10 наукових фактів про користь бананів і можливу шкоду

Банани вкрай корисні для людини і надають комплексний вплив на організм: вони знижують цукор в крові, попереджають розвиток раку, підтримують здоров'я практично всіх систем організму.

Банани мають низький перелік протипоказань і можуть похвалитися практично повною відсутністю побічних ефектів при тривалому вживанні.

Чим вони корисні - 10 фактів

Нижче ми розглянемо 10 основних фактів про користь бананів з опорою на доказову базу, а потім поговоримо про ймовірну шкоду для деяких груп людей.

1. Містять цінні поживні речовини

Банани багаті вуглеводами, клітковиною , а також безліччю вітамінів. Один банан середнього розміру (118 грам) містить 105 калорій і багатий такими речовинами:

назва елемента відсоток рекомендованої добової потреби / маса
калій 9%
Вітамін В6 33%
Вітамін C 11%
магній 8%
мідь 10%
Марганець 14%
вуглеводи 24 грами
клітковина 3,1 грама
білки 1,3 грам
жири 0,4 грама

Як стверджують японські фахівці, банани також багаті антиоксидантами, найпотужнішим з яких є дофамін. У 100 грамах м'якоті банана міститься від 2,5 до 10 мг дофаміну.

Вуглеводи представлені, більшою мірою, стійким крохмалем , який, у міру дозрівання бананів, перетворюється в більш прості цукру: глюкозу, сахарозу і фруктозу.

банани багаті вітамінами, клітковиною та антиоксидантними речовинами, які важливі як для дорослих, так і для дітей.

2. Знижують рівень цукру в крові

Банани містять велику кількість пектину і стійкого крохмалю , які здатні знизити рівень цукру в плазмі крові після вживання будь-якої їжі.

Американські фахівці доведено , що вживання всього 3 грам клітковини банана знижує рівень цукру в крові і уповільнює швидкість спорожнення шлунка, викликаючи тривале відчуття насичення.

Також банани  володіють досить низьким глікемічним індексом (зелені банани – 30, Зрілі – 60, середнє значення – 51), що дозволяє включити їх в раціон хворих, які страждають на цукровий діабет. Фрукт не може викликати різкий підйом рівня глюкози в крові.

Встановлено, що всього 15-30 грам резистентного крохмалю підвищують чутливість периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну на 33-50% (ефект більш виражений у чоловіків, ніж у жінок). Дана властивість забезпечує швидке витрачання глюкози клітинами.

Вчені рекомендують включати банани в раціон не тільки особам, що страждають різними патологіями глікемічного фону, але і мають метаболічний синдром (гіпертонічна хвороба, ожиріння, подагра).

банани дозволяють контролювати рівень глюкози в плазмі крові і забезпечувати надійну профілактику раннього розвитку цукрового діабету II типу і асоційованих з ним ускладнень.

3. Покращують здоров'я кишечника

Банан-це цінний джерело харчових волокон (стійкий крохмаль і пектин).

Стійкий крохмаль здатний відновлювати адекватну мікрофлору кишечника, покращувати перебіг будь-яких інфекційно-запальних захворювань, підвищувати дію травних ферментів.

Також він може пригнічувати хронічне запалення в стінці кишечника, яке, на даний момент, розглядається в якості однієї з причин старіння організму.

Дослідження демонструють , що резистентний крохмаль, будучи пребіотиком , підвищує чисельність лактобактерій і біфідобактерій, пригнічує ріст і розмноження різних патогенних представників мікробіоценозу кишечника.

В ході взаємодії бактерій з даними видом крохмалю виділяється безліч біологічно активних речовин, головним з яких є бутират. Він нормалізує обмін речовин на рівні епітеліальних клітин слизової оболонки товстого кишечника, покращує трофіку і доставку поживних речовин. Ще одна важлива лікувальна властивість бутирату-запобігання колоректального раку.

