поради про те, як підвищити вміст заліза в організмі і крові людини

Загальний стан організму безпосередньо залежить від того, наскільки коректно функціонують серцево-судинна і кровоносна системи. Це ключові фактори, що забезпечують можливість правильної роботи всіх інших органів і систем організму, включаючи мозкову діяльність.

Зношена серцево-судинна система, не в повній мірі справляється з виконанням своїх функцій, сприяє появі недоліків в процесі кровотворення, відхиленню складу крові від нормальних значень, тим самим пригнічуючи стан організму, що, в свою чергу, веде до ще гіршої роботи серця.

Крім функціоналу, виконуваного серцем, значенням володіє також кров'яний склад. Для того, щоб забезпечити органи тіла достатнім харчуванням, кров повинна містити в потрібних пропорціях певні речовини, зокрема залізо.

Згідно з дослідженнями, концентрація заліза в крові ефективно піддається коригуванню за допомогою зміни раціону харчування.

У цій статті ми обговоримо функції і норму вмісту заліза в крові людини, а також надамо список найбільш ефективних порад про те, як підвищити його рівень в організмі.

Функції і норма заліза в крові

Функція заліза в організмі різноманітна. З одного боку, залізо бере участь у синтезі колагену, дезоксирибонуклеїнової кислоти (ДНК), у формуванні імунних і ферментативних реакцій.

Крім того, залізо бере участь у синтезі гемоглобіну - одного з найважливіших білків для людського життя. Гемоглобін забезпечує живлення тканин киснем, виведення вуглекислого газу.

Аналізи вмісту заліза в крові проводяться різними способами:

  1. За допомогою клінічного аналізу капілярної крові;
  2. За допомогою аналізу здатності зв'язування сироватки крові на підставі аналізу венозної крові;
  3. За допомогою аналізу рівня заліза в сироватці крові;
  4. Інші.

Встановлені норми вмісту заліза для різних груп припускають відповідні йому рівні вмісту гемоглобіну . Так, для дітей, жінок (в тому числі під час вагітності) і чоловіків встановлені наступні значення норми:

група: рівень заліза (*/л): рівень гемоглобіну (г / л):
новонароджені; 18-45 ммоль; 220;
До року; 7-18 мкмоль; 110-150;
1-14 років; 9-22 мкмоль; 110-150;
жінки; 9-30 мкмоль; 120-150;
жінки під час вагітності; 9-30 мкмоль; 110-120;
Чоловіки; 12-31; 130-170.

На рівень заліза свій вплив надає цілий спектр факторів. Це і спосіб життя, і шкідливі звички, і генетична спадкова схильність, і знижена здатність організму засвоювати і зберігати залізо. Однак при інших рівних найбільш істотний вплив надає саме харчування.

Ознаки дефіциту

Серед зовнішніх симптомів дефіциту заліза варто виділити:

  1. Ламкість і сухість волосся, нігтів;
  2. «Синява» губ;
  3. Неприродна блідість шкірних покривів;
  4. Часті задишки при незначних фізичних навантаженнях;
  5. Проблеми з вагою;
  6. Втома , головні болі, запаморочення, мігрень.

5 правил харчування для його підвищення

Щоб швидко відновити і підтримати рівень вмісту заліза в крові на прийнятною для здоров'я позначці, важливо встановити відповідний раціон. Що це означає?

  1. По-перше , при складанні режиму харчування важливо врахувати час і кількість прийомів їжі протягом дня. Важливо здійснювати прийом їжі щодня в один і той же час. Це веде до значного поліпшення ступеня засвоєння організмом поживних речовин;
  2. По-друге, необхідно врахувати рекомендації щодо розподілу протягом дня поживних елементів для щоденної підтримки здоров'я і активності;
  3. По-третє, необхідно включити в раціон ті продукти, споживання яких сприяє підвищенню рівня феритину при його нестачі;
  4. По-четверте, варто виключити ті продукти, споживання яких знижує рівень заліза в крові;
  5. І, нарешті , обов'язково варто врахувати всі специфічні індивідуальні потреби організму і можливі протипоказання.

4 групи найважливіших продуктів

При виборі продуктів, що підвищують залізо в крові, слід звертати увагу на спосіб вирощування тварини. Здоров'я м'яса гарантує натуральний відгодівлю без застосування антибіотиків та інших небезпечних і шкідливих для організму речовин. Які продукти найбільш корисні? Звернути увагу варто, перш за все, на наступний список:

1. М'ясо та птиця

Залізо у великій кількості міститься в м'ясі , птиці, печінки . З м'яса перевагу слід віддавати телятині, яловичині, Ягнятині, баранині, нежирної свинини.

З птиці: курці, індичці, качці і цесарці. Також корисна печінка: яловича, свиняча, індича, печінка тріски і т. д.

