиною: хурма , банан ;
- Овочі, корисні для серця ( гарбуз , помідори , огірки ) ;
- Риба та морепродукти, що містять омега 3 кислоти;
- Нежирний сир.
При стенокардії та інфаркті міокарда радять збагачувати харчування:
- Протертими, запеченими або вареними овочами;
- Макаронними виробами з борошна грубого помелу, підсушеним хлібом;
- Фруктами для здоров'я ССС (обов'язкова хурма, лимон ), відваром шипшини і свіжовичавленими соками, розведеними водою (тільки не виноградний!);
- Зеленню і горіхами ;
- Кисломолочними продуктами і морепродуктами.
При проблемах з кровоносною системою бажано, щоб в щоденному меню були:
- Необхідний серцю мед, молочні продукти;
- Ягоди теж необхідні серцю (особливо журавлина , калина , виноград ), а також фрукти та овочі у всіх видах, крім цибулі, часнику та перцю;
- Несолоний хліб;
- Горіхи та зелень, куркума ;
- Натуральні солодощі: сухофрукти для серця , особливо курага і Ізюм ; а ось гіркий шоколад небажаний.
Рекомендації кардіологів
Кардіологи також дуже радять пожертвувати низкою звичних продуктів заради здоров'я серцево-судинної системи.
- Бажано менше солити їжу , а краще взагалі звести вживання солі до мінімуму, тим більше, що в багатьох готових продуктах сіль вже є (наприклад, в хлібі).
- Обов'язково привчити себе до останнього прийому їжа мінімум за 2 години до нічного сну.
- Дотримуватися принципу різноманітності: використовувати хоча б по трохи в тижневому раціоні всі необхідні для серця продукти: чергувати каші і їх наповнювачі, експериментувати з приготуванням їжі в пароварці, мультиварці і духовій шафі.
Відео по темі
Також обов'язково перегляньте відео нижче:
Незважаючи на те, що харчування саме по собі не є ліками, за рахунок їжі можна кардинально змінити свої харчові звички, сприятливі для здоров'я. Особливо це цінно щодо серцево-судинної системи, що визначає якість всього життя людини.