Пектин, за даними останніх наукових досліджень, також має протипухлинну активність. Експерти з Великобританії довели, що він здатний запобігти раку товстої кишки.

банани багаті клітковиною і стійким крохмалем, які нормалізують перебіг травних процесів в просвіті травної трубки, забезпечують надійну профілактику запальних захворювань і злоякісної трансформації клітин.

4. Допомагають в схудненні

На даний момент немає досліджень, які б прямо вивчали вплив бананів на масу тіла, однак, у них є корисні властивості, які побічно можуть допомогти в схудненні:

  1. Низька енергетична цінність. Фрукт має низьку калорійність – близько 105 калорій на 1 банан середнього розміру. Отже, їх можна вживати безпечно.
  2. Відчуття насичення організму. банани викликають швидкий розвиток почуття насичення за рахунок вмісту великих обсягів клітковини і уповільнення евакуації вмісту шлунка. Такі дані приводять вчені з США.
  3. Поліпшення засвоєння їжі. банани нормалізують роботу травних ферментів і моторику шлунково-кишкового тракту, що підвищує біологічну доступність поживних речовин і прискорює метаболізм.

Американські фахівці доведено , що регулярне додавання клітковини в раціон призводить до втрати 2 кг ваги за 12 тижнів. Схожі результати демонструють Бразильські науковці. Вони відзначають зменшення маси тіла на 1,22 кг за 3 місяці.

таким чином, банан – це потенційно корисний продукт для корекції і підтримки маси тіла. Він діє комплексно на різні ланки обміну жирової тканини і обміну речовин в цілому.

5. Покращують здоров'я серця і судин

Важливе достоїнство бананів-високий рівень вмісту калію . Один плід забезпечує до 9% рекомендованої добової потреби.

Даний мікроелемент дозволяє знизити підвищений артеріальний тиск і зменшити ризик розвитку серцево-судинних ускладнень (інфаркт міокарда, інсульт тощо) на 27%.

Також банани багаті магнієм, необхідним для злагодженої роботи кардіоміоцитів, з яких побудована Серцевий м'яз.

банани-джерело калію і магнію, які важливі для нормальної роботи серцево-судинної системи.

6. Захищають головний мозок

Будь – які фрукти та овочі є цінними джерелами природних антиоксидантів. Банани - не виняток. за даними вчених, в них міститься колосальна кількість катехінів і дофаміну.

Дані речовини попереджають дегенеративні патології головного мозку.

Дофамін з бананів не проникає в головний мозок через гематоенцефалічний бар'єр і не впливає на гормональний статус і емоційний фон.

банани є цінним джерелом антиоксидантів, які покращують здоров'я центральної нервової системи.

7. Покращують здоров'я нирок

Численні дослідження показують, що вживання бананів позитивно відбивається на функціональному і фізичному здоров'я нирок .

Фахівці зі Швеції виявлено , що прийом бананів 2-3 рази на тиждень зменшує ймовірність появи захворювань видільних органів на 33%.

Американські вчені отримали подібні дані : вживання фрукта 4-6 разів на тиждень дозволяє в 2 рази знизити ризик патологій нирок.

Передбачається, що ефект пов'язаний з високим вмістом калію і профілактикою розвитку цукрового діабету. В результаті не порушується структура епітелію клубочків нирок, не виникає в них атрофічних і дегенеративних відхилень.

Банани – потужний спосіб попередження розвитку хронічної хвороби нирок або зниження прогресування даного відхилення.

банани мають виражену нефропротективну дію, яка пов'язана з високим вмістом калію та позитивним впливом на глікемічний фон.

8. Корисні для спортсменів

Банани, найчастіше, називають ідеальною їжею для спортсменів. Це обумовлено високий вмістом білків і вітамінів.

За даними вчених , особливий мінерально-вітамінний склад попереджає розвитком м'язових спазмів і хворобливості в м'язах після тренувань.

