Яка печінка краще підвищує гемоглобін - 4 найкорисніших виду і як їх правильно приготувати?
Здоров'я серця і всієї серцево-судинної і кровоносної систем &8212; ключова умова нормального функціонування всього організму в цілому.
Оскільки людський організм &8212; нерозривне і взаємопов'язане ціле, то недостатність роботи кровоносної системи негативно позначається на життєдіяльності організму в цілому, яка в той же час веде до ще більшого зносу серця, судин і т. д.
Крім вроджених факторів, впливати на які людина зараз практично не в силах, на стан серцево-судинної і кровоносної систем роблять значний вплив:
- Екологічний фактор;
- Спосіб життя (активний або пасивний, сидячий);
- Харчування;
- Споживання води;
- Схильність до стресу, переживань;
- Наявність шкідливих звичок (перш за все, куріння).
Однією з найважливіших функцій серцево-судинної і кровоносної систем є кровотворення. Від цього процесу залежить, зокрема рівень гемоглобіну, за рахунок показника вмісту якого діагностується здатність крові доставляти в органи, тканини і системи організму кисень. А рівень гемоглобіну безпосередньо залежить від достатньої кількості заліза, одержуваного людиною з їжею.
Дослідження підтверджують, що печінка тварин і деяких риб є відмінним джерелом заліза, необхідного для підтримки нормального рівня гемоглобіну. У цій статті ми розглянемо, яку печінку краще вживати для максимального ефекту. Який вид найкорисніший при низькому гемоглобіні? В якій міститься найбільше вітамінів і мікроелементів?
Зміст
Чим небезпечний низький рівень гемоглобіну?
Низький рівень вмісту гемоглобіну в крові викликає особливий стан &8212; анемію (в народі ще називають недокрів'ям). виражається анемія в наступному:
- Блідість шкірних покривів (з відтінком синяви);
- Постійна хронічна втома ;
- У дітей & 8212; надмірна плаксивість;
- Знижений настрій ;
- Відсутність сил для фізичної активності;
- Безсоння;
- Відсутність апетиту.
Анемія може бути викликана різними факторами, може свідчити про наявність серйозного захворювання, наступати внаслідок неправильного способу життя і харчування, дефіциту в організмі вітаміну В12, але найчастіше анемія діагностується у зв'язку з нестачею заліза у наступних випадках:
- Недостатнє надходження і засвоєння заліза з їжі;
- Підвищена потреба організму в залозі (через вагітність, перенесених травм, операцій, інших індивідуальних особливостей);
- Надмірна втрата заліза організмом.
Окрім страждаючих певними захворюваннями, симптомом яких є анемія, цей стан також найбільш сприйнятливий:
- Вагітні та годуючі молоді мами (обумовлено фізіологічними процесами виснаження організму під час вагітності та лактації);
- Перенесені крововтрати (внутрішні крововтрати, відкриті рани, менструації, перенесені операції, донори);
- Не споживають в їжу білків тваринного походження (вегетаріанці, вегани);
- Спортсмени;
- Недоїдання.
У разі страждання формою анемії, причиною якої послужив дефіцит заліза в організмі, для лікування і подальшої профілактики настання даного стану необхідно включити в раціон певні групи продуктів, що містять залізо і сприяють його засвоюваності речовини. До таких продуктів, перш за все, відноситься печінку.
Яка печінка найбільш корисна-Топ-4
Печінка різних тварин дуже цінний продукт для харчування людини, в тому числі завдяки концентрованому вмісту заліза і речовин, що дозволяють швидко і максимально ефективно засвоювати його організмом. Причому печінка різних тварин і риб містить різні додаткові речовини, в різному ступені сприяють засвоєнню і збереженню організмом заліза і поліпшенню якості процесу кровотворення.
1. Яловичий
Яловича печінка присутня в безлічі рецептів традиційно російської кухні: це і печінкові котлети, і печінковий торт (з додаванням моркви), і різноманітні гострі салати.
При виборі яловичої печінки, крім запаху, слід звертати увагу на колір субпродукту: свіжа печінка здорової тварини повинна бути світло-коричневого кольору з відтінком червоного.
Яловича печінка багата багатьма поживними речовинами та вітамінами.
