чи корисна куркума для печінки - 5 лікувальних властивостей і рецепти для чищення

Незалежно від того наскільки далеко ступив технологічний прогрес, народна медицина продовжує відігравати важливу роль в боротьбі за міцне здоров'я. Звичайно, ефективність народних рецептів лікування нижче, ніж, наприклад, у медикаментозних засобів, проте саме нетрадиційні методи дають стійкий і безпечний ефект.

Одним з популярних компонентів, який часто використовується в народній медицині для лікування і профілактики хвороб печінки, є куркума. А офіційні дослідження тільки підтверджують її гепатопротекторні властивості і позитивний вплив на печінку.

Ця спеція прекрасно демонструє себе як в кулінарії, так і в медицині, причому не тільки народної, а й традиційної. На основі прянощі навіть створюються деякі медикаментозні препарати і численні БАДи.

Але не всім пацієнтам підійде застосування куркуми в лікувальних цілях, тому радимо уважно ознайомитися з особливостями цієї рослини, його складом і можливими протипоказаннями до застосування при лікуванні печінкових патологій. При неправильному або надмірному вживанні можна отримати більше шкоди, ніж користі.

5 корисних властивостей для печінки

Причиною, по якій куркуму часто застосовують при лікуванні патологій печінки, є речовина куркумін. Саме воно надає потрібний терапевтичний ефект на тканини печінки і організм в цілому, володіючи рядом лікувальних властивостей. Крім цього основного компонента, в складі можна знайти велику кількість вітамінів і мінералів.

1. Регенерація та очищення

Незаперечним плюсом вживання куркуми є підвищення захисних властивостей печінки, а також прискорення її регенеративних функцій.

За виведення всього небажаного з нашого організму відповідають печінка і нирки. Але наш спосіб життя, що включає неправильне харчування, вживання алкоголю, куріння, нескінченний прийом ліків всіх форм і кольорів, стрес і погана екологія, збільшує навантаження на органи в кілька разів.

Це призводить до того, що органи не справляються з тією кількістю токсинів, шлаків і продуктів обміну, які накопичуються в організмі. Звідси і інтоксикація, і постійні нездужання, і низький імунітет, і постійні хвороби.

Дослідження, які проводилися на щурах, довели, що завдяки куркумі виведення токсинів з організму здійснюється набагато швидше і ефективніше . Досвід проводився на декількох групах тварин. Одній групі протягом 15 днів давали трохи екстракту цієї прянощі, інша не отримувала речовина. У тварин з першої групи в кілька разів зросла швидкість метаболізму, покращилися обмінні реакції і функціонал печінки.

Крім того, куркума розріджує і очищає кров.

2. Розщеплення холестерину

Куркумін в складі прянощі корисний тим, що допомагає розщепленню холестерину і виведенню його з тканин печінки. Так званий» поганий " холестерин (ЛПНЩ) здатний осідати не тільки в кровоносних судинах , але і в тканинах органів.

Найважчим вантажем холестерин лягає саме на печінку, підшлункову залозу і жовчний міхур. Чим більше накопичується його надлишків, тим вище ризик розвитку жирового гепатозу.

Надлишок ЛПНЩ поглинається спеціальними рецепторами. За рахунок цих ЛПНЩ-рецепторів знищується близько 65% небажаного холестерину. Науково доведено, що куркума і безпосередньо куркумін, при взаємодії з тканинами печінки, допомагають збільшити кількість функціонуючих рецепторів у кілька разів . Це знижує ризик розвитку жирового гепатозу і ракової пухлини.

3. Допомога в боротьбі з алкогольною інтоксикацією

Ні для кого не секрет, що великі обсяги споживаного алкоголю ні до чого доброго не приведуть.

Алкогольна хвороба почнеться зі стеатозу, а потім (при відсутності належної терапії) переросте до алкогольного типу гепатиту і далі до цирозного ураження печінки.

Вчені змогли довести, що вживання куркуми в терапевтичних цілях сприяє підвищенню захисних функцій печінки, а, отже, допомагає їй боротися з наслідками надмірного споживання алкоголю .

За допомогою антиоксидантних і протизапальних якостей, пряність допомагає відрегулювати обмінні та регенеративні процеси, знижуючи рівень шкоди від споживаних алкогольних напоїв.

4. Профілактика ракових патологій

За весь той час, що вчені шукають ліки від раку, було проведено чимало клінічних дослідів з різними речовинами і продуктами. Куркума не стала винятком.

