які каші корисні для здоров'я печінки-Топ 4

Печінка допомагає виводити з організму продукти розпаду і обміну, засилля яких призводить до виникнення серйозних патологій (аж до розвитку пухлин).

Що б ми в себе не завантажували, печінкова залоза це відфільтрує. Але цей процес не нескінченний і рано чи пізно вона може дати збій.

Неправильне харчування, алкоголь, сигарети, пасивний спосіб життя, порушення сну є першочерговими причин виникнення проблем з шлунково-кишкового тракту і, найголовніше, з печінкою.

Починати, мабуть, варто з корекції раціону. Наприклад, різні каші мають масу корисних властивостей, особливо для печінки та інших органів шлунково-кишкового тракту. Для людей, які страждають від проблем з печінкою, шлунком і підшлунковою залозою, це просто джерело корисних макро - і мікроелементів і вітамінів.

Наприклад, одне дослідження підтверджує, що звичайна вівсянка запобігає абдомінальне ожиріння і покращує функції печінки.

Інше дослідження вказує на те, що гречана каша має властивість розщеплювати жир, що накопичився в печінкових клітинах, тим самим будучи засобом профілактики і навіть лікування жировий гепатоз .

Існує безліч і інших сортів круп, позитивно впливають на нашу печінку. Нижче буде розказано про 4-х найпоширеніших і корисних з них.

1. Вівсянка

Вівсяна каша допомагає не тільки налагодити роботу травного тракту, але і послабити симптоми гастриту, панкреатиту і виразки.

Крупа дозволяє абсорбувати зайвий жир, автоматично знижуючи енергетичну цінність інших продуктів, який ви споживаєте разом з кашею.

Вівсяна крупа чудово підходить для дієти при лікуванні захворювань печінки та багатьох інших органів. Її радять їсти при гепатиті, цирозному ураженні печінки, жировому гепатозі, подагрі, судинних захворюваннях, ниркових відхиленнях, гастриті, панкреатиті, виразці і т.д. добре також використовувати її після важких харчових отруєнь, оскільки вона допомагає вивести з організму залишки токсинів і відновити сили хворого.

6 лікувальних властивостей крупи:

  1. Виділяється геркулесом клейковина корисна для людського шлунка, оскільки обволікає роздратовані стінки органу, знижуючи чутливість і знижуючи кислотність;
  2. Нормалізується ендокринна система;
  3. Крупа містить велику кількість клітковини, яка, як відомо, допомагає при порушеннях травлення (зокрема, запорах);
  4. Вівсянка використовується не тільки в якості гастрономічного елемента, але і в якості косметичного. Її використовують в деяких препаратах для шкіри і волосся, оскільки вона здатна нормалізувати вироблення шкірного сала;
  5. Рекомендовано вживати цю кашу при діабеті II типу, оскільки речовини в складі впливають не тільки на рівень холестерину, але і на рівень цукру в сироватці крові;
  6. Допомагає не тільки при запорах, але і при діареї, оскільки володіє кріплять властивостями.

Насправді ця крупа показана до вживання мало не при більшості захворювань. Винятком є тільки целіакія.

Незважаючи на те, що дорадянські і радянські дієтичні рекомендації передбачали вживання вівсяної каші вранці на сніданок, зараз все-таки не варто завантажувати кашею свій шлунок в такий ранній час. Ця каша не є настільки вже легким продуктом, щоб вживати її вранці. З'їжте тарілочку каші на обід або вечерю. Так крупа не ляже на шлунок непідйомним вантажем і не викличе неприємних відчуттів здуття і тяжкості.

не варто переборщувати з кількістю цієї каші в своєму раціоні. Надмірне вживання цих злакових призведе до розвитку порушень травлення. Також в останні роки з'явилося багато людей, які страждають від глютенової алергії (непереносимість клейковини). Так що якщо ви є одним з цих «щасливчиків», то від вживання випічки і злакових потрібно відмовитися.

Рецептів приготування геркулесової крупи незліченна безліч. А точніше безліч варіацій двох основних способів: на молоці і на воді. Нижче ви дізнаєтеся, як зварити обидва різновиди. При бажанні ви можете додати в свою кашу фрукти, сухофрукти, джем, варення та інші смачні добавки. Тут все залежить від ваших уподобань і фантазії.

