детальний огляд впливу пива на судини: чи розширює воно або звужує їх просвіти?

Вважається, що гіпертонікам корисно пити пиво. Мовляв, цей напій сприяє розширенню просвітів артерій, через що знижується тиск.

Але наскільки це відповідає дійсності з наукової точки зору ? Що лікарі говорять з цього приводу?

А якщо пиво пити корисно, то як часто і в якій кількості? Чи розширює цей напій судини або звужує їх? Чи не принесе це шкоди іншим органам?

Як хмільний напій впливає на судини?

Як і будь-який алкоголь-пиво дійсно розширює судини, тобто, в теорії при цьому тиск знижується, так як просвіт в кровоносних артеріях, капілярах, венах збільшується , а тиск на їх стінки від цього падає. Доповнюється все це ще й сечогінну дію пива.

Однак на практиці це дещо інакше. після невеликої кількості пінного напою (приблизно 0,25 – 0,5 літрів) тиск незначно знижується. Буквально на 5-8 міліметрів ртутного стовпа (відноситься до систолічного тиску).

Якщо ж випити більше, то судини розширюються ще сильніше, але разом з цим значно збільшується частота серцевого ритму. Тобто, серце починає більш активно перекачувати кров. І з цього моменту тиску починає стрибкоподібно зростати.

Доповнюватися це ще може нирковою дисфункцією (наприклад, при активній стадії запалення або недостатності), так як нирки беруть безпосередню участь в регулюванні артеріального тиску.

Як даний напій ще впливає на судини? можна виділити кілька ключових ефектів:

  1. Зростає ризик витончення стінок артерій і вен. обумовлено це тим, що пиво діє як спазмолітик. Все це шкодить судинам .
  2. Збільшується ризик появи холестеринових бляшок. у пінному напої досить велика кількість мальтози, яка трансформується в глюкозу. А при її підвищеному рівні в крові на внутрішній стороні стінок судин з'являються мікропошкодження, в яких якраз холестерин і накопичується. Тому твердження, що пиво допомагає чистити судини , є помилкою.
  3. Покращує еластичність. саме за рахунок того, що розширює судини. Але якщо пивом зловживати і досить часто, то виникає шкідлива дія – витончення стінок. А такі судини більше схильні до розривів (саме це відбувається при інфаркті, інсульті).
Пиво пригнічує вироблення аргініну вазопресину – це гормоноподібна речовина, яка побічно регулює водно-сольовий обмін в організмі. Саме тому навіть після келиха випитого досить швидко виникає позив до сечовипускання.

Шкода для інших органів

Як ще пиво може нашкодити організму? лікарі виділяють кілька найнебезпечніших наслідків:

  1. Ниркова недостатність. Пиво порушує нормальний водно-сольовий баланс, який регулюється нирками. При зловживанні-мочеіскуспактельная система просто перестає справлятися з навантаженням. У кого – то це викликає пієлонефрит, у інших-сечокам'яну хворобу (просування конкрементів по сечоводу).
  2. Печінкова недостатність. етиловий спирт, включений до складу пива, виводиться саме через печінку. Але він є найпотужнішим токсином, який поступово знищує печінкові клітини.
  3. Серцева недостатність. різке збільшення частоти серцевих скорочень провокує зниження щільності м'язових волокон серця. Часто все це "виливається" в порушення роботи синусового вузла або мікроінфаркт, також це може привести з синдрому &171; Пивного серця & 187; .
  4. Збільшує навантаження на підшлункову залозу. вона виробляє інсулін, який необхідно для окислення і засвоєння глюкози. Але часто підвищується рівень цукру в крові провокує фіброз тканини залози, яка просто перестає виробляти достатню кількість гормонів.
  5. Погіршує роботу ЦНС. похідні етилового спирту руйнують клітини нервової системи. Ті, в свою чергу, практично не відновлюються. Також пиво сприяє атеросклерозу судин головного мозку.
  6. Збільшує об'єм жирової тканини. та сама мальтоза, яка міститься в напої, переробляється до глюкози, але практично не використовується для синтезу енергії. Відповідно, це призведе до збільшення жирової маси тіла.

