Які фрукти розріджують густу кров в організмі людини-список з 10 найефективніших
Кров людини складається з двох основних середовищ – це плазма і формені елементи. У число останніх входять і еритроцити, і лейкоцити, і тромбоцити, глюкоза, холестерин і так далі.
Знаючи показники цих двох середовищ лікарі розраховують гематокритное число, тобто, це співвідношення двох середовищ крові. Дане число прямо впливає на ймовірність розвитку різного роду вад і захворювань серцево-судинної системи. Говорячи простою мовою-чим кров «гущі», тим вище ймовірність тромбозів.
Згідно з дослідженнями , нормалізувати біохімічний склад крові, зміцнити стінки судин і знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань можна банальної коригуванням свого раціону і продуктів харчування, що входять в нього.
Одним з головних правил харчування для розрідження крові людини, є включення в раціон певних фруктів. Які ж фрукти найкраще для цього підходять?
Зміст
Як харчування впливає на в'язкість крові?
В'язкість крові залежить приблизно від 30 різних факторів. Але нездорове харчування дійсно може збільшувати її густоту. Найпоширеніші тому причини, на думку лікарів:
- Переважання в раціоні вуглеводної їжі, через яку спостерігається підвищений рівень цукру в крові;
- Дефіцит вітамінів і мінералів, через що порушується робота гормональної системи і вироблення деяких груп ферментів;
- «зашлакованість» кишечника , через що організм засвоює недостатню кількість рідини (а це призводить до дисбалансу солей і електролітів в крові);
- Підвищений рівень гемоглобіну;
- Гіперфункція селезінки , що нерідко може бути викликано надмірною кількістю аскорбінової кислоти і вуглеводів в організмі.
У рідкісних випадках короткочасне збільшення густоти крові викликається харчовими інтоксикаціями або перевищенням допустимої норми натрію в плазмі крові (в більшості випадків це вказує на початковий або сформувався цукровий діабет).
Які вітаміни та інші поживні мікроелементи допомагають нормалізувати густу кров і зміцнити стінки судин ? Лікарі для цього призначають прийом антикоагулянтів. До таких можна віднести Вітамін Е, фолієву кислоту, калій, натрій, магній, цинк.
Певною мірою знизити ймовірність появи тромбів через високу щільність крові допомагає вітамін з (аскорбінова кислота), яка робить внутрішні стінки судин більш еластичними.
Але надлишок того ж вітаміну З може і нашкодити – він провокує гіперфункцію селезінки. І дуже важливо дотримуватися нормального балансу електролітів, тобто, пити достатню кількість води .
Адже саме звичайна вода є основою плазми і свого роду розчинником для всіх поживних мікроелементів, необхідних організму.
Також слід включати в раціон фрукти, багаті на клітковину. вона допомагає в буквальному сенсі «очистити» кишечник від накопичених шлаків, які якраз і заважають нормальному засвоєнню рідини. Також, не слід забувати про натуральних овочах і ягодах, які не менш корисні, проте про це ми поговоримо в наступних статтях.
Топ 10 фруктів-антикоагулянтів
І вітаміни Е, з, фолієва кислота, і клітковина міститься в тій чи іншій мірі практично у всіх фруктах. Але в яких цих елементів найбільше? Пропонуємо ознайомитися зі списком найкорисніших:
1. Банан
Відразу варто уточнити, що банани у великій кількості можуть підвищувати густоту крові через наявність в складі вуглеводів (близько 21 г на 100 г м'якоті).
Але при цьому банани – один з найбільших натуральних джерел фолієвої кислоти, що сприяє нормалізації густоти крові.
Дієтологи рекомендують включати їх в раціон щодня, але з'їдати не більше 1 фрукта. В ідеалі - після активних фізичних навантажень (наприклад, після заняття в спортивному залі).
2. Ківі
Ківі є джерелом аскорбінової кислоти і вітаміну Е (останнього порядку 1,5 мг на 100 г м'якоті, що більше навіть ніж у ожини).
А норма споживання вітаміну Е для дитини дошкільного віку і дорослого коливається в діапазоні від 10 до 14 мг на добу.
Так що, ківі можна їсти практично в необмежених кількостях. Вітаміну з в ньому не настільки багато, щоб спровокувати надлишок аскорбінової кислоти.
3. Помело
У помело також міститься вітамін Е, а ще – цілий спектр солей і мінералів. Фрукт практично на 90% складається з води, розчиненої в ній найпростіші електроліти. Вони легко засвоюються, швидко нормалізують біохімічний склад крові.
