Особливості дотримання калієвої дієти для здоров'я серця і 10 продуктів, що входять до її складу

Низькокалорійна дієта з високим вмістом калію (дієта № 10) давно вивчена і апробована в кардіології. Вона & 8212; одна з небагатьох вважається практично універсальною: підходить людям різного віку і з різним станом здоров'я.

Калієва дієта спрямована на зміцнення серця і судин, профілактику гіпертонії і поліпшення роботи кровоносної системи в цілому.

Цей раціон допомагає також в боротьбі із зайвою вагою і з загальним оздоровленням організму.

Кому показана дієта номер 10

Харчування, націлене на посилене поповнення запасів калію в організмі, корисно майже всім, навіть просто як профілактичний засіб. але в першу чергу її призначають людям в якості підтримуючого і додаткового нормалізує здоров'я кошти при наступних проблемах:

  • Серйозних серцево-судинних захворюваннях;
  • При схильності до гіпертонії і необхідності попередити підвищення тиску на тлі прийому медикаментів;
  • При необхідності скинути зайву вагу з мінімальними побічними реакціями організму;
  • Тим, хто має проблеми з нирками;
  • Для виведення зайвої рідини з організму і зняття набряків;
  • При необхідності швидко і безболісно скинути кілька кілограмів зайвої ваги;
  • Для полегшення загального стану і підготовці до оперативних втручань та ін.

Дивіться також:

ТОП 10 фруктів і овочів, корисних для серцево-судинної системи

Які є протипоказання

Протипоказань для цього раціону дуже мало, що теж говорить на його користь. Крім оздоровлення та поліпшення здоров'я в цілому і нормалізації роботи багатьох систем організму, гіпохолестеринова дієта не може принести організму нічого.

Але при призначенні цього харчування медики, як правило роблять буквально кілька застережень.

  1. Дотримуватися дієти необхідно не більше 7-10 днів, так як по-перше, цього часу цілком достатньо для того, щоб вивести зайву сіль і збагатити організм корисними мікроелементами; а по-друге, як і будь-який, нехай і благотворний, обмеження, вона відрізняється деякою незбалансованістю, так включає в себе мало м'яса і багато картоплі, який не корисний у великих кількостях протягом тривалого часу.
  2. Дітям і вагітним цей тип харчування необхідно коригувати в сторону виключення фаст-фуду, жирних і копченостей, ніж в сторону обмеження в білкових продуктах, так як зростаючому організму дитини і вагітній жінці тваринний білок не тільки більш необхідний, ніж іншим людям, але і просто життєво необхідний.
  3. Не забувайте про протипоказання. її не рекомендують тим, у кого є ендокринні захворювання і порушені обмінні процеси. Особливо протипоказана сувора дієта.

Правила та принципи дотримання

Як і будь-яке обмеження в харчуванні, для отримання очікуваного ефекту дієта № 10, вимагає строгості у виконанні ряду правил. Вони вимагають дисципліни і уважності, але не додаткового часу або сил.

  1. Дробове харчування. Весь денний раціон необхідно розбити на п'ять-шість прийомів їжі і строго дотримуватися розкладу: дробность і своєчасність харчування &8212; один з банальних, але дуже добре працюють принципів цієї дієти.
  2. Обмежте вживання солі. протягом всього дня, при приготуванні абсолютно всіх страв, необхідно використовувати тільки 5 грамів солі (одна чайна ложка). Якщо ви будете дотримуватися повністю безсольову дієту, гірше від цього теж не буде.
  3. Пийте більше рідини. необхідна кількість рідини, що випивається за день, &8212; не менше півтора літрів. Добре, якщо це буде чиста питна вода.
  4. Небажано що-небудь смажити , краще &8212; варити і тушкувати.
  5. Пийте відвари. при варінні будь-яких овочів краще вживати їх в готовому вигляді разом з відварами (або тушкувати), тому що при відварюванні у воді калій виходить у відвар.
  6. Дотримуйтесь етапів. дієта нерівномірна на всьому своєму протязі, вона складається з чотирьох етапів, про які необхідно знати і відповідно до них складати меню.

Суворе дотримання таких нескладних принципів дають швидкий і надійний ефект, який помітний навіть після першого дня дієти.

10 видів продуктів, які повинні бути присутніми в раціоні

При переході на 7-10-денне меню, необхідно вивчити список допустимих і неприпустимих продуктів харчування.

Рекомендовані продукти відносяться до розряду корисних і не вимагають багато часу для приготування: чим простіше страви з них &8212; тим краще і швидше буде помітний результат дотримання дієти.

