Які фрукти найкорисніші на думку вчених-Топ-15
Фрукти – найважливіший компонент здорового харчування. Вони містять велику кількість вітамінів, антиоксидантів, мінералів, а також розчинних і нерозчинних харчових волокон.
Вчені стверджують, що регулярне вживання фруктів перешкоджає виникненню великого числа найпоширеніших захворювань, в тому числі раку.
Однак не всі фрукти однакові. Деякі з них мають унікальні властивості.
Топ-15 найбільш корисних
Нижче представлений список з 15 фруктів, які можна сміливо назвати найкориснішими на землі.
1. Грейпфрут
Грейпфрут вважається одним з найбільш корисних продуктів в світі.
Доведено, що він знижує ймовірність розвитку цукрового діабету II типу. Ефект досягається завдяки вмісту великої кількості вітаміну C, а також життєво важливих мінералів і антиоксидантів, які підвищують чутливість периферичних тканин до інсуліну.
Також вживання грейпфрута позитивно відбивається на масі тіла. Експерименти вчених з США показали , що вживання всього ½ грейпфрута в день (без внесення інших змін в раціон) призводить до зниження маси тіла в середньому на 1.5 кг за 12 тижнів.
Також доведено , що грейпфрут знижує рівень загального холестерину і ЛПНЩ в крові, в результаті чого забезпечується профілактика атеросклерозу і асоційованих з ним захворювань: ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда і т. п.
Крім того, цитрус запобігає утворення каменів у просвіті сечовивідного тракту.
2. Ананас
Ананас - екзотичний фрукт, який багатий вітаміном C, марганцем і бромелайном.
Вітамін С необхідний для підтримки привабливого вигляду шкіри та зміцнення імунної системи .
Марганець бере участь у формуванні клітин крові та зростанні статевих залоз.
Ананас також містить особливий протизапальний фермент-бромелайн, який, на думку вчених , пригнічує хронічне запалення (воно підвищує ймовірність раннього розвитку серцево-судинних патологій) і підвищує біологічну доступність білків, що надійшли з їжею.
Експерти з Німеччини і Великобританії також виявили, що бромелайн запобігає злоякісну трансформацію клітин і поява віддалених метастазів.
3. Авокадо
Авокадо суттєво відрізняється від більшості інших фруктів. Він містить мало вуглеводів, але багатий корисними жирами, які представлені більшою мірою олеїнової кислотою.
Олеїнова кислота, згідно з даними дослідників з США, пригнічує хронічне запалення і знижує ймовірність розвитку всіх відомих захворювань з боку судин і серця.
Авокадо також є цінним джерелом калію , який знижує артеріальний тиск і ризик появи інсульту. Завдяки таким властивостям авокадо може використовуватися в цілях профілактики і полегшення перебігу гіпертонічної хвороби.
4. Гуава
Гуава – джерело великої кількості аскорбінової і фолієвої кислоти, вітаміну A, міді, марганцю і калію.
Також вона містить масу антиоксидантів, які зменшити ймовірність раннього розвитку цукрового діабету, ішемічної хвороби серця і гіпертонічної хвороби.
Відзначається виражена ефективність гуави і з метою профілактики злоякісних новоутворень.
Гуава також багата пектином , який покращує перебіг травних процесів і знижує ризик раку товстої кишки та прямої кишки.
5. Яблуко
У складі яблук є велика кількість харчових волокон , вітамінів (групи B, C, K) і калію.
Наукові дослідження демонструють , що яблука зменшують ризик розвитку цукрового діабету II типу, гіпертонічної хвороби, раку і хвороби Альцгеймера.
За даними експериментів на тваринах, яблука також підвищують мінеральну щільність кісткової тканини, що особливо важливо для осіб похилого віку і жінок після менопаузи.
Як і гуава, яблука багатий пектином , який необхідний для підтримки здоров'я травного апарату.
6. Гранат
Відмітна особливість граната - значна концентрація антиоксидантних речовин в м'якоті (майже в 3 рази вище, ніж в зеленому чаї або натуральному червоному вині).
Доведено, що гранат уповільнює течія вільно-радикальних механізмів і пригнічує хронічне запалення (за рахунок інгібування ключових запальних маркерів), тим самим запобігаючи появі онкології, а також ряду захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем.
7. Манго
Манго містить багато вітаміну С, клітковини і антиоксидантів,
Вчені стверджують , що перераховані вище речовини важливі для уповільнення хронічного запалення, зниження ризику появи злоякісних пухлинних процесів і підтримки адекватної роботи травної системи.
Також є переконливі наукові дані щодо ефективності манго з метою профілактики і терапії (спільно з медикаментами) цукрового діабету II типу (за рахунок зниження інсулінорезистентності).
8. Лимон
Лимони - одні з найбільш цінних представників сімейства цитрусові.
Вони містять велику кількість вітаміну С та антиоксидантів, які, на думку канадських фахівців, знижують рівень артеріального тиску, запобігають розвитку атеросклерозу та інфаркту міокарда.
Експерименти на тваринах, виконані під керівництвом китайських вчених, показали , що лимон знижує ймовірність появи раку і зменшує масу тіла.
Експерти з Туреччини підкреслюють також ефективність лимонів з метою попередження утворення каменів в просвіті сечовидільного тракту.
9. Дуріан
Дуріан має в складі велика кількість аскорбінової і фолієвої кислот, міді, марганцю, магнію, вітамінів групи B.
Вчені стверджують , що дуріан багатий антиоксидантами, які борються з окислювальним стресом і є засобом профілактики злоякісного переродження клітин.
