7 корисних властивостей пребіотиків-навіщо вони потрібні кишечнику і всьому організму
Пребіотики-це особлива група харчових речовин, які не всмоктуються у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту, але є їжею для корисних мікроорганізмів в кишечнику.
На тлі нормалізації мікрофлори кишечника поліпшується функціонування всього організму. Наукові роботи показують, що пребіотики здатні не тільки поліпшити травлення , але і знизити ризик розвитку захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем, поліпшити роботу мозку , підвищити естетику шкірних покривів.
Безумовно, ефекти пребіотиків багатогранні і до кінця не вивчені. Дослідження ведуться в багатьох напрямках і є предметом гострих дискусій досі.
Нижче ми розглянули 7 фактів про те, для чого потрібні Пробіотики і яку користь вони несуть організму. Слід зазначити, що перераховані ефекти мають доказову базу і наукову цінність.
1. Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту
Пребіотики представлені в більшості випадків харчовими волокнами (клітковиною), які практично в незмінному вигляді доходять до нижніх відділів кишечника, де активно ферментуються мікрофлорою. Даними речовинами харчуються переважно корисні бактерії.
Доведено, що пребіотики стійкі до впливу соляної кислоти, яка активно секретується в шлунку, а також до впливу всіх ферментів ссавців. Відзначена стимуляція росту біфідобактерій, лактобактерій, а також деяких інших представників при систематичному вживанні.
Харчові волокна здатні пригнічувати ріст патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, покращувати проникність слизової оболонки, прискорювати регенерацію епітеліальних клітин стінки кишечника, а також активувати продукцію імуноглобулінів, які перешкоджають росту і проникненню в системний кровотік небезпечних інфекційних агентів.
Сукупність вищеописаних механізмів дозволяє забезпечувати профілактику диспепсичних розладів (порушення стільця за типом діареї або запору, нудота, здуття живота і т.п.), дисбактеріозу, інфекційно-запальних і аутоімунних захворювань травної системи у дорослих і дітей.
Вчені зі Словенії довели, що пребіотики ефективно усувають запори у дітей і допомагають набирати масу тіла, відповідну віковим нормам. Крім підвищення частоти стільця відзначалися: зниження часу проходження калових мас в просвіті кишечника, нормалізація моторної діяльності, зменшення здуття живота.
Доведено, що регулярне вживання пребіотиків призводить до уповільнення прогресування такого важкого захворювання, як неспецифічний виразковий коліт. На тлі прийому спостерігалося збільшення терміну ремісії захворювання. на думку іранських вчених , механізм пов'язаний з індукцією прозапальних цитокінів і підвищенням продукції протизапальних речовин.
Позитивна динаміка, за даними клінічних випробувань, відстежується і щодо хвороби Крона. Пребіотики, особливо в комбінації з пробіотиками, сприяють швидкому настанню ремісії, знижують число грізних ускладнень (перфорація кишки і розлитої перитоніт).
За даними досліджень, активна взаємодія корисних бактерій з харчовими волокнами підвищує всмоктування цінних поживних елементів (кальцій, магній, фосфор, мідь, залізо, цинк), які вкрай важливі для організму людини.
Детальніше про різницю між пробіотиками та пребіотиками дивіться в окремій статті.
2. Зміцнення імунітету
Підтримання збалансованого складу мікрофлори кишечника призводить до нормалізації роботи імунної системи на рівні всього організму.
За даними досліджень , відзначається зниження загальної зустрічальності кишкових інфекцій. Зокрема, позначено активність проти збудника лістереозу.
Вчені з Угорщини довели, що новонароджені, які отримують пребіотики з перших днів життя, рідше страждають різними інфекційно-запальними захворюваннями.
Ще 9 продуктів для зміцнення імунітету дивіться в окремому матеріалі.
3. Профілактика алергічних реакцій
На сьогодні є не так багато досліджень, які вивчали взаємозв'язок між розвитком алергічних реакцій і використанням пребіотиків. Однак, наявні дані виглядають багатообіцяюче.
За даними випробувань , на тлі вживання пребіотиків, знижується частота атопічного дерматиту (обумовленого гіперпродукцією імуноглобуліну Е).
Рекомендується приймати більше неперетравлюваної клітковини вагітним. Вивчення розвитку новонароджених показує, що у дітей, народжених від матерів з адекватним мікробіоценозом кишечника, значно рідше відзначаються алергопатології.
Пребіотики, на думку експертів , можуть використовуватися також для лікування екземи та інших атопічних захворювань (альвеоліт, нейродерміт, бронхіальна астма) у дітей.
