Чи корисні сливи для печінки - 13 фактів і поради щодо вживання

Дослідження підтверджують, що харчові волокна, що містяться в фруктах, благотворно впливають на печінку і покращують її функціонування.

Сливи багаті цими харчовими волокнами, а також вітамінами, мінералами та іншими корисними речовинами, а тому їх споживання позитивно позначається на функціонуванні практично всього шлунково-кишкового тракту, особливо печінки.

Людям, які мають проблеми з печінкою, буде корисно обзавестися знаннями про те, якими позитивними властивостями володіють ці плоди, як вони впливають на печінку, а також як їх правильно вживати.

13 корисних властивостей

Вживання слив в їжу здатне принести користь для роботи всього шлунково-кишкового тракту. Позитивний вплив цих фруктів проявляється в наступному:

  1. Захищають печінку від пошкоджень, зміцнюють її завдяки виведенню з організму токсинів і очищення крові .
  2. Захищають печінку від негативного впливу. Містять речовини, що борються із запальними процесами і старінням клітин.
  3. Сприяють розвантаженню печінки. Слива стимулює роботу жовчовивідних шляхів, позбавляючи організм від шлаків і відкладень.
  4. Збільшити кількість корисних бактерій у кишечнику. Слива містить велику кількість харчових волокон, які посилюють синтез кишкових бактерій.
  5. Позбавляють від запорів. Послаблюючу ефектом володіють не тільки свіжі фрукти, але також сік і варення зі слив.
  6. Нормалізують роботу кишечника. Для цього необхідно вживати сливи натщесерце.
  7. Збуджують апетит. Таким дією відрізняється сливовий сік.
  8. Посилюють перистальтику, стимулюючи скорочення м'язів кишечника.
  9. Мають сечогінний ефект. Містять калій і натрій, які виводять рідину і солі з організму.
  10. Зменшують всмоктування холестерину з кишечника, знижуючи його рівень в організмі.
  11. Усувають кишкових паразитів і гнильні освіти через вміст пектинових речовин.
  12. Підвищує секрецію шлункового соку і корисних ферментів для перетравлення їжі і запобігання тяжкості і болю в шлунку.
  13. Підвищують кислотність шлунка завдяки високому вмісту корисних кислот.

Можлива шкода

Хоча користь продукту для людини відчутна, не можна забувати і про можливу шкоду:

  1. Слива займає третє місце за вмістом сахарози серед фруктів: 4,8 г на 100 г свіжого продукту. Така кількість дисахариду сприяє швидкому підвищенню цукру в крові, внаслідок чого відбувається інтоксикація організму, так як він потребує інсуліну, якого не вистачає. Настає дистрофія печінки, яка може привести до цирозу.
  2. Слива при надмірному вживанні підвищує кислотність шлунка, дратуючи при цьому слизову. З цієї причини можуть виникнути захворювання шлунково-кишкового тракту, наприклад, гастрит. А він в свою чергу веде до порушення нормального функціонування печінки.

Як їх правильно вживати-5 порад

Щоб продукт негативно не вплинув на функціонування печінки, необхідно пам'ятати про правила споживання, а саме:

  1. Купувати тільки стиглі якісні плоди. Переспілі і недостиглі фрукти використовувати заборонено.
  2. Перед вживанням потрібно ретельно промити сливи, а краще обшпарити їх окропом.
  3. Краще вживати в свіжому вигляді. При термообробці корисні властивості знижують свою активність.
  4. Дотримуйтесь оптимальної дози. Рекомендовано не більше 150 грам слив на добу.
  5. Не вживати натщесерце і перед сном. Слива-важкий продукт, здатний викликати неприємні відчуття в животі. Найкращий час прийняття-післяобідній.
щоб зберегти корисні речовини продукту, його можна заморозити або висушити. У сушеному вигляді це вже буде являти собою чорнослив.

 

Чи можна їх їсти при хворій печінці?

При хворобах печінки сливи є не протипоказано, так як в них містяться мінерали, органічні сполуки і вітаміни, які є зміцнюючим матеріалом при порушеннях в роботі печінки і різних її захворюваннях, наприклад, при цирозі.

Цироз печінки – руйнування органу внаслідок його хронічних захворювань.

На початкових стадіях захворювання, при збереженні функцій жовчовивідної системи, рекомендовано дотримання дієти, розробленої доктором м.і. Певзнером. Вона включає в себе багато фруктів і овочів при обмеженні жиросодержащих продуктів, але з достатньою калорійністю харчування.

Добовий раціон дієти виглядає наступним чином:

  1. Білки - 80 г, половина з яких повинні бути рослинного походження.
  2. Жири - до 80 г, 30% з них рослинні.
  3. Вуглеводи - 400 г.
  4. Рідина - 2 літри на день. Це мінімальна кількість.
  5. Сіль - не більше 10 г.

Загальна енергетична цінність повинна становити не менше 2800 ккал в день.

Чи можна їсти сливи? Так. При дієті № 5 рекомендовано вживати сливи солодких сортів, бажано у вареному або запеченому вигляді. Також дуже корисний чорнослив, який дозволяється вживати в чистому вигляді. Крім цього, чорнослив використовується при приготуванні компотів, желе, варення і фруктового соусу, придатного для сирного пудингу.

Висновок

Таким чином, сливи можна назвати одним з найбільш корисних продуктів, які допомагають роботі шлунково-кишкового тракту. Якщо пам'ятати про правила вживання і протипоказання, сливи принесуть величезну користь організму разом з вітамінами та іншими цінними речовинами.