Які продукти чистять судини і кров від холестеринових бляшок-Топ 20

Правильне харчування – це основа здорового способу життя. При цьому лікарі відзначають, що останнім часом все більше спостерігається смертей, пов'язаних з хронічними серцево-судинними захворюваннями.

А попередником для них є атеросклероз – утворення на стінках судин холестеринових і атеросклеротичних бляшок і тромбів. Все це розвивається якраз на тлі неправильного харчування і переважання в раціоні тваринних жирів, білкової їжі.

Однак дослідження підтверджують , що за допомогою харчування можна значно знизити ризик розвитку атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань.

Вчені стверджують, що існують продукти, які допомагають чистити судини, розріджувати кров і підтримувати всю кровоносну систему в здоровому стані. Які це продукти? Всі відповіді в нашій статті.

Загальні рекомендації

Головний принцип здорового харчування – це баланс. Їжа, в якій містяться тваринні жири і холестерин обов'язково має бути присутня в раціоні дитини або дорослої людини. Жирні кислоти є джерелом енергії, холестерин – є складовою частиною клітин, а ще з нього виробляється жовч.

Але будь-яких продуктів не повинно бути в надлишку. Більш того, людський організм влаштований таким чином, що основу його раціону повинна складати саме рослинна їжа . З неї людина отримує і вітаміни, і мінерали, і клітковину, і рослинні масла, які прямо і побічно беруть участь у всіх біохімічних процесах (в тому числі і засвоєння жирних кислот, того ж холестерину).

Чи дійсно за допомогою спеціального харчування можна очистити артерії і судини? Лікарі стверджують, що позбутися від сформованих атеросклеротичних бляшок можливо тільки механічним шляхом – за допомогою хірургічної операції. А ось розщепити надлишковий холестерин в крові дійсно можна. для цього достатньо дотримуватися правильний біохімічний баланс складу крові і лімфи.

А ще холестерин досить легко розщеплюється за допомогою вітаміну З, токоферолу, калієвих сполук. Точніше, стимулюється процес його розщеплення, який відбувається в печінці.

Процедура очищення судин принесе належну користь в тому випадку, якщо печінка буде справно виконувати свою основну функцію – фільтрування крові.

Які саме продукти, що чистять артерії, потрібно вживати? Ми розділили харчування на класи, кожен клас має свої найбільш корисні продукти, погогающие зміцнити судини головного мозку, артерії і вени.

1-7: фрукти та овочі

Головна користь овочів і фруктів для судин полягає в наявності великої кількості вітамінів, а також клітковини, яка не перетравлюється і не засвоюється організмом, але бере участь у метаболізмі (сприяє перистальтиці кишечника і видаляє з нього шлаки, щільні калові маси). Які фрукти і овочі по праву вважаються необхідними нашим судинах?

1. Лимон

Відомо, що лимон очищає артерії . Він є одним з найбільших джерел аскорбінової кислоти (вітаміну З), яка бере участь в окисленні холестерину і стимулює його розпад на похідні елементи.

Причому, переважно вступає в реакцію саме з холестерином низької щільності, який і прийнято називати «шкідливим».

Лікарі рекомендують щотижня вживати хоча б 50 грам лимона в свіжому вигляді (при термічній обробці або, наприклад, додаючи цитрус в чай велика частина аскорбінової кислоти розпадається на похідні).

2. Буряк

буряк має антихолестериновий ефект . Даний овоч-один з найбільших джерел клітковини. Його часте вживання в їжу істотно знижує ризик розвитку хронічних захворювань кишечника.

А ще буряк допомагає позбутися від накопичених шлаків , тим самим «прискоривши» метаболізм – «складні» тваринні жири при цьому засвоюються набагато активніше, холестерин практично не накопичується в кровоносній системі.

3. Селера

селера корисна для серця . Також у складі він має левову частку клітковини, а ще він містить такі елементи як тирозин, аспаргін, каротин.

Також в ньому є ціла комбінація ефірних масел (які і надають той специфічний смак рослині), які підсилюють роботу ендокринної системи, зокрема, синтез ферментів.

Найбільше користі селера приносить шлунково-кишковому тракту, а побічно це регулює ліпідний обмін.

4. Гарбуз

Дієтологи стверджують, що гарбуз є одним з найкращих джерел «простих» вуглеводів, які засвоюються організмом вже через 30 – 50 хвилин після вживання.

Але не менш корисні гарбузове насіння, в яких міститься досить велика кількість ефірного масла-воно діє як подразник на всю травну систему і посилює перистальтику.

А в гарбузовій олії міститься чимала кількість ненасичених жирних кислот – кращий варіант для тих, у кого є надмірна вага.

5. Цибуля

Хоч цибуля і не кислий, але аскорбінової кислоти в ньому міститься лише незначно менше, ніж в лимоні та інших цитрусових. Крім цього – у ньому є комбінація рідкісних ефірних масел, що стимулюють вироблення ферментів.

О вплив цибулі на серцево-судинну систему дивіться в окремій статті.