10. Кавун
Кавун – цінне джерело вітамінів A і C, а також безлічі антиоксидантів (Лікопін, каротиноїди, кукурбітацин E).
Згідно з результатами останніх наукових досліджень, кавун може використовуватися з метою запобігання і лікування злоякісних пухлин.
Наприклад, доведено , що лікопін пригнічує поділ ракових клітин. А каротиноїди і кукурбітацин E захищають клітини від вільних радикалів і знижують ймовірність появи матастатичних вогнищ.
Також вчені стверджують , що вживання кавунів позитивно відбивається на рівні артеріального тиску, роботі головного мозку і концентрації холестерину (включаючи атерогенні фракції) в крові.
11. Апельсин
Всього 100 грамів м'якоті апельсина забезпечують добову потребу організму у вітаміні C і калії. Також фрукт багатий тіаміном, фолієвою кислотою, вітамінами групи B.
Серед рослинних антиоксидантних сполук особливо цінуються: флавоноїди, каротиноїди та лимонна кислота.
Американськими фахівцями доведено , що апельсини знижують ризик утворення конкрементів в просвіті сечовидільного тракту.
Також помаранчеві фрукти можуть застосовуватися для поліпшення засвоєння заліза з їжі і профілактики залізодефіцитної анемії.
12. Банан
Включення бананів the дієта пов'язана з низкою переваг для здоров'я.
Вчені з Данії встановлено , що банани пригнічують відчуття голоду (що важливо при наявності ожиріння або надлишкової маси тіла), а також уповільнюють підвищення рівня цукру в крові після вживання їжі (вкрай важливо для ранніх стадій цукрового діабету II типу).
Банани також рекомендується вживати перед активними фізичними тренуваннями, так як вони містять безліч вуглеводів і мінеральних речовин, які є джерелом енергії і регуляторами обмінних процесів.
Окремо слід зазначити, що банани є джерелом стійкого крохмалю , який нормалізує склад мікрофлори кишечника і знижує ризик появи ряду хронічних захворювань.
13. Папайя
Папайя є багатим джерелом фолієвої кислоти, вітамінів С і А, а також калію.
Фолієва кислота має вирішальне значення для правильного формування нервової трубки плода під час вагітності.
Також у м'якоті папайї є велика кількість лікопіну – антиоксиданту, що знижує ризик утворення раку молочних залоз, різних захворювань з боку серцево-судинної системи, остеопорозу і чоловічого безпліддя.
За даними вчених з Німеччини і США, в складі папайї також є фермент папаїн, який підвищує ефективність роботи всіх травних ферментів людини і покращує засвоєння білкових молекул.
14. Полуниця
У складі полуниці є безліч флавоноїдів і антоціанів, які знижують ймовірність розвитку злоякісних пухлин, цукрового діабету II типу і безлічі серцево-судинних патологій.
За даними наукових досліджень, регулярне вживання полуниці пов'язано з низькою частотою виникнення гострого коронарного синдрому в клінічній практиці.
15. Оливка
Оливки є цінним джерелом вітаміну Е, заліза, міді та кальцію.
Також в їх складі є багато антиоксидантів, які покращують роботу печінки і міокарда, виражену протизапальну дію і запобігають злоякісну трансформацію будь-яких клітин організму.
Також в складі оливок є олеїнова кислота, яка важливо для підтримки здоров'я серця і судин.
Іспанські студії виявили , що оливки також здатні підвищити мінеральну щільність кісткової тканини, що важливо в період гормональних перебудов (менопауза у жінок, похилий вік).
Правила вживання
Нижче представлені основні правила включення фруктів в щоденний раціон:
- Скільки можна їсти в день? за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я рекомендується щодня вживати не менше 400 грам фруктів і овочів (якісний склад не має вирішального значення).
- В який час краще їх вживати? не слід їсти фрукти на ніч і пізно ввечері (через можливу перевантаження травної системи і появи проблем зі сном), а також вранці на голодний шлунок (більшість фруктів містять екстрактивні речовини, що викликають подразнення слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки при прийомі натщесерце). Краще їсти фрукти в середині дня, або можна поснідати ними, але через хоча б 15 хвилин після прийому інших видів їжі.
- Що краще: цілі фрукти чи соки? цілі фрукти набагато корисніші, оскільки в соках відсутні харчові волокна та деякі мінерали. Соки краще готувати вдома, а не купувати магазинні варіанти.
- Що краще: свіжі фрукти або сухофрукти? свіжі фрукти більш корисні, так як в сухофруктах знижений вміст вітамінів і антиоксидантів, але підвищена концентрація вуглеводів.
- Що з них можна приготувати? на основі фруктів можна приготувати безліч продуктів: соки і компоти, смузі і коктейлі, джеми і варення, цукати, пастилу і т.п. найбільш корисним варіантом є вживання їх в свіжому вигляді, менш цінним – свіжовичавлений сік (в ньому відсутні харчові волокна і ряд мінералів). Джеми, варення містять колосальну кількість цукру, що може негативно позначитися на загальному стані при наявності ожиріння або цукрового діабету. Аналогічне обмеження стосується пастили і цукатів.
- Як зберегти на зиму? найбільш переважно просто заморожувати фрукти в морозилці. Всі інші консервовані варіанти відрізняються меншим біологічним потенціалом а іноді і побічними ефектами (особливо при надмірній вживанні).
Висновок
Фрукти з переліку вище виділяються серед всіх інших своїм багатющим складів і добре вивченими властивостями.
Вони покращують роботу всіх систем органів (травної, імунної, серцево-судинної, опорно-рухової, ендокринної), знижують ймовірність появи ожиріння і злоякісних пухлин, сприятливо позначаються на перебігу вагітності.