як горілка впливає на судини: звужує або розширює їх, а також Чи можна її використовувати для лікування?

Про те, як поганий алкоголь знає навіть школяр. Горілка б'є по печінці, негативно впливає на психіку людини, знищує клітини головного мозку, вкорочує тривалість життя на 10-15 років.

А також існують статистичні дані про те, що люди, які вживають алкоголь, в рази частіше вмирають від серцево-судинних патологій.

Інші ж стверджують, що невелика кількість горілки допоможе розширити артерії і тим самим впорається з підвищеним тиском, а шкода для інших систем організму буде мінімальним.

Навіть наукові дослідження представляють протилежні результати, вказуючи на те, що помірне споживання алкоголю може навіть знизити ризик розвитку деяких серцево-судинних захворювань, тоді як зловживання збільшує їх ризик.

Хто ж правий і яким чином алкоголь впливає на серцево-судинну систему і організм в цілому? Після вживання горілки просвіти судин звужуються або розширюються? Чи дійсно вплив настільки згубно, що від нього необхідно геть відмовитися? Давайте розбиратися.

Як вона діє на судини?

Що вона робить з судинами? Існує думка, що горілка знижує тиск навіть при гіпертонічному кризі. І, дійсно, невеликий обсяг розслабляє судинну стінку, знімає спазми і збільшує просвіт. це в комплексі допомагає зниженню тиску.

Але, якщо все так добре, то чому медики проти алкоголю (не будемо брати до уваги загальну шкоду організму)? Справа в тому, що з подальшим збільшенням дози відбувається зворотний ефект. викидається багато адреналіну, яке визначає різкий спазм і, як наслідок, збільшення тиску. Це призводить і до спазму судин головного мозку, що супроводжується головним болем.

Не тільки тонус бере участь у підвищенні тиску. грають роль ще деякі фактори:

  1. Адреналін. цей гормон стресу сприяє мобілізації організму і готовність і небезпеки. При вживанні алкоголю він викидається у великій кількості. В таких умовах не тільки підвищується тиск, але і страждають інші органи.
  2. Нирки. тривалий прийом навіть невеликої кількості горілки призводить до погіршення роботи сечовидільної системи. Порушується водно-сольовий обмін, збільшується навантаження на серце
  3. Підвищення пульсу. серце б'ється частіше і працює з більшою силою. Патологічно змінені судини насилу справляються з таким обсягом, і утворюється застій. У свою чергу, органи, недоотримали харчування сигналізують про необхідність поліпшення роботи серця. Воно ще старанніше починає працювати, але безрезультатно. Коли такі епізоди трапляються постійно-серце просто не витримує. В шкоду алкоголю для серця ми поговорили в окремій статті.

Якось неоднозначно виходить. Виявлятися, що важлива залежність від обсягу випитого. Але скільки тоді необхідно випити, щоб отримати антигіпертензивний ефект? Все індивідуально і залежить від багатьох факторів, але існують середні показники.

Медики порахували, що 20-30 грам якісного коньяку або 50 грам горілки цілком достатньо для лікувального ефекту.

ці засоби підходять для екстреної допомоги. Не можна використовувати їх в якості профілактики або щоденного лікування. Щоденне вживання посилює перебіг і без того підступної хвороби.

Від яких ще факторів залежить ступінь шкоди?

  1. Вік людини, яка вживає. з віком більше негативу приносять градуси. Те, що молодий може і не помітити, людина у віці не перенесе. Грає роль зношування організму і наявність супутніх захворювань.
  2. Міра. навіть невелике збільшення граничної міри призводить значного погіршення стану.
  3. Якість випитого. трохи якісного алкоголю допоможе екстрено впоратися з гіпертонією. Але, в цей час, бажання заощадити може зіграти з вами злий жарт. Недорогі сорти роблять з порушенням технології і додаванням поганих компонентів.
  4. Загальний стан здоров'я. якщо здоровий мужик вип'є чарочку, то вона хвороба не принесе. А якщо існують проблеми зі здоров'ям? Коли сердечко побешкетує, нирки не справляються з навантаженням, та й пам'ять частіше підводить. В такому випадку швидкої допомоги можна і не дочекатися.
  5. Вид напою. допомогти при підвищеному тиску може пів келиха білого вина або 50 грам чистої горілки. У той же час червоне вино і шампанське допоможуть при гіпотонії.

Також необхідно дотримуватися правил сумісності, а бажано взагалі не змішувати. За добу можна вживати тільки один вид напою. Спільне вживання людого іншого алкоголю з шампанським в 5 разів гірше діє на організм, а також збільшується шанс отримати отруєння.

Як впливає на кровотік?

Як горілка діє на кровообіг в судинах? Крім прямого впливу у вигляді спазму і розслаблення, горілці притаманні і інші властивості:

  1. Тромбоз. утворюються згустки, які блокують кровотік і звужують просвіт судин. Зруйновані клітини, з'єднуючись разом, утворюють клубочок. Чим далі від серця, тим тонше стають судини, тому згусток, який з легкістю пересувався по артерії, просто застрягне в артеріолах і блокує шлях до капілярів. Таким чином, припиняється доставка кисню і поживних речовин до певної ділянки. Це робить вотку вкрай шкідливим продуктом для судин .
  2. Витончення стінки. судини часто випиває людини стають крихкими і надмірно пористими. Уражена система починає погано справлятися зі своїми функціями. З'являються чисельні точкові крововиливи.
  3. Ішемія міокарда. особливо гостро відчувається погіршення коронарного кровотоку. Серцевий м'яз, якій і без того доводиться працювати на знос, через ураження коронарних артерій, харчуватися вкрай незадовільно. Часткова втрата харчування призводить до ішемічної хвороби серця, а повна — до інфаркту міокарда.
  4. Згущення крові. клінічно доведено, що рідини людини, яка щодня вживає міцні напої на 20% густіше, ніж у тих, хто зовсім від них відмовився.

