корисні властивості червоної і чорноплідної горобини для судин, серця і головного мозку

Горобина – чагарник, який зустрічається у всіх країнах колишнього СНД, включаючи Росію. Зараз її практично не використовують в кулінарії, переважно висаджуючи тільки в декоративних цілях.

Але багато її активно використовують в нетрадиційній медицині, зокрема, для чищення судин і нормалізації біохімічного складу крові.

Якими корисними властивостями для серцево-судинної системи вона володіє і як її правильно використовувати? Всі відповіді в нашій статті.

Корисні властивості ягоди

Існує безліч варіацій горобини. Найпоширеніші-червона і чорна. В принципі, всі інші сорти є похідними від них (жовта, Кримська, лікерна, титан).

Червона

Червоний сорт приносить наступну користь:

  1. Нормалізує сольовий баланс. дана дія досягається за рахунок наявності в складі великої кількості кальцію і калію. Особливо буде корисним для хворих на цукровий діабет.
  2. Робить шкіру більш підтягнутою. у ягодах червоної горобини досить багато міді, яка необхідна для синтезу колагену.
  3. Покращує біохімічний склад крові. сприяє цьому наявність в складі ягід фосфору, заліза, марганцю, які беруть участь у формуванні кісткової тканини і червоного кісткового мозку (в ньому ж виробляються еритроцити).
  4. Знижує концентрацію холестерину в крові. Велика дозування вітамінів А, з стимулюють розщеплення «шкідливого» холестерину.
  5. Посилює стійкість до інфекцій. сприяє цьому аскорбінова кислота, якої в горобині нітрохи не менше, ніж в плодах шипшини або ягодах чорної смородини.

Чорноплідна

До речі, вважається, що чорна горобина більш корисна, так як в ній концентрація вітамінів більше (але при цьому відсутня мідь, марганець, цинк, але ось фосфору – набагато більше). Вона приносить наступну користь:

  1. Нормалізує роботу шлункового-кишкового тракту. за рахунок наявності в складі плодів фруктози і сахарози є відмінним профілактичним засобом при хронічних запорах.
  2. Позбавляє організм від шлаків, що скупчуються в кишечнику. Це актуально і для червоної горобини, але в чорній – більше клітковини. Вона не перетравлюється в кишечнику, а стимулює посилення перистальтики.
  3. Покращує роботу печінки та жовчного міхура. до складу ягід включений сорбін, який діє як потужний жовчогінний засіб.

Також ознайомтеся з інфографікою:

Для очищення судин переважно використовується червона горобина. Але тим, у кого підвищена концентрація холестерину (а саме через нього і з'являються холестеринові бляшки) поєднується з ожирінням рекомендується також використовувати і чорноплідну горобину-з її допомогою можна оптимізувати роботу шлунково – кишкового тракту, а також знизити концентрацію цукру в крові.

3 прості та ефективні рецепти

В принципі, навіть банальне включення плодів горобини в раціон сприятиме очищенню судин і нормалізації біохімічного складу крові. Дієтологи рекомендують з'їдати щотижня хоча б 100 - 150 грамів свіжих ягід (по 5 штук 3-4 рази на день), якщо така можливість є.

Цього вже буде достатньо для забезпечення організму вітаміном С.але є і маса рецептів з народної медицини із застосуванням горобини, які якраз і спрямовані на очщеніе організму. Причому, використовуються в них не тільки ягоди, але і кора.

1. Чай для зниження рівня холестерину

Для приготування даного чаю змішують:

  • Плоди червоної горобини (10 грам);
  • Плоди глоду (5 грам);
  • Листя пустирника (2 грами);
  • Листя брусниці (5 грам);
  • Листя крушини (5 грам).

Також можна додати ромашку. Використовувати тільки сушені плоди / листя. Зазначеної суміші вистачає на 0,5 літрів заварки. Наполягати не менше 2 годин (до повного охолодження). На 1 чашку чаю (200 мілілітрів) буде потрібно приблизно 15 – 20 мілілітрів заварки.