Дані лабораторних дослідів підтверджують ефективність прянощі в боротьбі з онкологічними захворюваннями (в тому числі і з раком печінки).

Куркумін здатний контролювати генні структури, які пов'язані з розвитком пухлин. речовина може не тільки придушити розвиток ракових клітин, але навіть скоротити їх кількість.

5. Підвищення імунітету

Спеція має антибактеріальну та антиоксидантну дію, допомагає підвищити загальний імунітет організму. Ці властивості допомагають прискорити відновлення печінки і налагодити обмінні процеси.

Процедура очищення за допомогою спеції

Чистку слід проводити при появі неприємних симптомів:

  1. Нудоти;
  2. Запаморочення;
  3. Постійної втоми;
  4. Частого нетравлення;
  5. Болю в правому підребер'ї.

Але ні в якому разі не можна здійснювати таке очищення в домашніх умовах без попередньої бесіди з лікарем.

Подібні заходи можуть привести до загострення хронічних патологій і побічних реакцій, особливо якщо організм спочатку ослаблений.

Найчастіше очищення печінки проводиться для того, щоб перейти на спеціально підібрану лікувальну дієту і вивести всі токсини з організму. Подібні заходи корисні не тільки для поліпшення самопочуття, але і в якості бази для подальшої терапії.

речовини, що входять до складу куркуми, допомагають налагодити вироблення необхідних для очищення печінки ферментів. Саме тому пряність вважається ефективним засобом для проведення чистки.

Підготовчі заходи

Для того щоб очищення була більш ефективною, слід добре підготуватися. Для початку потрібно повністю перекроїти ваш раціон. З меню повністю виключаються всі смажені, гострі, солоні і жирні страви.

Ніяких копчених продуктів, консервів, продуктів з високим вмістом консервантів і смакових добавок. Слід також обмежте споживання цукру і солодощів.

В меню вводяться приготовані на пару (або тушковані) страви з нежирних сортів м'яса і риби, овочів і фруктів. Бажано збагатити свій раціон фруктами і овочами, що мають жовтий колір.

Пийте якомога більше води. Можете додавати в неї кілька крапель лимонного соку. Це допоможе прискорити виведення токсинів з організму. Утримуйтеся від рафінованої, соняшникової та вершкового масла. У раціон можна ввести тільки оливкова олія. Їм же потрібно заправляти салати та інші страви. Від майонезу, кетчупу та інших покупних соусів потрібно повністю відмовитися.

Безпосередньо перед основним очисним заходом прийміть гарячу ванну, щоб розігнати кровотік і підготувати тіло.

7 методів детоксикації

Для очисних заходів може використовуватися безліч рецептів. Пам'ятайте про те, що куркума є досить сильним рослиною, тому не захоплюйтеся. Постійно стежте за станом свого здоров'я, прислухайтеся до відчуттів і корегуйте дозування. Обов'язково порадьтеся з лікарем перед застосуванням спеції.

1. Вживання коренів

Вживання коренів рослини печінкової залози є одним з найпростіших способів почистити печінку.

Для цього подрібніть (або дрібно поріжте) невеликий шматочок кореневища (1-2 см) і вживайте його невеликими щіпками. Можна додати до кореня трохи чорного перцю. Можете натиснути з кореневища сік, якщо не можете вживати м'якоть.

Як правильно приймати суміш? Вживати її потрібно вранці перед основним прийомом їжі протягом тижня.

2. Використання порошку

Якщо ви активно використовуєте спецію в кулінарії, то буде досить вживати 1 ч.ложку порошкової приправи на добу.

Якщо ви вживаєте порошок, розведений у воді (або запиваєте його водою), то слід вживати 1 ч.ложку спеції, змішану з чвертю чайної ложки меленого чорного перцю, двічі на добу (максимум тричі).

Пам'ятайте про те, що куркумін не розчиняється в рідині, а також не піддається термообробці в порошковому вигляді, так що такий варіант Чищення вважається малоефективним.

3. Золоте молоко

Молоко з куркумою може зустрічатися і під іншою назвою: золоте молоко. Такий засіб допомагає підвищити захисні функції печінкової залози і відновити її нормальний функціонал.

