Чи гіркий шоколад і какао підвищують гемоглобін у крові-наукові факти

Для швидкого підняття рівня гемоглобіну в крові лікарі рекомендують включати в раціон яловичину і субпродукти великої рогатої худоби.

А що щодо інших продуктів? Як, наприклад, какао-боби впливають на рівень гемоглобіну? Чи можна вживати шоколад при анемії і в якій кількості? Якому сорту віддати перевагу?

Вплив на рівень гемоглобіну

В основі якісного шоколаду – какао. У гіркому шоколаді його близько 75%, в молочному – до 40%. У свою чергу, до складу какао-бобів входить залізо (майже 8 міліграм на 100 грам продукту).

Гемоглобін же якраз і складається з заліза, за допомогою якого кисень і переноситься разом з кров'ю (відбувається процес його окислення і відновлення заліза під дією вуглекислого газу).

Всього, шоколад дійсно підвищує рівень гемоглобіну , причому, нітрохи не гірше граната або буряка, але не так ефективно, як яловичина і її субпродукти. І це актуально тільки для якісного натурального темного шоколаду з високим вмістом какао.

Чи можна їсти шоколад при низькому рівні (анемії)? Так, рекомендована добова норма – до 100 грам (1 середня плитка шоколаду). Рекомендується вживати її невеликими порціями, але часто – це покращує засвоєння заліза.

Чи можна його вживати при підвищеному рівні? категоричних протипоказань для його вживання в такому стані немає, але і зловживати не варто. Рекомендується при підвищеному гемоглобіні віддавати перевагу молочному або білому натуральному шоколаду (він готується на основі какао-масла, в якому заліза міститься менше, ніж в какао-порошку, що видобувається з м'якоті плоду).

Не варто забувати, що при виробництві шоколаду сьогодні багато виробників використовують дешеві замінники молочних жирів. Такий десерт може  нашкодити судинах за рахунок високого вмісту холестерину низької щільності. Він же знижує біодоступність заліза, тобто, уповільнює процес засвоєння даного мікроелемента.

Також незначного підняття рівня гемоглобіну сприяє і те, що шоколад стимулює вироблення ендорфінів (зокрема, серотоніну). Вони, в свою чергу, якраз і стимулюють метаболічні процеси за участю вітамінів в-групи і D (необхідних якраз для біосинтезу молекул заліза).

Який вид найбільш корисний?

Якщо мета-підвищити гемоглобін, то найкориснішим буде той вид, в якому вміст какао найбільше . Цим критерієм відповідає Гарячий (мається на увазі напій на основі молока або вершків, какао і цукру) і чорний шоколад. Менш корисні-молочний і білий шоколад.

Що щодо дієтичного шоколаду (а також вегетаріанського, виготовляється без молочної основи), то в них все теж залежить від процентного співвідношення какао в складі.

Дієтологи рекомендують в цьому плані віддавати перевагу шоколаду на основі рисового «молока» &8212; з ним і смак залишається схожим, як при використанні молока, і навантаження на шлунково-кишковий тракт незначна (через низький вміст ліпідів).

Буквально кілька років тому кондитери розробили новий вид шоколаду – «рубіновий». У ньому вміст какао таке ж, як і в молочному шоколаді.

А як щодо какао?

Какао, як було зазначено вище, підвищує гемоглобін за рахунок наявності в складі заліза (зміст можна порівняти з яблуками) і стимулювання вироблення особливих груп гормонів, що прискорюють метаболічні процеси в організмі.

І саме гарячий шоколад на основі звичайного молока (а не вершкового масла, яке застосовується при традиційному виготовленні шоколаду) більш корисний і ефективний для нормалізації рівня гемоглобіну.

Какао-порошок умовно поділяють на два різновиди:

  1. Природний. має терпкий, трохи кислий смак. Його отримують шляхом просушування м'якоті какао-бобів і їх подальшого подрібнення.
  2. Алкалізований. його смак м'якший, оскільки при сушінні він обробляється лужною основою.

Вміст заліза в них – однакове, але у останнього (обробленого лугом) какао істотно нижче вміст вітамінів в-групи. Тому біодоступність входить в нього заліза – нижче.

Сьогодні для виробництва шоколаду використовується не тільки какао-порошок, одержуваний з м'якоті какао-бобів, а й какао-масло. В останньому вміст заліза нижче, його переважно використовують для виготовлення шоколадних паст, нуги, глазурі.

Ще 5 фактів про користь для серцево-судинної системи

Так як до складу шоколаду входить велика кількість глюкози і жиру (молочного або рослинного), то його вживання незначно збільшує в'язкість крові . Але артеріальний тиск при цьому не підвищується, так як какао стимулює вироблення ендорфінів-вони незначно розширюють судини головного мозку, збільшуючи провідність судин. Більше вживання шоколаду:

  1. Несуттєво знижує рівень холестерину низької щільності. разом з цим концентрація холестерину високої щільності (його нерідко називають «корисним») незначно зростає. Це допоможе запобігти розвитку атеросклерозу. Але якщо у виробництві шоколаду використовувалися рослинні або транс-жири, то його вживання призведе до різкого збільшення ліпідів в крові. Дієтологи вкрай не рекомендують вживати дешевий шоколад, краще – виготовляти його самостійно в домашніх умовах.
  2. Нормалізує баланс вітамінів в-групи в волокнах гладкої мускулатури. хоч і незначно, але це знижує ймовірність інфаркту, інсульту, запобігає розрив м'язових волокон серцевого м'яза .
  3. Покращує тонус судин. особливо добре помітний ефект на капілярах головного мозку. Саме за рахунок цього збільшується кількість кисню, засвоюваного нейронами, що покращує швидкість реакції, концентрацію уваги .
  4. Перешкоджає спазмування кровоносних судин, артерій. це знижує ризик їх розриву, що є основною причиною інсульту. Однак через це ефекту не слід вживати шоколад при варикозному розширенні вен – какао в цьому випадку призведе до подальшого стоншення стінок судин.
  5. Знижує ймовірність розвитку ішемічної хвороби, стенокардії. досягається це за рахунок все тих же ендорфінів , які регулюють роботу ендокринної системи (в тому числі і гіпофіза, підшлункової залози).

Цікаве відео

Пропонуємо ознайомитися з такими відео-матеріалами:

 

Висновок

Разом, какао-продукти дійсно сприяють підняттю рівня гемоглобіну, причому, нітрохи не гірше граната, яблук і буряків. Але все ж не так ефективно, як продукти тваринного походження. У 100-грамової плитці чорного (гіркого) шоколаду міститься практично добова норма заліза для організмі людини.

Вживати його варто невеликими порціями, розтягуючи плитку на весь день. А найкориснішим для підвищення гемоглобіну вважається гарячий шоколад. Ще краще-готувати його на основі знежиреного або соєвого молока. Це вийде смачний, корисний і нешкідливий десерт.