13 фактів про користь і шкоду гарбуза для печінки, а також лікувальні рецепти на її основі

Печінка – надзвичайно важливий орган, що впливає на роботу всього людського організму. Всі споживані продукти в якійсь мірі впливають на цю залозу. Деякі продукти позитивно впливають на її функціонування, а інших радять уникати.

Сучасні наукові дослідження вказують, що гарбуз і її похідні (насіння, сік), містять в собі велику кількість вітамінів і мінералів, необхідних нашій печінці.

У цій статті ми детально розглянемо вплив цього плоду на печінку людини. Чи принесе гарбуз користь чи ні? Як її правильно вживати? Чи ефективні рецепти на її основі для лікування деяких хвороб печінки? Всі відповіді в нашій статті.

13 корисних властивостей

М'якоть гарбуза має такі корисні властивості:

  1. Активізує роботу печінки, впливаючи на біохімічні процеси.
  2. Сприяє харчуванню клітин печінки, покращуючи кровотік.
  3. Попереджає розвиток цирозу печінки.
  4. Нормалізує обмінні процеси організму.

Гарбузове насіння також здатне мати наступний вплив:

  1. Допомагають функціонуванню органів шлунково-кишкового тракту. Речовини, що містяться в насінні здатна виводити важкі метали і запобігати метеоризм, що сприяє розвантаженню залози.
  2. Є проносним і сечогінним засобом. Тим самим сприяють виробленню жовчі і перешкоджають її застою.
  3. Виводять шкідливий холестерин з організму, рятуючи клітини від гепатозу.
  4. Мають протипаразитарну властивість. Допомагають позбутися від лямблій, амеб, аскарид і т.д. завдяки токсину, який міститься в насінні.
  5. антистресовий вплив на організм. При неспокійному стані людина починає переїдати або зловживати алкогольними напоями, викурювати більше сигарет. А це завдає шкоди печінці.

Похідне м'якоті-сік має такі властивості:

  1. Сприяє очищенню печінки від каменів.
  2. Знижує рівень холестерину і очищає судини завдяки високому вмісту пектину.
  3. Сприяє відновленню клітин печінки завдяки вмісту антиоксидантів та вітамінів.
  4. Захищає від вірусів. Рекомендовано вживання при гепатиті А.

Не вживають тільки шкірку гарбуза. вона не володіє особливими позитивними властивостями, але може завдати істотної шкоди, так як накопичує в собі токсини.

Можлива шкода та протипоказання

Здоровому організму продукт рекомендований як джерело багатьох корисних речовин.

Протипоказаний овоч тільки при наявності наступних захворювань:

  1. Гастрит.
  2. Цукровий діабет.
  3. Виразка шлунка і 12-типерстной кишки.
  4. Кишкові коліки.
  5. Жовчокам'яна хвороба.

Як приймати - 7 рецептів

Слід вибирати продукт стиглий, з сухою плодоніжкою і без пошкоджень, краще середнього розміру До 5 кг.

Гарбуз можна вживати в будь-якому вигляді, але слід пам'ятати, що сирий продукт корисніше, так як зберігає більше вітамінів. Рекомендовано з'їдати в день сирої гарбуза до 0,5 кг, а вареної або запеченої – до 2 кг.нижче ми обговоримо прості і популярні рецепти.

1. Відварений плід

Відварний гарбуз – це відмінний засіб, який чистить печінку і виводить з неї токсини. Гарбуз в такому вигляді варять з будь-якої крупою або готують з неї суп:

  1. Промиту і очищену гарбуз нарізати невеликими кубиками в кількості 400 г.
  2. Нарізати 2 моркви і 3 картоплини.
  3. Овочі скласти в каструлю і залити літром курячого бульйону.
  4. Посолити, варити хвилин 30 до готовності.
  5. Потім заправити засмажкою (1 зубчик часнику через прес і 1 стебло селери).
  6. Супу дати трохи охолонути і промять блендером до стану пюре.

Блюдо приймають 2-3 рази на тиждень.

2. Гарбузовий сік

Гарбузовий сік також використовується для очищення печінки та профілактики захворювань. Його легко приготувати в домашніх умовах:

  1. Гарбуз моєму, очищаємо від шкірки і насіння.
  2. З м'якоті робимо свіжовичавлений сік.
  3. При бажанні його можна розбавити морквяним або яблучним соком.

Щоб почистити органи шлунково-кишкового тракту, приймають по склянці соку вранці натщесерце. Курс прийому-місяць.

3. Суміш з насіння

Спосіб приготування:

  1. Подрібнені в кавомолці насіння гарбуза змішати з оливковою або рослинним маслом в співвідношенні 1:1.
  2. Підігріти на водяній бані і поставити в темне місце.
  3. Через тиждень можна вживати .

Одну чайну ложку суміші приймають за 30 хвилин до прийому їжі. Курс - 2 тижні.

4. Сироп з медом

Приготування:

  1. Невеликого розміру гарбуз промити, відрізати верхівку, вийняти насіння так, щоб вийшла ємність.
  2. Влити всередину мед, закрити, герметично обмазати тестом, щоб перекрити подачу повітря і світла.
  3. Поставити на десять днів в темне місце.
  4. Потім лікувальний сироп перелити в банку, зберігати в холодильнику.

