які ягоди найбільш корисні для печінки-Топ 7 найкращих

Ягоди-джерело багатьох корисних речовин для різних органів, в тому числі і для печінки, що підтверджено дослідженнями .

Але не всі ягоди однаково корисні. Деякі з них дійсно володіють гепатопротекторними властивостями і ефективні в профілактиці захворювань печінки.

Інші вимагають більш обережного підходу і мають ряд обмежень при вже існуючих патологіях печінки .

Крім того, народна медицина пропонує рецепти виготовлення лікарських напоїв і ягідних пюре, які, за заявами натуропатів, мають здатність лікувати різні хвороби печінки та інших органів шлунково-кишкового тракту, хоча наукових підтверджень ці заяви поки не мають.

У цій статті ми максимально детально розберемося з усіма питаннями щодо впливу ягід і засобів на їх основі на органи шлунково-кишкового тракту, в тому числі і печінку.

Топ 7 корисних ягід

Кожен орган для підтримки своєї роботи потребує постійного надходження корисних речовин: не тільки білків і вуглеводів, але і мікроелементів і вітамінів. Відмінним джерелом біологічно активних речовин і мінералів для печінки є ягоди. Але які з низ найбільш корисні?

1. Виноград

Виноград відомий своїми властивостями підтримки енергетичного обміну. Але в залежності від сорту дуже сильно коливається вміст цукрів і кислот. Виноград має виражену жовчогінну дію.

Завдяки високому вмісту вітамінів до і з він виконує функції антиоксиданту . Пектин, який зв'язує токсичні речовини і виступає як сорбент.

2. Обліпиха

Обліпиха покращує склад жовчі, налагоджує вироблення ферментів, чому сприяє високий вміст вітамінів групи В.

Регулярне вживання обліпихи сприяє регенерації печінкових клітин завдяки надходженню великої кількості фосфоліпідів.

Фітонциди, велика кількість яких міститься в соку обліпихи, мають протизапальну дію, допомагають в боротьбі з паразитами.

3. Кавун

Однією з відмінних рис кавуна є наявність значної кількості води, що і зумовлює позитивне вплив кавуна на печінку .

При переробці кавуна в шлунково-кишковому тракті відбувається Промивання травних органів. Цей процес стосується і печінки: кавуновий сік забезпечує виведення токсинів .

Завдяки наявності в своєму складі фолієвої кислоти кавун перешкоджає розвитку жирового гепатозу. Незамінний він і при необхідності усунути наслідки при лікарських і алкогольних отруєннях.

4. Горобина

Горобина, як чорноплідна, так і червона, містить багато органічних кислот, які стимулюють процеси відновлення тканин . Пектин виводить токсини, очищаючи печінкові клітини.

Дубильні речовини допомагають боротися зі шкідливими мікроорганізмами. Вони також активізують відтік жовчі.

Ефірні масла підсилюють процес вироблення ферментів, активізують роботу проток. В цілому, горобина має гепатопротекторну дію.

5. Брусниця

Як і горобина, брусниця містить багато дубильних речовин, які надають їй терпкий смак, а також мають протимікробну дію.

Багатий вітамінний склад сприяє пригніченню запальних процесів в шлунково-кишковому тракті . Лимонна і яблучна кислоти підстьобують відновлення гепатоцитів-печінкових клітин.

Сприяє брусниця і запобігання появи каменів в жовчному міхурі. Також до корисних властивостей брусниці слід віднести і її здатність налагоджувати метаболічні процеси.

6. Ягоди годжі

Це справжня комора мікроелементів, необхідних для нормальної продукції ферментів в організмі. Ягоди годжі містять мідь, магній, цинк і марганець, які потрібні для підтримки секреторної функції шлунково-кишкового тракту. Цинк також бере участь у розмноженні гепатоцитів.

Ягоди годжі-джерело ряду незамінних амінокислот, виступаючих будівельним матеріалом для печінкової тканини .

Аскорбінова кислота бере участь у захисті органів від патогенних мікроорганізмів, запобігаючи запалення.

7. Барбарис

Плоди барбарису мають в своєму складі велику кількість пектину і каротиноїдів. Ці речовини необхідні для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту, допомагають своєчасно очищатися внутрішнім органам від шлаків .

Органічні кислоти і дубильні речовини, що містяться в барбарисі, забезпечують підтримку захисту печінкової тканини від мікробів і токсинів.

Чого слід уникати?

Не завжди ягоди стають джерелом здоров'я для внутрішніх органів. Але не існує абсолютно шкідливих плодів для печінки, крім, зрозуміло, отруйних. У деяких випадках їх вживання повністю протипоказано при проблемах з печінкою, а іноді слід лише дотримуватися деяких правил відбору і приготування.

