Які каші є корисними для серця і судин — Топ 5

Людям, схильним до захворювань серцево-судинної системи, Рекомендується певний набір корисних для них продуктів.

І злакові в цьому списку займають чи не перше місце: каші не тільки безпечні, але і надзвичайно корисні і доступні для щоденного вживання.

Крупи можна варити на воді, бульйоні і з додаванням молока. Залежно від цього їх приправляють спеціями, зеленню або готують з м'ясом, рибою, морепродуктами, грибами і навіть горіхами. Додають до них такі корисні для сердечників інгредієнти, як овочі, фрукти і мед, а також готують на їх основі запіканки, котлети, пудинги і навіть печуть пироги.

Які з них мають найбільш позитивний вплив? Відповідь нижче.

ТОП 5 круп для здоров'я серця

Представляємо вашій увазі рейтинг з 5 видів каш, що мають найбільш благотворний вплив на серцево-судинну систему.

1. Вівсянка

Вівсянку використовують і у вигляді цільного зерна, і у вигляді пластівців різного ступеня подрібнення.

Каша з цього зерна цінна тим, що при перетравленні:

  1. Довго підтримує потрібний рівень цукру в крові, не даючи відчувати почуття голоду, а значить сприяє позбавленню від зайвої ваги і профілактиці цукрового діабету;
  2. Добре знижує рівень шкідливого холестерину , зміцнює стінки судин.

В одному дослідженні , проведеному серед жителів Китаю середнього віку, порівнювали дві групи людей. Перша група щодня вживала 100 грам вівсяної каші на сніданок. Її порівнювали з другою контрольною групою, кторая вживала 100 грам цільнозерновий локшини. за підсумками 6 тижнів експерименту, рівень поганого холестерину в першій групі значно знизився, в порівнянні з другою.

Прихильники здорового способу життя навіть готують популярне останнім часом блюдо в різних його варіаціях &8212; овсяноблін взагалі без додавання борошна, що дуже корисно для тих, хто схильний до захворювань обмінного характеру і хвороб серця.

2. Рис

Рис &8212; єдиний у своєму роді зерновий продукт, що має в складі ангіотензин II &8212; речовина, що знижує рівень протеїну в крові. Причому міститься він в оболонці зерна

Введення в раціон цієї крупи допомагає попередити:

  • Гіпертонію;
  • Атеросклероз.
чим менше оброблений рис, тим він корисніший і для очищення кишечника, і для збереження еластичності стінок судин. Тому бурий або коричневий рис набагато корисніше білого в раціоні сердечника.

3. Гречка

Це найулюбленіша крупа на території колишнього СРСР. у гречки маса достоїнств, які допомагають уникнути проблем зі здоров'ям серцево-судинної системи:

  1. Низька калорійність і здатність допомагати в зниженні ваги;
  2. Зниження рівня цукру в крові, попередження діабету;
  3. Активна участь в кровотворенні, завдяки високому вмісту заліза;
  4. Здатність боротися з атеросклерозом.

Смакові якості гречки настільки високі, що на її основі готуються дуже прості і буквально цілющі страви. Наприклад, суху крупу просто заливають окропом і загортають на ніч &8212; до ранку виходить повноцінна готова гречана каша.

Поборники здорового способу життя заливають суху крупу просто теплим кефіром на ніч і теж вживають вранці як повноцінне злакове блюдо з метою оздоровлення та профілактики серцево-судинних захворювань.

4. Пшоно

Це теж дуже улюблене в народі зерно. Вибирати його краще за кольором: чим жовтіше пшоно, тим смачніше буде каша.

Основні переваги страв з пшона схожі з достоїнствами інших круп, але все ж розрізняються:

  1. Пшоно помітно покращує обмін речовин, а значить допомагає знижувати вагу, що полегшує роботу серця;
  2. Це знижує рівень холестерину ;
  3. У ньому великий вміст калію , який потрібен для нормального тиску і міцних і чистих судин.

Пшоно, приготоване на воді або на молоці, прекрасно поєднується практично з усіма іншими продуктами, придатними для дієтичного харчування сердечників.

5. Кукурудза

Кукурудзяна каша готується тільки з подрібненого зерна. Але це не заважає йому бути вкрай корисним для роботи серця і підтримки здоров'я судин.

