Вплив гарбузового та соняшникового насіння на печінку-детальний огляд

Насіння соняшнику і гарбуза хоч і є вельми калорійними продуктами – володіють широким списком рідкісних поживних мікроелементів. У їх числі: флавоніди, антиоксиданти, дубильні речовини, мінерали, клітковина.

Правда, склад значно відрізняється у смажених і сирих насіння.

А як їх вживання впливає на роботу печінки? Чи можна, наприклад, при цирозі їх включати в раціон або все ж краще відмовитися?

Насіння соняшнику

Нижче ми розглянемо склад, а також корисні і шкідливі властивості насіння подхолнуха для шлунково-кишкового тракту і печінки людини.

Склад

Почати варто з того, що входить до складу насіння соняшнику. Їх КЖБУ (калорійність, кількість жирів, білків, вуглеводів) наступне (на 100 грам очищених насіння):

  • Жири-53 грами;
  • Вуглеводи – 10,8 грам;
  • Білки – 21 грам;
  • Калорійність - 601 ккал.

Також в них міститься близько 10 грам води і 5 – 7 грам харчових волокон. Відповідно, насіння соняшнику відносять до висококалорійних продуктів , при дотриманні спеціалізованих дієт їх вживання або частково, або повністю обмежують.

У смажених ж насінні міститься близько 50 грам жирів, 25 грам – вуглеводів, білків – 19 грам, води – всього 1 грам. А їх калорійність в середньому становить 570 – 580 ккал. Однак велика частина флавонідів і танінів у них при цьому розпадаються на похідні, тому харчова цінність таких насіння вважається нижче. Відповідно, включати в раціон бажано сирі підсушені насіння – вони хоч і менш смачні, але для організму більш корисні.

7 корисних властивостей

Вживання насіння соняшнику для роботи печінки і шлунково-кишкового тракту приносить наступну користь:

  1. Знижує ймовірність тромбозу судин, розташованих в печінці. А сприяє ефекту очищення судин аргінін, який хоч частково і виробляється в організмі, але у дітей, підлітків і людей похилого віку завжди спостерігається дефіцит цієї амінокислоти.
  2. Перешкоджає руйнуванню клітин печінки. такий ефект дає комбінація антиоксидантів, що містяться як в смажених, так і в сирих насінні. Разом з цим знижується ймовірність розвитку гепатозу (заміщення тканин печінки жирової або сполучною тканиною).
  3. Запобігає розвитку жовчнокам'яної хвороби. регулярне вживання насіння стимулює відтік жовчі. Але саме через це ефекту їх не рекомендується вживати при активній стадії захворювання, щоб не спровокувати рух конкрементів (каменів) по жовчовивідних шляхах.
  4. Нормалізує роботу кишечника. допомагає в цьому харчові волокна, які не розщеплюються під дією шлункового соку і виступають в якості грубої губки, що механічно очищає кишечник від шлаків, щільних калових мас. Побічно харчові волокна запобігають розвитку запору, нормалізують мікрофлору.
  5. Знижують кислотність середовища шлунка. це буде корисним на початкових стадіях гастриту, при підвищеній кислотності, печії. Саме тому лікарі при вагітності рекомендують від печії позбавлятися за допомогою звичайних насіння соняшнику.
  6. Очищають кров і знижують рівень холестерину. а надлишок холестерину якраз і розщеплюється печінкою. Нерідко високий рівень холестерину низької щільності призводить до запалення печінки, її дисфункції, збільшення обсягу.
  7. Забезпечують печінку вітамінами. для нормального функціонування печінки їй необхідні наступні вітаміни: А, Е, до, з, В 1 , В 2 , В 4 . І практично всі вони, хоч і в невеликій кількості, є в насінні соняшнику.

Можлива шкода і протипоказання

Незважаючи на всю користь, головна шкода від насіння – це їх висока калорійність і великий вміст жирів. При ожирінні або гепатозі, що супроводжується заміщенням клітин печінки жировою тканиною, їх вживання категорично заборонено.

