Які овочі найбільш корисні для печінки - 10 найкращих варіантів

Організм людини позбавляється від токсинів самостійно. А одну з головних ролей в цьому процесі відіграє печінку, яка виступає в якості своєрідного фільтра. Тому підтримання її в здоровому стані-це найважливіший аспект загальної турботи про здоров'я всього організму.

Дослідження вказують на те, що вживання овочів знижує ризик розвитку багатьох захворювань печінки навіть більшою мірою, ніж вживання фруктів. Але не всі овочі однаково корисні.

Так які ж овочі слід включити в раціон для оздоровлення печінки, а головне – в чому полягає їх користь? А від яких овочів краще відмовитися або хоча б зменшити їх споживання в їжу? Всі відповіді в нашій статті.

Топ 10 найкорисніших овочів

Корисними для печінки є продукти, які багаті на вітаміни групи В, З, Е, А, а також мінерали, але при цьому містять мінімум жирів. Для даного органу також важлива наявність в крові антиоксидантів-ці речовини істотно уповільнюють окислення клітин печінки. Які ж овочі містять зазначені мікроелементи в найбільшій кількості?

1. Буряк

У складі буряка – велика порція заліза, вітаміну З, а також клітковини. А сік з буряка нерідко використовують для чищення печінки, так як даний овоч не тільки має жовчогінну дію, але і виступає в якості гепатопротектора .

Буряк – один з небагатьох овочів, які не втрачають свої корисні і поживні властивості при термічній обробці.

Ще 9 фактів про користь буряка для печінки дивіться тут →

2. Часник

За рахунок наявності в складі широкого набору фітонцидів і вітаміну З – вживання часнику допоможе придушити поширення інфекційних і грибкових хвороб, які нерідко вражають і печінку.

Разом з цим регулярне вживання часнику корисно для печінки , оскільки сприяє нормалізації обсягу органу, що позначається на поліпшенні її фільтраційної функції і кровопостачання.

3. Гарбуз

Лікарі рекомендують вживати гарбуз в свіжому вигляді, використовуючи її для приготування різного роду салатів (саму м'якоть можна поєднувати з яблучним оцтом – вийде дуже смачно).

Головна користь від гарбуза – вона добре знижує в крові рівень холестерину, що запобігає розвитку безлічі захворювань печінки.

Ще важливий нюанс – даний овоч відноситься до дієтичних, вживати його можна навіть при строгих дієтах.

Ще 13 позитивних властивостей гарбуза для печінки дивіться тут →

4. Диня

Хоч диня є корисною для здоров'я печінки , при деяких хронічних захворюваннях-вона категорично протипоказана (наприклад, при сечокам'яній хворобі).

Головна користь дині – це висока концентрація калію в м'якоті, який використовується в регулюванні водно-сольового обміну.

Але зловживати нею не варто, так як надлишок калію також досить шкідливий для організму.

5. Кукурудза

Кукурудза, а особливо кукурудзяні рильця , дають сильний жовчогінний ефект, підсилюють кровотік, а разом з цим – очищають кишечник від накопичених шлаків. В результаті – організм швидко очищається від токсинів , що і «розвантажує» печінку.

Крім самої кукурудзи та кукурудзяних рилець, корисно вживати продукти на основі кукурудзяної муки або пластівці (на сніданок, із сушеними фруктами).

6. Морква

Лікарі стверджують, що регулярне вживання моркви навіть в невеликих кількостях в рази знижує ризик розвитку жовчнокам'яної хвороби.

Разом з цим, морква корисна для печінки і тим, що прискорює регенерацію клітин . Нерідко її використовують в різного роду дієтах, спрямованих на очищення печінки від токсинів.

печінка не здатна «збирати» токсини. Тому в ній ніколи не з'являється шлаків. А під» чищенням " найчастіше мають на увазі зниження навантаження на печінку, що і допоможе їй знизити в крові концентрацію будь-яких токсинів.

7. Помідор

Томати відносяться до одного з найпотужніших антиоксидантів , що перешкоджають окисленню і подальшого руйнування клітин печінки. І для досягнення даного ефекту досить щодня вживати всього 50 грам помідорів в свіжому вигляді.

