10 наукових фактів про користь цикорію для здоров'я і можливу шкоду

Напій з цикорію готується на основі коренів однойменного рослини, які спершу піддаються обсмажуванні, а потім подрібнюються і заливаються окропом. За смаком він нагадує звичну каву, проте має злегка гіркуватий деревний або горіховий відтінок. Може використовуватися в якості альтернативи кави або змішуватися з ним з метою отримання особливого смаку і аромату.

Вперше люди стали вживати цикорій на початку 19 століття у Франції, коли виник гострий дефіцит кави. Напій відразу припав до смаку широкій публіці і набув поширення по всьому світу.

Згодом вчені виявили у цикорію багато корисних властивостей: від профілактики запорів до попередження раку товстої кишки. Але були виявлені і небезпечні протипоказання (наприклад, цикорій не можна пити жінкам під час вагітності).

Склад цикорію

Стандартна доза напою готується на основі 2 ст.л. подрібненого кореня цикорію (близько 11 грам) і 1 склянки води (235 мл).

Один корінь звичайного цикорію (60 грам) містить:

назва речовини Обсяг в добовій порції
білки 0,8 грам
жири 0,1 грама
вуглеводи 10,5 грам
клітковина 0,9 грама
калорійність 44 калорій

Також в його складі є велика кількість вітамінів, макро - і мікроелементів:

назва речовини відсоток від добової потреби
Марганець 7%
Фосфор 4%
калій 5%
фолієва кислота 3%
Вітамін В6 7%
Вітамін C 5%

Не менш важливо зазначити, що корінь цикорію є важливим джерело інуліну (до 11% від маси) – пребіотика , який нормалізує мікрофлору травного тракту, сприяє загальному поліпшенню здоров'я кишечника і зниження маси тіла.

Британські вчені доведено , що регулярне додавання інуліну в раціон (протягом 9 тижнів) сприяє зниженню обсягу жирових відкладень і придушення активності жирового обміну в печінці.

Цикорій, як уже було сказано, багатий вітаміном В6 і марганцем. Дані елементи вкрай важливі для підтримки здоров'я центральної нервової системи. Японські фахівці виявили , що дефіцит марганцю провокує розвиток великого спектру неврологічних розладів (в тому числі хвороба Паркінсона). Вітамін В6, за даними досліджень , регулює роботу головного мозку (відновлення зруйнованих структур ДНК і РНК, синтез нейромедіаторів).

цикорій – цінне джерело марганцю, вітаміну В6 і інуліну. Дані речовини підтримують здоров'я ключових систем організму-нервової і травної.

10 корисних властивостей

Цикорій надає багатогранне вплив на організм людини: підвищує апетит, покращує роботу травної системи, має виражену протимікробну дію.

Ми опишемо 10 доведених фактів про користь цикорію, а потім розглянемо можливу шкоду для деяких груп людей.

1. Нормалізація травлення

Корінь цикорію-цінний і доступний джерело клітковини , яка, як стверджують вчені, сприяє відновленню чисельності корисних мікроорганізмів в кишечнику і покращує травлення .

Дослідження демонструють , що інулін, що міститься в цикорії, сприяє підвищенню чисельності біфідобактерій. Приріст окремих популяцій (наприклад, B. Adolescentis) досягає 438%. Схожі результати показали фахівці з Бельгії.

Підтримка мікробіоценозу травного апарату сприяє поліпшенню моторної діяльності, зменшення вираженості хронічного запалення, є надійним методом профілактики гострих кишкових інфекцій і різних аутоімунних патологій (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт).

За даними німецьких вчених, користь інуліну полягає ще і в поліпшенні перебігу хронічних запорів. На тлі прийому спостерігалося збільшення частоти стільця, пом'якшення калових мас, посилення моторної діяльності гладкої мускулатури кишечника.

цикорій покращує перебіг травних процесів в кишечнику, є засобом лікування і профілактики запорів.

2. Зниження ризику розвитку раку товстої кишки

Злоякісне переродження клітин товстого кишечника в даний час вийшло на принципово значущий рівень. Щороку в світі реєструється 600 тисяч нових випадків захворювання, в Росії – близько 50 тисяч. Кожен другий пацієнт гине протягом першого року з моменту виявлення хвороби.

