Топ 7 фруктів і овочів, що покращують пам'ять і увагу — які з них найкорисніші для мозку?

Хороша пам'ять є ключовим елементом, який відрізняє розумну людину від інших представників навколишньої фауни. А за запам'ятовування відповідає головний мозок. Вчені стверджують, що за все життя він» запам'ятовує " всього 10 – 15% від своїх можливостей.

Чи можливо тоді покращити пам'ять? Це цілком реально, і щоб це сталося, не обов'язково використовувати різного роду нейростимулятори або приймати інші таблетки, нормалізують роботу головного мозку .

Згідно з дослідженнями, харчування має прямий вплив на діяльність нашого мозку. У більшості випадків досить просто переглянути свій щоденний раціон і включити в нього продукти, що поліпшують пам'ять. Які ж фрукти і овочі можна їсти, щоб домогтися кращого ефекту? Відповідь нижче.

7 найкорисніших продуктів

Найпростіші правила, яких рекомендують дотримуватися лікарі – це вживати достатню кількість «складних» вуглеводів (нерідко їх ще називають «повільними»), вітамінів, мінералів і при цьому не забувати про тренування тієї самої пам'яті. А що щодо раціону, то можна виділити наступні продукти, які допоможуть підвищити підвищити концентрацію уваги і пам'ять.

1. Часник

Часник корисний для кровообігу головного мозку . У ньому містяться ефірні масла, які також знижують концентрацію ліпідів в крові, тим самим усуваючи «засмічення» дрібних кровоносних судин.

Регулярне вживання часнику чистить посудини , що в 4 рази знижує ймовірність розвитку атеросклерозу. Також часник прискорює процес регенерації нервових клітин (це допоможе, наприклад, уникнути склерозу в старечому віці).

2. Цитрусові

Містять вітамін В 12 і В 6 , З, які беруть участь у виробленні серотоніну та дофаміну . Також нормалізують шлунково-кишкову мікрофлору, тим самим знижуючи концентрацію в крові холестерину і ліпідів.

Ще в цитрусах містяться деякі групи амінокислот, які якраз можуть засвоюватися головним мозком (переважно – для нормалізації роботи ендокринної системи).

3. Морська капуста

Особливо корисна & 171; Червона & 187; морська капуста, так як в ній є чималий вміст в 12 і необхідних мозку омега - 3 жирних кислот .

Також в ній є йод, який покращує роботу логічного мислення і підвищує увагу .

Особливо корисно включати морську капусту в раціон людям після 40 років &8212; саме тоді &171;запускаються&187; основні процеси старіння головного мозку.

4. Ягода

Сюди можна віднести чорницю, суницю, полуницю, смородину, агрус і більшу частину лісових ягід.

У них містяться ефірні масла і вітамін С. перші – нормалізують обмінні процеси між нейронами , а також зміцнюють судини мозку і тримають їх в тонусі.

А ось аскорбінова кислота необхідна організму для захисту кровоносної системи мозку від дії токсинів.

5. Горіх

У них міститься велика кількість вітамінів А і Е.перший відповідає за цілий ланцюжок метаболічних процесів, що зачіпають головний мозок, а вітамін Е захищає клітини мозку від раннього старіння (будучи антиоксидантом).

Найкориснішими вважаються волоські горіхи та фісташки, оскільки вони також містять цинк, магній , побічно впливають на чутливість нейронів.

6. Зілля

Особливо корисні пророслі паростки пшениці і ячменю, в яких міститься понад 20 біологічно активних компонентів.

Вони, в першу чергу, захищають клітини головного мозку від старіння, а разом з цим стимулюють вироблення серотоніну, дофаміну - це гормони, як раз впливають на пам'ять і увагу людини.

7. Мед і квітковий пилок

Є джерелом цукру і мінеральних мікроелементів, але при цьому практично не містить білків і жирів. Глюкоза-один з найважливіших елементів для нормальної роботи головного мозку . при її нестачі вся нервова система починає відчувати кисневе голодування.

І саме тому лікарі рекомендують їсти щось солодке на сніданок. Мед-чудовий варіант для цього.

Мед корисний для мозку тільки якщо він не піддавався термічній обробці. При його нагріванні понад 65 градусів більшу частину своїх корисних властивостей він втрачає.

Чого слід уникати?

Але є шкідливі для мозку продукти , які погіршують пам'ять. Особливо небезпечно їх включати в раціон дітям, так як аж до 16 років нервова система ще розвивається і вразлива до збоїв в роботі травної системи. Найбільш шкідливими продуктами можна назвати:

  1. Снеки. сюди ж можна віднести сухарики, чіпси, у виробництві яких використовують транс-жири – такі сполуки є канцерогенами, а ще погіршують обмінні процеси в нейронах (сповільнюючи засвоєння поживних речовин з крові).
  2. Складна білкова їжа. сюди можна віднести смажений арахіс, яловичі котлети з фаст-фуду, більшу частину сортів ковбас і сосисок. Здебільшого такі продукти «засмічують " кровоносну систему і погіршують кровотік в головному мозку. Повністю від таких продуктів відмовлятися не варто, але мінімізувати їх в раціоні – слід.
  3. Прості вуглеводи. сюди слід віднести шоколадні батончики, різного роду цукерки, печиво. У невеликій кількості вуглеводи потрібні організму, але при надлишку – глюкоза пошкоджує внутрішні стінки судин і збільшує ризик інсульту. За рекомендаціями лікарів, щодня з'їдати досить 2 невеликі цукерки. Всі інші-надлишкове.

Також ознайомтеся з інфографікою:

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

Разом, пам'ять дійсно можна поліпшити простий коригуванням харчового раціону. І особливо важливо це з дітьми, які в більшості випадків не дотримуються здорового харчування. І найголовніше-дотримуватися різноманітний раціон.