Секрети правильного харчування для зміцнення серця і здоров'я судин
Серцево-судинна система (ССС) відіграє вирішальну роль у житті людини. Від її стану без перебільшення залежать всі процеси організму, адже кров доставляє кисень для харчування органів, мозку, тканин, тобто опосередковано бере участь в роботі абсолютно всіх органів і систем людського організму.
Без нормальної діяльності ССС неможливе функціонування організму, тому їй рекомендують приділяти увагу в першу чергу. А одним з головних факторів здоров'я серця і судин є правильне, збалансоване харчування, що підтверджується численними дослідженнями .
Зміст
Які фактори впливають на здоров'я ССС?
На стан серцево-судинної системи впливає безліч факторів, серед яких:
- Екологія;
- Спадковість та генетична схильність;
- Раціон харчування;
- Спосіб життя;
- Характер праці.
На багато факторів людина не здатна вплинути, але стежити за своїм раціоном посильно всім. разом з тим цей фактор відіграє ключову роль, адже правильне харчування здатне скорегувати багато спадкові і генетично закладені проблеми, в той же час відсутність уваги до корисної їжі і способу життя може перекреслити позитивні вроджені задатки організму.
7 принципів харчування
Ставлення до раціону слід засновувати на деяких принципах, за рамки яких не відступати. Варто також враховувати індивідуальні особливості організму, оскільки часто бажання з'їсти певний продукт говорить про потребу в ньому організму. При цьому мова не йде про продукти, потреба в яких штучно створена маркетологами: чіпси і шоколадні батончики в яскравих упаковках, газовану воду в красивих банках і т. д.
Отже, ось ключові моменти:
- Потрібно відмовитися від жирних продуктів. жирне м'ясо свинини і баранини краще замінити куркою, індичкою або рибою. Риба в принципі має бути присутня в раціоні, оскільки користь, в тому числі для серцево-судинної від неї значно перевершує користь від м'яса і птиці. При цьому перевагу рекомендується віддавати дикої морської і річкової риби. Корисна тріска, минтай, окунь, Тихоокеанські лососі, зубатка, коропи, білорибиці, лящі, нельма, омуль, осетрові. Всі перераховані види риб в достатку виловлюються і виробляються в Росії.
- Включити в раціон здорові для серця овочі та фрукти , а також ягоди . користь натуральних овочів і фруктів величезна. При цьому важливо дотримуватися сезонність, тому що для вирощування деяких з них не в сезон використовуються небезпечні для людини речовини, здатні завдати більше шкоди, ніж користі. Взимку перевагу краще віддавати замороженим овочам, фруктам. Все це підтверджено дослідженнями .
- Систематизувати харчування. відомо, що організм краще засвоює їжу, якщо &171;звик&187; отримувати її в один і той же час щодня.
- Відмовитися від ненатуральних соусів. прісна їжа не приваблює нікого, в той же час перевагу варто віддавати домашнім соусів або натуральним, що не містить консервантів та інших добавок, вартість їх зазвичай вище.
- Стежити за споживанням води. рекомендується споживати від 1 до 1,5 літрів води щодня. При цьому споживання слід знижувати при появі отечностей або неприємних супутніх відчуттів. Набряки можуть свідчити про захворювання нирок. про важливість води для серцево-судинної системи читайте в окремій статті.
- Стежити за споживанням солі і цукру. споживання солі та цукру впливає на стан серця. Що стосується цукру, то його організму краще отримувати з натуральних джерел &8212; фруктів, меду і т.д. споживання солі значно залежить від індивідуальної потреби організму, його необхідно тримати в діапазоні від 3,5 до 5 грам щодня.
- Виключити алкоголь. споживання алкоголю допустимо в малих дозах, перевагу варто віддавати міцному якісному алкоголю і червоному сухому вину.
15 продуктів, необхідних нашому серцю
До найбільш важливих продуктів для підтримки здорового серця фахівці відносять:
- Банани. великий вміст калію роблять їх незамінними для гіпертоніків і страждають іншими серцево-судинними захворюваннями.