В процесі ферментації інуліну благородними мікроорганізмами в просвіті товстого кишечника утворюється особлива речовина-бутират, яке захищає клітини кишечника від впливу будь-яких шкідливих факторів і тим самим запобігає розвитку раку.

Доведено, що інулін також знижує продукцію ключових факторів запалення, що підвищують ризик злоякісної проліферації (інтерлейкіни 2 і 10, фактор некрозу пухлини-альфа). Додавання цикорію в раціон протягом 2 років зменшує вираженість передракових змін.

корінь цикорію запобігає злоякісне переродження клітин товстого кишечника. Дія пов'язана з виробленням бутирату (в ході ферментації) і пригнічення активності маркерів запалення.

3. Зниження рівня цукру в крові

Китайські дослідження показують , що на тлі регулярного прийому цикорію спостерігається підвищення чутливості рецепторів клітин периферичних тканин до інсуліну і, отже, зниження концентрації глюкози в крові.

Британські вчені стверджують , що позитивний ефект спостерігається вже через 4 тижні з моменту початку вживання цикорію. На тлі лікування відзначається також нормалізація метаболізму ліпідів, зменшення вільних жирних кислот.

Важливі статистичні дані є у тебризького університету медичних наук (Іран). Вони стверджують, що вживання 10 г інуліну щодня знижує рівень глюкози в крові на 8,5%, вміст глікозильованого гемоглобіну (маркер цукрового діабету) на 10,5%.

Інулін підвищує загальну антиоксидантну здатність майже на 19%, що може поліпшити перебіг різних ускладнень цукрового діабету (діабетична ангіопатія, ретинопатія і т.п.).

інулін, що міститься в корені цикорію, покращує метаболізм глюкози, знижує її концентрацію в крові і підвищує її поглинання клітинами периферичних тканин. Ефекти сприяють профілактиці цукрового діабету II типу і його ускладнень.

4. Профілактика остеопорозу

Остеопороз кісток-це захворювань, при якому знижується щільність кісткової тканини , що призводить до підвищення частоти переломів. Проблема особливо актуальна для осіб старше 45 років, коли має місце фізіологічне зниження мінеральної щільності кісток.

Американські вчені доведено , що інулін підвищує біологічну доступність кальцію. В результаті спостерігається краще засвоєння даного мікроелемента, що є ключовим в зміцнення кісток .

Працівники Департаменту біотехнології та біохіміки (Мексика) виявлено також підвищення активності засвоєння магнію з просвіту травної трубки. На тлі регулярного вживання цикорію виявлено зниження активності втрати маси кісткової тканини.

цикорій попереджає розвиток старечого остеопорозу і знижує ризик розвитку переломів кісток.

5. Захист печінки

Корінь цикорію багатий органічною кислотою цикорію та інуліном, які захищають гепатоцити від окисного пошкодження та покращують функціональну активність печінки.

Доведено, що регулярне вживання цикорію знижує концентрацію в крові маркерів загибелі клітин печінки (АЛТ і АСТ), а також лужної фосфатази (супутник порушення обміну жовчних кислот).

Напій може використовуватися для профілактики цирозу, викликаного будь-якими причинами, і жирового гепатозу.

корінь цикорію попереджає пошкодження клітин печінки , яке спостерігається з віком, а також знижує ризик розвитку ряду смертельно небезпечних захворювань (цироз).

6. Загальне збільшення тривалості життя

Цикорієва кислота є ще й протидіабетичним засобом. Останні наукові досягнення показують, що механізм старіння і розвитку цукрового діабету схожий. Отже, цикорій може уповільнювати природний цикл старіння організму людини.

Експерименти на круглих черв'яках показали , що вживання цикорієвої кислоти підвищує тривалість життя майже на 21%.

Подібні результати продемонстрували дослідження на щурах – близьких «родичів» людей. З 3 місяців тваринам давали цикорій в якості добавки до звичного раціону. Через 2 роки було відзначено, що смертність у самок впала на 35,3%, у самців – на 28,6%. У всіх щурів відзначалася більш низькі показники маси тіла, концентрації загального холестерину і атерогенних ліпідів (ЛПНЩ і ТАГ).

