які ягоди розріджують кров в організмі людини-Топ 10

Кров забезпечує нормальне функціонування організму. Залежно від того, в якому стані знаходиться кров, багато процесів в організмі протікають нормально або з порушеннями.

Зміна хімічного складу крові, підвищення холестерину або цукру порушують її нормальний перебіг, і тоді виникають серйозні проблеми зі здоров'ям. Серед небезпечних проблем-підвищена консистенція (в'язкість) крові.

Дослідження підтверджують, що в'язкість крові можна регулювати за допомогою харчування. Одним з головних джерел кроверазжижающих мікроелементів є ягоди, про які ми і поговоримо в статті.

Як харчування впливає на в'язкість крові?

Зміна нормальної густоти крові (так звана «густа» кров) стає поштовхом для розвитку багатьох захворювань або загострює вже наявні.

Підвищена в'язкість крові провокує застій крові в судинах, проявляється сонливістю, хронічною втомою , людина починає швидко втомлюватися, стає розсіяним, мучиться вагою в ногах.

Через» густий " повільно поточної крові погіршується кровопостачання мозку , підвищується тиск і збільшується ризик утворення тромбів, розвивається атеросклероз і варикоз.

В'язкість крові може збільшуватися через нестачу води, пошкодження судин, присутності паразитів в організмі і, звичайно, через неправильне харчування. Деякі продукти викликають проблеми з переварюванням, заважають правильному засвоєнню білка. Інші небезпечні великим вмістом вуглеводів, цукрів, в тому числі фруктози. Нестача вітаміну C, вітамінів групи В і мінералів також є причиною неповного перетравлення їжі, що підвищує в'язкість крові.

Щоб кров повернула оптимальну консистенцію, вона повинна містити чимало важливих мікроелементів.

  1. Магній. при його дефіциті спостерігається надлишок утворення тромбів.
  2. Калій. забезпечує нормальну роботу серця , м'язів і нервової системи.
  3. Залізо. необхідно для профілактики тромбоутворення, інсультів та інфарктів. Для прискорення всмоктування заліза ідеально підходять кисло-солодкі ягоди.
  4. Вітамін С. не можна переоцінити його роль у зміцнення судин і зниженні ризику утворення тромбів. У той же час надмірне вживання продуктів з вітаміном з призводить до зворотного ефекту.
  5. Омега 3 поліненасичені жирні кислоти. мають антитромбозну дію. Розширюють судини, знижують склеювання і активність тромбоцитів, покращують роботу серцево-судинної системи і підвищують працездатність мозку .
  6. Амінокислота таурин. чудовий розріджувач крові.
  7. Аргінін. розширює судини , знижує швидкість згортання крові.
  8. Йод. потрібен для нормалізації в'язкості крові і профілактики атеросклерозу.
  9. Саліцилати. їх завдання – розріджувати кров, боротися із запаленнями, служити профілактикою інфарктів та інсультів.

Багато мінералів і вітамінів, А також саліцилати, необхідні для розрідження крові, містяться в ягодах.

надмірна вага може спровокувати згущення крові. В цьому випадку намагаються знизити калорійність їжі за рахунок виключення простих вуглеводів, що містяться в цукрі, улюблених цукерках, кондитерських виробах та інших солодощах.

Проблему густоти крові необхідно вирішувати, а не пускати на самоплив. Вирішується вона переходом на дієту для розрідження крові. Така дієта включає багато дорогих морепродуктів і виключає з регулярного харчування прості вуглеводи і цукру.

А харчування, в якому відсутні солодощі, може витримати не кожен. Тут на допомогу і приходять доступні за ціною ягоди, які замінюють шкідливі «смакоту». Їх благотворний вплив на стан крові помітили ще в давнину. Сьогодні ягоди є допоміжним кроверазжижающим засобом, що дозволяє знизити дозування ліків, а значить, зберегти здоров'я печінки і нирок.

10 найкорисніших ягід

У ягодах концентрація вітамінів, макроелементів і мікроелементів вище, ніж у фруктах, і тому вони сильніше впливають на стан системи крові. Крім вітамінів, в ягодах містяться ізофлаваноїди – сполуки, які мають антиоксидантні властивості і здатні захистити судинну стінку. Детальніше про користь ягід для судин дивіться в окремій статті.

Містять звичайні ягоди і саліцилати, які беруть безпосередню участь в розрідженні крові. Які ягоди максимально корисні при зайвій густоті крові?

Вибираючи ягоди, віддавайте перевагу диким ягодам, які ростуть на багатій мінералами грунті. У них зазвичай міститься набагато більше корисних речовин, ніж в ягідках домашніх.

1. Калина

У ягодах калини вміст вітаміну C на 70% більше, ніж в цитрусових, а також більше, ніж в ягодах малини (в 2 рази).

Завдяки цьому калина розріджує кров і вважається нарівні з чорницею і шипшиною одним з кращих кровотворних засобів з дикорослих рослин. Вона зменшує кількість холестерину в крові, активно розріджує кров і знижує ризик виникнення тромбів .

