Топ 9 горіхів і насіння для розрідження крові-які з них найефективніші?
Одна з патологій кровоносної системи — підвищена в'язкість крові. Загущення відбувається з віком, від неправильного харчування і способу життя в цілому, через спадкової схильності, під час вагітності, від зневоднення і як наслідок багатьох захворювань. А значить згущуватися кров може від багатьох факторів, з якими необхідно боротися.
Боротися з цією проблемою потрібно обов'язково, оскільки це загрожує утворенням згустків, які закупорюють судини, сприяють відкладенню холестеринових нашарувань на внутрішній стінці кровоносних судин і провокують розвиток атеросклерозу та інших захворювань.
Одне з відмінних засобів профілактики згущення крові — регулярне введення в раціон харчування деяких горіхів і насіння. згідно з дослідженнями , горіхи знижують рівень холестерину і перешкоджають тромбоутворення. Саме про властивість горіхів знижувати в'язкість крові ми і поговоримо в цій статті.
Зміст
Як харчування впливає на в'язкість крові?
Для зниження в'язкості доктора прописують аспірин та інші препарати-антикоагулянти. Але проблема в тому, що всі вони негативно впливають на ті чи інші органи, наприклад, на шлунково-кишковий тракт, підвищуючи кислотність шлунка і утворюючи роздратування і запалення слизової.
Рослинна їжа є більш кращою для вирішення проблеми. Вона дуже багата речовинами, необхідними для кровоносної системи.
Зокрема, багато всього корисного міститься в горіхах і насінні рослин. Причому в цих продуктах відсутні шкідливі жири, які не засвоюються, а засмічують організм, викликаючи атеросклероз та інші захворювання серцево-судинної системи.
До того ж, насіння рослин і горіхи складно зіпсувати, додавши в них якісь сторонні речовини на зразок підсилювачів смаку, барвників або консервантів.
У всіх видах горіхів і насіння в тій чи іншій кількості містяться корисні елементи для розрідження крові:
- Ненасичені Омега-3 жирні кислоти , Омега - 6 та Омега-9;
- Вітаміни A, C, E;
- Йод;
- Фолієва кислота;
- Саліцилова кислота;
- Амінокислоти аргінін і таурин.
Топ 9 корисних горіхів і насіння
У кожного продукту — свій унікальний склад і свої особливості, які впливають на кровоносну систему. Деякі з них потрібно вживати тільки в сирому вигляді, Інші корисніше, будучи замоченими або навіть пророщеними, треті краще працюють після термічної обробки, наприклад, при обсмажуванні. Добре урізноманітнити стіл кожним з них.
У горіхах і насінні вітаміни і мікроелементи знаходяться в такій високій концентрації, що невелика жменя в 30 г, а це і є денна норма продукту, здатна замінити цілу гору овочів і фруктів.
1. Грецькі
Цей продукт може похвалитися багатим вмістом вітаміну Е, йодом і амінокислоти аргінін. Аргінін бере участь у виробленні оксиду азоту, який і розріджує кров.
Жирні кислоти Омега-3 і Омега-6 також незамінні в справі оздоровлення кровоносної системи. Фосфоліпіди волоського горіха нормалізують рівень холестерину , а ситостерин не дає всмоктуватися зайвому холестерину через стінки кишечника. волоські горіхи також чистять посудини .
Сприятливі при схильності до тромбозу вітамін З і мінерали цинк і мідь. Вони роблять стінки судин міцніше , не дають утворюватися холестериновим бляшкам.
Для поліпшення властивостей, зокрема, для кращого засвоєння жирів, волоський горіх замочують і навіть пророщують. Для цього його заливають на ніч чистою водою кімнатної температури. Можна не чекати появи паростків, а просто промити і прибрати продукт в холодильник в герметично закритому скляному посуді. У такому вигляді корисний горіх зберігається приблизно тиждень.
2. Насіння льону
Велика кількість клітковини добре адсорбують зайві жири до їх всмоктування через стінки кишечника; тим самим льон знижує рівень "шкідливого" холестерину .
Ненасичені жирні кислоти, яких багато в льоні, стимулюють вироблення таких активних речовин, як простагландини, які нормалізують в'язкість крові.
Вони також допомагають знизити артеріальний тиск, чистять посудини і роблять їх більш еластичними.
Ці насіння, як і масло з них, не терплять термічної обробки. Тому їх краще додавати в готові страви, і бажано безпосередньо перед вживанням перемелювати їх в кавомолці, щоб засвоєння було повним.
У цього продукту практично немає протипоказань. за винятком вкрай рідкісних випадків індивідуальної непереносимості.
