які ягоди розріджують кров в організмі людини-Топ 10
Кров забезпечує нормальне функціонування організму. Залежно від того, в якому стані знаходиться кров, багато процесів в організмі протікають нормально або з порушеннями.
Зміна хімічного складу крові, підвищення холестерину або цукру порушують її нормальний перебіг, і тоді виникають серйозні проблеми зі здоров'ям. Серед небезпечних проблем-підвищена консистенція (в'язкість) крові.
Дослідження підтверджують, що в'язкість крові можна регулювати за допомогою харчування. Одним з головних джерел кроверазжижающих мікроелементів є ягоди, про які ми і поговоримо в статті.
Як харчування впливає на в'язкість крові?
Зміна нормальної густоти крові (так звана «густа» кров) стає поштовхом для розвитку багатьох захворювань або загострює вже наявні.
Підвищена в'язкість крові провокує застій крові в судинах, проявляється сонливістю, хронічною втомою , людина починає швидко втомлюватися, стає розсіяним, мучиться вагою в ногах.
Через» густий " повільно поточної крові погіршується кровопостачання мозку , підвищується тиск і збільшується ризик утворення тромбів, розвивається атеросклероз і варикоз.
В'язкість крові може збільшуватися через нестачу води, пошкодження судин, присутності паразитів в організмі і, звичайно, через неправильне харчування. Деякі продукти викликають проблеми з переварюванням, заважають правильному засвоєнню білка. Інші небезпечні великим вмістом вуглеводів, цукрів, в тому числі фруктози. Нестача вітаміну C, вітамінів групи В і мінералів також є причиною неповного перетравлення їжі, що підвищує в'язкість крові.
Щоб кров повернула оптимальну консистенцію, вона повинна містити чимало важливих мікроелементів.
- Магній. при його дефіциті спостерігається надлишок утворення тромбів.
- Калій. забезпечує нормальну роботу серця , м'язів і нервової системи.
- Залізо. необхідно для профілактики тромбоутворення, інсультів та інфарктів. Для прискорення всмоктування заліза ідеально підходять кисло-солодкі ягоди.
- Вітамін С. не можна переоцінити його роль у зміцнення судин і зниженні ризику утворення тромбів. У той же час надмірне вживання продуктів з вітаміном з призводить до зворотного ефекту.
- Омега 3 поліненасичені жирні кислоти. мають антитромбозну дію. Розширюють судини, знижують склеювання і активність тромбоцитів, покращують роботу серцево-судинної системи і підвищують працездатність мозку .
- Амінокислота таурин. чудовий розріджувач крові.
- Аргінін. розширює судини , знижує швидкість згортання крові.
- Йод. потрібен для нормалізації в'язкості крові і профілактики атеросклерозу.
- Саліцилати. їх завдання – розріджувати кров, боротися із запаленнями, служити профілактикою інфарктів та інсультів.
Багато мінералів і вітамінів, А також саліцилати, необхідні для розрідження крові, містяться в ягодах.
Проблему густоти крові необхідно вирішувати, а не пускати на самоплив. Вирішується вона переходом на дієту для розрідження крові. Така дієта включає багато дорогих морепродуктів і виключає з регулярного харчування прості вуглеводи і цукру.
А харчування, в якому відсутні солодощі, може витримати не кожен. Тут на допомогу і приходять доступні за ціною ягоди, які замінюють шкідливі «смакоту». Їх благотворний вплив на стан крові помітили ще в давнину. Сьогодні ягоди є допоміжним кроверазжижающим засобом, що дозволяє знизити дозування ліків, а значить, зберегти здоров'я печінки і нирок.
10 найкорисніших ягід
У ягодах концентрація вітамінів, макроелементів і мікроелементів вище, ніж у фруктах, і тому вони сильніше впливають на стан системи крові. Крім вітамінів, в ягодах містяться ізофлаваноїди – сполуки, які мають антиоксидантні властивості і здатні захистити судинну стінку. Детальніше про користь ягід для судин дивіться в окремій статті.
Містять звичайні ягоди і саліцилати, які беруть безпосередню участь в розрідженні крові. Які ягоди максимально корисні при зайвій густоті крові?
Вибираючи ягоди, віддавайте перевагу диким ягодам, які ростуть на багатій мінералами грунті. У них зазвичай міститься набагато більше корисних речовин, ніж в ягідках домашніх.
1. Калина
У ягодах калини вміст вітаміну C на 70% більше, ніж в цитрусових, а також більше, ніж в ягодах малини (в 2 рази).
Завдяки цьому калина розріджує кров і вважається нарівні з чорницею і шипшиною одним з кращих кровотворних засобів з дикорослих рослин. Вона зменшує кількість холестерину в крові, активно розріджує кров і знижує ризик виникнення тромбів .
