Чи здатна журавлина розріджувати кров і перешкоджати її згущенню?
Безліч вітамінів, мікроелементів та інших біологічно активних речовин перетворюють журавлину (журавлину) в натуральні ліки широкого спектру дії.
Вона має бактерицидну і стимулюючу дію, бореться із запаленнями і кашлем, зміцнює судини, підвищує імунітет.
Згідно з дослідженнями, вживання журавлини знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Також вважається, що журавлина здатна знижать в'язкість крові. Чи Так це насправді? Про це ми і поговоримо в даній статті.
Зміст
Вплив ягоди на в'язкість крові
Кров забезпечує злагоджену роботу багатьох органів і тканин організму. Проблеми з кров'ю відразу проявляються різними хворобами і запаленнями, загальним неблагополуччям.
Журавлина, за свої властивості звана і ягодою молодості, і природним антибіотиком, і джерелом вітамінів, благотворно впливає і на кров.
Кров, згущуючись, не може нормально постачати клітини киснем. Це порушує окислювально-відновні процеси в органах. Виявляється дефіцит необхідного харчування, і серце відчуває підвищені навантаження. Людина починає скаржитися на хронічну втому, постійне бажання спати, ослаблення пам'яті і інші негативні прояви. Все це вказує на підвищену в'язкість крові.
Людям з високою в'язкістю крові слід вживати журавлину, журавлинні соки і морси. Вони розріджують кров завдяки наявності в ягоді бензойної і саліцилової кислот. це допомагає позбутися від запалень і уникнути різних патологічних змін.
Також журавлина чистить посудини і зміцнює всю серцево-судинну систему в цілому.
6 фактів про користь для серця і судин
Вплив журавлини на здоров'я людини важко переоцінити. Вона підвищує імунітет, нормалізує вагу, бореться з інфекціями… корисна журавлина і для серця , так як нормалізує функціонування серцево-судинної системи. Який вплив ця ягода має на неї?
- Покращує роботу серцево-судинної системи. придушення ліпопротеїнів низької щільності зменшує ймовірність захворювання атеросклерозом.
- Тренує серцевий м'яз за рахунок наявності в ягоді кальцію і міді. При цьому нормалізується тиск.
- Відновлює еластичність і зміцнює судини . феноли розчиняють «шкідливий» холестерин, який утворює на судинах бляшки, і утворюють холестерин «корисний», який оновлює клітини.
- Знижує тиск. воно залежить багато в чому від стану судин. Також знімаються м'язові спазми, і це теж сприяє профілактиці гіпертонії.
- Очищає нирки. Хінова кислота запобігає утворенню каменів у нирках.
- Зменшує і зупиняє кровотечі. для цього часто використовується в народній медицині.
Також зверніть увагу на інфографіку:
3 лікувальних рецепта на її основі
Для розрідження крові використовують ягоди журавлини як в свіжому вигляді, так і висушені. Можна вживати їх цільними плодами, в складі соків, у вигляді морсів і настоїв , в поєднанні з іншими компонентами, з чаєм, в компоті.
- Морс. для його приготування ягоди товчуть і заливають водою на півгодини. Проціджений розчин (морс) покращує загальний стан і бореться із запаленнями. Вітамінів в Морсі дещо менше, ніж в соку. Якщо ж морс змішати з соком, то знизиться тиск, стан судин покращиться . Для смаку можна додати мед.
- Сушена журавлина. вона зберігає не всі біологічно активні компоненти, а термічна обробка виключає бродіння, але також зменшує кількість корисних речовин. Сушені ягоди тиснуть в ступі, отриманий сік змішують з медом 1:1, і п'ють по 1 ложці 3 рази на день перед їжею для лікування бронхіту, трахеїту, запалення легенів.
- Журавлинний сік. готується зі свіжих або заморожених ягід, розминається в пюре, віджимається через марлю. Максимально корисний сік готується з немитих плодів. Якщо додати 1-2 чайні ложки меду, такий сік можна пити при ангіні, кашлі, ГРЗ. Якщо ж змішати журавлинний сік з буряковим (пропорції 1:1), можна вилікувати гастрит зі зниженою кислотністю, гіпертонію, тромбофлебіт, позбутися від ожиріння.
Протипоказання
Як би не була корисна журавлина, все ж є групи людей, яким не варто її їсти, і тим більше використовувати регулярно в лікувальних і профілактичних цілях.
- Людям з гастритом і виразковою хворобою шлунка (при підвищеній кислотності) через високий вміст кислот у складі ягоди.
- Людям з гострими запальними захворюваннями кишечника.
- З хворобами печінки. Тільки після консультації фахівця, так як журавлина може викликати загострення.
- При загостренні виразкової хвороби 12-палої кишки.
- Людям з поганою емаллю зубів через те, що ця ягода здатна емаль руйнувати.
- При індивідуальній непереносимості.
Ще 6 продуктів-антикоагулянтів
Не всі люблять і не всім показана журавлина. При високій в'язкості крові можна отримати потрібний ефект і від прийому інших продуктів.
- Соки фруктові та овочеві. знизити згортання крові допомагають свіжовичавлені соки з журавлини, апельсина, лимона, моркви, яблука, персика, ананаса, граната, смородини, томата, суміші банана і полуниці. Крім того, вода, яку містить навіть максимально Концентрований сік, заповнює дефіцит рідини.
- Яблучний оцет. при систематичному вживанні (в ранкові години) знижує в'язкість крові за рахунок слабокислою реакції, викликаної компонентами продукту. Кислі токсичні сполуки виводяться, і замінюються активними компонентами яблучного оцту. Кров набуває більш рідкі властивості завдяки ліквідації метаболічного ацидозу.
- Лляне масло. унікальний продукт, до складу якого входить більшість поліненасичених жирних кислот, які нормалізують ліпідний обмін. Ліпіди підтримують кров в рідкому стані, зменшують розвиток атеросклерозу і тромбів.
- Корінь імбиру. до його складу входять природні антиоксиданти і ліпіди, розрідження крові . Використовується в якості приправи, не рекомендується в день вживати більше половини чайної ложки протертого імбиру.
- Часник. часник володіє сильними кроверазжижающими властивостями , може використовуватися як приправа або ж у свіжому вигляді.
- Лимон (м'якоть і шкірка). Лимон також знижує в'язкість крові і має мінімум протипоказань.
Крім перерахованих продуктів, трохи менш ефективно зменшити в'язкість крові можна за допомогою морепродуктів, овочів і фруктів, риби, зелені.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Отже, якщо вам набридло мучитися через занадто високу в'язкість крові, постійно втомлюватися і відчувати себе напівсонними, існує відмінний і смачний вихід-ввести в раціон журавлину. Здоров'я вам і довголіття!