Як пити розчинний цикорій і скільки чашок можна випивати в день?
Цикорій – дивовижний напій, що володіє значним набором корисних властивостей. Він робить позитивний вплив на травну, ендокринну, серцево-судинну системи, попереджає розвиток смертельно небезпечних захворювань (в тому числі онкопатологій).
Однак, при зловживанні можливий розвиток ряду небажаних реакцій. Тому важливо знати, скільки можна пити цикорію в день і що буде, якщо перевищити норму.
Зміст
Денна норма
Максимальна добова доза для розчинного (порошкового) цикорію становить 10 чайних ложок (60 грам), що відповідає 5 чашкам (2 ч.л. на 1 чашку).
Для меленого цикорію максимальний добовий обсяг дорівнює 7,5 чайних ложок (45 грам) або до 5 чашок в день (1,5 ч.л. на 1 чашку).
Типова ж доза становить від 3 до 5 ч.л. рослини в день для дорослих жінок і чоловіків.
Часовий інтервал між порціями не повинен бути менше 1-2 годин.
При дотриманні зазначених вище дозувань і відсутності протипоказань, напій вважається не тільки безпечним, але і корисним. Його можна пити на постійній основі кожен день.
10 корисних властивостей цикорію ми розглянули в окремому матеріалі.
Кому він протипоказаний?
При наявності гострих або загостренні хронічних патологій травної системи, добовий обсяг цикорію потрібно обмежувати (не більше 1 гуртки на добу), а краще зовсім від нього відмовитися. До протипоказань відносяться: гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, ГЕРХ, жовчнокам'яна хвороба і калькульозний холецистит.
Напій також протипоказаний вагітним і годуючим груддю жінкам. Вживання цикорію на тлі описаних станів загрожує розвитком токсичних ефектів у плода, а також порушенням адекватного перебігу вагітності (передчасні пологи, відшарування нормально розташованої плаценти, маткові кровотечі і т.п.).
Також цикорій категорично протипоказаний дітям до 3 років.
Не слід приймати його і при наявності алергії. Зареєстровані випадки перехресної алергопатології: при непереносимості Амброзій і рослин сімейства Айстрові цикорій категорично заборонений.
Як правильно заварювати?
Спосіб приготування напою безпосередньо залежить від початкового виду сировини. Гранульований або розчинний цикорій досить залити гарячою водою (температура не менше 70 градусів) з розрахунку 2 ч.л. на 200 мл води. Мелений варіант вимагає тривалого настоювання або варіння.
Для приготування напою на основі меленого цикорію необхідні наступні інгредієнти:
- 1,5 ч. л. порошку цикорію;
- 200 мл холодної води;
- Додаткові добавки за смаком (відмінно поєднується з гвоздикою або корицею, допускається додавання цукру – 1-2 ч.л.).
Схема приготування:
- Засипати порошок меленого цикорію в турку.
- Додати додаткові інгредієнти.
- Влити воду і ретельно перемішати.
- Варити до закипання. У момент нагрівання до 100 градусів на поверхні утворюється невелика пінка, тоді турку слід зняти з вогню, а пінку прибрати.
- Знову довести напій до кипіння.
- Зняти з вогню. Накрити кришкою і дати настоятися протягом 3-5 хвилин.
- Напій готовий.
Що можна додати в напій?
З метою поліпшення смакових і корисних властивостей можливе додавання до напою різних допоміжних інгредієнтів. Нижче розглянуті найпопулярніші варіанти:
- Молоко. рекомендований обсяг – до 50 мл на 1 порцію. корисні властивості молока багатогранні і не раз піддавалися дослідженням. Доведено, що молоко сприяє зміцнення кісткової тканини і підтримці здоров'я порожнини рота, запобігання великого спектру патологій з боку серцево-судинної, травної та ендокринної систем. Також молоко ефективно з метою зниження маси тіла ( ефекти науково доведені ).
- Цукор. дозволяє пом'якшити гіркий деревно-горіховий смак цикорію, проте є висококалорійним речовиною, підвищує відчуття апетиту, сприяє розвитку ожиріння і уповільнює обмін речовин. Без крайньої необхідності від цукру краще відмовитися.
- Мед. останні наукові дослідження демонструють, що вживання меду пов'язане з високим ризиком розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань. До того ж мед – висококалорійний компонент.
- Лимон. за даними досліджень , цей цитрус має гіпотензивний ефект. Лимон також знижує в'язкість крові , сприяє поліпшенню загального стану на тлі перебігу запальних процесів і харчових отруєнь, має виражений антибактеріальний ефект. Додає напою злегка кислуватий смак.
- Шипшина. шипшина покращує перебіг цукрового діабету і трофічних виразок, знижує артеріальний тиск, ефективний при гастритах і хронічних запорах. Є цінним джерелом вітаміну С.для однієї порції напою досить 1-2 плодів.
- Кориця. додає продукту пряно-пекучий післясмак. Активує обмін речовин, сприяє зниженню маси тіла.
- Куркума. Комплексно впливає на всі компоненти метаболічного синдрому. вчені довели , що даний інгредієнт попереджає розвиток цукрового діабету II типу і гіпертонічної хвороби.
- Чорниця. цикорій і чорниця входять до складу багатьох біологічно активних добавок до їжі. Ягода запобігає маніфестації сечокам'яної хвороби, покращує перебіг аутоімунних і алергічних процесів, знижує концентрацію глюкози в плазмі крові.
Відповіді на часті запитання
Нижче розглянуто ряд найгостріших питань щодо того, як правильно пити цикорій.
- Чи можна пити ввечері / на ніч? цикорій не містить кофеїну (на відміну від кава ). Отже, цикорій можна безпечно пити навіть на ніч перед сном. Додатково він володіє загальним заспокійливим ефектом, сприяє швидкому настанню сну.
- Чи можна приймати вранці натщесерце? наукових даних щодо часу прийому напою немає. Однак, згідно з накопиченими даними народної медицини, вживання напою вранці (особливо в поєднанні з лимоном) робить позитивний вплив на рівень артеріального тиску, нормалізує перистальтичну активність травного апарату. При наявності запальних уражень шлунка і нижчих відділів кишечника випивати цикорій натщесерце заборонено.Для здорових же людей принципової різниці в черговості прийому немає.
- Краще пити до їжі або після? особам, що страждають захворюваннями гастроентерологічного профілю (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, ГЕРХ, жовчнокам'яна хвороба і калькульозний холецистит) краще вживати цикорій після їжі.
- Чи можна вживати прострочений продукт? цикорій – це рослинний продукт, багатий вітамінами, ефірними оліями та органічними кислотами. Нехтування термінами зберігання призводить до зменшення вмісту активних речовин, а, отже, значно знижує обсяг цінних властивостей. При грамотному зберіганні (в герметично закритій тарі) шкоди від прийому простроченого цикорію швидше за все не буде, але користь також буде значно знижена.
Висновок
Таким чином, цикорій – корисний напій, процес приготування якого досить простий. Щоб отримати від нього тільки позитивні властивості, необхідно нормувати споживання, дотримуватися технологію приготування, враховувати весь спектр протипоказань. Для поліпшення смаку можна використовувати деякі натуральні добавки.