Топ 7 фруктів і овочів, що покращують пам'ять і увагу — які з них найкорисніші для мозку?
Хороша пам'ять є ключовим елементом, який відрізняє розумну людину від інших представників навколишньої фауни. А за запам'ятовування відповідає головний мозок. Вчені стверджують, що за все життя він» запам'ятовує " всього 10 – 15% від своїх можливостей.
Чи можливо тоді покращити пам'ять? Це цілком реально, і щоб це сталося, не обов'язково використовувати різного роду нейростимулятори або приймати інші таблетки, нормалізують роботу головного мозку .
Згідно з дослідженнями, харчування має прямий вплив на діяльність нашого мозку. У більшості випадків досить просто переглянути свій щоденний раціон і включити в нього продукти, що поліпшують пам'ять. Які ж фрукти і овочі можна їсти, щоб домогтися кращого ефекту? Відповідь нижче.
7 найкорисніших продуктів
Найпростіші правила, яких рекомендують дотримуватися лікарі – це вживати достатню кількість «складних» вуглеводів (нерідко їх ще називають «повільними»), вітамінів, мінералів і при цьому не забувати про тренування тієї самої пам'яті. А що щодо раціону, то можна виділити наступні продукти, які допоможуть підвищити підвищити концентрацію уваги і пам'ять.
1. Часник
Часник корисний для кровообігу головного мозку . У ньому містяться ефірні масла, які також знижують концентрацію ліпідів в крові, тим самим усуваючи «засмічення» дрібних кровоносних судин.
Регулярне вживання часнику чистить посудини , що в 4 рази знижує ймовірність розвитку атеросклерозу. Також часник прискорює процес регенерації нервових клітин (це допоможе, наприклад, уникнути склерозу в старечому віці).
2. Цитрусові
Містять вітамін В 12 і В 6 , З, які беруть участь у виробленні серотоніну та дофаміну . Також нормалізують шлунково-кишкову мікрофлору, тим самим знижуючи концентрацію в крові холестерину і ліпідів.
Ще в цитрусах містяться деякі групи амінокислот, які якраз можуть засвоюватися головним мозком (переважно – для нормалізації роботи ендокринної системи).
3. Морська капуста
Особливо корисна & 171; Червона & 187; морська капуста, так як в ній є чималий вміст в 12 і необхідних мозку омега - 3 жирних кислот .
Також в ній є йод, який покращує роботу логічного мислення і підвищує увагу .
Особливо корисно включати морську капусту в раціон людям після 40 років &8212; саме тоді &171;запускаються&187; основні процеси старіння головного мозку.
4. Ягода
Сюди можна віднести чорницю, суницю, полуницю, смородину, агрус і більшу частину лісових ягід.
У них містяться ефірні масла і вітамін С. перші – нормалізують обмінні процеси між нейронами , а також зміцнюють судини мозку і тримають їх в тонусі.
А ось аскорбінова кислота необхідна організму для захисту кровоносної системи мозку від дії токсинів.
5. Горіх
У них міститься велика кількість вітамінів А і Е.перший відповідає за цілий ланцюжок метаболічних процесів, що зачіпають головний мозок, а вітамін Е захищає клітини мозку від раннього старіння (будучи антиоксидантом).
Найкориснішими вважаються волоські горіхи та фісташки, оскільки вони також містять цинк, магній , побічно впливають на чутливість нейронів.
6. Зілля
Особливо корисні пророслі паростки пшениці і ячменю, в яких міститься понад 20 біологічно активних компонентів.
Вони, в першу чергу, захищають клітини головного мозку від старіння, а разом з цим стимулюють вироблення серотоніну, дофаміну - це гормони, як раз впливають на пам'ять і увагу людини.
7. Мед і квітковий пилок
Є джерелом цукру і мінеральних мікроелементів, але при цьому практично не містить білків і жирів. Глюкоза-один з найважливіших елементів для нормальної роботи головного мозку . при її нестачі вся нервова система починає відчувати кисневе голодування.
І саме тому лікарі рекомендують їсти щось солодке на сніданок. Мед-чудовий варіант для цього.
Чого слід уникати?
Але є шкідливі для мозку продукти , які погіршують пам'ять. Особливо небезпечно їх включати в раціон дітям, так як аж до 16 років нервова система ще розвивається і вразлива до збоїв в роботі травної системи. Найбільш шкідливими продуктами можна назвати:
- Снеки. сюди ж можна віднести сухарики, чіпси, у виробництві яких використовують транс-жири – такі сполуки є канцерогенами, а ще погіршують обмінні процеси в нейронах (сповільнюючи засвоєння поживних речовин з крові).
- Складна білкова їжа. сюди можна віднести смажений арахіс, яловичі котлети з фаст-фуду, більшу частину сортів ковбас і сосисок. Здебільшого такі продукти «засмічують " кровоносну систему і погіршують кровотік в головному мозку. Повністю від таких продуктів відмовлятися не варто, але мінімізувати їх в раціоні – слід.
- Прості вуглеводи. сюди слід віднести шоколадні батончики, різного роду цукерки, печиво. У невеликій кількості вуглеводи потрібні організму, але при надлишку – глюкоза пошкоджує внутрішні стінки судин і збільшує ризик інсульту. За рекомендаціями лікарів, щодня з'їдати досить 2 невеликі цукерки. Всі інші-надлишкове.
Також ознайомтеся з інфографікою:
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Разом, пам'ять дійсно можна поліпшити простий коригуванням харчового раціону. І особливо важливо це з дітьми, які в більшості випадків не дотримуються здорового харчування. І найголовніше-дотримуватися різноманітний раціон.