7 корисних властивостей молока для головного мозку-покращує воно пам'ять і підвищує настрій?

Молоко вважають дуже спірним продуктом по співвідношенню своїх корисних і шкідливих властивостей для різних органів дорослої людини. Проблема ця далеко не до кінця досліджена, хоча результати проведених досліджень все-таки схиляються в бік користі молока.

Але що стосується головного мозку, то більшість вчених стверджує, що цей орган більше за інших потребує молочному і кисломолочному. І справа не тільки в амінокислоті триптофан, яка &171;дарує&187; гормон щастя серотонін. Завдяки унікальному складу, молоко незамінне як джерело будівельного матеріалу для центральної нервової системи.

Також воно підтримує працездатність і активність мозкової діяльності, продовжує фізичну і психічну молодість, а також покращує пам'ять.

7 корисних властивостей

Багато вчених, які проводили серйозні дослідження впливу молока і його похідних на центральну нервову систему, з упевненістю стверджують, що навряд чи в будь-яких інших продуктах можна знайти більш корисний для мозку склад.

Особливо актуально це для дітей і, всупереч з'явилася не так давно думку, літніх людей, особливо жінок.

Отже, на користь молока як унікальної, корисної і незамінної їжі в раціоні людини, говорять наступні факти.

1. Білок як будівельний матеріал

Білок &8212; це будівельний матеріал тканин головного мозку, покращує кровообіг і захищає від інфекцій . Без білка організм взагалі не може існувати.

Такі його види, як глобулін, казеїн і альбумін містять незамінні амінокислоти і лежать в основі життєдіяльності головного органу центральної нервової системи, формують імунітет проти будь-якого несприятливого впливу інфекцій і покращують кровообіг.

Складно сказати, в якому віці складніше обійтися без цих корисних властивостей молока. Що стосується міфу про погане засвоєння молока шлунково-кишковим трактом дорослої людини, то природа передбачила цей нюанс: соляна кислота в шлунку потрібна для того, щоб допомагати переварюванню всіх складних компонентів молока, перетворюючи його в ніжні пластівці і допомагаючи засвоєнню.

говорячи про погане засвоєння молока організмом дорослого, люди зазвичай неправильно представляють причинно-наслідкові зв'язки. Алергія на молочний білок або проблеми із засвоєнням лактози &8212; наслідок не властивостей молока, а особливостей хворого організму людини.

2. Лактоза для нервової системи

Молоко містить вуглеводи, без яких не може існувати нервова система. Головний вуглевод, який став каменем спотикання в дискусії про користь молока, & 8212; лактоза. Вона обов'язково повинна бути в організмі, так як вона:

  1. Корисніше сахарози;
  2. Підтримує життєдіяльність нервової системи в цілому;
  3. Обов'язково повинна бути в раціоні при хворобах серця і судин;
  4. Утворює молочну кислоту, яка не дає розвиватися процесам гниття і допомагає засвоєнню інших потрібних для головного мозку речовин.

3. Жирні кислоти для серцево-судинної системи

Молоко містить найкорисніший з усіх тваринних жирів. Він знаходиться в складі клітинних мембран, необхідний тканинам мозку, без нього не з'явиться багато гормонів.

Молочний жир має низьку температуру плавлення і дуже легко засвоюється. Є джерелом найважливіших жирних кислот, необхідних серцево-судинній системі: арахідонової, лінолевої та ліноленової та інших. Детальніше про користь молочних продуктів для серцево-судинної системи дивіться в окремій статті.

4. Поліпшення функціональності нейронів

Молоко покращує функціональність нейронів у будь-якому віці, тим самим покращуючи пам'ять та знижуючи ризик деменції.

При регулярному його вживанні поліпшується запам'ятовуваність, підвищується швидкість реакцій, поліпшується координація рухів і мовні здібності.

5. Профілактика хвороб Паркінсона і Альцгеймера

Молочні продукти допомагають виробленню антиоксиданту глутатіону, який нейтралізує процеси окислення, попереджаючи тим самим багато вікових захворювань нервової системи, наприклад, хвороб Паркінсона і Альцгеймера.

6. Підвищення настрою і емоційного стану

Молоко підвищує настрій, послаблює негативні реакції на стрес, попереджає депресію. містить амінокислоту триптофан, яка бере участь у виробленні гормону радості серотоніну.

Серотонін бере участь в процесах росту, є попередником мелатоніну, поліпшує, в свою чергу якість сну, без якого не може бути повноцінного відпочинку для нервової системи.

7. Зміст інших важливих речовин

Молоко має відмінний склад необхідних для всієї нервової системи речовин: кальцію, фосфору, вітамінів, молочних жирів і кислот, які вкрай необхідні тканинам головного мозку і засвоюються на 98%.

Також ознайомтеся з інфографікою

жирне молоко і молочні продукти не можуть бути &171;винні&187; у розвитку атеросклерозу. Причина появи відкладень на стінках судин на 80% пов'язана з хворою печінкою, де цей &171;поганий&187; холестерин і синтезується. Навіть найбільш шкідливі харчові продукти не можуть доставляти більше 20% &171;поганого&187; холестерину. І молочні серед них &8212; в найменшій зоні ризику.

Скільки потрібно пити в день?

Рекомендований дієтологами обсяг вживання молока залежить від багатьох факторів: віку, статі, фізичних і розумових навантажень та ін.

Важливо пам'ятати, що це рідкий, але все ж продукт харчування, а не питво. Тому молоком ні в якому разі не можна замінювати воду . В іншому випадку виникне надлишок вживання продукту.

Для поповнення добової кількості корисних речовин дорослій людині потрібно лише 1-2 склянки молока на день.

Оскільки це не питво, а їжа, то необхідно дотримуватися деяких правил його вживання.

  1. Не можна змішувати з іншими продуктами, потрібно вживати як самостійну страву. Виняток становлять каші з цільних злаків: з краще варити на воді. додаючи молоко в кінці варіння.
  2. Небажано пити його холодним. Корисно &8212; теплим або гарячим.
  3. При поганій засвоюваності можна додавати до теплого молока по третині чайної ложки куркуми, імбиру. кориці або шафрану, вживати кип'ячене молоко, хоча воно має інші властивості, ніж сире. Можна & 8212; кисломолочні продукти.

Огляд інших молокопродуктів

Тим, хто з якихось причин не може вживати молоко, рекомендується обов'язково вводити в раціон інші молочні продукти. Вони володіють тими ж корисними властивостями, але з різних причин можуть більше підходити для підтримки здоров'я мозку в деяких випадках.

  1. Кисле молоко. замінює молоко за всіма корисними властивостями. Не викликає проблем із засвоєнням навіть у тих, хто взагалі не переносить лактозу.
  2. Йогурт, ряжанка, кефір. ці кисломолочні продукти обов'язкові в раціоні людини, яка бажає підтримувати свій нервово-психічний стан на нормальному рівні.
  3. Сир. Обов'язковий в раціоні при гіпертонії. Також сир корисний при атеросклерозі судин головного мозку.
  4. Вершки. хороші високим вмістом триптофану, який бере участь у виробленні гормону радості серотоніну.
  5. Вершкове масло. без нього неможливо повноцінне існування людини, розвиток його інтелекту.

Корисне відео

Пропонуємо переглянути відео:

Молочні продукти знаходяться в раціоні людини протягом тисячоліть. Вони & 8212; один з головних джерел всіх необхідних речовин для розвитку здорового головного мозку і збереження його повної працездатності до самих зрілих років життя.