Вітамін Е в Калині допомагає запобігти розвитку атеросклерозу судин. Є в ній також і корисні для крові марганець, залізо, фосфор і інші елементи. При цьому квіти і кора калини можуть зупиняти внутрішні та інші кровотечі і знімати запальні процеси.
2. Журавлина
Журавлина корисна тим, хто хоче знизити ризик розвитку атеросклерозу і зміцнити судини. Вона багата вітамінами до, В, з, органічними кислотами і полісахаридами.
При регулярному вживанні журавлинного морсу, варення або свіжих ягід мінімізується ризик виникнення кров'яних згустків. Низька калорійність ягоди робить її неймовірно цінною для людей з надмірною вагою.
Детальніше про вплив журавлини на густоту крові дивіться тут .
3. Порічка
щоб розрідити кров, підійде будь-яка смородина : як червона, так і чорна, хоча вітамінний склад і принцип дії їх різний.
Чорна бореться з в'язкістю завдяки великій кількості вітаміну С.
Червона корисна через великий вміст оксикумарину. Оксикумарин полегшує рух крові по судинах, зменшує ризик утворення тромбів, полегшує роботу серця. Міститься в червоній смородині і пектин. Він виводить холестерин і важкі метали . А ось чорна смородина може трохи згущувати кров, тому не варто нею зловживати.
4. Брусниця
Для лікування різних захворювань застосовуються плоди і листя цього чагарнику, багаті вітамінами і мікроелементами. Вони нормалізують рівень інсуліну в крові, знижує артеріальний тиск і сприяє нормальному функціонуванню серцево-судинної системи в цілому.
Ангіна, гельмінти, травна система, і навіть гострота зору – брусниця впливає на все.
5. Малина
Малина корисна в будь-якому вигляді. Наприклад, листя малини багаті вітамінами А, З, Д, до, кислотами і дубильними речовинами, мікро і макроелементами, мінералами, антиоксидантами, глюкозою і цукрами, сацилатом. І це далеко не повний список цілющих інгредієнтів.
І в ягодах, і в листі малини багато протизапального вітаміну C , а також флавоноїдів, які зміцнюють і підвищують еластичність стінок кровоносних судин. Також можна вживати малинове варення.
6. Горобина червона і чорноплідна
Горобина чорноплідна (Аронія) містить багато вітамінів групи Р і йоду, які прекрасно очищають організм.
Безліч вітамінів і мікроелементів, в тому числі йод, містяться і в червоній горобині. Тому вона корисна при захворюваннях печінки і судин, атеросклерозі, авітамінозі, маткових кровотечах і багатьох інших.
7. Чорниця
Чорницю, виявляється, корисно ввести в раціон не тільки тим, хто має проблеми із зором. Смачні киселі і настої з сушеної чорниці корисні при недокрів'ї і лейкозі, чорниця руйнує згустки крові і перешкоджає утворенню тромбів за рахунок вмісту саліцилатів.
Цінується ягідка також за велику кількість в її складі антиоксидантів, вуглеводів, калію, кальцію, фосфору, магнію та інших елементів. Чорниця прекрасно зберігає свої цілющі властивості і в замороженому вигляді. Подібними властивостями володіють і ожина, кизил, вишня та інші ягоди.
8. Обліпиха
Обліпиха – одне з кращих природних лікувальних засобів.
Стерини в обліпиховій олії (з плодів і насіння), наприклад, надають потужний антисклеротичний ефект, що проявляється в очищення кровоносних судин від атеросклеротичних бляшок, профілактиці ішемічної хвороби серця, видаленні надлишку холестерину, відновленні еластичності судин.
Обліпиховим же соком легко підвищити рівень гемоглобіну та еритроцитів,
захистити мембрани і мінімізувати хворобливі процеси в клітинах печінки.
9. Полуниця
Полуниця трохи поступається іншим ягодам за кількістю корисних поживних речовин. Особливо їх мало в вирощеної штучно або на збідненої грунті ягоді.
Проте вона також справляється з розрідженням крові.
10. Шипшина
У ягоді шипшини-рекордна кількість вітаміну С. він є зміцнює для судинної стінки і знижує її проникність , очищає від атеросклеротичних бляшок, тим самим запобігаючи атеросклероз. Вітамін Р зміцнює капіляри.
Завдяки великій кількості флавоноїдів в організмі добре синтезується колаген, необхідний для формування судинного русла. Для приготування корисного відвару з шипшини слід брати сухі плоди, наявні в будь-якій аптеці.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
«густа» кров – це серйозна загроза для здоров'я людини. Вона негативно впливає на всі органи: погіршує роботу головного мозку, серця, кровоносних судин і т.д. тому проблема в'язкості крові вимагає відповідального ставлення. Здорове харчування і включення в раціон ягід швидко призведе кров в норму, зміцнить і оздоровить організм.
Також, не слід забувати про користь фруктів, овочів, трав та інших органічних продуктів, про які ми поговоримо в наступних статтях.