Що любить печінку людини з їжі - 27 найкорисніших продуктів

Згідно з дослідженнями , наш щоденний раціон безпосередньо впливає на здоров'я нашої печінки.

Перевірений спосіб підтримувати печінку людини в хорошому стані – це харчуватися «правильними» продуктами, які не призводять до інтоксикації організму, а разом з цим – покращують метаболічні процеси в мембранах гепатоцитів (клітини, з яких і складається печінка).

Крім того, важливо забезпечити організм належною кількістю вітамінів, амінокислот та інших нутрієнтів, а також нормалізувати водно-сольовий баланс.

Вчені з'ясували, що &171;любить&187; наша печінка з продуктів харчування, а яка їжа може їй нашкодити. Нижче ми представимо список з 27 найкорисніших продуктів.

1-6: овочі та зелень

Саме овочі вкрай корисні для печінки . У них міститься мінімум калорій, жиру і білка, які якраз найбільше і навантажують печінку. Але при цьому в їх склад входить клітковина, що допомагає очищати кишечник від шлаків і токсинів, а також пектини і рибофлавін, що представляють собою «будівельний матеріал» для гепатоцитів.

Багато овочів і зелень на 50 – 85% складаються з води, що побічно допомагає регулювати водно-сольовий обмін в організмі.

1. Гарбуз

Гарбуз допоможе зберегти здоров'я печінки, оскільки є найбільшим натуральним джерелом пектинів, рибофлавіну, бета-каротину і ніацину, що прискорюють регенерацію мембран гепатоцитів.

Особливо корисно включати гарбуз в раціон після лікування гострих і хронічних захворювань печінки – це допоможе прискорити відновлення нормальної роботи органу, захистити його від інфекцій, запалення.

Ще гарбуз має м'яку жовчогінну дію, що побічно покращує роботу всього шлунково-кишкового тракту. Збільшення кислотності шлункового соку дозволяє більш якісно перетравлювати їжу і витягувати з неї більшу кількість поживних мікроелементів.

Ще 13 фактів про вплив гарбуза на печінку дивіться тут →

2. Буряк

Ключова особливість буряка – до її складу входить величезна кількість клітковини, яка не руйнується навіть при тривалій термічній обробці. Її вживання також дозволяє знизити концентрацію в крові холестерину низької щільності (загальмовується процес його всмоктування через стінки кишечника).

Буряк благотворно впливає на печінку, оскільки є великим джерелом вітамінів групи в, необхідних для прискорення регенерація гепатоцитів.

ДО РЕЧІ, варену буряк багато хто використовує для очищення печінки і нормалізації біохімічного складу жовчі. Лікарі не рекомендують виконувати такі маніпуляції, але щоденне присутність вареної столового буряка в раціоні дійсно покращує склад шлункового соку.

9 корисних властивостей буряка для шлунково-кишкового тракту знайдете тут →

3. Диня

Диня корисна тим , що надає м'яку жовчогінну дію, перешкоджає утворенню конкрементів в жовчних протоках. А ще вона значно гальмує процес розвитку жирового і фіброзного гепатозу, а також цирозу, перешкоджаючи руйнуванню клітин печінки.

Але зловживати динею не варто – вона збільшує кислотність шлункового соку, що може нашкодити при гастриті або виразковій хворобі шлунка, дванадцятипалої кишки.

4. Морква

Морква є найбільшим джерелом вітаміну А серед усіх овочів. Морква обов'язково включають в меню всіх дієт, спрямованих на оздоровлення і поліпшення роботи печінки.

Краще вживати саме морквяний сік , розбавляючи його в рівній пропорції з водою (і пити обов'язково малими порціями).

Велика кількість вітаміну А покращує метаболічні процеси в печінці, прискорює засвоєння гірких речовин, з яких згодом виробляється жовч.

вітамін А здатний накопичуватися в організмі. Але при його надмірній кількості він діє як токсин, в першу чергу негативно позначаючись саме на роботі печінки (погіршується розщеплення вуглеводних сполук).

Не слід пити протягом доби більше 200 мілілітрів свіжовичавленого морквяного соку. Від нього також слід відмовитися при прийомі вітамінних комплексів, в які також включений вітамін А.

5. Імбир

Імбир багатий на гіркі ефірні масла, з яких згодом і виробляється жовч. Також гіркий смак стимулює виділення шлункового соку, що перешкоджає утворенню каменів в жовчному міхурі.

Крім того, вчені запевняють, що містяться в імбирі гіркі компоненти діють як антибіотик, в тому числі знижуючи ймовірність ураження печінки паразитами, інфекціями. Рекомендується в їжу вживати консервований імбир (у нього менш пряний і гіркий смак).