3. Насіння Чіа
Ці екзотичні насіння збагачують організм ненасиченими жирними кислотами Омега-3 і Омега-6, які усувають «поганий» холестерин і розріджують кров.
Вони також нормалізують рівень цукру, не дають всмоктуватися шлаків і токсинів, завдяки великому вмісту клітковини.
Вітаміни, фолієва та саліцилова кислоти також роблять насіння Чіа дуже корисними для нормальної густоти крові.
4. Арахіс
Арахіс, або земляний горіх, є одним із найкорисніших горіхів для серця і судин . Його цілющі властивості також стосуються поліпшення роботи кровоносної системи.
По-перше, він добре знижує рівень цукру. Завдяки цьому кров отримує менш щільну структуру , не утворює згустків, легко тече в артеріях і венах, а значить добре доставляє до органів поживні речовини і кисень.
По-друге, ненасичені жирні кислоти вносять свій благотворний внесок у справу зниження згортання. Смажений арахіс засвоюється краще, ніж сирий.
5. Фундук
Фундук дуже цінний і за своєю поживністю, і за цілющими властивостями. Органічні кислоти олеїнова, стеаринова, пальмітинова, ненасичені жирні кислоти і велика кількість клітковини борються за чистоту крові, нейтралізуючи зайві жири, що потрапляють в травний тракт.
Фундук містить мало вуглеводів, тому не викликає ожиріння. Розріджуючи кров, він особливо ефективний при варикозному розширенні вен.
6. Мигдаль
Найсильніший антиоксидант-вітамін Е, Омега - 3 і Омега-6 допомагають мигдалю боротися з загущенням крові і при регулярному вживанні навіть розчиняюх холестеринові бляшки .
Особливо корисний мигдаль, як і волоський горіх, в замоченому вигляді. В цьому випадку в продукті запускаються механізми, що дозволяють краще засвоювати жирні кислоти.
На відміну від деяких насіння, мигдаль корисний у злегка підсмаженому вигляді. Правда, після цього його немає сенсу замочувати. Спосіб вживання можна чергувати.
7. Кунжут
Вважається, що основна цінність кунжуту — в кальції і вітамінах А, З, Е, які корисні для багатьох систем організму, в тому числі і для кровоносної.
Але він містить також найсильніший антиоксидант сезамін, який допомагає підтримувати низький рівень холестерину і робить кров менш в'язкою , допомагаючи попередити атерсклероз, інсульти та інфаркти.
Насичені жирні кислоти, тригліцериди і гліцеринові ефіри також сприятливі для нормалізації в'язкості крові.
Кунжут з лікувальними цілями краще вживати замоченим в сирому вигляді або злегка підігрітому, але ні в якому разі не в смаженому.
8. Насіння соняшнику
Насіння соняшнику — популярний поживний продукт і засіб для оздоровлення. Судини людей, регулярно вживають такі насіння в необсмаженому вигляді, рідко схильні до атеросклеротичних змін .
Заслуга в цьому пріндлежіт ненасичених жирних кислот, вітамінів А і Е, які дуже благотворні для крові.
Регулярний прийом в їжу насіння допомагає підтримувати не тільки плинність крові, але і нормальний артеріальний тиск, не даючи йому підвищуватися, попереджає розвиток атеросклерозу судин головного мозку. Особливо корисні для крові трохи недостиглі насіння. Смажити цей продукт небажано.
9. Кокос
Кокос вважається горіхом. Але на сама справі це насіння кокосової пальми, які теж дуже корисні для кровоносної системи.
Вживається цей цінний продукт в натуральному вигляді або у вигляді кокосового молока, яке готується шляхом подрібнення м'якоті з додаванням звичайної питної води. Кокосове масло в чистому вигляді, насичене вітаміном Е — також знахідка для оздоровлення всього організму.
Основна цінність м'якоті кокосового горіха — великий вміст масел і вітамінів, особливо вітамінів Е і А. але, крім самої м'якоті, на густоту крові дуже добре впливає кокосовий сік-речовина, що знаходиться всередині кокоса: воно за своїм складом дуже близько до плазми крові і дуже підходить для підтримки нормального складу крові.
Інші продукти-антикоагулянти
Також зверніть увагу на інші продукти-антикоагулянти:
Цікаве відео
А зараз пропонуємо вам ознайомитися з відео :
Висновок
Горіхи — це не тільки пікантний і смачний продукт харчування, але і хороший засіб підтримки здоров'я серцево-судинної і кровоносної систем. Особливо значимо для них, що в горіхах — маса речовин, що не дають утворюватися тромбів, а значить попереджають такі важкі захворювання, як тромбофлебіт, варикоз, інсульт та інфаркт.