7 найкорисніших видів чаю для поліпшення пам'яті і підвищення концентрації уваги

Чай &8212; один з найулюбленіших усіма напоїв. Секрет його популярності не тільки в смакових достоїнствах, але і в тому, що це найпростіший засіб для поліпшення пам'яті, підтримки сил, позбавлення від втоми і полегшення розумових процесів.

Чайний настій легко приготувати, хоча кожен сорт може мати свої нюанси при заварюванні. Цей напій п'ють гарячим і холодним, вживають його з молоком, цукром, медом, сухофруктами, солодощами і взагалі без усього.

Багато видів чаю благотворно впливають на мозкову активність: допомагають зосередитися або розслабитися, заспокоїтися або підбадьоритися, покращують запам'ятовування.

7 найкорисніших сортів

Люди здавна помітили, що чай &8212; непростий напій. Він не тільки втамовує спрагу, але і підтримує сили не гірше, ніж їжа. Особливо цінують любителі ароматного пиття його здатність регулювати діяльність мозку.

1. Зелений чай

Практично не ферментований чайний лист дає настій жовтувато-зеленого кольору і недаремно асоціюється з бадьорістю, позбавленням від втоми, а також зниженням стомлюваності і розсіяності.

Він вживається і в гарячому, і в холодному вигляді, причому при багаторазовому заварюванні питво виходить все більш ароматним і насиченим.

Згідно з дослідженнями, цей напій можна використовувати для поліпшення когнітивних функцій мозку , так як він:

  1. За рахунок наявності великої кількості кофеїну блокує процеси гальмування, підвищує увагу, концентрацію, загострює робочу пам'ять, підвищує швидкість реакцій;
  2. Дає багато енергії: при вживанні в невеликих кількостях непогано бадьорить;
  3. Добре втамовує спрагу, дарує гарний настрій;
  4. При вживанні 200 мл і більше знижує артеріальний тиск, розслабляє;
  5. Очищає судини мозку, запобігаючи утворенню холестеринових відкладень на їх стінках;
  6. Завдяки катехінам, перешкоджає старінню мозку.

Зелені чаї &8212; справжня знахідка для тих, хто хоче завжди залишатися на піку своєї розумової і фізичної активності, добре запам'ятовувати інформацію і бути гранично уважним. Не варто пити зелений чай з молоком: в цьому випадку користь для мозку буде мінімальним.

2. Рута

Ця рослина цікава тим, що, з одного боку, здатна збалансувати нервову систему, позбавити від головного болю, пов'язаного з напругою та стресом, а з іншого &8212; мобілізує когнітивні здібності .

М'ятний чай приймають як заспокійливий, спазмолітичний засіб, який разом з тим допомагає:

  1. В умінні концентруватися;
  2. У здатності бути пильним;
  3. При запам'ятовуванні великої кількості інформації.

Дослідники також відзначають антисклеротичні властивості м'яти, яка добре розширює судини головного мозку і навіть бореться з &171;поганим&187; холестерином.

при нормальній переносимості м'ятний чай для поліпшення діяльності мозку і пам'яті можна пити всім. Але дітям його дають в трохи меншій концентрації, ніж дорослим, а чоловікам не варто зловживати м'ятою, оскільки у великій кількості вона пригнічує потенцію.

3. Женьшень

Женьшень & 8212; одне з унікальних рослин, якому важко знайти заміну в плані кошти, поліпшує запам'ятовування і мозкову діяльність в цілому . Женьшень добре відомий високою ефективністю:

  • При знятті втоми;
  • Для боротьби з депресією;
  • Для поліпшення пам'яті;
  • При підвищенні розумової працездатності.

Аптечний чай з женьшеню не просто бадьорить і тонізує. Він також:

  1. Активізує абстрактне мислення;
  2. Підвищує здатність до складних психічних операцій;
  3. Збільшує швидкість усіх психічних процесів;
  4. Ефективний при боротьбі з алкогольною та наркотичною залежністю;
  5. Попереджає хворобу Альцгеймера.

4. Гінгко Білоба

Чай з цієї рослини дуже добре бореться з проявами вікової деменції . Але і в молодому віці він дуже корисний, хто веде не зовсім здоровий спосіб життя або просто стурбований станом свого мозку і здатністю до запам'ятовування зокрема.

