8 фактів про вплив омега-3 на печінку-огляд користі та шкоди

Омега-3 ненасичені жирні кислоти виявили в 1930 році. Вже тоді вчені чітко усвідомлювали, що даний компонент грає величезну роль в метаболізмі людини і лише до кінця 20-го століття їм вдалося встановити всі процеси і функції, в яких ненасичені жирні кислоти беруть участь. Багато з них також зачіпають функціонал печінки.

Але лише недавні дослідження дозволяють оцінити, наскільки омега-3 жирні кислоти корисні для нормального функціонування печінки і профілактики багатьох патологій.

Так, одне дослідження вказує на те, що вживання омега-3 у вигляді добавок знижує кількість жиру в печінкових клітинах у пацієнтів, які страждають жировий гепатоз . У здорових же людей, омега - 3 дозволяє знизити ризик розвитку даного захворювання, зменшуючи жирові відкладення в печінці. Таким чином, омега-3 можна приймати для профілактики жирового гепатозу.

Інше дослідження підтверджує гепатопротекторні властивості омега-3 і їх позитивний вплив на печінку.

Але при цьому омега-3 – один з тих компонентів, які не синтезується організмом самостійно, тому його можна отримати тільки з їжі.

8 корисних властивостей жирних кислот

Омега-3 жирні кислоти беруть на себе біорегуляторну, структурну, що запасає функції. Основна їх користь для здоров'я печінки полягає в наступному:

  1. Окислюють деякі групи гормонів. Омега - 3 бере безпосередню участь у метаболічних процесах з «активними» білками, за рахунок чого, наприклад, побічно регулюється глікемічний обмін. Це прямо впливає на біохімічний склад крові , що дозволяє «розвантажити» печінку.
  2. Стимулюють розщеплення холестерину. Омега -3 сприяють очищення крові і зниження холестерину. Причому, мова йде саме про холестерин низької щільності, через якого в кровоносних судинах і формуються тромби, бляшки. Нерідко вони потрапляють в печінку, порушують циркуляцію крові через неї, що згодом провокує і гепатоз, і цироз, і гепатити неінфекційної форми.
  3. Підвищують чутливість до інсуліну. це допоможе знизити загальний рівень цукру в крові, запобігти загостренню цукрового діабету 2-го типу, коли організм зберігає хоча б частково функціонал вироблення інсуліну. Також лікарі стверджують, що регулярне вживання омега-3 перешкоджає пригнічення синтезу гормонів підшлунковою залозою.
  4. Знижують апетит. це вкрай корисно при будь-яких захворюваннях печінки і шлунково-кишкового тракту, коли хворому обов'язково призначають дотримання строгих щадних дієт. Тільки завдяки включенню в раціон омега-3 можна щомісяця позбавлятися від 2 – 3 зайвих кілограмів без будь-яких змін в своєму традиційному раціоні.
  5. Прискорюють засвоєння білків. це властивість активно використовується бодібілдерами, коли виникає необхідність швидкого нарощування сухої м'язової маси. Але разом з цим пригнічується процес відкладання жирової підшкірної прошарку. Ніяких негативних наслідків такий метод нарощування м'язової маси не несе.
  6. Уповільнюють і пригнічують запальні процеси. Омега-3 має властивість регулювання синтезу гістамінів в організмі, знижуючи їх концентрацію. Саме тому ненасичені жирні кислоти вкрай корисні при тому ж гепатиті або гастриті. І завдяки цьому ж властивість омега-3 допомагає послабити біль при артрозах, артриті.
  7. Уповільнюють просування калу через кишечник. це допомагає більш якісно перетравлювати їжу і засвоювати з неї максимум поживних мікроелементів. А ще це-відмінна профілактика запору, діареї, інших можливих розладів шлунково-кишкового тракту. Знову ж таки, не варто забувати, що омега-3 додатково пригнічує запальні процеси в організмі.
  8. Стимулюють відтік жовчі. для здорового організму – це вкрай корисна властивість. По-перше, таким чином запобігає утворенню каменів і закупорок в жовчних протоках, по-друге, більш висока концентрація жовчі оптимізує розщеплення споживаної їжі в шлунку.

