6 фактів про користь омега-3 для розрідження крові та зниження рівня холестерину
Підвищена в'язкість крові – одна з основних причин інфарктів, варикозного розширення вен, інсультів.
Таке явище призводить до утворення тромбів, які згодом порушують нормальну провідність кровоносних судин. І це дійсно за підсумком може зовсім привести до летального результату.
Нерідко на тематичних форумах стверджують, що щоденне вживання продуктів, таких як риюій жир, багатих на омега-3-ненасичені жирні кислоти, допомагає розріджувати кров і боротися з її згущенням.
І справді, сучасні дослідження підтверджують , що вживання омега-3 жирних кислот покращує склад крові, знижує рівень холестерину і зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Але чи дійсно омега - 3 мають властивість знижувати в'язкість занадто густий крові? Що про це думають лікарі? І якщо це так, то як правильно приймати омега-3 і які продукти слід включити в свій раціон?
Зміст
Вплив на в'язкість крові
Основна функція омега-3-ненасичених жирних кислот полягає в регулюванні ліпідного (жирового) обміну практично у всіх тканинах людського організму. А досягається це за рахунок стимуляції і регуляції міжклітинних метаболічних процесів.
Говорячи простою мовою, омега-3 «розкриває» пори клітинних оболонок, які починають більш активно переробляти вуглеводні і жирні біохімічні сполуки.
Також омега-3 регулює обмін холестерину низької щільності , який якраз збільшує ризик виникнення тромбів.
Але, на жаль, вже сформувалися бляшки жодним чином «розчинити» не можна – їх можливо видалити тільки механічним шляхом за допомогою операції. Досить часто на різного роду форумах зустрічаються рецепти, як можна «розчинити» тромби і бляшки, але, за словами лікарів, таке навіть в теорії неможливо.
А ще під дією омега-3-ненасичених жирних кислот регулюється (знижується) концентрація арахідонової кислоти в мембранах тромбоцитів, завдяки чому знижується ризик злипання тромбоцитів . Разом з цим концентрація ейкозапентаєнової кислоти в плазмі крові збільшується, що також сприяє її розрідженню.
Разом, омега-3 (а ще омега-6) дійсно допомагають знизити в'язкість крові. і при всьому цьому такі жирні кислоти мають властивість накопичуватися в організмі. Тому їх регулярне вживання вкрай позитивно позначається на загальному стан серцево-судинної системи , зменшує ризик інфарктів, інсультів, утворення холестеринових бляшок.
6 корисних властивостей для серця і судин
Також омега-3 надає наступну дію на роботу серцево-судинної системи:
- Знижує рівень холестерину. це також пов'язано з можливістю омега-3 регулювати рівень ліпідів у плазмі крові.
- Збільшує концентрацію еритроцитів. тобто, впливає на кровотворну функцію, стимулюючи роботу кісткового мозку.
- Регулює концентрацію мінералів у крові. а в дитячому та підлітковому віці омега-3-ненасичені жирні кислоти необхідні для формування та росту здорової кісткової тканини.
- Незначно знижує артеріальний тиск. допоможе гіпертонікам полегшити свій стан.
- Зменшує частоту нападів мігрені. як відомо, етіологія даного захворювання до нинішніх пір не встановлена, але пов'язана з неправильною «реакцією» судин головного мозку на різного роду зовнішні подразники.
- Комплексно покращує склад крові. нормалізація її біохімічного складу допомагає запобігти виникненню хронічних захворювань серцево-судинної системи.
Детальніше про користь омега-3 для серця і судин дивіться в окремій статті.
А ще омега-3 жирні кислоти побічно регулюють роботу щитовидної залози. Та, в свою чергу, виробляє кілька груп гормональних сполук, які також впливають на кровоносну систему (наприклад, на концентрацію лейкоцитів). Незначний вплив виявляється і на гіпофіз, підшлункову залозу, які також побічно регулюють роботу травної системи.
Також омега-3 кислоти корисні для мозку і навіть допоможуть позбудеться від депресії .
Вміст у продуктах (таблиця)
Одним з основних джерел омега-3 є риб'ячий жир. На 100 грам такого продукту припадає аж 23 грами ненасичених жирних кислот. А скільки його слід вживати щодня? Лікарі рекомендують близько 800 мг і більше.
В першу чергу ознайомтеся з таблицею:
Природно, що омега-3 в чималій концентрації міститься і в жирних сортах риби , наприклад, в Коропі, Судаку. Саме тому лікарі рекомендують всім хворим з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи повністю замінювати м'ясо тварин в своєму раціоні на морепродукти. Особливо корисні наступні:
- Тунець;
- Креветки;
- Палтус;
- Скумбрія;
- Лосось;
- Оселедець.
