які спеції і приправи розріджують кров і зміцнюють стінки судин-Топ 12

Ступінь густоти крові впливає і на самопочуття, і на роботу всіх органів людини. Підвищена в'язкість може бути небезпечна при вагітності, атеросклерозі і просто в зрілому віці. Знижена-сопуствует такого спадкового захворювання, як гемофілія.

Густота кров'яної субстанції залежить від харчування, тому за допомогою певних продуктів її можна регулювати.

Згідно з дослідженнями , вживаючи в їжу певні спеції, можна знизити густоту крові, запобігти тромбоутворення і зміцнити стінки судин.

Інші ж приправи, навпаки, сприяють підвищенню згортання крові і утворення згустків.

Вплив прянощів на кровоносну систему

Сучасна людина відвик обходитися без прянощів і складних приправ: їжа без них здається йому прісної і несмачною. Тому без спецій не обходиться приготування жодної страви.

Однак потрібно пам'ятати, що прянощі, потрапляючи в травний тракт, дуже швидко всмоктуються в кров і змінюють її склад.

Завдяки приправам, кров може стати густішим і навіть утворювати згустки, а потім — і тромби в судинах.

Але за допомогою прянощів можливо і знизити згортання , полегшивши стан хворого тромбозом або атеросклерозом судин головного мозку .

все залежить від того, яким саме приправ ви віддаєте перевагу.

12 спецій, що знижують в'язкість крові

Натуральні спеції, приготовані з рослин, дуже корисні для кровоносної системи: вони всі мають здатність знижувати згортання, очищати кровоносну і лімфатичну системи. Які ж це приправи і спеції?

  1. Куркума. Індійська Спеція куркума розріджує кров і сприяє її очищенню. Навіть якщо не здавати аналізів, благотворний ефект буде помітний щодо поліпшення травлення, очищення шкіри, зменшення нападів сезонної алергії і при отруєнні. Також куркума корисна для серця . Її варто застосовувати курсами, запиваючи чайну ложку спеції водою за півгодини до їди. Краще це робити вранці перед сніданком; після прийому необхідно відразу почистити зуби, так як приправа містить сильний натуральний барвник.
  2. Кориця. маючи протизапальні властивості, кориця корисна як дезінфікуючий засіб. Вона здатна допомагати боротися навіть з грибковими захворюваннями. Вживається як приправа у випічці, в десертах та інших стравах, кориця ефективно очищає судини і кровоносну систему, нормалізує артеріальний тиск, знижує концентрацію холестерину і перешкоджає утворенню тромбів. Найкраще вживати суміш кориці з медом .
  3. Сіль. організм взагалі не живе без хлориду натрію. Найбільше його міститься в плазмі крові. Сіль підтримує нормальний осмотичний тиск, сприяє розрідженню і підтримує нормальний рух кров'яного потоку.
  4. Сода. гідрокарбонат натрію — це луг, тому він бореться із зайвим окисленням крові, роблячи її більш текучою. Сода додається в їжу найчастіше в якості розпушувача. Але застосовується і як речовина, що вживається саме з метою розрідження крові. Детальніше про вплив солі на судини дивіться в окремій статті.
  5. Яблучний оцет. цю натуральну приправу додають в соуси, супи і гарячі страви. З давнх часів яблучним оцтом розріджують кров і борються з підвищеною згортанням, додаючи від чайної ложки до двох столових оцту на склянку води. Приймають цей напій не більше двох місяців поспіль вранці натщесерце.
  6. Гірчиця. всі її види дуже корисні для серцево-судинної і кровоносної систем. Вітамін В6 і Омега-3 жирні кислоти добре знижують в'язкість крові, чистять і зміцнюють кровоносні судини, покращують обмінні процеси. Тому при схильності до тромбоутворення насіння і пасту з гірчиці корисно додавати до багатьох страв.
  7. Імбир. цей пряний коренеплід застосовується в свіжому вигляді, в маринованому, і в порошку. Використовують також ефірне масло імбиру. імбир добре знижує в'язкість крові , допомагає розчиняти холестеринові бляшки в судинах і має протизапальні властивості.
  8. Кайенський перець. речовина капсаїцин з кайенского перцю допомагає знизити густоту крові і попередити утворення згустків. Приправа також добре зміцнює стінки кровоносних судин.
  9. Часник. Противотромбовое і кроверазжижающее властивість часнику робить його однією з найкорисніших приправ для тих, хто схильний до варикозу, тромбофлебіту. Але цю спецію вживають тільки в свіжому вигляді: після термообробки вона втрачає свою користь.
  10. Паприка. Приправа добре розігріває, допомагає запобігти утворенню тромбів за рахунок здатності впливати на згортання крові. Саліцилати з паприки також добре впливають на судини.
  11. Цикорій. з цієї спеції готують напій, який за смаком нагадує каву, але, на відміну від нього, допомагає підтримувати нормальну згортання. Не має ніяких протипоказань і побічних ефектів.
  12. Орегано. пряність найчастіше використовується в середземноморській кухні, в поєднанні з майораном, базиліком, чебрецем і перцем. Це робить страви не тільки смачними, але і дуже корисними в плані попередження утворення тромбів. Всі ці спеції знижують згортання.