4. Боротьба з метаболічним синдромом
Метаболічний синдром – особливий термін, який включає в себе безліч порушень обміну речовин в організмі і характеризується такими проявами: дисліпідемія, цукровий діабет II типу, гіпертонічна хвороба, подагра, ожиріння і т. п.
Канадські вчені виявили, що харчові волокна покращують метаболізм глюкози і ліпідів, що в підсумку знижує частоту клінічної маніфестації цукрового діабету II типу, а при його наявності – покращує перебіг захворювання.
Доведено, що пребіотики також є ефективними засобами для профілактики та лікування ожиріння, поширеність якого останнім часом набуває пандемічного характеру. Допомога в схудненні реалізуються за рахунок зниження всмоктування жирів.
В ході проведення досліджень в Угорщині було доведено, що пребіотики стимулюють ріст корисної мікрофлори, яка, за рахунок виділення великого спектру ферментів, виводить з організму частину жовчних кислот, що виділяються в просвіт травної трубки з жовчю. В результаті знижується концентрація загального холестерину і ліпопротеїнів високої щільності, які є головними факторами ризику атеросклерозу.
За рахунок пригнічення атерогенезу знижується частота таких грізних захворювань, як ішемічна хвороба серця (включаючи інфаркт міокарда) та інсульт. Дана обставина позитивно позначається на тривалості життя.
5. Підвищення щільності кісток
доведено , що щоденне вживання 8-21 г харчових волокон підвищує число корисних бактерій в кишечнику, що призводить до поліпшення засвоєння кальцію і його транспорту до кісткової тканини. На подібному тлі відзначається зниження частоти народження остеопорозу і переломів кісток.
Американські вчені рекомендують додавати пребіотики для нормального росту кісток у підлітків, а також для профілактики переломів шийки стегна та інших відділів скелета у жінок в період постменопаузи.
Ще 6 продуктів, корисних для кісток , дивіться в іншій статті.
6. Поліпшення здоров'я шкіри
останні наукові експерименти виявили, що пребіотики підтримують мікробіоценоз шкірних покривів, підсилюють роботу природних захисних бар'єрів, проявляють антиоксидантні властивості.
При пероральному або місцевому (аплікації) використанні знижується частота інфекційних гнійничкових патологій, прискорюється регенерація після травматичних ушкоджень, підвищується еластичність і пружність шкіри.
Пребіотики також знищують ряд патогенних бактерій, які розмножаться в секреті потових залоз. Це призводить до усунення неприємного запаху.
7. Підтримка психічної рівноваги
експерименти на гризунах демонструють, що пребіотики мають нейропротекторні та протизапальні властивості.
При їх регулярному додаванні в раціон знижується частота народження емоційних і депресивних розладів, підвищується Когнітивна сфера ( пам'ять , мислення) і покращується настрій .
Дія, найімовірніше, пов'язано з нормалізацією гормонального балансу в організмі і поліпшенням нейроендокринних процесів.
Денна норма та джерела
Рекомендоване споживання чистої клітковини – не менше 25-38 г на добу.
При наявності диспепсичних розладів (нудота, здуття живота, діарея) рекомендується підвищити дозування в 1,5-2 рази для досягнення позитивного ефекту.
Також важливо відзначити, що пребіотики швидко виводяться з організму, тому вони обов'язково повинні бути присутніми в раціоні щодня.
Найкориснішими продуктами серед пребіотиків є:
- Спаржа;
- Корінь цикорію;
- Часник;
- Кріп;
- Бобові культури (квасоля, соя, сочевиця);
- Горіхи (келія та фісташки);
- Лук;
- Зернові продукти;
- Томінамбур;
- Банани;
- Цитрусові (лимони, апельсини, мандарини);
- Кукурудза;
- Брусниця;
- Червона смородина;
- Капуста;
- Чорнослив;
- Курага;
- Артишоки;
- Ріпа.
Протипоказання та побічні ефекти
Більшість пребіотиків повністю безпечні для вживання. У наукових дослідженнях відсутні дані про шкоду і побічні реакції.
Однак у поодиноких випадках можуть розвинутися диспепсичні розлади, які зазвичай пов'язані з надмірним споживанням фруктів або овочів (здуття, нудота).
Єдиним протипоказанням є наявність непереносимості організму по відношенню до окремих продуктів харчування.
Висновок
Таким чином, пребіотики є важливим джерелом їжі для корисних бактерій, які колонізують шлунково – кишковий тракт. Додавання пребіотиків в раціон не тільки нормалізує роботу травної системи, але і сприятливо позначається на здоров'ї всього організму.