Які продукти підвищують працездатність і витривалість організму людини-Топ 6 кращих

Працездатність людини безпосередньо залежить від кількості енергії, яку отримує організм разом з їжею.

І дієтологи не дарма рекомендують всім дотримуватися здорового і раціонального харчування

Адже згідно з дослідженнями , певні продукти можна вживати не тільки для профілактики цілого спектру когнітивних захворювань, але і для підвищення ментальної працездатності і фізичної витривалості організму у здорових людей.

Які ж продукти слід обов'язково включити в свій щоденний раціон, щоб не відчувати нестачі енергії і мати гарний настрій?

Як їжа впливає на продуктивність?

Правильне збалансування харчування дозволяє витягувати з їжі максимум енергії. При цьому важливо забезпечувати організм достатньою кількістю і вітамінів, і мінералів, і інших нутрієнтів , незважаючи на те, що енергія береться переважно з вуглеводів і жирів.

Тільки при нормальному балансі корисних мікроелементів травна система зможе повноцінно засвоювати ті ж білки, глюкозу, жир. В іншому випадку-це призведе до надмірної ваги. Таким чином організм відкладає «на потім» те, що не може засвоїти зараз.

Чому деякі продукти негативно впливають на працездатність? Тому що на їх перетравлення витрачається занадто багато енергії . Це-складні білки, тваринні жири, деякі складні вуглеводи. Вони, безсумнівно, організму необхідні, але не в тій кількості, в якому їх споживає сучасна людина. Той же фаст-фуд, наприклад, дуже поживний і ситний, але разом з цим містить надмірну кількість складних тваринних жирів, а ось вітамінів або клітковини там взагалі немає.

потрібно врахувати ще й те, що працездатність залежить не тільки від фізичного, а й психологічного здоров'я. "Розумова продуктивність" теж безпосередньо залежить від раціону.

Топ 6 кращих продуктів

З метою боротьби з хронічною стомлюваністю і втомою, дієтологи рекомендують своїм пацієнтам включати в раціон: жирні сорти риби, мед, яйця, вівсянку, бобові. Ці та багато інших корисні для мозку продукти по кишені абсолютно всім, але багато чомусь від них відмовляються, віддаючи перевагу стравам з високим вмістом тваринних жирів. 6 кращих продуктів харчування ми розглянемо нижче.

1. Жирні сорти риби

У ній міститься легко засвоюваний білок і жир, мінерали, вітамін В 12 і найголовніше – омега-3 кислоти.

При цьому вуглеводів в рибі – мінімум, буквально 7 грам на 100 грам м'яса.

Проте, її щоденне вживання позитивно позначається на розумовій працездатності - цьому якраз сприяють необхідні мозку омега-3 кислоти , які стимулюють міжклітинні метаболічні процеси в головному мозку.

2. Мед

Містить велику кількість цукрів, але при цьому їх складають переважно складні вуглеводи. А ось жиру там взагалі немає.

Крім вуглеводів там ще є цілий спектр мінералів, цинк, залізо, ефірні масла.

Вживання меду також позитивно впливає на роботі серцево-судинної системи і запобігає кисневому голодуванню клітин головного мозку, а від цього якраз значно залежить розумова витривалість людини.

5 фактів про вплив меду на мозок можете подивитися в окремій статті.

3. Вівсянка

Один з найпростіших джерел вуглеводів, які починають активно засвоюватися вже через 5 хвилин після їх вживання.

В ідеалі – вівсянку слід їсти з молоком, йогуртом і сухофруктами. Такий "коктейль" не тільки забезпечить зарядом енергії і поліпшить настрій, але ще і позитивно позначиться на роботі всієї травної системи – від цього залежить, скільки організм зможе витягти енергії з одного прийому їжі.

4. Бобові

Містять легко засвоювані білки, вуглеводи, а також вітаміни і клітковину.