Також зверніть увагу на інфографіку:

 

Добавки, що підвищують густоту

Більшість натуральних спецій дуже благотворно впливають на в'язкість крові: вони очищають її від токсинів, що потрапляють з їжею, розріджують і навіть не дають жирам і солей відкладатися на внутрішніх стінках кровоносних судин.

Однак існує досить велика кількість готових приправ, які продаються в магазині і містять в собі хімічні речовини, що змінюють смак їжі. Вони все засмічують організм і сприяють згущенню кров'яної субстанції. Відбувається це, по-перше, тому, що хімічні добавки не дають нормально засвоюватися рідини, роблячи кров густою і в'язкою. А по-друге, вони самі, потрапляючи, в кровоносне русло, затримуються там надовго, значно погіршуючи роботу кровоносної системи.

  1. Глутамат натрію. він підсилює будь-який смак і навіть додає пікантності несмачним продуктам, впливаючи на смакові рецептори. Глутамат діє на центральну нервову систему, обманюючи її: з'їдаючи продукт, приправлений глутаматом, людина помічає різке поліпшення настрою і прагне вжити таку їжу якомога швидше повторно. Крім підвищення згортання, глутамат натрію ще й викликає алергію і астму, знижує зір, може привести до ожиріння і провокувати злоякісні новоутворення. Ознаки вживання цієї приправи — перезбудження нервової системи . Саме тому у дітей, які звикли до фастфуду і чіпсам, спостерігаються проблеми з реакціями гальмування.
  2. Нітрат натрію. ця хімічна речовина консервує їжу і надає ковбас рожевий колір. У невеликих кількостях він не небезпечний, але якщо присутній в щоденному раціоні, то порушує подачу кисню до всіх тканин організму, викликає головні болі, дратівливість і навіть депресію .
  3. Бромат калію. цю приправу додають у хліб, щоб він був пишним. Потрапляючи в кров, бромат калію сприяє розвитку новоутворень.
ці та інші харчові добавки можна зустріти і в готовій їжі, і в дуже багатьох сумішах трав: так виробник спонукає покупця звикати до протиприродним смакам. Вони не можуть бути нешкідливими: потрапляючи в кров, вони роблять її не тільки густішою, але і отруюють організм день за днем.

 

Цікаве відео

Радимо ознайомитися з такими відео:

 

Висновок

Натуральні спеції благотворно впливають на кровоносну систему. У рідкісних випадках, пов'язаних із захворюваннями або майбутніми хірургічними втручаннями, потрібно згустити кров. Найчастіше, навпаки, необхідно знизити її згортання. Для цього добре підходять натуральні приправи, які можна активно використовувати не тільки як смакові добавки, але і як засіб оздоровлення.