2. Риба, морепродукти, водорості

Залізо у великій кількості міститься також в морепродукти : рибі, молюсках, ікрі і т.д. найкорисніше лососеві і осетрові і їх ікра, тунці, сардини, оселедець.

З молюсків: мідії, креветки, устриці та рапани.

З водоростей увагу слід звернути на ламінарію і фукуси.

3. Зілля

Найбільше заліза міститься в гречці . Причому корисніше не класична, а так звана «зелена гречка».

До того ж вона смачніше, а спосіб її приготування має на увазі збереження більшого числа корисних речовин. Також варто звернути увагу на вівсянку, ячмінь і жито.

4. Овочі, зелень, фрукти, ягоди, горіхи

Корисні свіжі сезонні овочі , зелень, фрукти, ягоди, серед яких шпинат, брокколі, квасоля, сочевиця, гранати, сливи, груша, яблуко, ананас, фейхоа, манго, персики, малина, лохина, агрус, шовковиця (Тутове дерево).

Також величезною користю для рівня заліза володіють горіхи . Горіхи обов'язково повинні бути присутніми в раціоні, оскільки беруть участь в найважливіших процесах і надають універсальне загальнозміцнюючу дію на організм.

Крім того, варто їсти курячі та перепелині яйця і сухофрукти . Останні відмінно підійдуть взимку в якості заміни сезонних свіжих фруктів.

Також зверніть увагу на таблицю

 

Народні засоби

У разі серйозного дефіциту заліза, крім Коригувань харчування, лікар може призначити медикаментозне лікування. Це зовсім не означає відсутність потреби у відповідному вищенаведеному раціоні. Правильне харчування в будь-якому випадку буде відігравати важливу роль в одужанні і збереженні здорового стан.

Чим ще можна підняти залізо в крові без таблеток? Може виявитися ефективним звернення до перевірених народних засобів. Серед них:

Свіжовичавлені соки і їх поєднання:

  1. Буряк-морква;
  2. Яблуко-журавлина;
  3. Морква;
  4. Яблуко-лимон-буряк-морква;

Настої, відвари, а також їх поєднання:

  1. Звіробій-конюшина-глуха кропива біла-ожинові листя (по одній столовій ложці кожного інгредієнта на 200 мл окропу)– настоювати півгодини, на добу пити 30-50 мл (курс-місяць);
  2. Шипшина-горобина (по три столовій ложці кожної ягоди на 200 мл окропу) - настоювати 10-20 хвилин, приймати по 100 мл перед їжею три рази в день;
  3. Медунка (дві столові ложки на 200 мл окропу) - настоювати 20 хвилин, приймати по пів-ложки на порожній шлунок;
  4. Шипшина – мед – в якості цілющого чаю.
Перед прийняттям рішення про застосування одного або декількох з вищенаведених способів обов'язково слід проконсультуватися з спостерігає лікарем-терапевтом. У деяких випадках домашніх методів може виявитися недостатньо. Тоді лікар пропише певні таблетки і лікарські препарати.

 

А що знижує його рівень?

Крім включення в раціон продуктів, що стимулюють підвищення сироваткового заліза, важливо також виключити продукти, що його знижують.

До них відносяться, перш за все, наступні:

  1. Фаст-фуд і джанк-фуд-жирна, дуже солона їжа, Смажена в рясному кількості масла;
  2. Снеки і закуски з додаванням консервантів & 8212; чіпси, сухарики ведуть до виснаження корисних речовин в організмі;
  3. Газована вода (солодка) - веде до вимивання корисних речовин, містить фосфати;
  4. Містять кальцій у великих кількостях (молоко і продукти на його основі);
  5. Містять фітати( перш за все, хліб і різноманітні боби);
  6. Соєвий і молочний білок ;
  7. Таніновмісні (чай, кава, хурма).

Корисне відео

Пропонуємо переглянути дане відео:

 

Висновок

Отже, людський організм – нерозривно взаємопов'язана система. Проблеми серцево-судинної системи і обумовлюються, і зумовлюють одночасно загальне погіршення стану здоров'я. Для поліпшення ситуації також потрібні комплексні заходи, серед яких:

  1. Відмова від шкідливих звичок (в першу чергу від споживання шкідливої їжі, надмірної кількості алкоголю, кави і куріння);
  2. Покращення місцевої екологічної ситуації;
  3. Активне життя;
  4. Обмежені, не надто інтенсивні фізичні навантаження, в тому числі по можливості на свіжому повітрі;
  5. Позбавлення від стресу ;
  6. Гарний настрій ;
  7. Поліпшення раціону і режиму харчування;
  8. Споживання достатньої кількості чистої води.

Саме комплексні заходи в поєднанні з прийняттям відповідальності за власне здоров'я здатні продовжити життя і поліпшити її якість.