поради про те, як підвищити вміст заліза в організмі і крові людини
Загальний стан організму безпосередньо залежить від того, наскільки коректно функціонують серцево-судинна і кровоносна системи. Це ключові фактори, що забезпечують можливість правильної роботи всіх інших органів і систем організму, включаючи мозкову діяльність.
Зношена серцево-судинна система, не в повній мірі справляється з виконанням своїх функцій, сприяє появі недоліків в процесі кровотворення, відхиленню складу крові від нормальних значень, тим самим пригнічуючи стан організму, що, в свою чергу, веде до ще гіршої роботи серця.
Крім функціоналу, виконуваного серцем, значенням володіє також кров'яний склад. Для того, щоб забезпечити органи тіла достатнім харчуванням, кров повинна містити в потрібних пропорціях певні речовини, зокрема залізо.
Згідно з дослідженнями, концентрація заліза в крові ефективно піддається коригуванню за допомогою зміни раціону харчування.
У цій статті ми обговоримо функції і норму вмісту заліза в крові людини, а також надамо список найбільш ефективних порад про те, як підвищити його рівень в організмі.
Зміст
Функції і норма заліза в крові
Функція заліза в організмі різноманітна. З одного боку, залізо бере участь у синтезі колагену, дезоксирибонуклеїнової кислоти (ДНК), у формуванні імунних і ферментативних реакцій.
Крім того, залізо бере участь у синтезі гемоглобіну - одного з найважливіших білків для людського життя. Гемоглобін забезпечує живлення тканин киснем, виведення вуглекислого газу.
Аналізи вмісту заліза в крові проводяться різними способами:
- За допомогою клінічного аналізу капілярної крові;
- За допомогою аналізу здатності зв'язування сироватки крові на підставі аналізу венозної крові;
- За допомогою аналізу рівня заліза в сироватці крові;
- Інші.
Встановлені норми вмісту заліза для різних груп припускають відповідні йому рівні вмісту гемоглобіну . Так, для дітей, жінок (в тому числі під час вагітності) і чоловіків встановлені наступні значення норми:
група: | рівень заліза (*/л): | рівень гемоглобіну (г / л): |
новонароджені; | 18-45 ммоль; | 220; |
До року; | 7-18 мкмоль; | 110-150; |
1-14 років; | 9-22 мкмоль; | 110-150; |
жінки; | 9-30 мкмоль; | 120-150; |
жінки під час вагітності; | 9-30 мкмоль; | 110-120; |
Чоловіки; | 12-31; | 130-170. |
На рівень заліза свій вплив надає цілий спектр факторів. Це і спосіб життя, і шкідливі звички, і генетична спадкова схильність, і знижена здатність організму засвоювати і зберігати залізо. Однак при інших рівних найбільш істотний вплив надає саме харчування.
Ознаки дефіциту
Серед зовнішніх симптомів дефіциту заліза варто виділити:
- Ламкість і сухість волосся, нігтів;
- «Синява» губ;
- Неприродна блідість шкірних покривів;
- Часті задишки при незначних фізичних навантаженнях;
- Проблеми з вагою;
- Втома , головні болі, запаморочення, мігрень.
5 правил харчування для його підвищення
Щоб швидко відновити і підтримати рівень вмісту заліза в крові на прийнятною для здоров'я позначці, важливо встановити відповідний раціон. Що це означає?
- По-перше , при складанні режиму харчування важливо врахувати час і кількість прийомів їжі протягом дня. Важливо здійснювати прийом їжі щодня в один і той же час. Це веде до значного поліпшення ступеня засвоєння організмом поживних речовин;
- По-друге, необхідно врахувати рекомендації щодо розподілу протягом дня поживних елементів для щоденної підтримки здоров'я і активності;
- По-третє, необхідно включити в раціон ті продукти, споживання яких сприяє підвищенню рівня феритину при його нестачі;
- По-четверте, варто виключити ті продукти, споживання яких знижує рівень заліза в крові;
- І, нарешті , обов'язково варто врахувати всі специфічні індивідуальні потреби організму і можливі протипоказання.
4 групи найважливіших продуктів
При виборі продуктів, що підвищують залізо в крові, слід звертати увагу на спосіб вирощування тварини. Здоров'я м'яса гарантує натуральний відгодівлю без застосування антибіотиків та інших небезпечних і шкідливих для організму речовин. Які продукти найбільш корисні? Звернути увагу варто, перш за все, на наступний список:
1. М'ясо та птиця
Залізо у великій кількості міститься в м'ясі , птиці, печінки . З м'яса перевагу слід віддавати телятині, яловичині, Ягнятині, баранині, нежирної свинини.