Варто ще згадати, що зловживання пивом може погіршити різкість зору, так як в очному яблуці збільшується тиск. Доповнюється це погіршенням нейронного зв'язку між нервовими клітинами (що позначається на чутливості очного нерва).

Чи є користь?

Єдина користь від вживання пива – це зниження набряклості за рахунок сечогінної дії . Але в рази ефективніше для цієї мети використовувати ту ж настойку польового хвоща – вона абсолютно нешкідлива, практично не порушує сольовий баланс. А ось після пінного напою досить часто спостерігається різке зниження рівня калію, а ось натрій – виростає (вони інгібують один одного), який при надлишку надає токсичну дію.

Ще варто згадати про наявності великої кількості вітамінів в-групи в пиві (які включені до складу хмелю – основного компонента солоду).

Однак у деяких корисних для серця і судин овочах і фруктах (ананас, авокадо, гранат) їх в рази більше. Краще все ж віддавати перевагу свіжим фруктам і овочам, ніж алкогольним напоям.

Також перегляньте наш список з 20 найкорисніших для судин продуктів , і виберіть ті, що вам більше до душі.

Нерідко можна почути, що вживання цього напою – хороша профілактика сечокам'яної хвороби. в теорії – так, але якщо в сечівниках вже є сформовані конкременти, то сечогінну дію може спровокувати їх просування по сечоводу і його закупорку. Подібна "профілактика" категорично не рекомендується лікарями.

А що можна пити замість нього?

Чим його можна замінити?

Вважається, що сухе червоне вино корисно для судин , і менш шкідливо для організму в цілому. Частково-це так. У ньому міститься істотно менша кількість цукру, а ще є фітонциди, які надають позитивну дію на роботу всієї серцево-судинної системи. також вино розширює судини .

Які інші алкогольні напої можна назвати менш небезпечними? будь-які міцні без цукру (або з мінімальним його кількістю) і газу. сюди можна віднести коньяк, віскі, скотч, текілу, абсент, горілку. У малій кількості вони завдають мінімальної шкоди організму, не впливають на глікемічний обмін і досить швидко нейтралізуються печінкою.

Про вплив коньяку на судини ми поговорили тут.

А ось слабоалкогольні коктейлі з газом – одні з найбільш шкідливих. На відміну від того ж вина – етиловий спирт з них засвоюється повільно (це обумовлено наявністю газу, як і в пиві).

Що стосується безалкогольного пива? це менш шкідливо, але так само підвищує рівень цукру в крові. Через високо глікемічного індексу подібні напої категорично заборонено пити при цукровому діабеті (як 1-го, так і 2-го типу) – після них рівень глюкози виростає, в середньому, на 4 ммольл (це може спровокувати навіть глікемічну кому).

Алкоголь в будь-якому вигляді вкрай токсичний для організму людини. Це актуально навіть в тому випадку, якщо мова йде про 20 – 30 мілілітрах червоного вина. Відповідно, по можливості від таких напоїв слід взагалі відмовитися – для серцево-судинної системи так буде набагато корисніше.

Цікаве відео

Для детального ознайомлення з темою, радимо переглянути дані відео:

Разом, пиво дійсно сприяє розширенню просвіту артерій. При цьому тиск спочатку падає, а після – швидко підвищується. Порівняно "безпечним" кількістю даного напою є обсяг від 200 до 400 мілілітрів. Але при цукровому діабеті, ниркової печінкової і серцевої недостатності він категорично протипоказаний. Гіпертонікам і гіпотонікам його теж не слід використовувати для регулювання артеріального тиску – шкоди від цього буде набагато більше, ніж умовної користі.