Чи справді цукор надзвичайно шкідливий для нашого серця: що говорить наука
Цукор є повноцінним вуглеводом. Він підрозділяється на види в залежності від пішов на його виготовлення сировини. Ступінь очищення продукту визначає сортність. Для серця людини важливо який саме цукор і в якій кількості він вживає в їжу. У числі основних видів сировини, що йдуть на його виготовлення, використовуються буряк і очерет.
Дуже часто можна почути від дієтологів твердження про те, що рафінований цукор є «білою смертю», в тому числі і для серцево-судинної системи людини.
Вченими багатьох країн світу було проведено велику кількість досліджень, в ході яких виявлялися наслідки його вживання на роботу серця. в ході цих досліджень з'ясувалося , що частота захворювань серцево-судинної системи безпосередньо залежить від кількості споживання цього продукту.
Дієтологи стверджують, що солодощі прискорюють процеси старіння і знижують імунітет людини. Вчені довели прямий зв'язок кількості їх споживання з розвитком раку молочної залози, прямої кишки і багатьох інших хвороб. Однак помірне споживання цукру може принести і користь.
Зміст
Вплив сахарози на серцево-судинну систему
При надмірному вживанні продукту, серцю і судинам наноситься серйозний удар. Білий цукор викликає дефіцит тіаміну . Це призводить до дистрофії серцевого м'яза.
В організмі людини відбувається позасудинне накопичення рідини. Наслідком цього може стати зупинка серця.
Наслідки непомірного споживання:
- Зростання рівня загального і поганого холестерину і тригліцеридів, що подтерждается дослідженнями .
- Погіршення еластичності стінок судин і зниження ступеня функціональності тканин.
- Розвиток варикозного розширення вен.
- У проведених дослідженнях серед дітей та підлітків виявився прямий зв'язок між неміряним прийомом цукровмісних продуктів і ризиком розвитку хвороб серця.
Ті, хто називають продукт «білою смертю» говорять про його шкоду для організму людини, але зовсім забувають розповісти про те, що він буває корисний.
Помірне споживання:
- Попереджає утворенням тромбів і знижує кількість шкідливого холестерину в крові.
- Стимулює циркуляцію крові.
У 100 грамах продукту, в залежності від його сорту, міститься до 400 кКал. З'їдаючи в день більше 1 чайної ложки "білої смерті" людина стає на шлях, що веде до ожиріння , яке таїть в собі серйозну небезпеку для серцево-судинної системи. Відкладення підшкірного жиру починається з утворення його рівномірного шару по всьому тілу, а потім процес переходить в черевну порожнину. Швидкість накопичення жирового прошарку різко зростає.
Жир, що швидко накопичується в животі, дуже небезпечний для серця. Він містить в собі до 30 БАВ. Більшість з них провокують розвиток атеросклерозу і підвищують ступінь утворення тромбів.
Вплив на артеріальний тиск
Підвищене споживання продукту здатне спровокувати викид в організмі великої кількості адреналіну. у дітей це викликає гіперактивність і панічний стан. вони відчувають труднощі з концентрацією, стають дратівливими.
У дорослої людини надмірне вживання в їжу солодкого підвищує систолічний артеріальний тиск. воно негативно впливає на внутрішні стінки капілярних судин.
Більшість гіпертоніків схильні до розвитку цукрового діабету. При поєднання цих двох недуг в організмі людини їх руйнівна сила багаторазово збільшується. Для таких людей дуже важливо стежити за пекло. Верхня планка тиску не повинна перевищувати 120-130 рт.ст.під час сну у гіпертоніків падає АТ. При цукровому діабеті зниження артеріального тиску не відбувається.
Потрапляючи в організм цукор розкладається на глюкозу і фруктозу. різкому підвищенню артеріального тиску сприяє глюкоза. корисним солодощі можуть бути для людей з низьким тиском. Для зниження негативного впливу міститься в продукті глюкози на організм людини і АТ не потрібно приймати ніяких лікарських препаратів. Для цього достатньо внести коригування в раціон харчування.
Лікарі не рекомендують гіпертонікам різко знижувати артеріальний тиск. це може спровокувати гіпертонічний криз. При різкому падіння артеріального тиску досить з'їсти шматочок рафінаду для того, щоб його підвищити в короткий термін. Відмінно відновлює тонус судин солодкі кави або міцний чай. Людям, які мають низький АТ, рекомендується носити з собою плитку шоколаду або рафінад.
Добова норма споживання
Дані статистики показують, що споживання солодощів у світі стрімко зростає. За останні роки воно збільшилося в 3 рази. Споживання рафінованого цукру середньостатистичним росіянином становить 140 грам продукту на добу. Американці з'їдають в день в середньому 190 грам.
Знизити вплив цукру на організм людини може його спільне споживання з продуктами, що містять в своєму складі клітковину. Вона істотно знижує ступінь впливу глюкози на організм людини. Клітковина також є продуктом, який допоможе очистити судини від скупчився в них цукру і жиру в результаті неправильного харчування.
Дивіться також:
Чим можна замінити-5 корисних ласощів
Продукт входить до складу великої кількості продуктів, вживання яких в помірних кількостях може принести організму користь. До таких продуктів відносять:
- Гіркий шоколад корисний для серця. Продукт збільшує в плазмі крові епікатехін. Він покращує внутрішню поверхню судин. Темний шоколад знижує артеріальний тиск і підвищує чутливість до інсуліну.
- Мед позитивно впливає на судини. натуральний продукт включають в раціон харчування людини для зміцнення серцевого м'яза.
- Сухофрукти. найбільш корисні: курага , фініки, Ізюм , чорнослив та інжир. Лікарі рекомендують включати сухофрукти в щоденний раціон харчування людей, що мають проблеми з серцем і судинами. Продукти очищають кров і судини, зміцнюють судини і знижують ризики виникнення у людини інфаркту та інсульту.
- Горіхи. в раціон харчування включають: волоські горіхи, фундук, мигдаль, арахіс, фісташки і пекан. Вони очищають судини від холестеринових бляшок і знижують ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Рекомендується з'їдати в день не менше 1 жмені горіхів.
- Свіжі ягоди. особливо позитивно впливають на серцево-судинну систему: журавлина , калина і виноград . Ці продукти містять в своєму складі клітковину, що знижує ступінь негативного впливу глюкози на організм людини. Вони покращують формулу складу крові і знижують ризик інфаркту та інсульту.
Відео по темі
Радимо звернути увагу на такі відео:
Цукор може мати подвійний вплив на організм людини. Він однаково успішно виконує роль ліків і отрути. Все залежить від його виду, кількості споживання і стану здоров'я людини.