Чи гіркий шоколад і какао підвищують гемоглобін у крові-наукові факти
Для швидкого підняття рівня гемоглобіну в крові лікарі рекомендують включати в раціон яловичину і субпродукти великої рогатої худоби.
А що щодо інших продуктів? Як, наприклад, какао-боби впливають на рівень гемоглобіну? Чи можна вживати шоколад при анемії і в якій кількості? Якому сорту віддати перевагу?
Зміст
Вплив на рівень гемоглобіну
В основі якісного шоколаду – какао. У гіркому шоколаді його близько 75%, в молочному – до 40%. У свою чергу, до складу какао-бобів входить залізо (майже 8 міліграм на 100 грам продукту).
Гемоглобін же якраз і складається з заліза, за допомогою якого кисень і переноситься разом з кров'ю (відбувається процес його окислення і відновлення заліза під дією вуглекислого газу).
Всього, шоколад дійсно підвищує рівень гемоглобіну , причому, нітрохи не гірше граната або буряка, але не так ефективно, як яловичина і її субпродукти. І це актуально тільки для якісного натурального темного шоколаду з високим вмістом какао.
Чи можна їсти шоколад при низькому рівні (анемії)? Так, рекомендована добова норма – до 100 грам (1 середня плитка шоколаду). Рекомендується вживати її невеликими порціями, але часто – це покращує засвоєння заліза.
Чи можна його вживати при підвищеному рівні? категоричних протипоказань для його вживання в такому стані немає, але і зловживати не варто. Рекомендується при підвищеному гемоглобіні віддавати перевагу молочному або білому натуральному шоколаду (він готується на основі какао-масла, в якому заліза міститься менше, ніж в какао-порошку, що видобувається з м'якоті плоду).
Також незначного підняття рівня гемоглобіну сприяє і те, що шоколад стимулює вироблення ендорфінів (зокрема, серотоніну). Вони, в свою чергу, якраз і стимулюють метаболічні процеси за участю вітамінів в-групи і D (необхідних якраз для біосинтезу молекул заліза).
Який вид найбільш корисний?
Якщо мета-підвищити гемоглобін, то найкориснішим буде той вид, в якому вміст какао найбільше . Цим критерієм відповідає Гарячий (мається на увазі напій на основі молока або вершків, какао і цукру) і чорний шоколад. Менш корисні-молочний і білий шоколад.
Що щодо дієтичного шоколаду (а також вегетаріанського, виготовляється без молочної основи), то в них все теж залежить від процентного співвідношення какао в складі.
Дієтологи рекомендують в цьому плані віддавати перевагу шоколаду на основі рисового «молока» &8212; з ним і смак залишається схожим, як при використанні молока, і навантаження на шлунково-кишковий тракт незначна (через низький вміст ліпідів).
Буквально кілька років тому кондитери розробили новий вид шоколаду – «рубіновий». У ньому вміст какао таке ж, як і в молочному шоколаді.
А як щодо какао?
Какао, як було зазначено вище, підвищує гемоглобін за рахунок наявності в складі заліза (зміст можна порівняти з яблуками) і стимулювання вироблення особливих груп гормонів, що прискорюють метаболічні процеси в організмі.
І саме гарячий шоколад на основі звичайного молока (а не вершкового масла, яке застосовується при традиційному виготовленні шоколаду) більш корисний і ефективний для нормалізації рівня гемоглобіну.
Какао-порошок умовно поділяють на два різновиди:
- Природний. має терпкий, трохи кислий смак. Його отримують шляхом просушування м'якоті какао-бобів і їх подальшого подрібнення.
- Алкалізований. його смак м'якший, оскільки при сушінні він обробляється лужною основою.
Вміст заліза в них – однакове, але у останнього (обробленого лугом) какао істотно нижче вміст вітамінів в-групи. Тому біодоступність входить в нього заліза – нижче.
Сьогодні для виробництва шоколаду використовується не тільки какао-порошок, одержуваний з м'якоті какао-бобів, а й какао-масло. В останньому вміст заліза нижче, його переважно використовують для виготовлення шоколадних паст, нуги, глазурі.
Ще 5 фактів про користь для серцево-судинної системи
Так як до складу шоколаду входить велика кількість глюкози і жиру (молочного або рослинного), то його вживання незначно збільшує в'язкість крові . Але артеріальний тиск при цьому не підвищується, так як какао стимулює вироблення ендорфінів-вони незначно розширюють судини головного мозку, збільшуючи провідність судин. Більше вживання шоколаду:
- Несуттєво знижує рівень холестерину низької щільності. разом з цим концентрація холестерину високої щільності (його нерідко називають «корисним») незначно зростає. Це допоможе запобігти розвитку атеросклерозу. Але якщо у виробництві шоколаду використовувалися рослинні або транс-жири, то його вживання призведе до різкого збільшення ліпідів в крові. Дієтологи вкрай не рекомендують вживати дешевий шоколад, краще – виготовляти його самостійно в домашніх умовах.
- Нормалізує баланс вітамінів в-групи в волокнах гладкої мускулатури. хоч і незначно, але це знижує ймовірність інфаркту, інсульту, запобігає розрив м'язових волокон серцевого м'яза .
- Покращує тонус судин. особливо добре помітний ефект на капілярах головного мозку. Саме за рахунок цього збільшується кількість кисню, засвоюваного нейронами, що покращує швидкість реакції, концентрацію уваги .
- Перешкоджає спазмування кровоносних судин, артерій. це знижує ризик їх розриву, що є основною причиною інсульту. Однак через це ефекту не слід вживати шоколад при варикозному розширенні вен – какао в цьому випадку призведе до подальшого стоншення стінок судин.
- Знижує ймовірність розвитку ішемічної хвороби, стенокардії. досягається це за рахунок все тих же ендорфінів , які регулюють роботу ендокринної системи (в тому числі і гіпофіза, підшлункової залози).
Цікаве відео
Пропонуємо ознайомитися з такими відео-матеріалами:
Висновок
Разом, какао-продукти дійсно сприяють підняттю рівня гемоглобіну, причому, нітрохи не гірше граната, яблук і буряків. Але все ж не так ефективно, як продукти тваринного походження. У 100-грамової плитці чорного (гіркого) шоколаду міститься практично добова норма заліза для організмі людини.
Вживати його варто невеликими порціями, розтягуючи плитку на весь день. А найкориснішим для підвищення гемоглобіну вважається гарячий шоколад. Ще краще-готувати його на основі знежиреного або соєвого молока. Це вийде смачний, корисний і нешкідливий десерт.