- Лимон. Благотворно впливає на стінки судин і нормалізує тиск.
- Гранат. незамінний фрукт для сердечників, дія якого можна порівняти з передовими медичними препаратами, володіючи загальнозміцнюючу дію. Гранат благотворно впливає на кровотворення і стан судин.
- Помідори. так само насичені калієм, за рахунок чого нормалізують тиск і дію серцевого м'яза.
- Калина. корисна при аритмії завдяки нормалізації тиску.
- Виноград. надає позитивний вплив при гіпертонії.
- Горіхи. мають зміцнюючий ефект для серця, судин і організму в цілому.
- Сухофрукти. важливість сухофруктів обумовлена збереженням корисних речовин протягом усього року.
- Мед. очищає судини, попереджає напади та інфаркти, нормалізує стан при тахікардії.
- Молочні продукти. краще засвоюються в ранньому віці.
- Риба. Жир, що міститься в рибі, не шкідливий. Він є незамінним для організму. Споживання риби перевершує по засвоюваності споживання риб'ячого жиру з аптек.
- Гіркий шоколад. за рахунок низького вмісту цукру користь не девальвується шкодою для серця.
- Кава. Так само, як і червоне вино, корисно для серцевої функції за умови дуже помірного споживання.
- Зелений чай. напій має тонізуючу, загальнозміцнюючу і очищує ефектом при низькому вмісті кофеїну.
- Червоне вино. сухе червоне вино дуже корисно для кровотворення і нормалізації серцевої функції.
Народні засоби
Крім окремих продуктів, існують спеціальні рецепти, які показали високу ефективність.
Паста Амосова
Паста-це суміш меду, горіха та сухофруктів. Повністю натуральна, вона практично не має протипоказань і може бути небезпечно тільки в разі наявності алергічних реакцій на її компоненти або непереносимості окремих інгредієнтів.
Названа на честь знаменитого російського лікаря і академіка, також є довгожителем.
Паста Амосова корисна і для&171; сердечників & 187; , і для всіх людей, які відчувають дефіцит енергії, викликаний нестачею поживних цінних речовин. Амосов спеціалізувався на хворобах серця. Вважається, що м'яка дія пасти за його рецептом здатне відновити серцеву функцію і зміцнити загальний стан організму.
Відвари і настої
Особливо благотворно на ССС впливають наступні відвари і настої:
- Пустирник & 8212; для лікування стенокардії та гіпертонії;
- Меліса & 8212; володіє заспокійливим ефектом;
- Глід &8212; оберігає від аритмії.
Зразкове меню на тиждень
Кожна людина має власні переваги в їжі, саме тому наведене нижче меню носить приблизний або умовний характер. його можна коригувати відповідно до індивідуальних потреб організму і звичкою розподілу споживаної їжі протягом дня. В цілому наведені нижче рекомендації по харчуванню враховують співвідношення білків, вуглеводів і жирів і їх споживання в залежності від часу доби.
Понеділок
- Сніданок & 8212; вівсяна каша на воді, яєчня з двох яєць, стакан апельсинового соку, чашка зеленого чаю.
- Обід &8212; борщ з яловичиною, салат з буряком, волоськими горіхами і горгондзоллою, дикий рис з індичкою.
- Вечеря &8212; риба (відповідно до уподобань) з вареною брюссельською капустою.
Вівторок
- Сніданок & 8212; пшоняна каша, чашка кави, омлет з одного яйця з помідорами.
- Обід &8212; щі з куркою, рибні котлети, сочевиця, салат з морською капустою.
- Вечеря &8212; куряча грудка на пару, невелика кількість макаронів твердих сортів з сиром.
Середа
- Сніданок & 8212; кукурудзяні пластівці з молоком, чашка зеленого або білого чаю, половина граната.