Також в чималій кількості омега-3 міститься в:
- Олії з лляного насіння (близько 22 грам на 100 грам масла);
- Волоських горіхах( 7 грам на 100 грам ядер);
- Соя (1,8%);
- Пророслі зерна пшениці і вівса (0,7 – 1%).
Можна і зовсім вживати риб'ячий жир – його можна придбати практично в будь – якій аптеці в формі невеликих капсул з желатиновою оболонкою (упаковка з 50 таблеток, чого вистачає практично на місяць, обійдеться всього в 60-100 рублів).
У невеликих концентраціях незамінні жирні кислоти містяться практично в будь-яких рослинних оліях .
Найбільше – в лляному і конопляному, в соняшниковій і оливковій практично відсутня. Непоганий варіант-використовувати вдома в кулінарних цілях кукурудзяна рафінована олія. З ним хоч і трохи складніше виконувати жарку – для організму це буде в рази корисніше, ніж використання соняшникової (особливо нерафінованої).
Як правильно приймати?
Рекомендована добова норма для здорової людини становить 800 мг (0,8 грам). Допускається приймати всього один раз в день, так як всі незамінні жирні кислоти можуть накопичуватися в організмі і використовуватися в міру необхідності.
Так звана «терапевтична» доза омега-3 становить 1,6 – 2 грами на добу. Таку дозування слід дотримуватися, наприклад, при ішемічній хворобі серця або ж при генетичної схильності до занадто густий крові.
А для дівчат в період вагітності і лактації (годування дитини грудьми) допускається короткочасне підвищення дозування аж до 2,2 – 3 грам.
Ще одна особливість практично всіх незамінних жирних кислот – вони більш активно використовуються організмом в процесі швидкого зниження жирової маси тіла. Тому в період дотримання низькокалорійних дієт рекомендується збільшувати прийом омега-3 до 3 – 4 грам. Але при цьому прийом ведеться короткими курсами по 5 – 7 днів з подальшою перервою в 10 днів.
У профілактичних же цілях омега-3 приймають по 400 – 800 мг протягом місяця. Далі обов'язково робиться перерва на 10-20 днів. Більш детально з цього приводу рекомендується проконсультуватися з сімейним лікарем або ж записатися на прийом до кардіолога, невропатолога, дієтолога.
Можливі побічні ефекти
Зрідка прийом омега-3 у великих дозах (від 800 мг на добу) може супроводжуватися наступними неприємними симптомами:
- Нудота та рідкісні напади блювоти;
- Розлад стільця (діарея, запор, підвищене газоутворення);
- Загострення панкреатиту;
- Підвищена кислотність середовища шлунка (може супроводжуватися тривалою печією);
- Неприємний присмак у роті (не є чимось небезпечним-це властивість риб'ячого жиру, який і є основною БАД – ів з омега-3).
Всі вищевказані симптоми найчастіше проявляються при різкому збільшенні кількості одержуваних жирних кислот, коли до цього організм відчував їх дефіцит. Відповідно, в перші дні рекомендується дозування знижувати в 2 – 3 рази і збільшувати її поступово.
У дуже рідкісних випадках омега-3 (у складі риб'ячого жиру) може викликати алергічну реакцію . У таких ситуаціях просто замінюють БАД або ж замінюють подібні препарати на спеціалізовану дієту.
Протипоказання
Згідно офіційної інструкції препарату Омега - 3 від "Doppelherz", протипоказанням для його призначення є наявність таких захворювань і фізіологічних факторів:
- Холецистит або панкреатит у гострій стадії (або в стадії загострення);
- Жовчнокам'яна хвороба в гострій стадії;
- Нез'ясовані патології серцево-судинної та ендокринної систем (при аутоімунних захворюваннях реакція організму на омега-3 може бути занадто критичною).
Від подібних препаратів також слід відмовитися при уповільненому метаболізмі. Насамперед потрібно нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, мікрофлору кишечника і тільки після цього братися за вітаміни, мінерали, жирні кислоти та інші мікроелементи, що регулюють ліпідний і холестериновий обмін.
Цікаве відео
Пропонуємо ознайомитися з такими відео:
Висновок
Разом, риб'ячий жир дійсно знижує в'язкість крові, регулює концентрацію формених елементів, знижує ймовірність склеювання тромбоцитів. Все це в сумі нівелює ризик утворення тромбів, холестеринових бляшок.
Рекомендована добова норма споживання незамінних жирних кислот – близько 400 – 800 мг.меншу дозування слід дотримуватися тільки дітям до 3 років – до 200 – 300 мг на добу. Найпростіше для цього включити в свій раціон риб'ячий жир або ж морепродукти.
Також омега-3 в чималій кількості міститься в волоських горіхах, рослинних оліях, пророслих зернах вівса і пшениці.