за даними експериментів на тваринах, цикорій сприяє збільшенню загальної тривалості життя за рахунок запобігання розвитку потенційно смертельних захворювань.

7. Відсутність кофеїну

Цикорій – це прекрасна альтернатива кави. Найголовніша відмінна риса-це повна відсутність кофеїну в складі.

Споживання великої кількості кави, особливо при наявності протипоказань, загрожує розвитком великого спектру побічних ефектів , до яких відносять: порушення сну, загальне занепокоєння і дратівливість, нудота, підвищення артеріального тиску і частоти серцевих скорочень.

З метою зниження кофеїну в своєму раціоні рекомендується або повністю відмовитися від кави , або частково розбавляти його напоєм з цикорію, поступово (за кілька тижнів) замінивши ним кави.

Про те, що корисніше: кава або цикорій , читайте в окремій статті.

вживання цикорію – ефективний спосіб відмови від кави при наявності до нього протипоказань.

8. Поліпшення здоров'я серцево-судинної системи

Інулін знижує концентрацію загального холестерину в плазмі крові, а також його атерогенних фракцій (ТАГ, ЛПНЩ).

Подібна властивість попереджає утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин і ряд пов'язаних з ними грізних захворювань (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку, інсульт).

Корінь цикорію також багатий рослинними фенолами, що володіють антиоксидантною активністю, що знижують агрегацію тромбоцитів (ключовий фактор утворення тромбів при відриві покришки атеросклеротичної бляшки) і запобігають появі аритмій.

За даними наукового співтовариства, цикорій сприяє підтримці реологічних властивостей крові і попереджає розвиток серцево-судинних патологій.

Рослина також володіє діуретичним ефектом і може нормалізувати стан хворих, які страждають хронічною серцевою недостатністю, цирозом печінки і т. п.

корінь цикорію попереджає ряд смертельно небезпечних захворювань кардіологічного профілю, ефективний з метою зменшення вираженості набряків.

9. Зниження маси тіла

Корінь цикорію – важливе джерело інуліну для організму людини. Безліч зарубіжних робіт демонструють, що інулін опосередковано призводить до зниження маси тіла, що вкрай важливо для осіб, які страждають ожирінням або мають надмірну вагу.

Спеціалісти виявлено , що вживання напою протягом 9 тижнів знижує масу тіла приблизно на 5%.

Працівники медичного університету Варшави (Польща) показали подібні результати. Вчені стверджують, що дія пов'язана з нормалізацією мікрофлори кишечника і пригніченням хронічного запалення. Ніякого впливу на апетит і зміна вмісту гормонів голоду відзначено не було.

Детальніше про прийом цикорію для схуднення дивіться тут.

цикорій сприяє зниженню маси тіла при тривалому споживанні. Біологічні ефекти реалізуються за рахунок нормалізації мікрофлори кишечника і придушення хронічних запальних процесів.

10. Зменшення болю в суглобах

Одне із закордонних досліджень виявлено , що на тлі систематичного вживання цикорію спостерігається зниження вираженості больових відчуттів, обумовлених артритом або остеоартрозом, на 20%.

В основі ефекту лежить виражену протизапальну дію, схоже з такими препаратами, як Мелоксикам або Індометацин (нестероїдні протизапальні анальгетики).

цикорій може застосовуватися для зниження вираженості болю у осіб, які страждають захворюваннями суглобового апарату.

Протипоказання та шкода

Будь-який продукт, навіть рослинного походження, володіє певним переліком побічних ефектів і має протипоказання. Не рекомендується вживати цикорій при наступних станах:

  1. Вагітність. цикорій підвищує тонус мускулатури матки і може привести до передчасних пологів, відшарування нормально розташованої плаценти, підвищує ризик розвитку кровотеч.
  2. Період грудного вигодовування. активні речовини рослини проникають в грудне молоко. Є вкрай токсичними для організму дитини.
  3. Підвищена чутливість до окремих компонентів рослини. не слід вживати напій при наявності алергічних реакцій. Важливо відзначити, що зареєстровані випадки перехресної алергії: при непереносимості рослин сімейства Айстрові і Амброзій цикорій протипоказаний.
  4. Гострі запальні захворювання травної системи або загострення хронічних (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки). Окремі компоненти складу рослини дратують слизову оболонку і посилюють перебіг патологій.
  5. Жовчнокам'яна хвороба. цикорій стимулює секрецію жовчі в просвіт жовчного міхура, в кілька разів підвищує ризик утворення жовчних конкрементів. При холедохолітіаз в анамнезі від продукту краще відмовитися.
  6. Вік до 3 років.
цикорій має значний перелік протипоказань, нехтування якими може призвести до різних ускладнень.

