які горіхи покращують пам'ять і увагу-Топ 7

У нашому світі величезну цінність має інформація. Тому люди намагаються постійно прокачувати свої розумові здібності і зокрема, можливості пам'яті.

Правильне харчування відіграє важливу роль у підтримці та розвитку тих мозкових центрів, які відповідають за процес запам'ятовування.

І без таких продуктів, як горіхи, в цьому випадку не обійтися.

Згідно з дослідженнями, регулярне вживання арахісу, фундука, мигдалю, кешью, пекана, кунжуту, бразильського і волоського горіха здатне допомогти запам'ятати багато інформації і відтворити її в потрібний момент. Чи Правда це і які з них найкорисніші? Всі відповіді нижче.

Чи справді вони такі корисні?

Корисні властивості горіхів іноді піддаються сумніву з огляду на те, що вони:

  • Є досить калорійним, а значить не дуже корисним продуктом;
  • Містять в собі велику кількість жирів.

Оскільки підвищена калорійність і жирність їжі може викликати відкладення зайвих жирів в судинах головного мозку і приводити до розвитку атеросклерозу, багато хто побоюється, що цей продукт приносить більше шкоди здоров'ю мозку , ніж користі.

Але, по-перше, горіхи &8212; це дуже ситна їжа, тому з'їсти їх багато важко. Значить при помірному вживанні ризик перевищити добову калорійність їжі відсутній .

А по-друге, ця їжа дійсно містить багато жирів, але без холестерину, який і викликає атеросклеротичні зміни. Рослинні жири з горіхів містять корисні жирні кислоти омега-3, омега-6 і омега-9, які якраз сприяють нормалізації холестеринового обмінах в організмі.

А ось інші компоненти горіхів навряд чи можна порівняти з чимось по корисності для мозкової діяльності в цілому і для пам'яті зокрема.

горіхи &8212; надзвичайно калорійний продукт, і вживати їх потрібно дійсно в дуже обмеженій кількості. Але останні дослідження показали, що частина цих калорій не засвоюється, а витрачається на перетравлення самого ж продукту, що містить також велику кількість клітковини.

Топ 8 горіхів для включення в раціон

У кожного виду горіхів є свої корисні властивості. Але кожен з них по-своєму живить клітини мозку, очищає їх від токсинів і підвищує їх функціональну активність.

1. Фундук

Фундук і найближчий до нього &171;родич&187; лісовий горіх забезпечують оптимальну роботу всієї нервової системи, позбавляють від стресу.

Велика кількість вітамінів і мінералів, включаючи заліза, калію, фосфору, магнію, йоду допомагає уникати хронічної втоми і стомлюваності, а також тримати мозок в тонусі, підвищуючи його працездатність.

2. Грецький

Це один з найбільш затребуваних горіхів в меню людей, чий спосіб життя пов'язаний з активною розумовою діяльністю. Волоські горіхи роблять позитивний вплив на пам'ять, оскільки містять:

  1. Альфаліноленова кислота, яка знижує окислення судин головного мозку після вживання жирної їжі;
  2. Вітамін Е, які не дає старіти клітинам мозку;
  3. Жирні кислоти, що регулюють холестериновий баланс і зміцнюють стінки судин головного мозку .

Цей смачний і корисний продукт не можна тим, хто схильний до підвищеної згортання крові.

3. Бразильський

Бразильський горіх містить рідкісний досить антиоксидант & 8212; селен.

Він виводить з організму продукти розпаду, омолоджує мозок, допомагаючи працювати йому до старості і добре виконувати всі когнітивні функції, включаючи запам'ятовування інформації.

У продукті також багато триптофану, який є попередником гормону серотоніну. Ця речовина формує сприятливий емоційний фон. сприяє хорошій пам'яті.

4. Арахіс

Це один з найпоширеніших бобових продуктів, які зараховують до горіхів. Він надзвичайно важливий для людської пам'яті, оскільки в нього входить фолієва кислота безпосередньо впливає на процеси мислення;

Арахіс небажано вживати при варикозному розширенні вен.

5. Мигдаль

Благородний смак мигдалю подобається багатьом. Особливо цінний він для людей похилого віку та тих, кому доводиться займатися інтелектуальною працею , оскільки:

  1. Містить антиоксиданти, які попереджають вікові зміни;
  2. Допомагає концентрації уваги і покращує пам'ять.