З птиці: курці, індичці, качці і цесарці. Також корисна печінка: яловича, свиняча, індича, печінка тріски і т. д.
2. Риба, морепродукти, водорості
Залізо у великій кількості міститься також в морепродукти : рибі, молюсках, ікрі і т.д. найкорисніше лососеві і осетрові і їх ікра, тунці, сардини, оселедець.
З молюсків: мідії, креветки, устриці та рапани.
З водоростей увагу слід звернути на ламінарію і фукуси.
3. Зілля
Найбільше заліза міститься в гречці . Причому корисніше не класична, а так звана «зелена гречка».
До того ж вона смачніше, а спосіб її приготування має на увазі збереження більшого числа корисних речовин. Також варто звернути увагу на вівсянку, ячмінь і жито.
4. Овочі, зелень, фрукти, ягоди, горіхи
Корисні свіжі сезонні овочі , зелень, фрукти, ягоди, серед яких шпинат, брокколі, квасоля, сочевиця, гранати, сливи, груша, яблуко, ананас, фейхоа, манго, персики, малина, лохина, агрус, шовковиця (Тутове дерево).
Також величезною користю для рівня заліза володіють горіхи . Горіхи обов'язково повинні бути присутніми в раціоні, оскільки беруть участь в найважливіших процесах і надають універсальне загальнозміцнюючу дію на організм.
Крім того, варто їсти курячі та перепелині яйця і сухофрукти . Останні відмінно підійдуть взимку в якості заміни сезонних свіжих фруктів.
Також зверніть увагу на таблицю
Народні засоби
У разі серйозного дефіциту заліза, крім Коригувань харчування, лікар може призначити медикаментозне лікування. Це зовсім не означає відсутність потреби у відповідному вищенаведеному раціоні. Правильне харчування в будь-якому випадку буде відігравати важливу роль в одужанні і збереженні здорового стан.
Чим ще можна підняти залізо в крові без таблеток? Може виявитися ефективним звернення до перевірених народних засобів. Серед них:
Свіжовичавлені соки і їх поєднання:
- Буряк-морква;
- Яблуко-журавлина;
- Морква;
- Яблуко-лимон-буряк-морква;
Настої, відвари, а також їх поєднання:
- Звіробій-конюшина-глуха кропива біла-ожинові листя (по одній столовій ложці кожного інгредієнта на 200 мл окропу)– настоювати півгодини, на добу пити 30-50 мл (курс-місяць);
- Шипшина-горобина (по три столовій ложці кожної ягоди на 200 мл окропу) - настоювати 10-20 хвилин, приймати по 100 мл перед їжею три рази в день;
- Медунка (дві столові ложки на 200 мл окропу) - настоювати 20 хвилин, приймати по пів-ложки на порожній шлунок;
- Шипшина – мед – в якості цілющого чаю.
А що знижує його рівень?
Крім включення в раціон продуктів, що стимулюють підвищення сироваткового заліза, важливо також виключити продукти, що його знижують.
До них відносяться, перш за все, наступні:
- Фаст-фуд і джанк-фуд-жирна, дуже солона їжа, Смажена в рясному кількості масла;
- Снеки і закуски з додаванням консервантів & 8212; чіпси, сухарики ведуть до виснаження корисних речовин в організмі;
- Газована вода (солодка) - веде до вимивання корисних речовин, містить фосфати;
- Містять кальцій у великих кількостях (молоко і продукти на його основі);
- Містять фітати( перш за все, хліб і різноманітні боби);
- Соєвий і молочний білок ;
- Таніновмісні (чай, кава, хурма).
Корисне відео
Пропонуємо переглянути дане відео:
Висновок
Отже, людський організм – нерозривно взаємопов'язана система. Проблеми серцево-судинної системи і обумовлюються, і зумовлюють одночасно загальне погіршення стану здоров'я. Для поліпшення ситуації також потрібні комплексні заходи, серед яких:
- Відмова від шкідливих звичок (в першу чергу від споживання шкідливої їжі, надмірної кількості алкоголю, кави і куріння);
- Покращення місцевої екологічної ситуації;
- Активне життя;
- Обмежені, не надто інтенсивні фізичні навантаження, в тому числі по можливості на свіжому повітрі;
- Позбавлення від стресу ;
- Гарний настрій ;
- Поліпшення раціону і режиму харчування;
- Споживання достатньої кількості чистої води.
Саме комплексні заходи в поєднанні з прийняттям відповідальності за власне здоров'я здатні продовжити життя і поліпшити її якість.