Пити рекомендується 2 рази на день. Курс – 2 тижні, далі перерва не менше 7 днів.

Такий чай істотно знижує кількість холестерину в крові, а також знижує артеріальний тиск, підсилює імунітет.

Пропонуємо вам подивитися відео-рецепт:

однак дітям аж до 13 років такий чай протипоказаний – він може спровокувати гіпервітаміноз і подальший гормональний дисбаланс в період статевого дозрівання.

2. Відвар на основі кори

Готується гранично просто:

  1. Перетерти 5 столових ложок кори чорної горобини до стану порошку (за допомогою ступи або просто пропустити через кавомолку, саму кору можна попередньо висушити в духовці);
  2. Змішати з 0,5 літрами холодної води;
  3. Отриману суміш на малому вогні довести до кипіння і «томити» не менше 2 годин (обов'язково Посуд закрити).

Отриманий відвар слід пити по 30 мілілітрів 3 рази на день перед прийомом їжі. Курс лікування – не менше 45 днів, 2 рази на рік (з перервою в 6 місяців). Найголовніше-не переривати курс. А кору збирати слід навесні, коли сік починає рух по гілках (приблизно в квітні або початку травня).

Даний відвар покращує обмін речовин, а ще нормалізує вироблення ферментів підшлунковою залозою. У комплексі це позитивно впливає на склад крові , перешкоджає формуванню в судинах атеросклеротичних бляшок.

Радимо ознайомитися з даними рецептом на відео:

3. Сік проти серцевих ускладнень

Горобина є однією з найбільш корисних для серця ягід . В першу чергу вона знижує ризик ревмокардиту і пов'язаних з ним ускладнень. Ревмокардит-захворювання, при якому запалюються оболонки серця (переважно міокард). Найчастіше розвивається як ускладнення після інфекційних захворювань, типу скарлатиною, стрептококом групи А.

Ймовірність розвитку ревмокардиту залежить виключно від концентрації токсинів в крові, які накопичуються в ній при тривалому перебігу інфекційних хвороб. істотно знизити ризик запалення оболонок серця якраз і допоможе сік червоної горобини.

Готувати його слід так:

  1. 2 кілограми соку червоної горобини разом з м'якоттю змішати з 1,2 кілограмами цукру (краще використовувати цукрову пудру-вона легко розчиняється);
  2. Додайте 100 грам розтопленого меду;
  3. Отриману суміш варити на повільному вогні 1,5 години;
  4. Далі посуд з сиропом загортають в щільне рушник і витримують до повного охолодження (3 – 4 години).

Отриманий сік зберігати в холодильнику не більше 10 днів. Приймати слід по 2 столові ложки 3 рази на день (за 10 хвилин до їжі). Курс лікування - 30 днів, далі – така ж перерва.

Такий сироп комплексно діє як протизапальний. Допоможе і при ревматизмі, при болях в колінах (запалення суглобів). А разом з цим-прискорить виведення токсинів з крові.

Протипоказання

Згідно з вказівкою лікарів, протипоказанням для вживання горобини є наявність наступних захворювань:

  • Гіпотонія;
  • Гастрит в стадії загострення;
  • Підвищена згортання крові;
  • Ішемічна хвороба серця;
  • Серцева недостатність у стадії загострення;
  • Алергія (гіперчутливість).
від горобини слід відмовитися і тим, хто переніс інсульт. Вагітним же дівчатам перед її включенням в раціон необхідно обов'язково проконсультуватися з гінекологом, який веде вагітність – надлишок того ж вітаміну А може привести до розвитку вад серця у майбутнього малюка.

Разом, горобина дійсно може використовуватися для очищення і зміцнення судин. Але потрібно розуміти-це доповнення до традиційної терапії, а не її альтернатива. І зловживати горобиною все ж не слід-в ній у великій концентрації міститься парасорбінова кислота (є консервантом, який може провокувати алергічну реакцію).