Огляд найбільш шкідливих продуктів харчування для головного мозку людини-Топ 7

Лікарі запевняють, що є ряд продуктів, які вкрай негативно впливають на головний мозок. Якщо постійно вживати в їжу ці продукти, це прискорить процес старіння клітин мозку і сповільнить процес регенерації нейронів.

Стівен Вітерлі – вчений, який понад 20 років свого життя присвятив тому, як їжа впливає на головний мозок. Він же склав список найбільш шкідливих для нервової системи продуктів, що вбивають здорові клітини головного мозку людини. Про ці продукти ми і поговоримо в статті.

Також, згідно з дослідженнями , для нормального функціонування нервової системи і мозку людині необхідні вітаміни, мінерали і тваринні жири. Всі ці речовини містяться в певних корисних продуктах, про які ми теж поговоримо в статті.

Топ 7 продуктів, яких слід уникати

Представляємо вашій увазі список найбільш шкідливої їжі. Повністю відмовлятися від цих продуктів не варто, але обмежити кількість в раціоні все ж слід.

1. Солі

Сіль є джерелом натрію, який бере участь у водно-сольовому обміні в організмі. Однак якщо він накопичується в надлишку, то починає діяти як токсин.

Основний ефект високої концентрації натрію в організмі – це уповільнена чутливість до нервових імпульсів. При цьому в першу чергу страждають безумовні рефлекси.

Також сіль шкідлива для судин , оскільки істотно збільшує ймовірність виникнення інсульту, так як призводить до стоншення стінок кровоносних судин, якими пронизаний головний мозок.

2. Цукор

Занадто часте вживання солодощів викликає так звану «цукрову залежність».

При цьому головний мозок практично не реагує на збільшення концентрації серотоніну - гормону, який відповідає за почуття радості.

Відповідно, якщо часто вживати багаті на вуглеводи продукти, то це з великою ймовірністю спричинить тривалу депресію або розлад дефіциту уваги (особливо часто зустрічається у дітей і саме через солодощів). Детальніше про вплив цукру на мозок дивіться в окремій статті.

3. Жирне м'ясо

Є джерелом тваринних жирів, багатих на холестерин. Ця речовина призводить до утворення атеросклеротичних бляшок в судинах головного мозку, тим самим збільшення ризику інсульту .

Відповідно, від жирної свинини, а також різного роду ковбас все ж слід відмовитися, віддаючи перевагу курячої грудинки або яловичої вирізки – в них вміст тваринного жиру мінімальне, тому ніякої шкоди для головного мозку не виникає.

4. Алкоголь

Етиловий спирт, який є основною алкогольних напоїв-один з найнебезпечніших токсинів, який поступово вбиває нервові клітини і істотно уповільнює процес їх відновлення.

Причому, такий ефект виникає при рівні алкоголю в крові в 0,1 проміле, що відповідає 0,25 л світлого пива. Тобто, навіть невелика кількість випитого однозначно негативно позначиться на роботі головного мозку.

5. Сухарі та чіпси

У них міститься величезна кількість транс-жирів, які ще більш небезпечні, ніж тваринні жири.

Також збільшує ризик розвитку атеросклерозу, а разом з цим – може спровокувати утворення злоякісних пухлин головного мозку.

Сприяють цьому так звані «вільні радикали» &8212; молекули з порушеною атомної складової, що є канцерогенами. У транс-жирах таких молекул – величезна кількість.

6. Тунець

Як не дивно, але дана риба містить в собі велику кількість ртуті, яка руйнує нервові клітини , а при критичній концентрації – порушує передачу імпульсів на синусовий вузол, через що виникає інфаркт.

Природно, це актуально тільки для тих випадків, якщо людина регулярно вживає тунець (а в Японії це буденно – дану рибу використовують для приготування «суші»).

7. Шоколад

Стівен Вітерлі включив шоколад в даний список з тієї причини, що в його склад виробники додають транс-жири, а ще – надмірна кількість цукру (що не відповідає оригінальній рецептурі).

Зате від таких недоліків позбавлений Темний вид шоколаду. чорний шоколад навіть корисний для мозку.

Від білого і молочного шоколаду все ж слід відмовитися. Особливо небезпечні вони для дітей дошкільного віку.

Чому нам так хочеться чогось шкідливого?

Чому мозок "просить" шкідливу їжу? Основна тому причина – повсюдне використання харчових смакових добавок, типу глутамат натрію .

Вони ніякої харчової цінності для організму людини не несуть, але діють дратівливо на смакові рецептори, створюючи імітацію чудового смаку. Спочатку їх відкрили тільки на початку 20-го століття, але на даний момент щорічно споживається близько 200 тисяч тонн того ж глутамат натрію.

А ось жирне м'ясо, солодкі йогурти, випічка – все це організмом сприймаються як збалансований джерело жирів, білків і вуглеводів, що теж грає важливу роль в провокуванні бажання з'їсти блюдо. І цим досить активно користуються великі виробники готових напівфабрикатів, орієнтуючись не на потребу покупця, а на фізіологію роботи головного мозку. І саме тому домашні йогурти, торти – все це багатьма вважається менш смачним.

самі смакові добавки практично ніяк не шкодять організму людини. Але страви з високим вмістом жирів і цукру – негативно позначаються на роботі серцево-судинної системи і головного мозку.

Що треба включити в свій раціон?

Яка їжа є найбільш корисною для нервової системи та мозку? Дієтологи виділяють наступні продукти, які рекомендується вживати якомога частіше:

  1. Імбир . корінь цієї рослини містить цілий спектр ефірних масел, які очищають судини, а ще – прискорюють відновлення нервових клітин.
  2. Лимон . у ньому міститься велика кількість аскорбінової кислоти, яка необхідна для розщеплення «шкідливого» холестерину.
  3. Часник . містить і ефірні масла, і вітамін С.регулярне вживання часнику також знижує ймовірність розвитку хронічних захворювань серцево-судинної системи (які обов'язково позначиться і на роботі нервової системи).
  4. Риба . жирні її сорти багаті на омега-3 ненасичені жирні кислоти, які беруть участь практично у всіх фізіологічних процесах головного мозку (зокрема, за поділ нервових клітин).
  5. Мед . його ключова користь – це нормалізація біохімічного складу крові. Також він містить "рідкісні" поживні елементи, в числі яких цинк, мідь, кобальт – вони необхідні для нормальної передачі імпульсів, а ще – відповідають за чутливість до нейромедіаторів.
  6. Кава . кофеїн допомагає нормалізувати тиск, а ще – діє збудливо на клітини головного мозку. Але якщо зловживати кавовими напоями, то це тільки зашкодить – збільшиться ризик виникнення гіпертонії.
  7. Морські водорості. у них міститься селен, за допомогою якого регулюється вироблення деяких груп гормонів, що впливають на настрій людини. До цієї категорії слід віднести ще морських молюсків, рис – в їх складі теж є селен у великій концентрації.

Також дивіться інфографіку:

для складання «ідеального» раціону слід все ж звертатися до дієтолога – він зможе врахувати індивідуальні фізіологічні особливості пацієнта. Адже мед може бути частково протипоказаний при цукровому діабеті, часник – при захворюваннях серцево-судинної і травної систем.

Цікаве відео

Для детального ознайомлення з темою радимо переглянути відео:

Разом, повністю відмовлятися від шкідливих продуктів не варто – це тільки зашкодить. Набагато правильніше-скласти раціон, де перевага буде віддано круп, овочів, фруктів, нежирного м'яса. Все це позитивно позначиться не тільки на нервовій системі, але і на роботі серця, печінки, нирок.