Важливо ще й те, що квасоля не втрачає своїх поживних властивостей при термічній і будь-який інший кулінарній обробці, так що вживати її можна практично в будь-якому вигляді.

5. Кава

Кофеїн, що міститься в каві, допомагає отримати швидкий заряд енергії і підвищити фізичну витривалість. А ще кава покращує пам'ять , підвищує настрій і стимулює роботу головного мозку.

6 фактів про вплив кави на мозок дивіться в окремій статті.

Однак зловживати цим напоєм не варто – він діє як стимулятор.

лікарі стверджують, що без наслідки для здоров'я можна випити 2 стандартні чашки кави в день (по 100 мл). Краще-на сніданок і на обід, але не після вечері.

6. Ефірні масла

Такі масла казивают вплив на нюх, а це можна використовувати для стимулювання розумової продуктивності .

Найкраще на цей рахунок підходять цитрусове і розмаринове ефірні масла. Причому, достатньо лише 5 – 10 хвилин сеансу ароматерапії в день-це допоможе зняти хронічне відчуття втоми, стимулювати вироблення серотоніну.

6 найефективніших ефірних масел для енергії та бадьорості ми обговорювали в окремій статті.

Ефірні масла містяться і в багатьох продуктах і народних засобах. Наприклад, в цедрі, в часнику, в Калині. Ці масла відносяться до біологічно активних добавок і беруть участь у багатьох фізіологічних процесах.

Також перегляньте інфографіку:

А тепер поговоримо про шкідливе харчування.

Від якої їжі слід відмовитися?

А ось від наступних шкідливих для мозку продуктів рекомендується або відмовитися, або зменшити їх присутність в щоденному раціоні-це допоможе уникнути того самого почуття втоми:

  1. Фаст-фуд. найголовніший його недолік – такі страви не збалансовані. У них багато тваринного жиру, білків мало (так як проводиться термічна кулінарна обробка). На засвоєння такої страви організм витрачає масу енергії.
  2. Алкоголь. на його «нейтралізацію» також витрачається величезна кількість енергії. Плюс до цього – етиловий спирт діє як отрута на нейрони , що погіршує роботу головного мозку.
  3. Майонез, кетчуп та інші «магазинні» соуси. у більшості випадків в їх основі – це пальмовий жир, який організмом практично не засвоюється. Але при попаданні його в шлунково-кишковий тракт стимулюється вироблення і ферментів, і шлункового соку – все це зайві витрати енергії.
  4. Транс-жири. сюди можна включити маргарин, спреди, різного роду ковбаси. Транс-жири вкрай складно засвоюються, найчастіше-відкладаються в жировій підшкірній прошарку. Енергії з них виходить мінімум, а ось на засвоєння витрачається маса кілокалорій. Ще один нюанс-транс-жири нерідко призводять до розвитку атеросклерозу, через що порушується процес засвоєння поживних мікроелементів тканинами організму.

Інші важливі рекомендації

Крім корекції раціону, фахівці рекомендують дотримуватися ще наступних правил:

  1. Пити не менше 2 літрів води. при порушеному сольовому балансі вся травна система відчуває підвищене навантаження. А ще надлишок натрію починає діяти як токсин на нервову систему. Детальніше про те, чому мозку потрібна вода , дивіться в окремому матеріалі.
  2. Якомога частіше гуляти на свіжому повітрі. чималу частку енергії організм отримує з кисню. І чим вище насиченість крові киснем – тим вище продуктивність головного мозку.
  3. Їсти якомога частіше підбадьорливі фрукти та овочі . у них міститься клітковина – з її допомогою прискорюється моторика кишечника, їжа засвоюється повноцінно.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

І слід врахувати, що хронічна втома може вказувати на серйозні захворювання. Якщо вищевказані поради не принесли належного результату, то слід проконсультуватися з цього приводу з терапевтом – цілком можливо, що проблема таїться в хронічній серцевій недостатності. А може просто неправильно складений раціон і організм відчуває, наприклад, нестачу вітамінів.