Ще насіння соняшнику стимулюють відтік жовчі, що вкрай небезпечно при жовчнокам'яній хворобі. Адже це може спровокувати рух утворилися каменів, які можуть зовсім перекрити жовчовивідні шляхи. А таке усувається тільки оперативним втручанням.

До протипоказань також відносять:

  1. Комплексне розлад шлунково-кишкового тракту;
  2. Алергічна реакція;
  3. Жировий гепатоз печінки в стадії загострення.

Ще варто згадати, що в насінні досить велика кількість фолієвої кислоти (вона ж-вітамін В 9 ), яка в надлишку вкрай негативно позначається на роботі печінки, може спровокувати різке збільшення обсягу органу. Правда, отримати надлишок фолієвої кислоти досить складно, так як вона досить швидко виводиться з організму через сечовидільну систему. Тобто, такий негативний вплив можливий тільки в разі істотно зловживання насінням (від 300 грам на добу регулярно).

останні дослідження показують, що при смаженні в насінні соняшнику утворюються канцерогени. Це ті речовини, які можуть провокувати розвиток онкологічних захворювань.

Рекомендації щодо вживання

Насіння соняшнику рекомендується вживати в очищеному підсушеному вигляді, без смаження.

Як їх сушити? оптимальний варіант: в електричній сушарці для приготування сухофруктів. Можна і в звичайній духовці, але на мінімальній температурі, поступово перемішуючи їх на деку.

Рекомендована добова норма – від 50 до 75 грам, вживати слід не пізніше 18:00 (і не пізніше, ніж за 3 години до запланованого сну).

Насіння гарбуза

Гарбузове насіння в плані складу кардинально відрізняються від соняшникового. Їх КБЖУ наступний (на 100 грам очищених зерен):

  • Жири-46 грам;
  • Білки – 24,5 грам;
  • Вуглеводи – 13,6 грам;
  • Калорійність - 556 ккал.

Харчових волокон - 4,5 грама, води – до 8,5 грам.

Після смаження калорійність незначно знижується, рівень вуглеводів виростає приблизно на 15%, води стає всього до 1,5 грам.

А ось поживних мікроелементів в них істотно більше. у них міститься і марганець, і кальцій, і залізо, і селен, фолієва кислота.

5 корисних властивостей

Вживання гарбузового насіння приносить наступну користь для печінки і шлунково-кишкового тракту:

  1. Знижує рівень холестерину. відповідно, знижується навантаження на печінку, ймовірність закупорки головних живлять судин, через які кров і надходить до органу (де і відбувається видалення, нейтралізація токсинів).
  2. Позбавляє від паразитів. сприяє цьому кукурбітин, який в надлишку міститься в гарбузовому насінні. Причому, з його допомогою можна позбутися як від гельмінтів в кишечнику, так і від черв'яків, які нерідко поселяються прямо в печінці (а також інших органах, включаючи легені, серце).
  3. Комплексно покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Широкий спектр незамінних амінокислот, харчові волокна і вітаміни в-групи допомагають нормалізувати мікрофлору кишечника, запобігти утворенню щільних калових мас. Насіння також рекомендують регулярно вживати при лікуванні хронічних запорів. Ще вони допоможуть в комплексній терапії при лікуванні анальних тріщин, коли необхідно нормалізувати стілець.
  4. Перешкоджають розвитку запальних процесів. флавоніди хоч і стимулюють функціонал імунної системи, разом з цим загальмовують вивільнення гістамінів. При запальних захворюваннях кишечника гарбузове насіння також будуть вкрай корисними.
  5. Прискорює відновлення пошкоджених клітин печінки. допомагає в цьому комбінація фенілаланіну, тирозину, лейцину – амінокислот, які є незамінними і виступають в якості будівельного матеріалу для клітин печінки (точніше, для їх мембран).