Вони ж діють і як бактерицидний засіб, знижуючи ймовірність розвитку інфекційних хвороб.

Ще лікарі стверджують, що щоденне вживання червоної цибулі (в ньому велика кількість йоду) істотно знижує ймовірність розвитку захворювань підшлункової залози і жовчного міхура – ці органи одні з найважливіших у всій травній системі.

6. Імбир

Теж багатий на вітамін З і специфічні ефірні масла.

Діє як подразник і антибактерицидний засіб пролонгованої дії (тобто, позитивний ефект від його вживання буде спостерігатися через кілька тижнів).

Детальніше про користь імбиру для судин і серця дивіться тут.

А ще корінь імбиру і чай на його основі позитивно позначається на загальному тонусі. Речовини, які в ньому містяться, стимулюють засвоєння білка і жирів, тим самим знижуючи ймовірність утворення атеросклеротичних бляшок . З обережністю його слід вживати тим, у кого є проблеми в роботі репродуктивної системи (зокрема, передміхурової залози).

7. Хрін

Більшу частину кореня хрону, який якраз і використовується в кулінарії, займають клітковина і ефірні масла з потужним антибактерицидну дію.

Щодня вживання хрону практично в 10 разів знижує ймовірність розвитку хронічних захворювань серцево-судинної системи . Також допомагає нормалізувати тиск гіпер-і гіпотонікам. Також хрін є продуктом, що знижує рівень цукру, розріджує кров і знижує гемоглобін.

8-10: ягоди

Необхідні посудинах ягоди за своїм складом досить схожі на звичайні фрукти, але у них є кілька вагомих переваг:

  • Високий вміст» складної " глюкози (тому їх можна включати в раціон при цукровому діабеті);
  • Наявність у складі жирних олій (які можуть заміщати тваринні жири);
  • Широка комбінація вітамінів (в тій же горобині їх – понад 10).

8. Калина

Крім вітаміну З і вітамінів в-групи, в ній є фітостерини – клас речовин рослинного походження, які на людський організм діють як медіатори. Тобто, вони провокують різного роду біохімічні процеси.

Фітостерини, які є в Калині, прискорюють засвоєння вітаміну Е, який якраз необхідний для нормального кровотворення.

Також калина сприяє виведенню з крові накопичених токсинів . Причому, краще її вживати в сушеному вигляді.

9. Журавлина

Журавлина містить величезну кількість вітаміну C, тому в свіжому вигляді її вживати практично неможливо. Зате вона є відмінним консервантом.

А настоянка журавлини з часником і лимоном допомагає зробити судини більш еластичними – в цьому випадку холестерин на них практично не відкладається навіть в літньому віці.

Незначно журавлина допомагає трохи розчинити атеросклеротичні бляшки , прискоривши розщеплення ліпідів. Але повністю позбутися від них все одно не вийде.

10. Горобина

Саме для очищення судин більше підходить чорна горобина . Її ключова користь-зниження рівня холестерину низької щільності і посилення синтезу еритроцитів (червоних кров'яних тілець).

Тільки слід враховувати, що в надлишку горобина може і нашкодити. Найчастіше це закінчується гастритом або виразкою шлунка .

10: часник

часник в складі має ефірні масла і фітонциди, які оптимізують роботу всього травного тракту, а ще прискорюють розщеплення ліпідів, холестерину.

Також часник виводить токсини з крові, перешкоджає їх накопиченню при інфекційних захворюваннях (багато віруси і бактерії в процесі життєдіяльності буквально отруюють організм). Є маса рецептів на основі часнику, які можна виділити як найефективніші для чищення організму:

  1. Тибетський рецепт настоянки на часнику. вважається, що даний засіб допоможе збільшити середній термін життя аж до 100 років. І пояснюється це саме позитивним впливом його на серцево-судинну систему. Така настоянка може використовувати і для профілактики, і для лікування атеросклерозу.
  2. Настоянка часнику на червоному вині . Позитивно впливає на кровотворення. Буде особливо корисним при гіпертонії і ожирінні, коли червоне губчаста речовина виробляє істотно менше червоних кров'яних тілець (що часто призводить до кисневого голодування головного мозку та інших органів).
  3. Мед, лимон і часник . Допомагає комплексно і знизити холестерин, і оптимізувати ліпідний обмін, і зміцнити печінку (яка якраз і розщеплює холестерин на похідні елементи, які можуть засвоюватися організмом). Варто лише пам'ятати, що мед при нагріванні понад 60 градусів втрачає масу корисних речовин. Але при цьому він є відмінним консервантом, що перешкоджає окисленню того ж часнику або лимона. Готові засоби, до складу яких входять мед, лимон і часник, можна зберігати хоч кілька місяців в умовах побутового холодильника.
  4. Імбир, лимон, мед і часник. така «комбінація» допомагає вилікувати цілий спектр захворювань серцево-судинної системи. А ще з її допомогою можна істотно посилити імунну відповідь організму. Але варто врахувати, що і в часнику, і в імбирі, і в лимоні – великий вміст аскорбінової кислоти. А в надлишку Вітамін C діє на організм як потужний токсин.
  5. Часникове масло . З його допомогою нормалізується роботі шлунка, печінки, жовчного міхура і підшлункової залози. Нормальна функціональність цих органів знижує до мінімуму ймовірність надмірного накопичення ліпідів в організмі і крові (з яких складається основа атеросклеротичних тромбів).