- Обід & 8212; сирний суп, салат з авокадо, гречана каша з курячою грудкою.
- Вечеря & 8212; макарони з морепродуктами та вершками.
Четвер
- Сніданок &8212; сирна запіканка або сирники зі сметаною, чашка кави.
- Обід & 8212; юшка з лососем, салат з помідорів і огірків із зеленню і оливковою олією, азу з яловичини з перловкою з грибами і червоним перцем
- Вечеря & 8212; Цезар з курячою грудкою та легкою заправкою.
П'ятниця
- Сніданок & 8212; вівсяна каша з яблуком і бананом, зелений чай, морквяний сік.
- Обід & 8212; борщ з куркою, качина грудка з брокколі або цвітною капустою.
- Вечеря &8212; шпинат з телячими відбивними, келих сухого червоного вина.
Субота
- Сніданок & 8212; яєчня з перепелиними яйцями, тости з сиром і зелений чай.
- Обід & 8212; салат з тунцем і винним оцтом, відварений дикий рис, медальйони з індички.
- Вечеря & 8212; відварна яловичина з овочами (морква, брокколі, цвітна або брюссельська капуста).
Неділя
- Сніданок & 8212; рисова каша, фруктовий салат, кефір.
- Обід &8212; щі з куркою, червона квасоля з яловичиною або куркою, тушкованою з чорносливом.
- Вечеря &8212; салат з руколою і моцарелою, відварна куряча грудка.
У перервах між прийомом їжі рекомендуються горіхи, фрукти або сухофрукти в залежності від пори року. Перекус теж повинен бути здоровим.
При відчутті голоду рекомендується вгамовувати його яблуками, бананами, нежирним йогуртом без наповнювачів, сиром. Також важливо споживати достатню кількість води.
Особливості прийому їжі при деяких хворобах
Різні хвороби серцево-судинної системи вимагають коригування режимів харчування.
Ішемія
Потрібно обмежити споживання: перші страви.
Потрібно виключити: свіжий хліб, здобу, боби, жирне м'ясо і солону рибу, копченості, солону рибу, гостре, маринади.
Також рекомендується збільшити число прийомів їжі в день до 6 разів.
Атеросклеротичне ураження судин, кардіосклероз, гіпертонічна хвороба
При перерахованих захворюваннях рекомендується обмежити споживання тваринного жиру, швидких вуглеводів.
При цьому раціон збагачується полінасиченими жирними кислотами. Обов'язкові до споживання: морепродукти і морська капуста.
Кількість споживаної рідини рекомендується знизити до 1 літра, включаючи чай, каву, супи та корисні для ССС натуральні соки .
Артеріальна гіпертензія
Обов'язково скоротити кількість споживаної солі до 2-3 грам . Калорійність всієї їжі протягом дня рекомендовано обмежити показником в 2700. Знизити споживання кави, виключити куріння.
Перенесений інфаркт міокарда
У перший період після перенесеного нападу їжу рекомендується готувати в напіврідкому вигляді. З раціону виключаються всі подразники моторики кишечника.
Значно знижується споживання солі.
З плином часу дієту обов'язково коригувати.
Відео по темі
Також рекомендуємо переглянути відео нижче:
Отже, дотримуючись правил споживання їжі, обмеження алкоголю, жиру, відмови від куріння, збагачення організму вітамінами здатне не тільки вберегти від виникнення проблем з серцево-судинною системою, але і скорегувати наслідки перенесених або переносяться захворювань. При складанні раціону важливо враховувати індивідуальні особливості організму, засвоюваність їжі.
До речі, засвоюваність різко підвищується при систематизації прийомів їжі і підтримки режиму сну. Важливо більше гуляти, приділяти увагу екології, виключити стрес. Важливо пам'ятати про те, що до серця і судин необхідно ставитися дбайливо, більше відпочивати, не змушуючи системи організму працювати на знос. Відновити ССС складно, але можливо, при цьому набагато простіше її зберегти.