Як буряк впливає на кров — чи розріджує вона її або згущує?
Буряк – один з найкорисніших продуктів, на думку більшості дієтологів. Але як його вживання в їжу впливає на роботу серцево-судинної системи?
Згідно з дослідженнями, буряк має кардіопротекторні властивості, а також знижує кров'яний тиск.
Також існує думка, що буряк має властивість розріджувати густу кров. Чи Правда це? І в якому вигляді тоді краще її вживати?
Зміст
Як коренеплід впливає на в'язкість крові?
Перше, на чому слід акцентувати увагу – в традиційній медицині немає такого поняття як «розрідження крові». Йдеться про зміну її в'язкості і зміни коефіцієнта згортання.
«розріджує» &8212; означає, що певний продукт робить кров менш в'язкою і зменшує її згортання.
Все це в сумі знижує ймовірність виникнення тромбозу, бляшок і інших фракцій, які в кровоносній системі здорової людини відсутні.
Як буряк впливає на в'язкість крові? вона її справді розріджує. а досягається це за рахунок наявності в коренеплоді великих концентрація кальцію і пектинових речовин – вони як раз і беруть участь в метаболічних процесах в крові, а також допомагають виводити з плазми похідні елементи бактерій, холестерин, свинець, кадмій та інші шкідливі мікроелементи.
Саме тому дієтологи рекомендують вживати тільки суміші на основі бурякового соку, і при цьому перед вживанням йому слід дати відстоятися – після цього велика частина летких речовин, в тому числі і поєднань з кальцієм, розпадаються на похідні елементи, які вже ніяк не зможуть нашкодити серцево-судинній системі.
Користь для серцево-судинної системи
Здебільшого регулярне вживання буряка допомагає нормалізувати біохімічний склад крові, а також очистити судини . Причому, досягається це за допомогою великого вмісту клітковини – вона допомагає очистити товстий кишечник від накопичених шлаків, а ще сприяє затримці рідини в шлунково-кишковому тракті.
Простіше кажучи, клітковина позбавляє організм від сміття і допомагає кишечнику краще засвоювати вживану їжу.
А ще в буряках є бета-каротин. цей елемент вкрай важливий для людей " у віці» . Приблизно після рубежу в 45 років практично всі органи ендокринної системи починають поступово деградувати, згодом чого залозиста тканина замінюється на фіброзну. А починається все саме з погіршення кровотоку, звуження кровоносних судин. Буряк істотно уповільнює цей процес. І саме завдяки цьому, наприклад, чоловіки, регулярно вживають даний коренеплід, практично ніколи не хворіють простатитом.
Також буряк має наступний вплив:
- Зміцнює серцевий м'яз . Правда, в поєднанні з вітамінами А, в-групи. Так що для серця найкориснішою буде суміш морквяного і бурякового соку.
- Запобігає виникненню холестеринових бляшок. адже буряк допомагає організму позбавлятися від шкідливого холестерину і зміцнює судини .
- Допомагає виводити натрієві сполуки. це зменшує ймовірність витончення стінок судин.
Як її застосовувати-3 рецепта
Дієтологи рекомендують вживати буряк в наступних видах:
- Відварений коренеплід. варити слід не менше 25 – 30 хвилин. На відміну від інших овочів і фруктів, клітковина буряка при термічній обробці не руйнується і повністю зберігає свою первісну структуру.
- Буряковий сік. готувати його слід саме зі свіжого коренеплоду, але віджатому соку обов'язково дають відстоятися при кімнатній температурі протягом 2 – 3 годин. Після цього його змішують в пропорції 1 до 1 з морквяним, яблучним, грушевим соком і включають в раціон (таку суміш слід зберігати не більше 2 діб в холодильнику). Буряковий сік-один з найкорисніших для судин соків .
- Квас. для приготування бурякового квасу потрібно 2 середні столові буряка. Їх слід очистити від шкірки, порізати кубиками, скласти в 3-літрову банку. Залити остигнула кип'яченою водою (майже доверху). Додати 2 столові ложки меду, така ж кількість сметани і шматочок черствого чорного хліба. Зверху банку закрити марлею і на 4-5 діб відставити в темне місце при кімнатній температурі. Залишається тільки процідити квас і можна вживати.
Протипоказання та побічні ефекти
Протипоказанням для вживання буряка є тільки алергічна реакція (зустрічається дуже рідко). Також слід з обережністю її включати в раціон при вагітності і в період лактації – цей момент краще обговорювати з сімейним лікарем або гінекологом.
А ось з побічних ефектів лікарі виділяють тільки короткочасне порушення стільця. Буряк розм'якшує калові маси, що в деяких випадках може викликати діарею. Але, як правило, шлунково-кишковий тракт повністю нормалізується в наступні 3 – 4 дні.
Інші продукти-антикоагулянти
Дієтологи виділяють наступні продукти, які найкраще допомагають швидко знизити згортання крові:
- Шоколад. причому, краще вживати саме чорний шоколад з великим вмістом какао – від 70%.
- Часник. часник розріджує кров і різко знижує концентрацію холестерину в організмі.
- Кава. ефект досягається за рахунок незначного розширення судин . Але варто врахувати-кров'яний тиск при цьому може збільшуватися через прискорення серцебиття.
- Сік алое. одне з кращих засобів для розрідження крові, але зловживати ним все-таки не варто.
Також ознайомтеся з інфографікою:
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Разом, буряк дійсно знижує в'язкість крові. Тому її слід обов'язково включати в раціон при схильності до тромбозів, варикозного розширення вен. Але при цьому концентрований свіжий буряковий сік краще не пити – його слід розбавляти.