Вітамін Е в Калині допомагає запобігти розвитку атеросклерозу судин. Є в ній також і корисні для крові марганець, залізо, фосфор і інші елементи. При цьому квіти і кора калини можуть зупиняти внутрішні та інші кровотечі і знімати запальні процеси.

2. Журавлина

Журавлина корисна тим, хто хоче знизити ризик розвитку атеросклерозу і зміцнити судини. Вона багата вітамінами до, В, з, органічними кислотами і полісахаридами.

При регулярному вживанні журавлинного морсу, варення або свіжих ягід мінімізується ризик виникнення кров'яних згустків. Низька калорійність ягоди робить її неймовірно цінною для людей з надмірною вагою.

Детальніше про вплив журавлини на густоту крові дивіться тут .

3. Порічка

щоб розрідити кров, підійде будь-яка смородина : як червона, так і чорна, хоча вітамінний склад і принцип дії їх різний.

Чорна бореться з в'язкістю завдяки великій кількості вітаміну С.

Червона корисна через великий вміст оксикумарину. Оксикумарин полегшує рух крові по судинах, зменшує ризик утворення тромбів, полегшує роботу серця. Міститься в червоній смородині і пектин. Він виводить холестерин і важкі метали . А ось чорна смородина може трохи згущувати кров, тому не варто нею зловживати.

4. Брусниця

Для лікування різних захворювань застосовуються плоди і листя цього чагарнику, багаті вітамінами і мікроелементами. Вони нормалізують рівень інсуліну в крові, знижує артеріальний тиск і сприяє нормальному функціонуванню серцево-судинної системи в цілому.

Ангіна, гельмінти, травна система, і навіть гострота зору – брусниця впливає на все.

5. Малина

Малина корисна в будь-якому вигляді. Наприклад, листя малини багаті вітамінами А, З, Д, до, кислотами і дубильними речовинами, мікро і макроелементами, мінералами, антиоксидантами, глюкозою і цукрами, сацилатом. І це далеко не повний список цілющих інгредієнтів.

І в ягодах, і в листі малини багато протизапального вітаміну C , а також флавоноїдів, які зміцнюють і підвищують еластичність стінок кровоносних судин. Також можна вживати малинове варення.

6. Горобина червона і чорноплідна

Горобина чорноплідна (Аронія) містить багато вітамінів групи Р і йоду, які прекрасно очищають організм.

Безліч вітамінів і мікроелементів, в тому числі йод, містяться і в червоній горобині. Тому вона корисна при захворюваннях печінки і судин, атеросклерозі, авітамінозі, маткових кровотечах і багатьох інших.

7. Чорниця

Чорницю, виявляється, корисно ввести в раціон не тільки тим, хто має проблеми із зором. Смачні киселі і настої з сушеної чорниці корисні при недокрів'ї і лейкозі, чорниця руйнує згустки крові і перешкоджає утворенню тромбів за рахунок вмісту саліцилатів.

Цінується ягідка також за велику кількість в її складі антиоксидантів, вуглеводів, калію, кальцію, фосфору, магнію та інших елементів. Чорниця прекрасно зберігає свої цілющі властивості і в замороженому вигляді. Подібними властивостями володіють і ожина, кизил, вишня та інші ягоди.

8. Обліпиха

Обліпиха – одне з кращих природних лікувальних засобів.

Стерини в обліпиховій олії (з плодів і насіння), наприклад, надають потужний антисклеротичний ефект, що проявляється в очищення кровоносних судин від атеросклеротичних бляшок, профілактиці ішемічної хвороби серця, видаленні надлишку холестерину, відновленні еластичності судин.

Обліпиховим же соком легко підвищити рівень гемоглобіну та еритроцитів, захистити мембрани і мінімізувати хворобливі процеси в клітинах печінки.

9. Полуниця

Полуниця трохи поступається іншим ягодам за кількістю корисних поживних речовин. Особливо їх мало в вирощеної штучно або на збідненої грунті ягоді.

Проте вона також справляється з розрідженням крові.

10. Шипшина

У ягоді шипшини-рекордна кількість вітаміну С. він є  зміцнює для судинної стінки і знижує її проникність , очищає від атеросклеротичних бляшок, тим самим запобігаючи атеросклероз. Вітамін Р зміцнює капіляри.

Завдяки великій кількості флавоноїдів в організмі добре синтезується колаген, необхідний для формування судинного русла. Для приготування корисного відвару з шипшини слід брати сухі плоди, наявні в будь-якій аптеці.

розріджуючи кров, не перестарайтеся! При сильно розрідженій крові частіше відбуваються зовнішні і внутрішні кровотечі, а будь-яка дрібна ранка стає серйозною проблемою.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

«густа» кров – це серйозна загроза для здоров'я людини. Вона негативно впливає на всі органи: погіршує роботу головного мозку, серця, кровоносних судин і т.д. тому проблема в'язкості крові вимагає відповідального ставлення. Здорове харчування і включення в раціон ягід швидко призведе кров в норму, зміцнить і оздоровить організм.

Також, не слід забувати про користь фруктів, овочів, трав та інших органічних продуктів, про які ми поговоримо в наступних статтях.