Можлива шкода

У дуже рідкісних випадках омега-3 ненасичені жирні кислоти, момімо користі, можуть завдати шкоди роботі печінки і шлунково-кишкового тракту. Вони можуть бути шкідливі в наступних випадках:

  1. Передозування. Омега-3 розщеплюється і засвоюється за допомогою печінки. У великих кількостях ненасичені жирні кислоти викликають надмірне навантаження на орган, а разом з цим – діють дратівливо на шлунково-кишкового тракту. Більш небезпечна вважається передозування при наявності гострих захворювань шлунково-кишкового тракту і печінки.
  2. Камені в жовчних протоках. якщо такі є, то жовчогінну дію омега-3 тільки зашкодить, а то і зовсім спровокує закупорку тих самих проток.
  3. Стимуляція кровотеч. Омега-3 пригнічує процес згортання крові . Відповідно, при наявності кровотечі або в самій печінці (наприклад, при важкій стадії цирозу, при ехінококозі), або в шлунково-кишковому тракті включення ненасичених жирних кислот лише погіршить стан пацієнта.
для нормального засвоєння омега-3 організму необхідні омега-6, причому останніх – в 4 – 6 разів більше. Відповідно, включати їх в раціон необхідно разом.

При яких захворюваннях вони ефективні?

При деяких захворюваннях печінки омега-3 допомагають прискорити одужання і в цілому нормалізувати стан хворого:

  1. Цироз. при даному захворюванні печінку просто перестає повною мірою виконувати свої прямі функції, все це доповнюється запальним процесом. Омега - 3 в невеликих кількостях дозволить уповільнити перебіг хвороби, а також руйнування клітин печінки (за рахунок пригнічення процесу окислення). Ось тільки дозування ненасичених жирних кислот при цьому призначають менше звичайної – рекомендується орієнтуватися на вказівки лікаря.
  2. Гепатит. за рахунок протизапальної дії омега-3 буде вкрай корисним при гепатиті будь-якої етіології. Але це актуально тільки на початкових стадіях хвороби, тобто, коли печінка практично в повній мірі зберігає свій функціонал.
  3. Жировий гепатоз. при даному захворюванні клітини печінки заміщаються жировими, найчастіше – внаслідок хронічного ожиріння. Омега - 3 дозволяє знизити апетит, стимулювати розщеплення жирів, тому на початкових стадіях хвороби допомагає не просто уповільнити гепатоз, але і повністю від нього позбутися.
для нормального засвоєння будь-яких ненасичених жирних кислот використовується печінка. Відповідно, включати їх в раціон можна лише тоді, коли орган зберігає свій функціонал. У запущених стадіях того ж цирозу, гепатиту, гепатозу призначається дієта з високим вмістом вуглеводів, вітамінів і мінералів. Чи можна при цьому також приймати омега-3 – вирішує тільки лікар.

Основні джерела омега-3

Багато лікарів рекомендують приймати омега-3 у вигляді риб'ячого жиру – саме в ньому найбільше є ненасичених жирних кислот.

Можна просто включати в щоденний раціон жирні сорти риб. Яку рибу вибрати? Найкраще вживати лосось & 8212; його можна їсти навіть при наявності деяких захворювань печінки.

Також можна приймати риб'ячий жир у формі капсул, харчової добавки (продається в будь-яких аптеках і спеціалізованих магазинах).

Слід використовувати тільки якісний риб'ячий жир. Якщо це аптечний препарат – обов'язково слід перевіряти наявність сертифікації на нього. У дешевому риб'ячому жирі нерідко зустрічаються важкі метали, включаючи ртуть, що для печінки вкрай небезпечно. Те ж саме і з рибою – вживати слід тільки якісну.

З іншими джерелами ознайомтеся на картинці:

Якщо з якихось причин риб'ячий жир протипоказаний (у деяких людей на нього виникає гостра алергічна реакція), то його можна замінити лляною олією . Його можна використовувати для заправки салатів, але не для смаження. І вживати слід саме харчове лляне масло.

Денна норма

Що щодо дозування омега-3, то рекомендована для дорослої людини – всього 1,2 – 1,7 грам в день, максимально допустима – 7 грам. При наявності будь-яких захворювань шлунково – кишкового тракту і печінки її знижують до 0,6-1 грам на добу.

Цікаве відео

Радимо ознайомитися з цими відео:

 

Висновок

Разом, жирні кислоти омега-3 – вкрай важлива речовина для шлунково-кишкового тракту і печінки, що допомагає накопичувати поживні мікроелементи, більш якісно засвоювати їжу, а також пригнічувати перебіг запальних процесів. Але перед початком прийому ненасичених жирних кислот все ж слід обов'язково проконсультуватися з лікарем, ще краще – пройти комплексну діагностику.