Гінгко Білобу прописують тим, хто хоче:

  1. Підвищити свій життєвий тонус;
  2. Попередити захворювання судин головного мозку;
  3. Посилити кровообіг в тканинах мозку ;
  4. Поліпшити пам'ять і здатність до навчання;
  5. Загострити слух і зір;
  6. Попередити розвиток атеросклерозу, інсульту та інших судинних захворювань.

Незважаючи на тонізуючий ефект, гінгко білоба радять заварювати при безсонні, високому нервово-психічному напруженні, депресії і просто перепадах настрою. Тільки психічно стабільний стан дозволяє раціонально користуватися робочою і довготривалою пам'яттю.

5. Готу кола

Ця південноазіатська рослина менш відома, ніж гінгко білоба. Але спектр його впливу на мозкову діяльність не менше. Готу кола має в своєму складі величезна кількість вітамінів, мінералів, біофлавонодіов і ефірних масел , які сприяють:

  1. Поліпшення пам'яті, уваги і концентрації;
  2. Стабілізації всіх процесів в мозку за рахунок зниження артеріального тиску і зміцнення судинних стінок ;
  3. Балансу психічних процесів: зняття стресу, виходу з депресії і навіть припинення панічних атак.

При заварюванні чаю з готу кола можна поєднувати цю траву з женьшенем або додавати до напою молоко.

6. Бакопа

Бакопа Моньє &8212; трава, що використовується в Аюрведе і народній медицині. це хороший антидепресант , який заварюють як чай і п'ють для:

  1. Поліпшення пам'яті і навіть лікування втрати пам'яті;
  2. Оновлення нервових клітин;
  3. Лікування епілепсії і усунення розумових перевантажень.

У фармакології з бакопа Моньє готують ноотропні препарати, оскільки в ній велика концентрація і склад корисних для мозку і нервової системи в цілому.

7. Родіола рожева

Чай з родіоли рожевої добре відомий на Алтаї, який славиться своїми довгожителями, до похилого віку зберігають бадьорість і розсудливість. його вживають, коли організму належить витримати високі нервово-психічні навантаження.

Для приготування чаю використовують столову ложку подрібненого кореня на літр води, поєднують з м'ятою або мелісою. Родіола рожева тільки посилить роботу пам'яті, якщо в чай з неї додати трохи меду.

Людям з діагнозом гіпертонія потрібно заварювати родіолу в удвічі меншій концентрації, тому що вона підвищує тиск. А всім іншим бажано пити такий чай переважно в першій половині або неміцно завареним, так як тонізуючий ефект настільки великий, що є ймовірність виникнення безсоння.

Інші важливі рекомендації

Детельность мозку і процеси запам'ятовування &8212; явища непрості і залежать від безлічі факторів. Крім вживання корисних чаїв, бажано враховувати і інші умови хорошої роботи мозку.

  1. Достатня кількість сну. це одна з головних умов нормальної роботи пам'яті. Дорослій людині для запам'ятовування інформації і роботи з нею необхідно спати від 7 до 9 годин: за цей час мозок встигає відновитися.
  2. Правильний питний режим. мозок на 80% складається з рідини, тому при зневодненні в першу чергу порушуються зв'язки між клітинами в тканинах мозку. Наявність спраги &8212; це вже тривожний сигнал і показник того, що розумова робота утруднена. Початок дня з одного-двох склянок води і ще 1-1, 5 літра рідини в день &8212; обов'язкова умова гарної пам'яті. Детальніше про вплив води на мозок дивіться в окремому матеріалі.
  3. Правильно складений раціон харчування. для гарної пам'яті необхідно багато корисної їжі: це нежирні тваринні білки, жирна морська риба і морепродукти, злаки, горіхи, овочі, фрукти, зелень і натуральні приправи.
  4. Позбавлення від стресів. постійне нервове напруження загрожує розвитком депресії, яка не може поєднуватися з нормальним запам'ятовуванням.

Також ознайомтеся з інфографікою:

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

Висновок

Чаї з рослинної сировини & 8212; це один з найдоступніших способів зберегти пам'ять. Для зміцнення здатності запам'ятовувати існує величезний вибір натуральних чаїв, які повинні бути в повсякденному раціоні будь-якої людини.