Поживні речовини на 100 грам:
- Ккал &8212; 172;
- Білки &8212; 17,2 г;
- Жири & 8212; 3,7 г;
- Вуглеводи & 8212; 5,3 г;
Вітаміни на 100 грам:
- А & 8212; 4 мг;
- В3 (РР) &8212; 6,6 мг;
- В1 & 8212; 0,4 мг;
- В2 & 8212; 2 мг;
- З &8212; 33 мг;
Мінерали на 100 грам:
- Кальцій & 8212; 5 мг;
- Магній &8212; 18 мг;
- Натрій & 8212; 53 мг;
- Калій &8212; 240;
- Фосфор & 8212; 339;
- Селен & 8212; 174;
- Йод &8212; 7 мг.
Крім того, в складі присутні полінасичені амінокислоти і односкладні жирні кислоти. Однак головна причина користі для людини саме яловичої печінки & 8212; у поєднанні іонів заліза з міддю та вітаміном А , що обумовлює вкрай високу ступінь її засвоюваності.
Як її краще готувати? Форма споживання не так важлива, але найсмачніше яловича печінка споживати у вигляді печінкових котлет або печінкового торта. Але є ще один простий і смачний рецепт, про який мало хто знає:
- Великий шматок яловичої печінки відварюють, охолоджують і нарізають;
- До печінки додають мариновані огірки, цибулю;
- Заправляють гострою томатною заправкою;
- Готово!
Протипоказання: яловича печінка містить екстрактивні речовини, що сприяють посиленню відділень секреційної рідини, що може погіршити захворювання шлунково-кишкового тракту.
2. Курячий
Куряча печінка менше яловичої. Вона також відрізняється і за кількістю вмісту корисних речовин. Крім заліза, 100 грам курячої печінки містять:
Поживні речовини:
- Ккал &8212; 137;
- Білки &8212; 20,4 г;
- Жири & 8212; 5,9 г;
- Вуглеводи & 8212; 0,7 г;
Вітаміни:
- А &8212; 12 мг;
- В9 & 8212; 240 мг;
- З &8212; 25 мг;
Мінерали:
- Кальцій & 8212; 15 мг;
- Магній & 8212; 24 мг;
- Натрій & 8212; 90 мг;
- Калій &8212; 289;
- Фосфор & 8212; 268.
Зі споживанням курячої печінки пов'язані певні проблеми. В першу чергу, до них відноситься неякісний, що сприяє прискореному росту курей корм. Оскільки печінка в організмі виконує фільтраційні функції, в ній осідає суспензія шкідливих речовин з курячого комбікорму. Тому краще вибирати домашніх курей або вирощених в екологічно чистих господарствах.
Найсмачніше куряча печінка в смаженому вигляді. Щоб приготувати собі смачний і корисний обід, потрібно:
- Промити печінку;
- Обсмажити на сковороді цибулю і гриби, посолити;
- Додайте печінку, коли цибуля почне підрум'янюватися і хрустіти;
- Тушкуйте до готовності, потім обсмажте для хрусткої скоринки;
- Додати в гречану кашу, присмачену маслом.
Протипоказання: виразкові хвороби, ниркові захворювання, високий рівень холестерину.
3. Свинячий
Як не дивно, свиняча печінка менш жирна, ніж куряча. Її споживання дозволяє не тільки підвищити і підтримати рівень гемоглобіну в крові, але і допомогти призупинити розвиток атеросклерозу і діабету.
100 грам свинячої печінки містять:
Поживні речовини:
- Ккал &8212; 109;
- Білки -19 г;
- Жири & 8212; 3,9 г;
- Вуглеводи &8212; 4 г;
Вітаміни:
- А-3.44 мкг;
- В3 - 11 мг;
- Е — 0.5 мг;
- В1 - 0.4 мг;
- В2-2.2 мг;
- В4 - 520 мг;
- В5 - 5.7 мг;
- В6 - 0.6 мг;
- В9 - 226 мкг;
- В12 & 8212; 30 мг;
Мінерали:
- Кальцій-9 мг.
- Залізо — 20.2
- Цинк - 4 мг.
- Магній — 21 мг.
- Натрій-81 мг.
- Калій — 271 мг.
- Фосфор - 347 мг.
- Йод - 13.1 мг.
Свиняча печінка відмінно підходить в якості інгредієнта солянки: причому як супу, так і закуски. У разі супу її, попередньо обсмажену, додають разом з іншими м'ясними інгредієнтами: нирками, сосисками, ковбасою і т.д. для приготування солянки її необхідно гасити разом з капустою.
Свиняча печінка не рекомендується до частого вживання, оскільки може привести до розвитку подагри за рахунок стимуляції виділення великої кількості сечової кислоти.
4. Печінка тріски
Печінка тріски не тільки дуже корисна для нормалізації зниженого рівня гемоглобіну, але також володіє і додатковим рядом надаються на організм, його серцево-судинну і кровоносну системи впливом.