А ще помело – це хороший джерело засвоюваної клітковини. Її основне призначення-це затримування рідини в товстому кишечнику, що допомагає розм'якшити кал і засвоїти більше води з їжі.
4. Авокадо
У його складі є вітамін Е з розрахунку 2 мг на 100 грам авокадо. Тобто, двох середніх плодів вистачить, щоб забезпечити організм всією необхідною кількістю вітаміну на день.
Але не слід забувати, що токоферол вміє накопичуватися організмом і використовуватися «до запитання». Відповідно, допускається вживання більше, ніж 10 – 14 мг на добу.
5. Грейпфрут
Грейпфрут – джерело невеликої кількості вітаміну Е (від 0,2 до 0,4 мг, в залежності від різновиду сорту).
Але найголовніше – в ньому міститься не засвоювана клітковина і вітамін З, які буквально очищають кров від надлишкового холестерину, тим самим нормалізуючи її в'язкість.
6. Яблуко
Яблука містять широкий спектр мікроелементів. У них є і токоферол, і фолієва кислота, і вітамін З, і клітковина. При цьому самі плоди практично на 80% складається з води.
А ще яблука допомагають підвищити рівень гемоглобіну. Відповідно, у кого він завищений – слід обережно включати яблука в свій раціон.
7. Інші цитрусові
«діють» точно так само, як і грейпфрут. Тобто, в них є і вітамін Е, і клітковина, і аскорбінова кислота.
З обережністю слід лише вживати лимони (через велику концентрацію вітаміну з), а також цитрусові фреші. Дієтологи зовсім рекомендують відмовлятися від концентрованих соків і розводить їх з водою хоча б в пропорції 1 до 3.
8. Груша
Фолієвої кислоти в груші порядку 7 мкг, вітаміну Е – 0,3 мг на 100 грам м'якоті. І при цьому на 83% груша складається з води і розчинених в ній мінералів.
Більшість фолієвої кислоти знаходиться саме в шкірці, а не в солодкій м'якоті. Так що груші слід їсти без Чищення.
9. Ананас
У свіжому ананасі на 100 грам м'якоті припадає близько 25 мг вітаміну С.
В консервованому – всього 8 – 10 мг (в залежності від часу, коли фрукт знаходився в консервованому стані). При цьому його м'якоть практично на 90% складається з рідини.
Ще в ананасі є невелика кількість клітковини, антиоксидантів (вони перешкоджають окисленню клітин крові, що в певній мірі також збільшує ймовірність тромбозу).
10. Інжир
Інжир в своєму складі має токоферол (0,11 мг), фолієву кислоту (8 мкг) і клітковину, що допомагає затримувати рідину в товстому кишечнику.
Також інжир допомагає виводити шлаки і токсини, тим самим комплексно нормалізує метаболізм. Але при цьому він дає незначний послаблюючий ефект – необхідно враховувати даний «нюанс».
Також ознайомтеся з інфографікою:
Особливості раціону при вагітності
У період вагітності густота крові збільшується – це природна закономірність, так як щільність формених елементів в плазмі збільшується для забезпечення майбутньої дитини широким спектром поживних мікроелементів.
Також виростає потреба в токоферолу (аж до 35 мг на добу), фолієвої кислоти, рідини (так як сечовидільна система починає працювати буквально в 2 рази активніше, через що кількість позивів у дівчат збільшується).
Але зловживати фруктами в цей період категорично заборонено. Наприклад, надлишок вітаміну А може спровокувати у майбутньої дитини гідроцефалію і інші відхилення в розвитку нервової системи.
На цей рахунок краще проконсультуватися з гінекологом, у якого жінка стоїть на обліку.
У раціон обов'язково слід включати банани, невелика кількість цитрусових, чорнослив, абрикоси, але повністю забезпечити всім спектром вітамінів все одно не вийде. Тому без спеціалізованих вітамінів також навряд чи вдасться обійтися.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Разом, нормалізувати густоту крові дійсно можливо простим включенням в раціон фруктів, багатих на токоферол, аскорбінову кислоту, клітковину і воду. Але також слід виключити з раціону складні жири, багату на білки їжу, тваринні жири. В ідеалі-необхідно проконсультуватися з дієтологом, щоб саме він підібрав оптимальний раціон з урахуванням індивідуальних фізіологічних характеристик пацієнта.