У кукурудзі багато калію, магнію і клітковини, тому каша з кукурудзи хороша тим, що вона:

  1. Уповільнює засвоєння жирів і вуглеводів, тому при її регулярному вживанні зберігається нормальний вміст цукру в крові;
  2. Антиоксиданти та селен у цій крупі допомагають підтримувати молодість серцевого м'яза і попереджають багато профільні захворювання;
  3. Знижує ризик виникнення гіпертонії в кілька разів.
це також продукт, що має низький глікемічний індекс, а значить допомагає в боротьбі з ожирінням і полегшує роботу серця.

Чим ще корисні каші - 10 властивостей

Зернові по праву повинні займати чільне місце на столі сучасної людини, яка хоче мати не тільки здорове серце, але і зберегти до глибокої старості бадьорість тіла в цілому. Добре приготована каша & 8212; це і їжа, і ліки, і ласощі.

  1. Забезпечують енергією. каші &8212; це в першу чергу "повільні" вуглеводи, які забезпечують енергією, не притупляючи свідомість.
  2. Очищають організм. зварені на несолоній воді, вони прекрасно очищають від токсинів: 2-3 розвантажувальних дня, проведені на такому продукті, роблять кишечник активним, а шкіру &8212; чистою.
  3. Усувають запори. крупи мають багато клітковини, а значить, будучи кожен день на столі, ефективно усувають запори.
  4. Є профілактикою раку. регулярне вживання будь-яких цільних круп знижує ризик розвитку онкології на 15-25%.
  5. Містять рослинний білок. пшенична, гречана і вівсяна каші містять багато рослинних білків, що робить їх просто незамінними в дитячому харчуванні, в вегетаріанської і пісної кухні.
  6. Підходять алергікам. кукурудзяна, рисова і гречана, як і будь-які продукти харчування, іноді можуть викликати алергію, але вони &8212; самі низкоаллергенные, їх можна вживати дітям в якості прикорму з найперших місяців життя і людям, що мають астму та алергію.
  7. Містять багато важливих мінералів. дієти і раціони, в основі яких лежать крупи, вважаються найлегшими і корисними для організму, так як крупи &8212; основне джерело отримання важливих мінералів організмом. До них відноситься, наприклад, середземноморська кухня, де крупи займають почесне місце.
  8. Допомагають схуднути. незважаючи на високу калорійність, каші добре сприяють позбавленню від зайвої ваги, так як знижують апетит і очищають організм від шлаків. Правда, в цьому випадку, їх не можна присмачувати цукром і маслом, а потрібно додавати спеції типу куркуми, кориці або імбиру. Людям, схильним до ожиріння, їх можна поєднувати з овочами і подавати як гарнір до м'ясних і рибних страв.
  9. Корисні для травлення. напіврідкі в'язкі каші показані при хворобах шлунково-кишкового тракту, так клейковина м'яко обволікає стінки шлунка і знімає болі при гастриті і виразці.
  10. Практично не мають протипоказань. шкідливих каш практично не існує, але для серцево-судинної системи каші &8212; справжня знахідка. Серед них немає протипоказань для сердечників, а ось користь просто безмежна.

А тепер поговоримо про загальні правила харчування при деяких хворобах ССС.

Особливості харчування при деяких захворюваннях

Смакові якості і корисність каш тільки покращаться, завдяки поєднанню з іншими корисними для серця і судин продуктами харчування.

При атеросклерозі доктора і дієтологи рекомендують вводити в раціон:

При стенокардії та інфаркті міокарда радять збагачувати харчування:

При проблемах з кровоносною системою бажано, щоб в щоденному меню були:

Рекомендації кардіологів

Кардіологи також дуже радять пожертвувати низкою звичних продуктів заради здоров'я серцево-судинної системи.

  1. Бажано менше солити їжу , а краще взагалі звести вживання солі до мінімуму, тим більше, що в багатьох готових продуктах сіль вже є (наприклад, в хлібі).
  2. Обов'язково привчити себе до останнього прийому їжа мінімум за 2 години до нічного сну.
  3. Дотримуватися принципу різноманітності: використовувати хоча б по трохи в тижневому раціоні всі необхідні для серця продукти: чергувати каші і їх наповнювачі, експериментувати з приготуванням їжі в пароварці, мультиварці і духовій шафі.

Відео по темі

Також обов'язково перегляньте відео нижче:

Незважаючи на те, що харчування саме по собі не є ліками, за рахунок їжі можна кардинально змінити свої харчові звички, сприятливі для здоров'я. Особливо це цінно щодо серцево-судинної системи, що визначає якість всього життя людини.