  1. Нежирні морська риба і трохи м'яса(м'ясо не обов'язково: можна обмежитися рибою, за винятком дитячого меню і харчування для вагітних!).
  2. Картопля &8212; один з основних продуктів цього раціону, так як містить багато калію.
  3. Бобові культури (горох, нут, квасоля, сочевиця), багаті не тільки калієм, але і рослинними білками, що компенсують недолік тваринного білка.
  4. Морська капуста бажана, тому що, крім калію, містить ще ряд корисних речовин, в тому числі йод, який необхідний і для нормальних обмінних процесів, і щоб уникнути стомлюваності, яка може з'явитися при дотриманні низькокалорійного і бідного тваринними білками раціону харчування.
  5. Нежирні кисломолочні продукти поліпшать травлення, яке може відчувати труднощі через великий вміст картоплі.
  6. Сухофрукти також необхідні серцю, і в першу чергу обов'язкові курага , Ізюм і чорнослив, так як насичують організм необхідними речовинами, що знаходяться в них в концентрованому вигляді.
  7. Будь-які горіхи &8212; джерело мінералів і вітамінів, А також джерело рослинного білка.
  8. Фрукти, необхідні серцю і ягоди : яблука, банани , груші, хурма , гранат , виноград , калина , журавлина .
  9. Листовий салат, гірчиця, базилік не тільки урізноманітнюють смак приготованих низькокалорійних страв, але і наситять організм корисними мікроелементами, зроблять дієту більш повноцінною.
  10. Шипшиновий і трав'яні чаї мають додатковий сечогінний ефект і збагачують раціон.

Також ознайомтеся з інфографікою:

Більше продуктів, що містять калій і магній ви знайдете в цій статті

Що потрібно виключити

Більшість продуктів, на які поширене обмеження при дете № 10, абсолютно не корисні для організму і можуть бути виключені без жалю. Деякі корисні, але доведеться обмежити їх вживання на кілька днів.

  1. Будь-який фаст-фуд не несе в собі ніякої цінності, крім енергетичної, але зате містить масу канцерогенів і хімічних сполук, які не мають нічого спільного з нормальним харчуванням.
  2. Напівфабрикати фабричного виробництва (домашня заморожена для зручності подальшого приготування Їжа цілком допустима) рідко приготовлені з продуктів високої якості. До того ж, незважаючи на вказаний на етикетках склад, часто містить в собі і додаткові складові типу консервантів, стабілізаторів, ароматизаторів і підсилювачів смаку, однозначно шкодять здоров'ю, в тому числі і серцево-судинній системі.
  3. Газовані магазинні лимонади і алкоголь зведуть нанівець всі достоїнства калійної дієти, якщо їх не виключити з раціону на необхідний період часу.
  4. Жирні, консервовані та копчені продукти навіть домашнього приготування повинні бути на час виключені, так як вони сприяють затримці рідини в організмі і перешкоджають засвоєнню калію.
  5. Кава та зелений чай , при всіх їх достоїнствах, також не входять в дієту № 10.

На час дотримання гіпохолестеринової дієти слід також обмежити корисні, але багаті клітковиною продукти:

  • Білокачанну капусту і моркву;
  • Цибуля, кукурудза, білий хліб;
  • Висівки, насіння льону та ін.

Зразкове меню на кілька днів

Залежно від терміну дотримання дієти № 10, вся дієта ділиться на 4 етапи: перші два складаються з 1-2 днів, третій і четвертий &8212; по 3-4 дні.

На інтернет-ресурсах можна знайти чітко розписані раціони цієї дієти і вибрати той, що подобається більше. Можна вибрати, наприклад, такий (пункти потрібно прив'язати до певних годин дня і дотримуватися режиму).

Будь-який день першого етапу.

Це самий полегшений період в плані калорійності і складності страв.

  1. 1-2 запечені у фользі картоплини, трав'яний чай з нежирним молоком.
  2. Півсклянки фруктового свіжовичавленого соку, можна і навіть добре додати води за смаком.
  3. Овочевий суп пюре, дозволений фрукт на вибір.
  4. Тарілка картопляного пюре, компот із сухофруктів без додавання цукру.
  5. Шипшиновий настій.
  6. Півсклянки овочевого соку.

Будь-який день другого етапу.

Він вносить деяку різноманітність в раціон. Переносити його простіше, ніж перший етап.

  1. Дві картоплини, запечені з шкіркою, неміцний чорний чай з нежирним молоком.
  2. Тарілка каші з пшениці або гречки, стакан фруктового (не магазинного, а свіжовичавленого!) соку, розведеного водою.
  3. Картопляний суп і невеликої кількості інших овочів, одна спечена разом з шкіркою картоплина, запечене яблуко або желе на основі агар-агару.
  4. Компот із сухофруктів.
  5. Фруктовий плов із родзинками, півсклянки шипшинового чаю.
  6. Склянка овочевого соку.

Будь-який день третього етапу.

Харчування в ці дні вже наближені до звичного меню, але залишається низькокалорійним і легким у засвоєнні.

  1. Тарілка пшоняної каші на нежирному молоці навпіл з водою, кілька розмочених сухофруктів.
  2. Пюре з картоплі, стакан свіжовичавленого соку.
  3. Суп з овочів з додаванням круп, овочева котлета, компот із сухофруктів.
  4. Півсклянки шипшинового відвару.
  5. Пюре з картоплі, рибна парова котлета або тефтелі.
  6. Сік з овочів або фруктів.

Будь-який день четвертого етапу.