1. На воді . Найкращий варіант страви для тих, хто дотримується лікувальної дієти. Готується воно дуже швидко і особливих навичок не вимагає.

  1. Одну частку вівсяної крупи залийте двома частками очищеної води.
  2. Суміш поставте на маленький вогонь і доведіть до закипання.
  3. Після закипання варіть кашку ще хвилин 10 і не забувайте постійно її заважати.
  4. Закрийте ємність кришкою і залиште постояти хвилинки дві-три.
  5. У каструльку киньте шматочок вершкового маслечка і добре перемішайте.
  6. Подавайте на стіл.
  7. Можна доповнити блюдо якимись добавками, наприклад, медом, фруктами або джемом.

2. На молоці . Цей варіант не такий корисний у порівнянні з водяним рецептом. Він також не підійде деяким людям, що страждають панкреатитом, гастритом, ожирінням, жировим гепатозом і непереносимістю лактози.

Іноді молоко замінюють на менш «важкі» молочні продукти (кефір, йогурт). В цьому випадку каша буде легше засвоюватися.

  1. Візьміть одну частку геркулесових пластівців і три частини кефіру або йогурту.
  2. Можете відразу додати в суміш сушені фрукти ягоди або горіхи.
  3. Перемішуйте інгредієнти і прибирайте в холодильну камеру.
  4. Через 5-7 годин діставайте кашу і вживайте її в їжу.

2. Манка

Манна крупа є популярним дитячим «кошмаром» у більшості. З ранніх років нас запевняють, що вживання цієї каші подарує нам безхмарне і здорове доросле життя. У цьому є частка правди, але тільки в тому випадку, якщо підходити до споживання манки з розумом.

5 корисних властивостей манної каші:

  1. Манка подібно вівсянці допомагає обволікати чутливі стінки шлунка і стравоходу, знижуючи рівень кислотності і «гасячи» симптоми печії. Це допомагає не тільки позбутися від неприємних відчуттів, але і підвищити захисні функції органів до розвитку злоякісних пухлин;
  2. Каша поєднує в своєму складі оптимальну кількість основних нутрієнтів, так що багато радять включати її в лікувальний дієтичний раціон;
  3. Маная каша містить в складі велика кількість заліза , яке необхідно для підвищення гемоглобіну і нормального процесу кровотворення. Так що при анемії і недокрів'ї цей продукт буде незамінний;
  4. У складі крупи є велике скупчення вітаміну Е, який допомагає відновити сили організму після важких операцій або хвороб;
  5. Людям з хронічними патологіями нирок, стравоходу, шлунка і сечового міхура, буде корисно включити цю кашу в своє постійне меню. Тільки готувати кашу в такому випадку варто тільки на воді.

Але не все так райдужно з цим сортом крупи. Хоч з дитинства нам і вселяли, що манна крупа несе тільки користь, вона може завдати і певної шкоди.

дітям до року, а також дітям зі слабким від народження травленням вживати манну кашу не можна! Дитячий організм не може переварити ті складні вуглеводи, які надходять в організм з манною кашею!

Високі показники вуглеводів можуть привести до порушення обмінних процесів в незміцнілому або хворому дитячому організмі і привести до розвитку ожиріння або хронічних захворювань підшлункової і шлунка. Людям, що страждають від непереносимості глютену, теж не варто вживати даний тип каші.

Включення в раціон манки при хворій печінці (особливо при гепатиті або цирозі) має обговорюватися з лікарем.

Існує два основних різновиди приготування манної крупи: водяна і молочна. як і у випадку з вівсяними зернами, вибір тут повинен ґрунтуватися на клінічній картині кожного окремого пацієнта.

1. На воді. Рецепт приготування:

  1. Промийте 50 грам манки під холодною проточною водою і засипте в 300 мл окропу.
  2. Варіть до готовності на маленькому вогні, постійно заважаючи, щоб уникнути утворення грудочок.
  3. У готову страву додайте сіль і цукор за смаком.
  4. Перед тим як подавати страву на стіл, додайте в нього невеликий шматочок вершкового маслечка і добре перемішайте.