Можлива шкода і протипоказання

Можливої шкоди для печінки і шлунково-кишкового тракту від вживання гарбузового насіння порівняно небагато. Можна виділити лише:

  1. Високу калорійність. відповідно, при ожирінні від них краще відмовитися. І великий вміст жиру провокує більш тривалий процес перетравлення в шлунку, що може привести до загострення гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Це стосується і печінки-вживання жиру у великих кількостях може стати каталізатором до розвитку жирового гепатозу.
  2. Стимуляція відтоку жовчі. в цьому плані гарбузове насіння схожі з соняшниковими, хоч і ефект менш виражений.
  3. Пошкодження зубної емалі. шкаралупа гарбузового насіння більш щільна, ніж у соняшникового. Їх регулярне вживання може спровокувати пошкодження зубів, що побічно вплине і на мікрофлору ротової порожнини, і на якість пережовування вживаної їжі.

До протипоказань лікарі відносять:

  • Гастрит (будь-якої етіології);
  • Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки;
  • Коліти;
  • Ожиріння.

У дуже рідкісних випадках гарбузове насіння провокують харчову алергію. Особливо часто це зустрічається у дітей дошкільного віку.

Рекомендації до вживання

Дієтологи рекомендують вживати гарбузове насіння не піддаючи їх термічній обробці . Замість цього їх просто очищають від шкаралупи і додають в салати, тушковані овочі, деякі десерти (без запікання).

Також на основі гарбузового насіння можна готувати досить пікантний і апетитний соус-заправку для салатів, змішуючи їх з невеликою кількістю оливкової олії, суміші перців і зелені. Всі зазначені інгредієнти слід подрібнювати до стану пасти за допомогою звичайних кухонних блендерів або комбайнів.

Рекомендована добова норма споживання гарбузового насіння – до 60 грам. При хронічному запорі дозування можна збільшувати до 120 грам, але не більше, щоб не спровокувати розлад кишечника.

Чи можна насіння при хворій печінці?

  1. Стадія загострення. лікарі рекомендують при захворюваннях печінки в стадії загострення повністю відмовлятися від насіння через великий вміст в них жиру і вуглеводів. Разом з цим вони прискорюють синтез і відтік жовчі.
  2. Стадія ремісії. якщо ж хвороба в стадії ремісії, то в невеликих кількостях насіння – можна. Тільки слід віддавати перевагу не смаженим, а свіжим, очищених від шкаралупи.
  3. Цироз. при цирозі допускається вживання тільки в малих кількостях, що допоможе запобігти подальшому руйнуванню клітин печінки (так як в насінні великий вміст антиоксидантів). У стадії загострення - їх виключають з раціону.
  4. Гепатоз. при жировому гепатозі насіння не можна. При фіброзному – також в невеликих кількостях. Більш детальніше з цього приводу рекомендується консультуватися з лікарем, так як необхідно враховувати індивідуальну етіологію хвороби пацієнта.

Що робити, якщо з'явилися больові відчуття?

Чи може після насіння хворіти в області печінки? Так, може, а обумовлено це стимуляцією відтоку жовчі. Через це можуть переміщатися конкременти, механічно пошкоджувати або зовсім закупорювати жовчні канали. Все це супроводжується запаленням печінки і різким підвищенням температури тіла.

Що робити в таких випадках? припинити прийом і провести комплексну діагностику, що включає в себе:

  • Біохімічний аналіз складу крові;
  • Аналіз сечі (визначення концентрації білірубіну);
  • Ультразвукове дослідження печінки.

Все це дозволить точно встановити причину виникнення болю, а далі – призначити відповідне лікування. У рідкісних випадках лікарі призначають також біопсію печінкової тканини (як правило, при підозрі на цироз, гепатоз, онкологію).

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Разом, насіння – вкрай корисні, але разом з цим вельми калорійні. У їх складі є маса важливих поживних мікроелементів, необхідних для нормального функціонування органів шлунково-кишкового тракту, але при дотриманні щадних дієт від них доводиться повністю відмовлятися. І вживати їх краще сирими, без термічної обробки.