  1. Для того щоб приготувати такий лікувальний напій, вам потрібно взяти куркуму і очищену воду в співвідношенні 1:1,5.
  2. Інгредієнти ретельно перемішують до отримання однорідної маси, а потім ставлять на вогонь і кип'ятять.
  3. Поступово рідина буде випаровуватися, а сама суміш перетвориться на своєрідну пасту.
  4. Саме цю пасту потрібно додавати по чайній ложці в склянку молока.
  5. При бажанні можна додати трохи меду, щоб поліпшити смак напою.

Приймають таку суміш по 1-2 склянки на добу не довше 14 днів.

4. Чай

Чайний напій з куркуміном теж підійде для комплексної профілактики і лікування захворювань печінки.

  1. Для заварювання вам потрібно взяти 1 ч.ложечку прянощі і розчинити її в двох склянках гарячої води.
  2. Остудіть суміш і вживайте по 1-2 чашки на добу перед прийомом їжі.
  3. Можна додати часточку лимона для смаку.

Ще один варіант приготування пряного чаю: додайте 1 ч.ложку куркуми, половину тертого імбирного кореня, 2 ч. ложки меленої кориці в 500 мл крутого окропу. Наполягайте такий напій хвилин 10, а потім можете вживати. Пити такий напій треба не більше двох разів на добу.

5. Суміш з медом

Поєднання меду і куркуми найчастіше використовується для лікування патологій суглобів. Для приготування такої суміші потрібно взяти 100 г натурального меду і 1 ч.ложку прянощі.

Перемішайте інгредієнти і з'їдайте в перший день по половині чайної ложечки щогодини протягом доби, потім на другий день по половині ложки кожні дві години, на третій день кожні три години.

Після цього зробіть триденну перерву і повторіть терапію.

6. З додаванням часнику

Поєднання Золотий прянощі і часнику добре допомагає при завищеному рівні холестерину.

  1. Щоб приготувати суміш, візьміть 500 мл молока, 10 невеликих часникових зубчики, 1 ч.ложку куркуми.
  2. Змішайте молоко з часником, поставте на невеликий вогонь і варіть приблизно півгодини.
  3. Потім додайте в суміш спецію.
  4. Пийте суміш щодня протягом 30 днів.

7. Прийом медикаментів на основі куркуміну

Деякі фармакологічні компанії випускають препарати на основі куркуми. Найпопулярнішим вважається препарат куркумін, який є екстрактом куркуми.

Вживання при захворюваннях

Куркума застосовується досить часто навіть в самих запущених випадках захворювань печінки. Вона допомагає очистити залозу від токсинів і запустити природну регенерацію її тканин.

Гепатоз

Останні дослідження довели, що куркумін, що входить до складу куркуми, допомагає знизити рівень ЛПНЩ, відрегулювати концентрацію глюкози, розщепити жирові відкладення і вивести зайвий жир з печінки. Також ця речовина допомагає модифікувати вироблення печінкових ферментів, що, в свою чергу, допомагає знизити масу тіла.

Цирозна патологія

Куркума здатна надавати наступні позитивні впливи на печінці, запобігаючи розвитку цирозу:

  1. Контролює рівень TGF-бета білка;
  2. Речовини в складі допомагають запобігти розвитку патології, обумовленої генетичною схильністю;
  3. Усуває запальні процеси при вже розвиненому цирозі;
  4. Знижує рівень холестерину, запобігає розвитку жирового гепатозу і ожиріння;
  5. Підвищує захисні функції печінки, знижуючи згубний вплив алкоголю на залозу.

Фіброз

Речовини в складі прянощі допомагають запустити регенеративні процеси в печінці, тим самим захищаючи її від впливу хімікатів і сторонніх лікарських препаратів. Куркума здатна зупинити розвиток хронічної форми фіброзу, а також зупинити запалення і усунути окислювальний стрес.

Протипоказання

Крім очевидної користі, куркума може завдати і шкоди вашому організму. Тому її заборонено вживати при наявності наступних відхилень:

  1. Алергія або непереносимість спецій;
  2. Гостра форма холециститу;
  3. Гостра форма панкреатиту;
  4. Камені в жовчному міхурі;
  5. Гостра форма гепатиту;
  6. Вагітність;
  7. Період годування.

Відео по темі

Радимо переглянути такі відео:

 

Висновок

Куркума є не тільки смачною, але і корисною пряністю. Її широко застосовуються не тільки в якості кулінарного компонента, але і в якості лікарського засобу в народній медицині. Особливо добре пряність допомагає при наявності хвороб печінки. Але в той же час не можна нехтувати можливими побічними реакціями. Так що перш ніж використовувати спецію в лікувальних цілях, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.