Перш за все, до них відносяться наступні фактори про вплив печінки тріски:
- Нормалізація підвищеної згортання крові;
- Профілактика хвороби Альцгеймера;
- Насичення кісток кальцієм;
- Профілактика атеросклерозу;
- Стимуляція функції серцевого м'яза.
Печінка тріски, крім високого вмісту заліза і сприяє його засвоєнню міді , містить також нікотинову кислоту, значна кількість сірки, магнію, йоду, цинку.
100 грам печінки тріски містять:
- Ккал &8212; 613;
- Білки &8212; 4,2;
- Вуглеводи & 8212; 1,2;
- Жири & 8212; 65,7 (містять полінасичені Омега-3).
Незважаючи на високий вміст жирів, вони, завдяки своїм властивостям, не шкодить організму, а навпаки, живить його незамінним корисним речовиною
Проте є печінка тріски просто так, дійсно, дуже жирно. Всі знають рецепт популярного салату з нею:
- Відваріть 3-4 яйця;
- Порізати зелений і ріпчасту цибулю;
- Додати 100-200 грам печінки тріски;
- Їсти з чорним хлібом.
Протипоказання: протипоказаний при каменях у нирках або жовчному міхурі.
Щоб допомогти шлунку впоратися з такою кількістю жиру, найкраще підійде кухоль гарячого чаю після бутерброда з печінкою тріски. Необхідно також відзначити, що печінка тріски в переважній більшості випадку краще відповідати екологічним стандартам в частині відсутності в ній шкідливих і небезпечних для життя і здоров'я людини речовин.
Висновок
Таким чином, яловича печінка &8212; один з найбільш засвоюваних організмом продуктів для підвищення і підтримки рівня гемоглобіну, куряча печінка, хоча і володіє значною користю для вирівнювання рівня гемоглобіну, гірше засвоюється, ніж яловича і може бути небезпечна, якщо курка була вирощена із застосуванням ненатуральних кормів.
Свиняча печінка може виявитися найбільш корисним тим, хто не тільки страждає від анемії, але і схильний до розвитку атеросклерозу і діабету, а печінка тріски володіє найбільш великим благотворним впливом на серцево-судинну і кровоносну системи.
Інші рекомендації та поради
Важливо пам'ятати, що раціон для повноцінного харчування організму повинен містити багато груп продуктів, в тому числі корисних для підтримки рівня гемоглобіну на прийнятній для здоров'я позначці.
Крім печінки, харчування повинно включати такі групи продуктів, як:
- Свіжі сезонні фрукти &8212; перевагу варто віддавати гранатам, персикам, цитрусовим, кавунів, манго і т. д.;
- Овочі &8212; в першу чергу, це відноситься до буряка і бурякового соку, моркви, гарбузі, ріпі, селері, помідорів, болгарського перцю (тільки у відповідний сезон);
- Зелень &8212; салати, коріандр, петрушка;
- Каші & 8212; гречана, вівсяна, пшоняна, рисова;
- Супи & 8212; для стимуляції роботи шлунково-кишкового тракту і підвищення засвоюваності поживних речовин;
- Масла & 8212; лляне, кунжутне, оливкова;
- Риба & 8212; дикі лососеві, осетрові, нельма, муксун, омуль, хек, тріска, сиг і т. д.;
- Червоне не жирне м'ясо;
- У лікувальних цілях рекомендується також обмежене споживання чорної натуральної кави, коньяку і червоного сухого вина (в тому числі замість пива, горілки, віскі і т.д.).
Також зверніть увагу на таблицю продуктів з максимальним вмістом заліза:
Окрім харчування, важливо звернути увагу на спосіб життя в цілому. Що це означає:
- Дотримуйтесь режиму сну;
- Позбутися звички постійно відчувати стрес і хвилювання;
- Відмовитися від шкідливих звичок (куріння, надмірне вживання алкоголю, переїдання і т. д.);
- Займатися активними видами спорту або прогулянками на свіжому повітрі.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Тільки комплексний і турботливий підхід до власного здоров'я може забезпечити здоров'я серцево-судинної і кровоносної систем, достатній для здорового життя рівень вмісту гемоглобіну в крові і привести до довголіття і здорової, а не немічної старості.
Важливо також пам'ятати, що все в людському організмі взаємопов'язане: неможливо мати здорову статеву, ендокринну, імунну системи при хворому серці. При складанні дієти і включенні в раціон тих чи інших продуктів рекомендується переконатися у відсутності індивідуальних нестерпностей і проконсультуватися з лікарем-терапевтом.