5 інших фактів про користь імбиру для печінки тут →

6. Артишок

Екстракт артишоку для оздоровлення печінки активно застосовують в традиційній медицині . Він надає наступну дію:

  1. Прискорює відтік жовчі;
  2. Нормалізує біохімічні процеси в печінці;
  3. Очищає жовчні шляхи від накопичених солей (похідних сечовини);
  4. Знижує рівень холестерину в крові (а також прискорює його розщеплення на похідні компоненти);
  5. Покращує функціональність шлунково-кишкового тракту (особливо це помітно у пацієнтів, які страждають на ожиріння).
  6. Благотворно діє на нирки, селезінку, шлунок і підшлункову залозу.

Практично в кожній аптеці продаються таблетки, до складу яких входить екстракт артишоку. Ці препарати рекомендується періодично приймати тим, у кого є схильність до хронічних захворювань печінки. Але попередньо обов'язково слід проконсультуватися з лікарем.

7-10: фрукти

Ключова відмінність фруктів від овочів – це високий вміст в них фруктози. Вона є більш корисною, ніж традиційна глюкоза, створює менше навантаження на печінку. Саме тому дієтологи рекомендують всім замість звичайних десертів віддавати перевагу саме свіжим і сушеним фруктам. кращими фруктами для печінки є лимони, яблука, сливи і банани.

7. Лимон

Лимон багатий на аскорбінову кислоту (вітамін C), яка перешкоджає жировому гепатозу, надає підтримуючий вплив на печінку, а також підсилює імунну відповідь організму.

Лікарі запевняють, що регулярне вживання лимона в розумних кількостях істотно знижує ризик зараження «побутовим» гепатитом. А ще аскорбінова кислота стимулює відтік жовчі.

На форумах нерідко можна зустріти заяви, що лимон можна використовувати для чищення печінки. Лікарі ж стверджують, що його вживання у великих кількостях може нашкодити жовчному міхуру, а також викликати гастрит. Зловживати не варто.

8. Яблуко

Яблука багаті на залізо і аскорбінову кислоту, прискорюють виведення ліпідних сполук, що допомагає запобігти жировий гепатоз. Регулярне вживання яблук позитивно позначається на форменому складі крові, також знижує рівень холестерину низької щільності, що комплексно оздоровлює печінку.

Лікарі ж рекомендують включати яблука в раціон тоді, коли необхідно мінімізувати навантаження на орган. Причому, бажано вживати даний фрукт в печеному вигляді (можна з медом, якщо потрібно збільшити в раціоні кількість вуглеводів).

Ще 5 лікувальних властивостей яблук дивіться тут →

9. Слива

У них містяться пектини, які зміцнюють структуру мембран гепатоцитів. Також сливи добре впливають впливають на роботу кишечника, стимулюючи виведення з нього шлаків, токсинів, що допоможе «розвантажити» печінку.

Також даний фрукт рекомендується включати в раціон тим, кому необхідно нормалізувати водно-сольовий баланс в організмі.

Більш корисним для печінки є чорнослив – він також має м'яку жовчогінну дію. Але разом з цим він проносить, розріджує стілець – слід враховувати такий «побічний» ефект.

Ще 13 фактів про вплив слив на органи шлунково-кишкового тракту →

10. Банан

Банани є найбільшим джерелом простих вуглеводів, які швидко розщеплюються до похідних елементів і трансформуються в енергію. При цьому практично ніякого навантаження на печінку не виникає.

Ще в бананах містяться амінокислоти, які необхідні для формування нових гепатоцитів.

У великих кількостях банани надають потужну жовчогінну дію, тому зловживати ними при виразковій хворобі шлунка або при гастриті не варто.

12 інших корисних властивостей бананів знайдете тут →

11-13: ягоди

Продовжують наш перелік ягоди. У ягодах, на відміну від овочів і фруктів, міститься широкий спектр ефірних масел, пектинів. А ще в них міститься в 3 – 4 рази більше магнію, фосфору, кальцію. Особливо вони корисні тим, у кого є хронічні захворювання серцево-судинної системи, пов'язані з нестабільним артеріальним тиском або високим вмістом ліпідних сполук в крові (за розщеплення яких якраз і відповідає печінка).

11. Виноград

Виноград підвищує рівень азоту в крові, тим самим знижуючи ймовірність розвитку тромбозу. Також виноградний сік зменшує ризик формування холестеринових бляшок, які і зовсім можуть порушити нормальний кровотік через печінку.

При наявності будь-яких хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту виноград виключають з раціону. Консультуватися з цього приводу слід з лікарем.