Порівняння з горілкою

Нагадаємо, про вплив коньяку на судини ми поговорили в минулій статті. Спочатку давайте розберемося чим, по суті, вони відрізняються. Чи існує між ними різниця з медичної точки зору?

  1. Горілка. спочатку готуватися очищена вода, додають натуральний спирт, отриманий із злаків, і готову суміш ще кілька разів очищають.
  2. Коньяк. процес приготування у нього складніше. При приготуванні використовують кілька видів винограду. Спочатку отримують сік, а потім чекають бродіння природним шляхом. Допускається тільки наявність антисептиків і антиоксидантів, але строго обмежено. Отримане вино піддають перегонці, в результаті чого отримують 60% коньячний спирт. Тоді і приходить час витримки. Отриманий розчин витримують в повністю дерев'яних бочках мінімум 3 роки. В результаті такої процедури втрачається частина градусів, тому готовий коньяк має не більше 45%. В кінці процедури додають цукор, дубову стружку, воду або інші інгредієнти, згідно з рецептурою.

Загалом, Якщо порівнювати ці два види, то можна помітити, що відсоток спирту (але ж він несе максимальну шкоду) в обох напоях однаковий. виходить, шкода у них однаковий. але варто відзначити, що коньяк забезпечує антиоксидантні властивості. Ну і дотримання міри-важлива складова лікування.

ця інформація стосується тільки якісного алкоголю, зробленого згідно з традиційною рецептурою. У сучасному світі можна зустріти безліч градусних напоїв, які виробляють з порушенням технології і додаванням безлічі шкідливих добавок. Таке категорично не можна вживати!

5 правил вживання

Якщо відмовитися від випивки повністю не вийти, то, принаймні, слід дотримуватися кількох нехитрих правил:

  1. Знати міру. навіть невелике збільшення дози тягне за собою сильне руйнівну дію. Ви й не помітите, як Ваші органи повільно гинуть. Тільки з віком починаєш помічати наслідки.
  2. Не змішувати. рекомендується вживати один вид. Наприклад, якщо в день пити різні настоянки, то значно збільшується поганий вплив. Крім того великий ризик отруєння.
  3. Поєднання з їжею. ніколи не пийте на голодний шлунок. Під час вживання необхідно їсти ситну і жирну їжу. Така проста міра обмежить всмоктування поганих речовин, і прискорить виведення. Також слід відмовитися від сигарет.
  4. Протипоказання. категорично не можна пити людям, що страждають на цукровий діабет. Таке поєднання спирту і цукру просто погубити вас, адже і перший і другий потихеньку знищують стінку капілярів. А ще він підніме рівень цукру. Будьте уважні!
  5. Частота споживання. якщо пити не часто, то можна отримати позитивний вплив. Зі збільшенням частоти згубну дію накопичується і вся користь нівелюється.

Абсолютні протипоказання

Але, існує ряд станів, при яких спирт строго протипоказаний. Ось найосновніші:

  • Алкозалежність. навіть якщо хвороба відступила, і залежності більше немає, то навіть невелика порція повертає назад проблему. З таким не жартують.
  • Медикаментозна несумісність. існує ряд препаратів, які не можна поєднувати. Одні припиняють діяти, інші посилюють згубну дію. А є й такі, які утворюють «гримучу суміш». Седативні, снодійні, протизапальні, транквілізатори, деякі антибіотики, антигістамінні, спазмолітики, антиагреганти, гормони і ряд інших. Тому, якщо ви приймаєте якісь препарати, запитайте лікаря про сумісність.
  • Хронічні захворювання. наявність будь-яких хронічних захворювань – привід обмежитися однією чаркою. Але є такі стани, при яких це категорично заборонено. До них відноситься цукровий діабет, ішемічна хвороба, гепатит, атеросклероз, виразка шлунка, психічні захворювання і післяопераційний період.

Кілька цікавих фактів

Наостанок ознайомтеся з цікавими фактами:

  1. Товстуни п'яніють швидше. М'язова маса дуже сприйнятлива до спирту, тому в головний мозок потрапляє одурманюючої речовини набагато менше. Хочете прокачати свої можливості-бігом в спортзал.
  2. Дивні ритуали вікінків. Вікінги вживали його з черепів, переможених ворогів
  3. Найміцніше пиво в світі. ви все ще вважаєте пиво слабоалкогольним? А даремно. » Snake Venom " від Brewmeister - найміцніше пиво. Його фортеця доходить до 70%.
  4. Популярність напою. щорічно випивають близько 6 мільярдів літрів горілки.
  5. Доза. за рівнем етанолу приблизно рівні стопка горілки, келих вина і півлітра пива.

Відео по темі

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

У сучасному суспільстві обійтися зовсім без алкоголю практично не реально. Дотримуючись правил обережності можна не тільки мінімізувати згубний вплив, а й отримати користь від цих напоїв. Бажаю всім відчувати міру і відсутності необхідності економити на якості.