Чи здатна журавлина розріджувати кров і перешкоджати її згущенню?

Безліч вітамінів, мікроелементів та інших біологічно активних речовин перетворюють журавлину (журавлину) в натуральні ліки широкого спектру дії.

Вона має бактерицидну і стимулюючу дію, бореться із запаленнями і кашлем, зміцнює судини, підвищує імунітет.

Згідно з дослідженнями, вживання журавлини знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Також вважається, що журавлина здатна знижать в'язкість крові. Чи Так це насправді? Про це ми і поговоримо в даній статті.

Вплив ягоди на в'язкість крові

Кров забезпечує злагоджену роботу багатьох органів і тканин організму. Проблеми з кров'ю відразу проявляються різними хворобами і запаленнями, загальним неблагополуччям.

Журавлина, за свої властивості звана і ягодою молодості, і природним антибіотиком, і джерелом вітамінів, благотворно впливає і на кров.

Кров, згущуючись, не може нормально постачати клітини киснем. Це порушує окислювально-відновні процеси в органах. Виявляється дефіцит необхідного харчування, і серце відчуває підвищені навантаження. Людина починає скаржитися на хронічну втому, постійне бажання спати, ослаблення пам'яті і інші негативні прояви. Все це вказує на підвищену в'язкість крові.

Людям з високою в'язкістю крові слід вживати журавлину, журавлинні соки і морси. Вони розріджують кров завдяки наявності в ягоді бензойної і саліцилової кислот. це допомагає позбутися від запалень і уникнути різних патологічних змін.

Також журавлина чистить посудини і зміцнює всю серцево-судинну систему в цілому.

Якщо ви хочете отримати користь від журавлинного соку, бажано пити свіжовичавлені соки. Магазинні не володіють подібним цілющим впливом.

6 фактів про користь для серця і судин

Вплив журавлини на здоров'я людини важко переоцінити. Вона підвищує імунітет, нормалізує вагу, бореться з інфекціями… корисна журавлина і для серця , так як нормалізує функціонування серцево-судинної системи. Який вплив ця ягода має на неї?

  1. Покращує роботу серцево-судинної системи. придушення ліпопротеїнів низької щільності зменшує ймовірність захворювання атеросклерозом.
  2. Тренує серцевий м'яз за рахунок наявності в ягоді кальцію і міді. При цьому нормалізується тиск.
  3. Відновлює еластичність і зміцнює судини . феноли розчиняють «шкідливий» холестерин, який утворює на судинах бляшки, і утворюють холестерин «корисний», який оновлює клітини.
  4. Знижує тиск. воно залежить багато в чому від стану судин. Також знімаються м'язові спазми, і це теж сприяє профілактиці гіпертонії.
  5. Очищає нирки. Хінова кислота запобігає утворенню каменів у нирках.
  6. Зменшує і зупиняє кровотечі. для цього часто використовується в народній медицині.

Також зверніть увагу на інфографіку:

 

3 лікувальних рецепта на її основі

Для розрідження крові використовують ягоди журавлини як в свіжому вигляді, так і висушені. Можна вживати їх цільними плодами, в складі соків, у вигляді морсів і настоїв , в поєднанні з іншими компонентами, з чаєм, в компоті.

  1. Морс. для його приготування ягоди товчуть і заливають водою на півгодини. Проціджений розчин (морс) покращує загальний стан і бореться із запаленнями. Вітамінів в Морсі дещо менше, ніж в соку. Якщо ж морс змішати з соком, то знизиться тиск, стан судин покращиться . Для смаку можна додати мед.
  2. Сушена журавлина. вона зберігає не всі біологічно активні компоненти, а термічна обробка виключає бродіння, але також зменшує кількість корисних речовин. Сушені ягоди тиснуть в ступі, отриманий сік змішують з медом 1:1, і п'ють по 1 ложці 3 рази на день перед їжею для лікування бронхіту, трахеїту, запалення легенів.
  3. Журавлинний сік. готується зі свіжих або заморожених ягід, розминається в пюре, віджимається через марлю. Максимально корисний сік готується з немитих плодів. Якщо додати 1-2 чайні ложки меду, такий сік можна пити при ангіні, кашлі, ГРЗ. Якщо ж змішати журавлинний сік з буряковим (пропорції 1:1), можна вилікувати гастрит зі зниженою кислотністю, гіпертонію, тромбофлебіт, позбутися від ожиріння.
незважаючи на низькокалорійність свіжої ягоди, в сушеному вигляді журавлиною краще не зловживати. Надмірне вживання її загрожує ожирінням.

Протипоказання

Як би не була корисна журавлина, все ж є групи людей, яким не варто її їсти, і тим більше використовувати регулярно в лікувальних і профілактичних цілях.

  1. Людям з гастритом і виразковою хворобою шлунка (при підвищеній кислотності) через високий вміст кислот у складі ягоди.
  2. Людям з гострими запальними захворюваннями кишечника.
  3. З хворобами печінки. Тільки після консультації фахівця, так як журавлина може викликати загострення.
  4. При загостренні виразкової хвороби 12-палої кишки.
  5. Людям з поганою емаллю зубів через те, що ця ягода здатна емаль руйнувати.
  6. При індивідуальній непереносимості.

Ще 6 продуктів-антикоагулянтів

Не всі люблять і не всім показана журавлина. При високій в'язкості крові можна отримати потрібний ефект і від прийому інших продуктів.

  1. Соки фруктові та овочеві. знизити згортання крові допомагають свіжовичавлені соки з журавлини, апельсина, лимона, моркви, яблука, персика, ананаса, граната, смородини, томата, суміші банана і полуниці. Крім того, вода, яку містить навіть максимально Концентрований сік, заповнює дефіцит рідини.
  2. Яблучний оцет. при систематичному вживанні (в ранкові години) знижує в'язкість крові за рахунок слабокислою реакції, викликаної компонентами продукту. Кислі токсичні сполуки виводяться, і замінюються активними компонентами яблучного оцту. Кров набуває більш рідкі властивості завдяки ліквідації метаболічного ацидозу.
  3. Лляне масло. унікальний продукт, до складу якого входить більшість поліненасичених жирних кислот, які нормалізують ліпідний обмін. Ліпіди підтримують кров в рідкому стані, зменшують розвиток атеросклерозу і тромбів.
  4. Корінь імбиру. до його складу входять природні антиоксиданти і ліпіди, розрідження крові . Використовується в якості приправи, не рекомендується в день вживати більше половини чайної ложки протертого імбиру.
  5. Часник. часник володіє сильними кроверазжижающими властивостями , може використовуватися як приправа або ж у свіжому вигляді.
  6. Лимон (м'якоть і шкірка).  Лимон також знижує в'язкість крові і має мінімум протипоказань.

Крім перерахованих продуктів, трохи менш ефективно зменшити в'язкість крові можна за допомогою морепродуктів, овочів і фруктів, риби, зелені.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Отже, якщо вам набридло мучитися через занадто високу в'язкість крові, постійно втомлюватися і відчувати себе напівсонними, існує відмінний і смачний вихід-ввести в раціон журавлину. Здоров'я вам і довголіття!