Гарбуз з медом приймають по 1 ст.л. за пів години до основних прийомів їжі курсом в 21 день.

5. Гарбузове масло

Приготування:

  1. Беремо по склянці гарбузового насіння і оливкового масла, змішуємо і нагріваємо на водяній бані.
  2. Даємо суміші настоятися пару годин і ставимо в темне місце на 7 днів.
  3. Потім її потрібно пропустити через фільтр.

Масло гарбуза вживати по 1 чайній ложці вранці перед їжею протягом 14 днів.

6. Каша з пшоном

Приготування:

  1. 200 г пшона промити гарячою водою.
  2. 300 г сирого гарбуза без шкірки і насіння нарізати кубиками.
  3. Покласти все це в каструлю, залити двома склянками води, посолити, перемішати.
  4. Варимо, не помішуючи, до випаровування води.
  5. Далі треба налити 400 мл теплого молока, варити на повільному вогні до готовності.
  6. В кінці додаємо 50 г вершкового масла.

Гарбуз з пшоном вживати краще замість сніданку кілька разів на тиждень.

7. Цукровий десерт

Метод приготування:

  1. Гарбуз промити, зрізати верхівку і видалити нутрощі.
  2. Засипати цукор до країв, закрити зрізом і поставити в посудину.
  3. Коли скоринка стане м'якою, злити вміст в банку і поставити в холодильник.

Краще приймати це солодке ліки натщесерце по 1 ч.л. або додавати в чай.

Чи можна вживати при захворюваннях?

Протягом життя людина засмічує свій організм шкідливими продуктами харчування, отруює алкоголем, токсичними речовинами. Все це дає непосильне навантаження на печінку, яка, не справляючись зі своєю очисною функцією, починає здавати і хворіти такими хворобами, як вірусні гепатити, жирова дистрофія, цироз, фіброз.

Щоб не допустити розвиток хвороб печінки, необхідно вживати в їжу корисні продукти. Велика увага в лікуванні печінки приділяється фруктам і овочам, в тому числі і гарбузі.

Гарбуз безумовно не протипоказана при хворобах печінки.

 

При цирозі

При цирозі гарбуз рекомендують як додаткову терапію до лікарських препаратів. Гарбузовий сік буде пригнічувати шкідливий вплив таблеток, масло зніме запальний процес, а насіння відновлять клітини печінки і виконають м'яке очищення від токсинів.

Дієта № 5 при захворюванні також не суперечить вживання гарбуза. буде корисний протертий гарбузовий суп, гарбуз з пшоном у вигляді каші з додаванням молока, відварна і запечена м'якоть овоча.

При жировому гепатозі

Захворювання виникає через надходження жиру в клітини печінки в результаті неправильного харчування. Речовини, що містяться в овочі, будуть стимулювати органи травлення, виводити зайвий холестерин і приводити в норму кількість жирів.

При гепатозі показана дієта № 8 , при якій рекомендовано вживання овочів в необмеженій кількості. Гарбуз і сік з неї буде дуже доречний.

Інші корисні продукти

Крім гарбуза існують і інші продукти, здатні допомогти роботі печінки і зробити позитивний вплив на інші органи шлунково-кишкового тракту. Список цих продуктів наступний:

  1. Зелений чай. незамінний при захворюваннях залози, так як захищає від інтоксикації і руйнує жирові клітини. Запобігає розвитку раку печінки.
  2. Брокколі. відновлює і захищає клітини печінки, виводить шкідливі речовини.
  3. Лимон. перешкоджає утворенню каменів в печінці, допомагає виробляти потрібні ферменти.
  4. Часник. розвантажує печінку від отрут і токсинів, знижує рівень холестерину.
  5. Волоські горіхи. допомагають клітинам печінки вивести з організму аміак.
  6. Авокадо. підтримує природні процеси в печінці завдяки вітамінам і мінералам.
  7. Грейпфрут. виводить важкі метали з печінки, допомагає розщеплювати жир.
  8. Куркума. сприяє відновленню клітин печінки.
  9. Оливкова олія. в поєднанні з лимонним соком сприяє швидкому відтоку жовчі.
  10. Мед. активізує вироблення жовчі і відновлює печінкові клітини.
  11. Шпинат. нейтралізує дію важких металів.
  12. Відвар шипшини. підтримує роботу печінки і жовчного міхура, насичуючи організм вітамінами.
  13. Помідори. перешкоджають застійним процесам жовчі.
  14. М'ята. знімає больові відчуття печінки, розслабляючи мускулатуру.
  15. Морська капуста. знижує холестерин, видаляє шкідливі речовини.

Відео по темі

Радимо ознайомитися з такими відео-матеріалами:

 

Висновок

Вживання гарбуза і зазначених продуктів здатне допомогти правильній роботі печінки і, отже, всьому організму, якщо пам'ятати про протипоказання. Якщо ж захворювань, при яких вживання заборонено, не спостерігається, то можна сміливо користуватися корисними властивостями продукту.