Варто лише пам'ятати, що при виразці шлунка або дванадцятипалої кишки від томатів краще відмовитися.

Детальніше про користь і шкоду томатів дивіться тут →

8. Огірок

Ключове корисна властивість огірків - це інгібування процесу трансформації вуглеводів до жирових клітин, що запобігає утворенню в печінці жирової замісної тканини.

Причому дієтологи рекомендують включати в раціон саме огірковий сік – він є легким продуктом і його можна пити навіть при виразці шлунка.

9. Морська капуста

Морська капуста багата на вітамін В 12 , який активно використовується печінкою. Лікарі стверджують, що при дефіциті цього вітаміну дуже часто печінка збільшується в об'ємі.

Але варто враховувати, що до складу морської капусти входить ще й велика кількість йоду, який при деяких захворюваннях серцево-судинної системи може і нашкодити.

Загалом, перед додаванням в раціон морської капусти слід проконсультуватися з дієтологом або гастроентерологом.

10. Цвітна капуста

Цвітна капуста багата на калій, що допомагає регулювати водно-сольовий баланс і, як наслідок – знизити концентрацію натрію в крові . А саме натрій в надлишку діє як найсильніший токсин (вражаючи, в першу чергу, саме печінку).

Таким чином, цвітну капусту слід їсти для профілактики захворювань печінки.

Чого слід уникати?

А ось наступні овочі можуть чинити негативний вплив на функціонал печінки:

  1. Імбир. хоч і вкрай корисний для серцево-судинної системи - для печінки зазвичай є надмірним навантаженням, так як дає дуже потужний жовчогінний ефект.
  2. Лук. не дивлячись на його позитивні властивості – цибуля шкодить печінці у великих кількостях , оскільки прискорює окислення клітин. Більш шкідливим є зелена цибуля, але якщо з'їдати всього 5 – 10 грам його на добу (а саме стільки для більшості салатів і потрібно), то ніякого негативного впливу не буде.
  3. Болгарський перець. при регулярному вживанні майже на 30% збільшує кількість синтезованої печінкою жовчі (якої вийде в надлишку).
  4. Щавель. багатий на щавлеву кислоту, яка порушує баланс калію і натрію в організмі на користь останнього. Регулярне вживання щавлю провокує утворення каменів в жовчогінних протоках.
  5. Хрін. багатий на вітамін C, але діє як жовчогінний. А дієтологи стверджують, що вживання хрону може спровокувати переїдання через різке посилення апетиту. Загалом, краще від нього відмовитися на користь тієї ж гірчиці – вона менш шкідлива.
хоч вищевказані овочі і вважаються умовно шкідливими для печінки – до жирного м'яса або алкоголю їм дуже далеко. Тому не слід ні цибулю, ні імбир, ні болгарський перець і щавель повністю виключати з раціону. Досить мінімізувати їх вживання.

 

Особливості вживання при хворобах

При певних захворюваннях, що зачіпають функціонал печінки, підшлункової залози і травного тракту, доводиться дотримуватися спеціалізованих дієт. Всі вони спрямовані на зниження навантаження на орган, зменшення кількості споживаного жиру, а також забезпечення організму клітковиною.

Наприклад, важливо знати, які овочі можна їсти при цирозі печінки, а які &8212; не можна. При цирозному ураженні з раціону обов'язково виключають наступні овочі : шпинат, редис, бобові, часник і зелена цибуля, ріпа. А ось гарбуз, огірки і морква навпаки, включають практично в кожен прийом їжі.

А при гепатозі з овочів не можна їсти бобові (в тому числі горох), щавель, шпинат, Ріпу, а також помідори. Можна-дині, моркву і кукурудзу. Але підсумкове меню обов'язково слід обговорювати з дієтологом або гастроентерологом.

Висновок

Разом, практично всі овочеві культури корисні для здоров'я печінки, так як в них практично відсутні токсини, холестерин, транс-жири. Разом з цим регулярне вживання овочів забезпечує організм клітковиною, яка полегшує роботу травної системи і знижує кількість необхідної жовчі (вона синтезується печінкою), що побічно «розвантажує» печінку і прискорює регенерацію нових клітин.