6 фактів про користь винограду знайдете тут →

12. Обліпиха

Обліпиха містить такі рідкісні мікроелементи, як алюміній, мідь, кремній, залізо, які необхідні організму для нормалізації біохімічного складу крові-це комплексно покращує роботу печінки , нормалізує артеріальний тиск, заспокоює і перешкоджає запаленню.

Також обліпиха – джерело фітонцидів, які діють як антибіотик, однак пригнічуючи поширення не тільки бактерій, але і вірусів, грибків. Лікарі також запевняють, що обліпиха допомагає оздоровити шлунково-кишковий тракт при наявності ерозій (часто виникають при вживанні алкоголю).

13. Кавун

Кавун можна використовувати для очищення печінки і сечовивідних шляхів. Після такої процедури ймовірність формування конкрементів, в тому числі в печінці, жовчному міхурі і жовчних шляхах, знижується практично до нуля.

Як проводити цю чистку? все гранично просто: протягом 5 днів є кавун з розрахунку на 1-у добу 1 кілограм м'якоті на 10 кілограм живої маси людини.

Єдиний нюанс: таку чистку не можна проводити при наявності хронічних захворювань нирок (через потужний сечогінний ефект).

14-19: напої

Деякі напої не менш корисні для печінки , ніж фрукти, овочі та ягоди. Той же зелений чай, наприклад, містить масу антиоксидантів. А відвар шипшини - » терапевтичну " дозу аскорбінової кислоти, що допомагає посилити захисні функції печінки.

14. Свіжовичавлені соки

Соки містять найвищу концентрацію мікроелементів, фітонцидів, вітамінів. Головне-не піддавати їх термічній обробці або кип'ятіння.

Ще важливий нюанс – рекомендується все соки вживати в розведеному вигляді (з кип'яченою водою, розбавляти в рівних пропорціях).

7 кращих соків для здоров'я печінки знайдете тут →

15. Зелений і трав'яні чаї

Чаї багаті на антиоксиданти, ефіри і фітонциди, які запобігають окисленню гепатоцитів, а також нормалізують обмінні процеси між ними.

Зелений чай взагалі вважається в десятки разів корисніше для печінки , ніж чорний.

А ось «нашкодити» незначно можуть тільки каркаде і м'ятний чай.

З трав'яних чаїв найкраще для оздоровлення печінки підходить іван-чай – він має м'яку жовчогінну дію, перешкоджає накопиченню натрієвих сполук в організмі (включаючи сечовини, з якої згодом і формуються конкременти – ті самі камені в сечовидільній системі і жовчовивідних шляхах).

16. Мінеральна вода

Мінеральна вода допомагає нормалізувати водно-сольовий баланс, оптимізувати вироблення жовчі. Варто лише врахувати, що існують різні варіації мінеральних вод.

Наприклад, при хронічних захворюваннях печінки не рекомендується вживати воду, багату на сульфати.

А при хворобах шлунково-кишкового тракту краще відмовитися від мінералки з високим вмістом хлору. Детальніше про це розповість дієтолог.

Детальніше про вибір мінеральної води тут →

17. Відвар кукурудзяних рилець

Кукурудзяні рильця очищають печінку від токсинів , але це може супроводжуватися симптомами розладу кишечника.

Рекомендується приймати по 50 – 100 мілілітрів відвару на їх основі перед кожним запланованим прийомом їжі протягом 10 – 15 днів. Подібний курс проводити не частіше 1 разу на місяць (а краще – один раз за квартал).

Також відвар кукурудзяних рилець допомагає вивести токсини з кишечника, що також зменшує навантаження на печінку.

18. Вівсяної відвар

Якщо вірити відгуками на тематичних форумах, то включення в раціон вівсяного відвару допомагає нормалізувати обсяг печінки, тим самим позбувшись від періодичної болю в правому підребер'ї.

Головне – використовувати для приготування відвару тільки якісний овес (спеціальний продають практично в кожній аптеці, коштує копійки).

19. Кефір

Кефір має невисоку жирністю, але при цьому нормалізує баланс мікрофлори кишечника, що допомагає в рази знизити ймовірність формування шлаків і накопичення токсинів.

Регулярне вживання кефіру знижує кількість скупчуються гниючих залишків їжі в товстому кишечнику, тим самим стимулюючи виведення тих самих токсинів.

Разом з цим – кефір відноситься до дієтичних продуктів, для засвоєння яких необхідно мінімальне втручання з боку печінки (вона бере активну участь в засвоєння жирів, білків, розщепленні вуглеводних сполук).

