Як яблука впливають на печінку-5 фактів про користь і можливу шкоду

Численні дослідження вказують, що яблука корисні для роботи багатьох органів і систем організму людини.

Дослідження підтверджують благотворний вплив поліфенолів, що містяться в яблуках, саме на печінку, а також на весь шлунково-кишковий тракт людини.

Читачам буде корисно дізнатися, як ці фрукти впливають на печінку, якими корисними властивостями вони володіють, а також як їх правильно застосовувати для очищення і зміцнення печінки, поліпшення травлення і загальної роботи шлунково-кишкового тракту.

5 корисних властивостей

У нетрадиційній медицині яблука використовують для лікування багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту. Але і вчені підтверджують позитивний вплив, який яблука надають на травну систему. Корисна дія полягає в наступному:

  1. Очищають печінку. і в сирому, і в запеченому вигляді яблуко містить клітковину, яка сприяє виведенню поганого холестерину.
  2. Виводять токсини. завдяки вмісту поліфенолів, яблука знімають інтоксикацію організму, виводячи різні отрути. Особливо це стосується лікарських засобів, надлишок яких призводить до ураження печінки.
  3. Перешкоджають розвитку раку органів шлунково-кишкового тракту. амігдалін, що міститься в насінні яблук і надає їм гіркий смак, є протипухлинною речовиною.
  4. Перешкоджає застою жовчі в печінкових протоках. Фрукт багатий жовчогінними речовинами, благотворно впливають на здоров'я печінки, жовчного міхура і підтримують працездатність цих органів.
  5. Сприяють профілактиці жирової печінки. яблучна шкірка містить урсолову кислоту, яка знижує рівень глюкози, холестерину та жирів.

Як їх приймати-3 способи

Розвантаження і відновлення роботи печінки необхідно проводити раз на рік. Чистка проводиться в осінній період, так як саме в цю пору року дозрівають якісні яблука. Фрукти повинні бути свіжі, не містити пестицидів.

Існують 3 основні способи проведення процедури.

1. Свіжі фрукти

Схема прийому така:

  1. Процедура Чищення розрахована на 7 днів.
  2. Щодня потрібно з'їдати не менше 1 кг яблук.
  3. Яблука потрібно їсти разом зі шкіркою.
  4. Протягом двох днів перед і після процедури необхідно виключити м'ясо з раціону.
  5. Протягом усього тижня рекомендовано питво очищеної або мінеральної води в кількості 2,5 літрів в день.

2. Свіжовичавлений сік

Яблучний сік також корисний для очищення печінки. Сік слід приймати за такою схемою:

  1. Перед процедурою потрібна тижнева підготовка: кожен день слід приймати по півсклянки свіжовичавленого яблучного соку натщесерце з ранку за 20 хвилин до їди.
  2. Сама процедура розрахована на 3 дні.
  3. Кожен день о 8 годині ранку потрібно випити склянку яблучного соку. Далі пити кожні дві години по 1 склянці до 20:00 вечора.

3. Печені фрукти

Яблука в запеченому вигляді не тільки смачні, але і дуже корисні для шлунково-кишкового тракту.

Після термічної обробки вітаміни і мінеральні речовини зберігаються, і утворюються нові корисні сполуки, що сприяють нормалізації роботи печінки.

Схема прийому: регулярне вживання, по два фрукта в день. Термін необмежений.

Чи може від яблук хворіти печінка?

Причиною болю може бути підвищений вміст заліза в яблуках, яке накопичується в клітинах печінки.

Першим кроком є звернення до лікаря. питаннями захворювань, пов'язаних з печінкою, займається лікар-гастроентеролог, який призначає наступні аналізи:

  1. Біохімічний і клінічний аналіз крові.
  2. Ультразвукове дослідження печінки та жовчовивідних шляхів.
  3. Біопсію тканини печінки, якщо буде необхідність.
залізо з продуктів рослинного походження засвоюється краще в поєднанні з продуктами тваринного походження, наприклад, корисно з'їдати яблуко в доповненні до м'яса. А при підвищеному вміст заліза в крові краще утриматися від яблук взагалі.

Також слід знати, що сама печінка не болить тому, що не має нервових закінчень. Біль відчувається в правому підребер'ї через розтягнутості органу в результаті таких хвороб, як гепатит або цироз печінки.

При цирозі і жировому гепатозі печінки яблука не протипоказані. Їх тільки необхідно вживати в помірній кількості і використовувати в харчуванні солодкі сорти, а не кислі.

Потенційна шкода та протипоказання

Так як печінка виконує роль фільтра для всього організму, захворювання або відхилення у функціонуванні тієї чи іншої внутрішньої системи негативно позначаються і на роботі печінки, надмірно перевантажуючи її.

Шкідлива дія яблук полягає в наступному:

  1. Зловживання перевантажує шлунково-кишкового тракту. безконтрольне вживання яблук призводить до запалення слизової шлунка 12-типерстной кишки через підвищення вмісту кислот і клітковини.
  2. Вони шкідливі при сечокам'яній хворобі. володіючи сечогінним ефектом, Яблука можуть спровокувати рух каменів.
  3. Насіння сприяють отруєнню організму. Яблучне насіння у великій кількості токсичне та отруйне. Без шкоди для здоров'я можна з'їдати до шести штук.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

Висновок

Таким чином, яблука можна вважати фруктами, вживання яких показано навіть при захворюваннях печінки. Також вони використовуються для профілактики багатьох захворювань. Незважаючи на наявність негативних факторів, список корисних властивостей все-таки набагато ширше. З цього можна зробити висновок, що регулярний прийом яблук в їжу більш ніж виправданий.