11: Мед

Головна користь меду для серцево-судинної системи - це наявність в його складі найширшого набору вітамінів і мінералів, які в комплексі нормалізують біохімічний склад крові.

Все це сприяє оптимізації сольового балансу, зниження концентрації натрію в організмі (який виводиться переважно через сечовидільну систему). Найкориснішими комбінаціями з медом є наступні:

  1. Лимон з медом . Не тільки знижує холестерин, але і покращує біохімічний склад крові. Побічно також зменшує ймовірність виникнення онкологічних захворювань (так як нейтралізуються вільні радикали в крові і лімфі).
  2. Мед і кориця. лікарі стверджують, що така комбінація принесе більше користі чоловікам, так як від кориці істотно посилюється кровотік в органах малого таза (до них відноситься передміхурова залоза). Проте, даний засіб добре допомагає при варикоцеле і варикозному розширенні вен.
  3. Журавлина, мед і часник . Надає оздоровлюючу дію на самі судини, покращуючи їх еластичність. Також перешкоджає спазмування, що нерідко стає причиною закупорки венозних клапанів.

12-17: трави та збори

Багато лікарських трав, і очищаючі відвари на їх основі, сертифіковані для застосування в офіційній медицині – це тільки підтверджує їх ефективність. Для серцево-судинної системи найкориснішими вважаються гвоздика і кінський каштан. При цьому головними їх діючими компонентами є фітонциди - біологічно активні компоненти, що стимулюють багато хімічні процеси в організмі (в тому числі і розщеплення холестерину).

12. Алтайський чай

Алтайський чай комплексно покращує роботу серцево-судинної системи, а ще зменшує ризик інфаркту . Діє як заспокійливе, покращує провідність синусового вузла.

В комбінації з лимоном також знижує рівень холестерину низької щільності (при цьому ніяк не впливає на холестерин високої щільності, який є корисним).

13. Конюшина

Різного роду настої і відвари з конюшиною позитивно впливають на нервову систему. Діє як соматичний засіб, але без будь-яких наслідків.

Знижує незначно артеріальний тиск, тому при гіпертонії – обов'язково включати в раціон.

14. Кінський каштан

Його плоди вважаються отруйними, тому в народній медицині використовуються квітки, а також колючі шкурки.

Каштан практично нівелює ризик розвитку атеросклерозу , але разом з цим незначно збільшує артеріальний тиск.

15. Соснові шишки

Слід використовувати саме «зелені шишки», щоб почистити судини. Причому, збирати їх слід саме в лісі, а не в умовах щільної міської забудови.

Рецепт настоянки на шишках дивіться тут.

Сосна сама по собі активно вбирає токсини, але зате в шишках міститься велика кількість дубильних речовин, смол і ефірних масел.

16. Гвоздика


Смак у настоїв на основі гвоздики досить специфічний. Але зате з її допомогою можна істотно зміцнити імунітет , а ще поліпшити еластичність судин, нормалізувати роботу венозних клапанів.

17. Насіння льону

Основну користь несуть саме для травної системи. Нормалізують ліпідний обмін, також прискорюють розщеплення холестерину.

Лікарі ще стверджують, що відвар лляного насіння до мінімуму знижує ймовірність запорів і діареї.

18-20: інші продукти

Є ще маса продуктів, які можна використовувати для зниження холестерину. В ідеалі-слід на цей рахунок консультуватися з дієтологом, так як він може підібрати індивідуально раціон з урахуванням вимог пацієнта. До» універсальним " продуктам такого роду можна віднести той же волоський горіх або яблучний оцет.

18. Прополіс

прополіс є не менш корисним для судин, ніж мед . Принаймні мінералів у складі – більше.

Однак це може викликати алергічну реакцію. починати краще з невеликих доз . На прополісі краще готувати спиртові настої. Особливо вони корисні при діабеті.

19. Харчова сода

Як не дивно, але сода теж може використовуватися для очищення . Позитивний ефект досягається за рахунок регулювання сольового обміну і прискорення виведення натрієвих комбінацій.

Для серця це дуже важливо.

20. Яблучний оцет

яблучний оцет здобуде комбінацію органічних кислот, багато з яких в буквальному сенсі розщеплюють холестерин і ліпіди.

Але вживати слід обережно - не більше 100 мілілітрів протягом тижня. Якщо більше – буде шкода для серцево-судинної системи.

Також зверніть увагу на інфографіку:

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

Висновок

Разом, знизити рівень холестерину в домашніх умовах реально. Головне-правильно скласти свій харчовий раціон і не ігнорувати здорове харчування. Процедуру рекомендується проводити хоча б 2 рази на рік. А разом з цим слід відвідувати лікаря для консультації та контролю стану пацієнта.