  1. Журавлина. вона містить занадто велику кількість органічних кислот, що подразнюють слизову шлунково-кишкового тракту. У періоди загострення запальних процесів в печінці і жовчному міхурі вживання журавлини строго протипоказано. Небезпечно її застосовувати і людям, що страждають непрохідністю жовчовивідних шляхів. Але як профілактичний засіб, до початку жовчнокам'яної хвороби, журавлина незамінна, адже в ній є урсолова кислота.
  2. Вишня. її кислий смак також обумовлений наявністю великої частки лимонної і яблучної кислот. Вони виступають провокаторами надмірної ферментації в шлунково-кишковому тракті. Вишня має здатність стимулювати вироблення жовчі, що може привести до її застою при проблемах з виведенням цього секрету.
  3. Агрус. плоди цього колючого чагарнику – відмінний профілактичний засіб, що зміцнює імунітет і запобігає анемію. Але для людей із захворюваннями печінки він протипоказаний через дратівної дії. Дієтичний стіл № 5 відносить його небажаним продуктам. Однак можливо його обмежене вживання у вигляді компотів.

Що можна їсти при хворобах печінки?

Ягоди можуть стати помічниками в лікуванні деяких захворювань печінки. Грамотно використовуючи їх можливості, реально уникнути прийому великої кількості медикаментів.

  1. Жовчнокам'яна хвороба. при цьому захворюванні рекомендується їсти підморожену горобину, годжі. Але основним помічником стане барбарис, завдяки що міститься в ньому берберину. Небезпечно використовувати плоди, які стимулюють вироблення жовчі, такі як кавун, виноград. Вони можуть спровокувати вихід каменів і поява непрохідності жовчовивідних шляхів.
  2. Цироз. при цирозі печінки організм вкрай потребує вітамінів. Але слід уникати кислих, незрілих плодів. Не можна їсти кислий виноград, що не пройшла промерзання горобину. Найбільш прийнятним варіантом введення в раціон будуть напої, джеми. Лідерами по ефективності будуть брусниця і обліпиха.
  3. Гепатоз. заміщення печінкової тканини жирової допоможуть зупинити кавун і плоди годжі. Вони сприяють нормалізації обмінних процесів, стимулюють процес регенерації тканин. Добре діє також брусничний сік і компоти із зимової горобини. Не рекомендується їсти кислий виноград.
  4. Печінкові коліки. при виникненні цього вкрай хворобливого симптому полегшення може принести горобина. У цьому стані її не слід вживати в свіжому вигляді, але Горобиновий сироп або міцний компот стануть хорошим розслаблюючим засобом.

3 перевірених народних рецепта

У деяких випадках вживання свіжих плодів дає не найвищий результат. Приготовлені з них морси, відвари, компоти, киселі і пюре набагато легше включаються в дієтичний раціон через їх кращого засвоєння.

1. Морс з брусниці

Процес приготування:

  1. 300-350 г свіжої або замороженої брусниці подрібнити до стану пюре.
  2. Потім за допомогою сита дайте соку стекти в окрему ємність.
  3. Відціджену масу покласти в каструлю і залити 500 мл води, насипати 2 ст.л. цукру.
  4. Проварити 5 хв.
  5. Знову скористатися ситом і процідити морс, долити туди раніше приготований сік.
  6. Перемішати.

Пити по 1 чашці під час їжі. Якщо морс здасться занадто кислим &8212; можна додати ще ложку цукру.

2. Горобиновий компот

Готується наступним чином:

  1. 400 г замороженої горобини покласти в каструлю і залити 1 літром окропу.
  2. Дайте знову закипіти, тримайте на вогні ще 10 хв.
  3. Зняти, остудити і додати підсолоджувач – цукор або мед.

Пити під час їжі, можна замінити їм одне чаювання.

3. Пюре з обліпихи

Кісточки в обліписі здатні зіпсувати все задоволення від її смаку. При приготуванні пюре від них легко позбутися. Для цього треба стиглу обліпиху протерти через сито, а очищені м'якоть і сік проварити на слабкому вогні протягом 10 хв.

Перед варінням потрібно додати цукор – 1 ст.л. на 200 г обліпихи.

Їсти можна як десерт – по кілька столових ложок пюре після основного прийому їжі.

Цікаве відео

Радимо подивитися дане відео:

 

Висновок

Корисні властивості різних ягід безсумнівні для профілактики і лікування багатьох патологій шлунково-кишкового тракту. Особливо їх позитивний вплив стосується печінки. Вони допомагають відновити гепатоцити, поліпшити виробництво і виведення жовчі, Очистити тканини від токсинів. Їх можна вживати як в свіжому, так і переробленому вигляді. Загальним правилом їх використання є помірність і уникнення надмірно кислих плодів.