Як лляна олія впливає на кров — розріджує її чи згущує?
«густа» кров з точки зору медицини означає підвищену її згортання, тобто, наявність надмірної кількості тромбоцитів. Це небезпечно утворенням тромбів, а також холестеринових бляшок (так як в цьому випадку і концентрація холестерину буде підвищена).
Але в більшості випадків нормалізувати густоту крові можна за допомогою простої дієти, а точніше – включення деяких продуктів в свій традиційний раціон. Одним з таких продуктів є лляне масло.
Дослідження підтверджують, що лляне масло покращує склад крові і знижує ризик розвитку багатьох серцево-судинних захворювань. Але чи дійсно воно розріджує кров і допомагає боротися з її згущенням? Які ще рослинні масла сприятливо впливають на кров?
Зміст
Вплив на склад крові
Лляне масло, як і насіння льону, складається з комбінації органічних жирних кислот, в числі яких:
- Омега-3;
- Омега-6;
- Омега-9.
Всі вони прямо або побічно впливають на ліпідний обмін в організмі, тобто, стимулюють розщеплення жирів, які якраз і відповідають за щільність крові.
Також лляне масло очищає судини , оскільки в його складі є полінасичені жирні кислоти, а також вітаміни F, А, Е. ці елементи допомагають швидко знизити концентрацію холестерину низької щільності (за рахунок прискорення його розщеплення печінкою), що також знижує в'язкість крові.
Ще одна особливість ненасичених жирних кислот-з їх допомогою регулюється концентрація арахідонової кислоти (вона знижується) в мембранах клітин тромбоцитів, що знижує їх згортання . У підсумку, ймовірність утворення тромбів знижується практично до нуля.
Тобто, лляне масло зменшує щільність крові, а ще побічно регулює згортання тромбоцитів. Це допомагає поліпшити стан в період реабілітації після інфаркту або інсульту.
Як і лляне масло, насіння льону також очищають кров від холестерину.
Ще 4 лікувальні властивості
Згідно з твердженням лікарів, вживання олії і насіння льону надають наступні позитивні ефекти на серцево - судинну і кровоносну системи:
- Знижує артеріальний тиск. буде корисним для гіпертоніків.
- Нормалізує гормональний фон . Це також впливає на ліпідний обмін, роботу шлунково-кишкового тракту (що прямо впливає на біохімічний склад крові).
- Покращує засвоєння мікроелементів головним мозком. зокрема, омега-3-ненасичені жирні кислоти стимулюють переробку глюкози до енергії нервовими клітинами.
- Нормалізує баланс формених елементів в крові. до таких належать лейкоцити, тромбоцити, еритроцити. Саме їх дисбаланс найчастіше призводить до підвищеної в'язкості крові.
А ось при гіпотонії (зниженому артеріальному тиску) від нього краще відмовитися.
Як правильно приймати?
У чистому вигляді лляне масло допускається приймати тільки холодним або кімнатної температури.
Скільки слід вживати лляної олії? Для забезпечення організму ненасиченими жирними кислотами щодня досить з'їдати всього 5-10 грам такого масла. Його можна додавати до різного роду овочевих салатів, пити в чистому вигляді (але не більше 1 чайної ложки за один раз).
Основа лляної олії – це ненасичені жирні кислота. Одна з їх особливостей – вони можуть накопичуватися в організмі і використовуватися «по затребуванню». Тому будь-яких обмежень по курсах прийому немає. Дієтологи зовсім рекомендують їм поступово замінювати традиційне соняшникова.
Чи можна приймати екстракт льону під час вагітності? Так, причому дозування тоді збільшують аж до 20 грам на добу. Це необхідно для заповнення запасу омега-3 – Ця органічна кислота використовується в процесі формування кісткової і нервової тканини майбутньої дитини (але при цьому обов'язково необхідно вживати і вітаміни в-групи – вони нормалізують гормональний баланс).
5 інших корисних рослинних олій
Практично в складі всіх рослинних масел є антиоксиданти (в їх число входить вітамін Е), органічні жирні кислоти – ці компоненти допомагають знизити щільність крові і запобігти тромбоз, варикоз, інсульти та інфаркти. Сам корисними маслами для серцево-судинної системи є:
- Оливкова . хоч і більшу його частину становить звичайна вода – в ньому висока концентрація вітамінів Е, які допомагають розщеплювати ліпіди і холестерин низької щільності.
- Обліпихова. за складом дуже схоже на оливкову, але в ньому вище вміст фітонцидів, ефірних масел, а ось вода практично відсутня. Допомагає незначно зменшити щільність плазми крові. Зате обліпиха допомагає вироблятися еритроцитів.
- Кукурудзяна. містить невелику кількість вітаміну Е.у будь-якому випадку, воно є більш корисним, ніж соняшникова, хоч і не таким приємним на смак.
- Гарбуз. ось тільки воно також діє дратівливо на кишечник, що може викликати діарею, запор, розлад мікрофлори. Краще його замінювати на гарбузове насіння-в них жирних кислот нітрохи не менше, а ось негативного впливу на кишечник не виникає.
- Соєва. у ньому також є омега-3 жирні кислоти, які знижують щільність крові. Правда, його смак багатьом здається противним, а часом і зовсім провокує напади нудоти. Зловживати ним не варто, щоб не отримати розлад шлунково-кишкового тракту.
В принципі, соняшникова також допомагає зменшити густоту крові, але тільки рафінована, без термічної обробки. Відповідно, його слід використовувати для приготування салатів. А ось від смаження слід зовсім відмовитися – набагато корисніше страви запікати (це відноситься і до м'ясних страв).
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Разом, лляне масло дійсно сижает в'язкість крові, так як в його складі є органічні жирні кислоти – вони допомагають зменшити концентрацію ліпідів, холестерину в крові.
Тільки варто врахувати, що воно буває «кулінарним» і «технічним». Останнє-токсичне, використовується переважно для обробки деревини від гнилі, вологи (в якості попередньої грунтовки).
Для отримання позитивного ефекту досить вживати всього 10 грам такого масла щодня (в період вагітності – 20 грам).