банани дозволяють знизити ризик появи спазмів, обумовлених важкими фізичними навантаженнями.

9. Мають протипухлинну дію

У складі бананів є також і лектини – особлива група білків, яка здатна пригнічувати проліферацію ракових клітин і стимулювати активність клітин макрофагальної системи.

Як стверджують вчені , лептини можна використовувати не тільки з метою профілактики, але і лікування злоякісних новоутворень.

банани мають протиракову дію. Позитивні ефекти пов'язані з наявністю в складі лектинів.

10. Попереджають атеросклероз

Дослідження американських вчених  виявлено , що до складу фрукта входять фітостероли, які мають здатність знизити загальний рівень холестерину , а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ).

Також банани підвищення стійкість ендотелію артеріальних стінок до відкладення атерогенних ліпідів і забезпечують профілактику утворення атеросклеротичних бляшок.

банани – один із способів профілактики атеросклерозу, здатного привести до вкрай небезпечних (в тому числі смертельним) захворювань.

Шкода і протипоказання

Банани практично не мають протипоказань і відмінно переносяться організмом людини.

Єдине обмеження – наявність алергічних реакцій на окремі компоненти фрукта.

Також відзначено, що у половини людей, що мають підвищену чутливість до латексу, можливий розвиток алергії на продукти рослинного походження, в тому числі і на банани.

Особливості вживання при вагітності

Банани володіють великим набором корисних властивостей як для плоду, так і для організму вагітної жінки: профілактика набряків, нормалізація сну, підвищення доставки кисню та інших поживних речовин до плоду, постачання необхідними вітамінами, мікро - і макроелементами.

Однак, банани – це алерген. При наявності обтяженого алергологічного анамнезу у матері не слід приймати їх в їжу.

При грудному вигодовуванні банани також допустимі.

банани відрізняються хорошою переносимістю і мають мало протипоказань. Це робить їх універсальним продуктом харчування. Головне протипоказання-алергія.

Відповіді на часті запитання

Нижче розглянуті відповіді на найбільш спірні питання щодо вживання бананів:

  1. Які види найкорисніші? найкориснішими є Зрілі жовті банани середнього розміру, саме в них відзначається найвищий вміст цінних вітамінів і мінералів. Зелені банани в свіжому вигляді непридатні до вживання, слід дочекатися їх дозрівання. Переспілі банани також втрачають корисні якості. Чи не різниці, між маленькими і великими плодами.
  2. Чи корисні сушені фрукти? так! В ході «сушки» банани не піддаються впливу високих температур і хімічних речовин. Вміст поживних компонентів в в'ялених бананах навіть трохи вище, ніж у вихідному продукті.
  3. Чи можна їсти їх натщесерце вранці? вживання бананів на голодний шлунок після пробудження може порушити природний калієво-магнієвий баланс і викликати розвиток почуття втоми або сонливості. Фрукт можна вживати після стандартного сніданку або під час нього, обов'язково поєднуючи з іншими продуктами.
  4. Чи можна їсти їх на ніч перед сном? банани уповільнюють моторику шлунка і викликають підвищене навантаження на травну систему. Рекомендується з'їдати банани не пізніше, ніж за 2-3 години до сну.
  5. Чи можна їх вживати щодня? так! Банани мають великий обсяг цінної клітковини і поживних речовин, які не здатні викликати значущих порушень в організмі.

Висновок

  1. Таким чином, банани – це не тільки вкрай популярний і смачний, але і корисний продукт.
  2. Вони підтримують роботу серцево-судинної, нервової, ендокринної, травної, сечовидільної систем. Сприяє зниженню маси тіла і профілактиці злоякісних новоутворень.
  3. Позитивні ефекти забезпечуються, переважно, за рахунок великої кількості клітковини, антиоксидантів і мікроелементів.
  4. Банани зазвичай добре переносяться організмом і практично не мають протипоказань, крім алергічних реакцій.