Чи корисні сливи для печінки - 13 фактів і поради щодо вживання
Дослідження підтверджують, що харчові волокна, що містяться в фруктах, благотворно впливають на печінку і покращують її функціонування.
Сливи багаті цими харчовими волокнами, а також вітамінами, мінералами та іншими корисними речовинами, а тому їх споживання позитивно позначається на функціонуванні практично всього шлунково-кишкового тракту, особливо печінки.
Людям, які мають проблеми з печінкою, буде корисно обзавестися знаннями про те, якими позитивними властивостями володіють ці плоди, як вони впливають на печінку, а також як їх правильно вживати.
Зміст
13 корисних властивостей
Вживання слив в їжу здатне принести користь для роботи всього шлунково-кишкового тракту. Позитивний вплив цих фруктів проявляється в наступному:
- Захищають печінку від пошкоджень, зміцнюють її завдяки виведенню з організму токсинів і очищення крові .
- Захищають печінку від негативного впливу. Містять речовини, що борються із запальними процесами і старінням клітин.
- Сприяють розвантаженню печінки. Слива стимулює роботу жовчовивідних шляхів, позбавляючи організм від шлаків і відкладень.
- Збільшити кількість корисних бактерій у кишечнику. Слива містить велику кількість харчових волокон, які посилюють синтез кишкових бактерій.
- Позбавляють від запорів. Послаблюючу ефектом володіють не тільки свіжі фрукти, але також сік і варення зі слив.
- Нормалізують роботу кишечника. Для цього необхідно вживати сливи натщесерце.
- Збуджують апетит. Таким дією відрізняється сливовий сік.
- Посилюють перистальтику, стимулюючи скорочення м'язів кишечника.
- Мають сечогінний ефект. Містять калій і натрій, які виводять рідину і солі з організму.
- Зменшують всмоктування холестерину з кишечника, знижуючи його рівень в організмі.
- Усувають кишкових паразитів і гнильні освіти через вміст пектинових речовин.
- Підвищує секрецію шлункового соку і корисних ферментів для перетравлення їжі і запобігання тяжкості і болю в шлунку.
- Підвищують кислотність шлунка завдяки високому вмісту корисних кислот.
Можлива шкода
Хоча користь продукту для людини відчутна, не можна забувати і про можливу шкоду:
- Слива займає третє місце за вмістом сахарози серед фруктів: 4,8 г на 100 г свіжого продукту. Така кількість дисахариду сприяє швидкому підвищенню цукру в крові, внаслідок чого відбувається інтоксикація організму, так як він потребує інсуліну, якого не вистачає. Настає дистрофія печінки, яка може привести до цирозу.
- Слива при надмірному вживанні підвищує кислотність шлунка, дратуючи при цьому слизову. З цієї причини можуть виникнути захворювання шлунково-кишкового тракту, наприклад, гастрит. А він в свою чергу веде до порушення нормального функціонування печінки.
Як їх правильно вживати-5 порад
Щоб продукт негативно не вплинув на функціонування печінки, необхідно пам'ятати про правила споживання, а саме:
- Купувати тільки стиглі якісні плоди. Переспілі і недостиглі фрукти використовувати заборонено.
- Перед вживанням потрібно ретельно промити сливи, а краще обшпарити їх окропом.
- Краще вживати в свіжому вигляді. При термообробці корисні властивості знижують свою активність.
- Дотримуйтесь оптимальної дози. Рекомендовано не більше 150 грам слив на добу.
- Не вживати натщесерце і перед сном. Слива-важкий продукт, здатний викликати неприємні відчуття в животі. Найкращий час прийняття-післяобідній.
Чи можна їх їсти при хворій печінці?
При хворобах печінки сливи є не протипоказано, так як в них містяться мінерали, органічні сполуки і вітаміни, які є зміцнюючим матеріалом при порушеннях в роботі печінки і різних її захворюваннях, наприклад, при цирозі.
Цироз печінки – руйнування органу внаслідок його хронічних захворювань.
На початкових стадіях захворювання, при збереженні функцій жовчовивідної системи, рекомендовано дотримання дієти, розробленої доктором м.і. Певзнером. Вона включає в себе багато фруктів і овочів при обмеженні жиросодержащих продуктів, але з достатньою калорійністю харчування.
Добовий раціон дієти виглядає наступним чином:
- Білки - 80 г, половина з яких повинні бути рослинного походження.
- Жири - до 80 г, 30% з них рослинні.
- Вуглеводи - 400 г.
- Рідина - 2 літри на день. Це мінімальна кількість.
- Сіль - не більше 10 г.
Загальна енергетична цінність повинна становити не менше 2800 ккал в день.
Чи можна їсти сливи? Так. При дієті № 5 рекомендовано вживати сливи солодких сортів, бажано у вареному або запеченому вигляді. Також дуже корисний чорнослив, який дозволяється вживати в чистому вигляді. Крім цього, чорнослив використовується при приготуванні компотів, желе, варення і фруктового соусу, придатного для сирного пудингу.
Висновок
Таким чином, сливи можна назвати одним з найбільш корисних продуктів, які допомагають роботі шлунково-кишкового тракту. Якщо пам'ятати про правила вживання і протипоказання, сливи принесуть величезну користь організму разом з вітамінами та іншими цінними речовинами.