20-27: інші продукти

З додаткових продуктів, корисних для печінки, варто виділити горіхи, рослинні масла, сухофрукти – всі вони забезпечують організм вітамінами, пектинами, амінокислотами, але при цьому практично не навантажують печінку. А та ж куркума, наприклад, нормалізує біохімічний склад крові, тим самим прискорюючи фільтрування крові від токсинів.

20. Горіхи та насіння

Горіхи і насіння багаті на ненасичені жирні кислоти, кремній, марганець. Всі вони необхідні для нормалізації роботи серцево-судинної системи, артеріального тиску. А кремній, наприклад, у великій кількості призводить до збільшення щільності мембран гепатоцитів.

Але зловживати саме горіхами не варто – в них міститься велика кількість дубильних речовин, що прискорює вироблення жовчі.

21. Сухофрукти

Сухофрукти містять прості вуглеводи на основі фруктози, які розщеплюються і засвоюються практично без створення будь-якого навантаження на печінку.

Також сухофрукти багаті на клітковину – вона очищає кишечник від шлаків і токсинів, перешкоджає їх накопиченню в печінці.

Лікарі найчастіше рекомендують вживати киселі на основі сухофруктів (особливо корисний чорнослив, курага).

22. Каша

Всі каші багаті на складні вуглеводи (які розщеплюються поступово, тому не створюють надмірного навантаження на печінку), а також рослинну клітковину – вона немов губка всмоктує в себе воду і механічно очищає кишечник від щільних калових мас (які як раз і є шлаками).

Каші обов'язково повинні бути присутніми в раціоні сучасної людини.

23. Омега - 3 жирні кислоти

Омега-3 кислоти позитивно позначаються на роботі серцево-судинної системи, знижують рівень холестерину в крові (при цьому рівень «корисного», тобто, високої щільності – зростає).

Також омега-3 кислоти стимулюють міжклітинні метаболічні процеси за участю металів – це допоможе прискорити регенерацію гепатоцитів.

24. Маслинове масло

Серед усіх рослинних олій вважається найбезпечнішим і в той же час корисним для печінки. Правда, воно зовсім не підходить під термічну обробку, тому для смаження його використовувати не слід.

Також оливкова олія дає сильний жовчогінний ефект, перешкоджаючи формуванню конкрементів в жовчних шляхах.

25. Мед

Найбільший натуральний джерело рідкісних металів і мінеральних мікроелементів (кремній, залізо, калієві сполуки), необхідні печінки для нормального відновлення пошкоджених гепатоцитів.

Ні в якому разі не слід вживати в їжу топлений мед, тобто, який нагрівався понад 70 градусів – в ньому формуються канцерогенні сполуки, нейтралізацією яких якраз і займається печінку.

26. Куркума

Ця пряність нормалізує склад жовчі, а також забезпечує організм великою кількістю заліза (використовується для формування еритроцитів).

Куркума допомагає очищати кров від токсинів, прискорює виведення похідних елементів, що виникають через ураження клітин багатьма групами вірусів.

Побічно куркума підсилює імунну відповідь організму на інфекційне зараження (в тому числі і гепатит).

27. Яйце

Для печінки особливо корисні яєчні жовтки , так як в них міститься холестерин високої щільності – він знижує рівень «шкідливого» холестерину.

А ось білками з курячих яєць не слід зловживати – їх розщепленням якраз і займається печінку, в надлишку такі амінокислоти призводять до збільшення обсягу органу.

Від чого слід відмовитися

Існує також список заборонених продуктів, які протипоказані при захворюваннях печінки. Найбільш шкідливими для печінки є:

  1. Кава . хоч в ньому і є антиоксиданти – воно негативно позначається на судинах, а також на їх прохідності. Це
  2. Жирне молоко . розщепленням міститься в ньому жиру займається саме печінку. У надлишку-це може спровокувати жировий гепатоз.
  3. Алкоголь. навіть в дуже малих кількостях призводить до окислення гепатоцитів і їх подальшого руйнування. А ще спиртне збільшує ризик розвитку цирозу .
  4. Солодке. збільшує ризик гепатозу, а також ожиріння. Особливо шкідливі десерти, для приготування яких використовується вершкове масло або маргарин.
  5. Гострий і смажений. діє як дуже сильне жовчогінний, збільшуючи в кілька разів кислотність шлункового соку.
  6. Гриби . діють як гостре і смажене – підсилюють відтік жовчі. Причому, ефект буквально в десятки разів сильніше, ніж після того ж Іван-чаю.

Висновок

Разом, наш повсякденний раціон вкрай важливий для здоров'я печінки. В ідеалі - його слід планувати разом з лікарем, який врахує фізіологічні показники певного пацієнта. І не менш важливо те, як часто є – дробове харчування істотно зменшує навантаження на печінку.