Мигдаль також нормалізує сон, дозволяючи тим самим відпочити мозку і покращуючи його функціональні властивості.

6. Макадамія

Макадамія на смак нагадує фундук. За своїми властивостями цей продукт також наближений до фундука і лісового горіха.

Цей горіх позитивно впливає на стан судин головного мозку, так як допомагає виводити зайвий холестерин , що заважає всім розумовим операціям і перш за все пригнічує процеси запам'ятовування.

7. Пекан

Жирні кислоти з пекана дозволяють домогтися балансу&171; поганого &187;і&171; хорошого & 187; холестерину в крові.

Цей баланс забезпечує нормальний кровообіг мозку і хорошу роботу всіх його часток, включаючи ті, які відповідають за запам'ятовування.

8. Каштан

Каштан містить досить багато вітамінів. Проте вітаміни групи В, а також А і з дозволяють говорити про нього як про засіб, корисний для поліпшення властивостей пам'яті.

Каштан добре тонізує судини, тобто допомагає кровопостачанню мозку.

Але при цукровому діабеті, деяких захворювання кровоносної системи і шлунково-кишкового тракту часто його їсти не рекомендується.

Також ознайомтеся з інфографікою:

горіхи &8212; досить алергенний продукт. Індивідуальна непереносимість може з'явитися в будь-який момент, навіть якщо раніше її не було. В цьому випадку необхідно терміново виключити цей компонент з харчування і прийняти антигістамінний препарат.

Ще 6 важливих рекомендацій

Зберігати властивості пам'яті потрібно всіма можливими способами. І вживання горіхів в цьому випадку &8212; тільки один з них. Якісне запам'ятовування вимагає також дотримання ще цілого ряду правил.

  1. Багатий правильний раціон. крім корисних горіхів, в меню людини, що займається розумовою працею, обов'язково повинна бути жирна морська риба і морепродукти, каші з цільних злаків, хліб грубого помелу, нежирні молоко, кефір, сир, протокваша і сир, майже всі овочі, фрукти і ягоди, багато зелені і гострі спеції, мед, зелений чай, како-боби в будь-яких видах.
  2. Виключення шкідливих продуктів. якщо є необхідність багато працювати головою, то небажано часте вживання такої їжі, як всі сорти жирного м'яса і птиці, копченості та ковбаси, жирні молочні продукти, напівфабрикати і фастфуд, лимонади, магазинні солодощі та здоба, сирки промислового виробництва, міцний чорний чай і кава у великих кількостях, часте вживання алкоголю вище допустимої норми (50-150 мл для червоного вина і 30-70 &8212; для міцних напоїв типу коньяку).
  3. Правильне вживання води . оскільки головний мозок &8212; це орган, який на 80% складається з вологи, при найменшому зневодненні знижується здатність до запам'ятовування. Поява почуття спраги свідчить вже про сильне порушення розумових процесів. тому, ч Оби мати хорошу пам'ять, необхідно починати день з 1-2 склянок води, а протягом дня пити по склянці кожні 1,5-2 години, &8212; так можна домогтися правильного водного балансу в організмі і в мозку зокрема.
  4. Нормальний сон. без повноцінного нічного відпочинку відновлення функцій мозку неможливо. Запам'ятовування неминуче буде страждати, якщо людина спить менше 7 годин на добу регулярно, тобто має хронічний недосип.
  5. Відсутність стресів. при постійному нервовому напруженні блокуються багато розумові процеси, в тому числі запам'ятовування. Тому якщо важливо багато і добре пам'ятати, стресів обов'язково потрібно уникати і компенсувати їх повноцінним розслабленням.
  6. Фізична активність. цей фактор важливий з фізіологічної точки зору: при нестачі руху судини головного мозку починають погано качати кров до мозку, не забезпечуючи необхідного постачання кров'ю тканин мозку. Запам'ятовувати інформацію в цьому випадку буде нелегко. Виходом з положення може стати звичайна гімнатіка, масаж і самомасаж, анприклад, комірцевої зони.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

Горіхи &8212; це унікальний природний продукт, що має в своєму складі більшість елементів, що забезпечують хорошу пам'ять. Тому, вживаючи всього кілька горіхів в день, можна поліпшити запам'ятовування інформації на довгий термін і підвищити якість оперативної роботи мозку.