2. На молоці . Готується так:

  1. Залийте в каструльку 550 мл молока і закип'ятіть його.
  2. Кип'ятіть його на сильному вогні приблизно 5 хвилин, а потім поступово додайте в нього крупу (півсклянки).
  3. Кашу всипайте тоненькою цівкою і постійно помішуйте, щоб уникнути утворення грудок.
  4. Додайте сіль і цукор за смаком, зменшіть вогонь наполовину і варіть кашу ще хвилин 5-7.
  5. У готову страву додайте вершкове масло.

3. Гречка

Гречані зерна не менш корисні, ніж вівсяні і манні. Регулярне і систематичне вживання гречки позитивно впливає на органи шлунково-кишкового тракту, оскільки допомагає налагодити роботу кишечника, печінки, а також вивести з організму всі токсини і шлаки.

До складу круп входять вітаміни групи В і вітамін Р, мікроелементи, амінокислоти, клітковини і фолієва кислота.

Багато дієти, передбачені для діабетиків, припускають включення гречаної каші в меню. Ця каша також принесе користь і тим, хто страждає від хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту і підшлункової.

Особливою популярністю користується рецепт чищення печінки за допомогою гречки на кефірі. Для приготування цього «страви», візьміть нежирний кефір і гречану крупу вищого сорту.

Рецепт очисної суміші:

  1. Обдайте крупу окропом, засипте в глибоку каструльку або чашку.
  2. Зверху додайте кефір.
  3. Отриману суміш поставте в холодильну камеру і залиште на ніч.
  4. Вранці дістаньте суміш і підігрійте до кімнатної температури.
  5. Після цього з'їжте кашку, а потім випийте склянку теплої очищеної води.
  6. Поснідати можна тільки через 60 хвилин після того, як ви з'їли блюдо.
  7. Продовжуйте вживання такої гречки протягом 10 днів.
Обов'язково перед приготуванням огляньте гречані зерна, в них не повинно бути сміття, гнилих горошин і пилу.

Можна також приготувати альтернативний варіант кефірно-гречаної суміші. Стакан гречки залийте півтора літрами очищеної води, ємність з заготівлею закутайте в теплу тканину і залиште на ніч постояти. Зерна розбухнуть, і з ранку ви зможете просто залити їх однопроцентним кефіром. Таку суміш потрібно вживати протягом тижня щодня перед сніданком.

4. Пшоняна каша

Пшоняна крупа містить безліч вітамінів і мінералів, життєво необхідних для здоров'я нашого організму.

Регулярне вживання каші з цих зерен допомагає вивести з організму токсини і шлаки, знижуючи тим самим навантаження на печінкову залозу.

Цей сорт крупи часто радять ввести в раціон людям, які дотримуються лікувальної дієти. Вона допомагає виводити зберегти прекрасну фігуру і вивести з організму зайві жири (за рахунок високого вмісту ліпідів).

Крім усього іншого, пшенка містить велику кількість білків. Приблизно стільки ж білка містить рисова і ячмінна крупи.

Добре каша з такої крупи підійде жителям великих міст, а також пацієнтам, що страждають колітами, порушенням роботи кишечника і печінки, збоєм обмінних процесів, оскільки вона справляється з іонами важких металів, антибіотичними препаратами, токсинами і отрутами. Бажано при цьому поєднувати пшоняну кашу з гарбузової.

Рецепт молочної пшенки:

  1. Промийте склянку крупи під проточною водою, засипте в каструльку і залийте двома склянками очищеної води.
  2. Варіть на середньому вогні до закипання.
  3. Як тільки помітите, що з'явилася пінка, зменшуйте вогонь і знімайте плівку.
  4. Продовжуйте варити до тих пір, поки вода повністю не вбереться в зерна.
  5. На окремій конфорці закип'ятіть дві склянки молока.
  6. Влийте кип'ячене молоко в каструлю з кашею відразу після того, як крупа повністю вбере в себе воду.
  7. На повільному вогні продовжуйте варити суміш, постійно заважаючи.
  8. Як тільки пшенка вбере в себе молоко, додаємо сіль і цукор для смаку, знімаємо блюдо з конфорки і подаємо на стіл.

Цікаве відео

Пропонуємо переглянути таке відео:

 

Висновок

Каші є одними з найбільш корисних страв для нашого організму. Вони здатні не тільки наситити людину, але і допомогти побороти різні захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок та інших органів. Не дарма в більшості лікарень пацієнтів годують різними кашами. Вони допомагають швидше відновитися після важких хірургічних втручань, а також тривалих хвороб.