Як приймати?

Ключовою сировиною для будь-яких продуктів на основі цикорію є корінь цієї рослини. Залежно від способу промислової обробки виділяють кілька варіантів кінцевого продукту:

  1. Рідкий цикорій. являє собою концентровану витяжку з коренів рослини. Застосовується в якості ароматичної добавки для різних соусів, кондитерських виробів. У народній медицині застосовується для профілактики захворювань серцево-судинної системи і нормалізації сну.
  2. Мелений. технологія виготовлення має на увазі Промивання, висушування і подальше подрібнення кореня до порошкоподібного стану. Для приготування напою необхідно залити 2 ст.л. отриманої суміші окропом і дати настоятися кілька хвилин. Подібний варіант є класичним.
  3. Розчинний або сублімований. корінь рослини поміщають в сушильні установки, в яких він під впливом високих температур «перетворюється» в гранульований порошок. Відрізняється меншим набором корисних речовин (вони знищуються при термічній обробці), проте простий у приготуванні. Перед вживанням порошок слід просто залити гарячою водою (не нижче 70 градусів). Має найтриваліший термін зберігання.

Рекомендована добова норма напою з цикорію для дорослих чоловіків і жінок – 3-5 склянок на добу. Не рекомендується додавати цукор і будь-які солодкі сиропи. Але він відмінно поєднується з натуральними овочевими соками.

Крім того, в народній медицині отримав досить широке поширення чай на основі трави і квіток цикорію. У їх складі виявлені кумаринові глікозиди, що представляють собою сполуки, що володіють кардіотонічною активністю.

Глікозиди рідко використовуються для лікування гострої та хронічної серцевої недостатності. Вони» змушують " працювати серце більш ефективно, проте підвищується споживання кисню і різних поживних речовин. При неадекватному призначенні здатні завдати шкоди серцевому м'язу . Отже, від самостійного застосування чаю краще відмовитися.

таким чином, найкориснішим є мелений цикорій. Він піддається найменшому термічному впливу і зберігає всі лікувальні властивості.

Як вибрати в магазині?

Найбільш часто зустрічається промислова форма цикорію – це звичайний або гранульований порошок. Перед покупкою в магазині слід ознайомитися з наступними особливостями:

  1. Термін придатності. Продукт не може зберігатися більше 18-24 місяців (навіть у вакуумній упаковці).
  2. Склад. єдине, що повинно бути вказано в складі, &8212; це корінь цикорію (в будь-якому вигляді). Наявність барвників, консервантів, підсилювачів смаку значно знижує користь майбутнього напою.
  3. Органолептичні властивості. якісний цикорій має коричневий (від світлих до темних відтінків, залежить від тривалості обсмажування) забарвлення, відрізняється вираженим ароматом, не містить частинок вологи.
  4. Смак. після приготування напій повинен бути злегка гірким і нагадувати каву. Наявність сторонніх смаків сигналізує про порушення цілісності упаковки або неадекватною технології приготування.
цикорій – вкрай корисний продукт. Однак всі цілющі властивості можуть бути нівельовані при порушенні правил зберігання або технології виробництва. Слід ретельно вивчити товар перед покупкою і вживанням.

Висновок

Таким чином, цикорій має багато лікарських властивостей. Він покращує стан серцево-судинної, травної, нервової, опорно-рухової та ендокринної систем організму. Попереджає злоякісне переродження клітин і збільшує загальну тривалість життя.

Перед прийомом напою на основі рослини рекомендується ретельно вивчити спектр протипоказань і побічних дій, щоб уникнути розвитку несприятливих ефектів. При необхідності слід проконсультуватися з лікарем.