Список із 7 продуктів з пробіотиками, але без лактози
Пробіотики-це корисні бактерії, які не тільки нормалізують процеси травлення , але і сприятливо впливають на всі системи організму. Вони сприяють зниженню маси тіла, запобігають розвитку цукрового діабету II типу і атеросклерозу, покращують настрій , пригнічують депресію і психоемоційні розлади.
Вважається, що пробіотичними властивостями володіють тільки кисломолочні продукти, проте це не так.
Деякі люди страждають непереносимістю лактози або харчовою алергією на білок коров'ячого молока – казеїн. Також від молочних продуктів відмовляються послідовники строгих форм вегетаріанства-вегани.
Поспішаємо повідомити, що джерелами пробіотиків можуть бути не тільки кисломолочні продукти.
Нижче ми надамо список із 7 продуктів без лактози, які містять пробіотики – корисні лакто - та біфідобактерії. Вони підійдуть як вегетаріанцям, так і людям з непереносимістю лактози.
1. Соління
Ферментовані продукти в розсолі (помідори, червоний перець, цвітна капуста, редис, морква, зелена квасоля) містять достатню кількість пробіотиків. Однак найбільшу цінність представляють мариновані огірки.
Сольовий розчин, згідно з дослідженнями , не знищує корисну бактеріальну флору і навіть не пригнічує процеси її життєдіяльності.
Доведено, що в маринованих огірках є безліч культур лактобактерій ( L. plantarum , L. brevis , L. pentosus , L. casei , L. paracasei ), до того ж вони низькокалорійні.
Вчені стверджують, що мариновані продукти не тільки покращують травлення , але і підтримують рівень холестерину і ліпопротеїнів низької щільності в межах нормативних значень.
Важливо! додавання оцту знищує всі живі бактерії, отже, подібний продукт вже не може вважатися пробіотиком. Тому, при виборі магазинних варіантів необхідно уважно ознайомитися зі складом.
2. Квашена капуста
Квашена капуста готується за допомогою ферментації свіжої капусти лактобактеріями. Мікроорганізми розщеплюють цукру до молочної кислоти, яка робить листя рослини хрусткими і трохи кислими.
Крім пробіотиків, квашена капуста містить масу вітамінів (K, C, групи B), а також макроелементи (натрій, марганець, залізо , калій і селен).
Згідно з науковими даними , в продукті є антиоксиданти (заксантит і лютеїн), які сприяють підвищенню гостроти зору, покращують переносимість яскравих джерел світла, а також попереджають розвиток онкологічних захворювань і передчасне старіння за рахунок пригнічення продукції вільних радикалів.
3. Чайний гриб
Чайний гриб – це продукт, одержуваний в ході впливу ферментаційної колонії SCOBY на комбучу. Напій застосовується для втамування спраги і широко використовується в народній медицині для лікування різних захворювань протягом століть.
Дослідження показують, що чайний гриб сприяє зниженню інтоксикації організму, уповільнює процеси природного старіння клітин, активує місцеві і загальні фактори імунітету. Вживання напою знижує ризик розвитку багатьох захворювань.
Комбуча, за даними результатів експериментів на гризунах , має гепатопротекторну дію – захищає печінку від впливу токсичних речовин.
На думку експертів з Тунісу, напій сприяє зниженню концентрації глюкози в крові, нормалізує метаболізм жирової тканини, знижує ризик розвитку діабетичної нефропатії на тлі перебігу цукрового діабету.
Також позначено позитивний вплив на ендокринну функцію підшлункової залози і ліпідний профіль.
4. Кімчі
Кімчі – це гостра страва корейської кухні, яка складається з квашеної капусти (зазвичай пекінської) та суміші приправ (чилі, імбир, цибуля, часник, сіль).
Продукт містить масу вітамінів і антиоксидантів, багатий лактобактеріальної флорою.
За даними корейських досліджень, кимчхи попереджає розвиток онкологічних захворювань, знижує масу тіла, усуває запори і нормалізує роботу сфінктерного апарату прямої кишки.
Відзначається позитивний вплив на ліпідний профіль, отже, кимчхи рекомендований хворим з серцево-судинними захворюваннями.
5. Темп
Темпере – продукт ферментації соєвих бобів. Багатий пробіотиками і білками, наближеними за хімічним складом до тваринного м'яса.
В процесі ферментації руйнується фітинова кислота, яка міститься в соєвих бобах. Це сприяє поліпшенню всмоктування важливих елементів (цинк і залізо).
Вчені підкреслюють користь темпе, вказуючи на високий вміст вітаміну В12, необхідного для еритропоезу, регуляції метаболічних процесів і передачі нервово-м'язових імпульсів.
Темпе зазвичай додається в страви з картоплі і в салати.
6. Місо
Місо – продукт ферментації соєвих бобів, рису або пшениці з використанням ряду цвілевих грибів. Застосовується для приготування смажених соусів, маринадів і в якості заправки для салатів.
Місо багатий біфідо - і лактобактеріями, вітамінами (до і В12), макроелементами (мідь, марганець).
Також блюдо цінується за рахунок наявності великого спектру антиоксидантних речовин.
Дослідження показали, що при регулярному вживанні (кілька разів на тиждень) спостерігається зниження частоти народження раку молочних залоз.
За даними інших досліджень, систематичне вживання супу сприяє зменшенню смертності від серцево-судинних захворювань (інфаркт міокарда).
7. Натто
Натто – це блюдо японської кухні, яке створюється з ферментованих соєвих бобів.
Натто містить велику кількість бактерій під назвою «сінна паличка». Даний вид мікроорганізмів має антибактеріальні властивості, сприяє пригніченню життєдіяльності патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів в просвіті травного тракту.
Вчені стверджують, що натто вкрай корисний для здоров'я кісток . Зважаючи на високий вміст білкових речовин і вітаміну К2 спостерігається зниження частоти переломів, запобігається розвиток остеопорозу, особливо у жінок в постменопаузальний період.
Кілька слів про непереносимість лактози
Непереносимість лактози – патологічний стан, обумовлене зниженням активність ферменту – лактази в організмі, який відповідає за перетравлення лактози, яка міститься в молочних продуктах.
Лактазная недостатність підрозділяється на дві основні форми: первинна і вторинна.
Первинна завжди має спадково обумовлений характер, пов'язана з генетичними дефектами і зазвичай проявляється у віці від 5 до 20 років.
Вроджена непереносимість лактози на території Росії зустрічається рідко і більше характерна для країн Африки. В окремих випадках таким людям можна вживати молочні продукти, які збагачені живими біфідо - і лактобактеріями. Ці мікроорганізми допомагають організму людини ферментувати і засвоювати лактозу.
Вторинна непереносимість лактози викликана ураженням дванадцятипалої кишки (саме дана частина шлунково-кишкового тракту синтезує фермент лактазу) при різних станах:
- Недотримання якісного і кількісного складу раціону;
- Інфекційно-запальні патології;
- Виразкова хвороба;
- Хірургічне видалення частини кишечника.
Висновок
Пробіотичні продукти без лактози мають масу переваг для організму людини. Вони не тільки підтримують здорове співвідношення між корисними і патогенними бактеріями в кишечнику, але і підвищують міцність кісткової тканини , запобігають маніфестацію ендокринних, серцево-судинних і онкологічних захворювань.