Це вже завершальний період, практично повноцінне здорове меню. Дотримуватися дієти на цьому етапі вже зовсім не важко.

  1. Тарілка гречаної каші, звареної на воді з додаванням молока, салат з овочів, чорний чай.
  2. Кілька штук розмоченої кураги і чорносливу, стакан свіжовичавленого соку з овочів.
  3. Суп з овочів, рис, пісне м'ясо, компот.
  4. Запечені яблука.
  5. Картопля, нежирне м'ясо або нежирний шматок курки, компот з кураги, чорносливу і родзинок.
  6. Склянка овочевого соку.

Особливості раціону для дитини

Зростаючому організму дитини будь-якого віку необхідні тваринні білки та інші мікроелементи, крім калію, в підвищеній кількості.

Тому у калієвого раціону для дітей є деякі нюанси.

  1. У дитячому меню кожен день має бути нежирне м'ясо: яловичина, кролик, пісні шматки курки.
  2. Для різноманітності столу і поліпшення смакових якостей їжі рибу і м'ясо можна не тільки відварювати, але і запікати.
  3. Супи можна злегка підсолювати.
  4. Салати обов'язково потрібно додавати зелень і не забороняється заправляти їх нерафінованими рослинними оліями.
  5. Дітям потрібно давати більше домашніх компотів, узварів і просто розпарених сухофруктів. добре вводити в раціон трохи меду при відсутності алергії на продукти бджільництва.
  6. В якості білкових продуктів потрібно обов'язково додати більше молока і молочних продуктів: сиру, йогурту домашнього приготування без цукру (можна додавати сухофрукти і трохи підсолодити готовий продукт медом), кислого молока.
  7. У дитячому меню частіше, ніж у дорослому, повинні фігурувати крупи: вівсяна, гречана, перлова, пшоняна, з яких можна не тільки варити каші, а й готувати з ними овочеві супи і готувати запіканки з сухофруктами і сиром, що буде вкрай корисно для серця дитини.
  8. Дитячий стіл можна більше урізноманітнити фруктовим желе на основі агар-агару.

Особливості для вагітних

Меню калію для вагітних близько до дитячого меню. Але недотримання його нюансів навіть протягом 10 днів небезпечніше, ніж у випадку з дітьми в силу того, що внутрішньоутробний розвиток плода відбувається ще більш інтенсивно, ніж зростання дитини. вагітна зобов'язана отримувати більшу кількість білкової їжі, ніж звичайна доросла людина ще й тому, що:

  • При нестачі білка можуть почати швидко розвиватися внутрішньоутробні патології, які згодом може бути важко подолати;
  • Білок відповідає за формування імунітету людини;
  • Нестача білка в крові загрожує кисневим голодуванням всьому формується організму дитини;
  • Білок транспортує мінеральні речовини до всіх органів, тому при його нестачі організм матері і дитини буде страждати від нестачі відразу багатьох корисних речовин.

До калієвого меню вагітних потрібно також обов'язково додати:

  1. Жирну морську рибу, багату жирними кислотами (скумбрію, оселедець, тунець): це благотворно вплине не тільки на розвиток малюка, але і на благополучний результат пологів і попередить післяпологову депресію згодом;
  2. Нерафіновані рослинні олії , які так само, як і риба багаті жирними амінокислотами Омега-3 і Омега-6 (оливкова, кукурудзяна, кедрова, соняшникова, соєва та ін.);
  3. Морепродукти обов'язкові, але малими порціями: для уникнення провокування алергії;
  4. Дещо більше клітковини (її багато в гарбузі, стручкової квасолі, капусті, авокадо) потрібно для нормальної роботи травної системи, яка нерідко порушується при вагітності, особливо на пізніх термінах.

Може краще калієво-магнієва дієта?

Дієта з акцентом не тільки на калій, але і на магній і натрій ще більш підходить для сердечників. але вона більш сувора і показана при лікуванні або профілактиці:

  • Гіпертонії;
  • Атеросклерозу;
  • Жовчо-кам'яної хвороби (але не при її загостренні).

Магнієвий компонент передбачає дотримання ще ряду правил, на відміну від калієвого раціону.

  1. Необхідно на час дієти зовсім відмовитися від солі.
  2. Обсяг споживаної рідини потрібно скоротити до фізіологічного мінімуму.
  3. Доведеться виключити з харчування м'ясні і Рибні відвари.

В іншому калієво-магнієвий раціон не відрізняється від калієвої дієти і дуже корисний в якості короткочасного способу оздоровлення організму.

Відео по темі

Також перегляньте відео нижче:

Висновок

Практично будь-яка дієта не завжди благотворно позначається на всіх системах організму. Частіше навіть навпаки: даючи якийсь позитивний ефект (наприклад, у вигляді позбавлення від зайвої ваги), вона шкідлива в чомусь іншому.

Дієта № 10 в цьому плані &8212; рідкісне виключення, хоч і призначається на обмежений період часу. Грамотно застосовуваний калієвий раціон допомагає оздоровити не стільки серцево-судинну систему, але і зміцнити здоров'я в цілому.