який вплив гіркий шоколад і какао мають на кров — розріджують вони її чи згущують?
Дієтологи стверджують, що продукти з високим вмістом жирів і вуглеводів негативно позначаються на функціях серцево-судинної системи, що обумовлено збільшенням в'язкості крові. Також регулярне вживання жирної їжі сприяє збільшенню концентрації ліпідів у плазмі крові, з яких згодом утворюються тромби, бляшки.
Але при цьому шоколад, на думку багатьох, допомагає розріджувати кров. Це Правда чи ні? Чим це обумовлено? Що кажуть дієтологи і вчені з цього приводу? Скільки шоколаду можна їсти щодня, не боячись за негативні наслідки для здоров'я?
Згідно з проведеними дослідженнями, регулярне вживання какао і темного шоколаду знижує рівень холестерину в крові і робить її менш в'язкою.
Інші дослідження вказують на те, що вживання чорного шоколаду знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Зміст
Вплив шоколаду на в'язкість крові
Традиційний чорний (гіркий) знижує в'язкість крові. Але це властивість відноситься не до самого десерту, а до какао, яке в ньому міститься (в Гірких варіаціях шоколаду вміст какао-порошку становить близько 75%).
Способстует цьому міститься в маслі какао теобромін. його властивості взагалі можна порівняти зі звичайним кофеїном-він теж розширює просвіт судин , збільшує їх еластичність, а разом з цим – нормалізує артеріальний тиск.
А ось все інше, що входить до складу шоколаду, дійсно може сприяти збільшенню в'язкості, тому зловживати таким десертом все ж не варто.
Всього, гіркий шоколад дійсно розріджує кров. Білий і молочний шоколад-практично ніяк не позначаються на її густоті. А ось шоколадна патока в більшості випадків шкодить серцево-судинній системі , так як в її основі досить мала кількість какао. Тобто, слід віддавати перевагу натуральному шоколаду, а ось від шоколадних батончиків (особливо якщо вони ще містять велику кількість нуги) рекомендується відмовлятися.
4 факти про вплив на серцево-судинну систему
Загалом, вживання шоколаду має наступну дію на серцево-судинну систему :
- Покращує тонус судинних стінок. це допомагає трохи збільшити артеріальний тиск, що буде корисно при гіпотонії (а іноді – і при мігрені, якщо вона супроводжується зниженим АТ).
- Покращує метаболічні процеси за участю крові в головному мозку. Шоколад покращує настрій , оскільки сприяє виробленню серотоніну, який стимулює функціональність і активність мозку . Саме тому какао нерідко порівнюють по ефективності в цьому плані з кавовими зернами .
- Є відмінним профілактичним засобом проти атеросклерозу. ймовірність появи атеросклеротичних бляшок при регулярному вживанні шоколаду дійсно знижується. Але ось сформувалися він не допоможе знищити – слід враховувати даний нюанс.
- Збільшує концентрацію еритроцитів. це буде корисним при кисневому голодуванні або при частій задишці (навіть якщо вона викликана регулярним курінням).
Більше 5 наукових фактів Про користь шоколаду для серця і судин дивіться в окремому матеріалі на нашому сайті.
А як щодо рідкого какао?
Какао складається майже на 50% з рослинних жирів, але вони є легко засвоюваними, окислюються ще на етапі знаходження в шлунку (під дією деяких груп ферментів).
Також в какао є велика кількість фітонцидів , теоброміну, які допомагають розріджувати кров. В ідеалі - його слід вживати як кавовий напій без додавання цукру, але на смак він виходить досить неприємним в цьому випадку.
Ще одна особливість какао – у ньому міститься близько 25 різних антиоксидантів , які уповільнюють процеси окислення формених тіл крові. До таких відносять тіарин, поліфенол, аргінін, дофамін (він же є нейромедіатором), триптофан. Велика частина таких антиоксидантів не синтезуються в організмі з простих амінокислот.
Скільки можна щодня з'їдати?
Добова норма споживання шоколаду для здорової людини становить Всього 50-70 грам на день . Це відноситься саме до гіркого шоколаду. Причому, вживати його слід малими порціями, але близько 5 – 7 разів на добу.
Оптимальний варіант – їсти по 1 «квадратику», з'їдаючи протягом дня приблизно ½ стандартної плитки. Якщо більше, то це вже буде надлишковим в плані вуглеводів і жирів, тому можна отримати збільшення жирової маси тіла.
Протипоказання
Протипоказанням для вживання шоколаду є:
- Цукровий діабет при нестабільному рівні цукру в крові. У період ремісії, коли вдається утримувати концентрацію глюкози в нормі, невелика кількість десерту – допускається, але не частіше 3 разів на тиждень, щоб не спровокувати гіперглікемію (або гіпоглікемію, якщо хворий робить ін'єкції інсуліну).
- Алергія. Шоколад є сильним алергеном. За статистикою, харчову реакцію він викликає практично у 2% всіх жителів Землі, але при цьому тільки у 0,01% вона виражена, тобто, супроводжується висипом, набряком.
- Ожиріння. вживання більше 50 – 70 грам шоколаду протягом доби практично гарантовано призводить до збільшення жирової підшкірної прошарку. Відповідно, при хронічному ожирінні від нього доведеться повністю відмовитися.
- Гострий карієс. через високий вміст вуглеводів може пошкоджувати емаль, посилювати перебіг карієсу.
Також не слід давати часто шоколад дітям віком до 5-6 років , так як це може стати основною причиною гіперактивності (нервовий розлад, якщо вірити словами неврологів). І не слід забувати про так звану "шоколадну залежність", яка, по суті, є залежністю від підвищеного рівня серотоніну. Якщо згодом різко виключити з раціону шоколад, то це призведе до розвитку депресії, стресу. Для дітей подібне-особливо небезпечно.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Разом, шоколад може знижувати в'язкість крові, але це актуально тільки для натуральних сортів з високим вмістом какао (так як саме він знижує щільність крові, частково збільшує лужний баланс).
Молочний шоколад та інші його сурогати – негативно позначаються на функціональності серцево-судинної системи. Добова норма-не більше 70 грам, розділених на 5 &8212; прийомів (чим менше порції – тим краще).