6 фактів про користь омега-3 для розрідження крові та зниження рівня холестерину

Підвищена в'язкість крові – одна з основних причин інфарктів, варикозного розширення вен, інсультів.

Таке явище призводить до утворення тромбів, які згодом порушують нормальну провідність кровоносних судин. І це дійсно за підсумком може зовсім привести до летального результату.

Нерідко на тематичних форумах стверджують, що щоденне вживання продуктів, таких як риюій жир, багатих на омега-3-ненасичені жирні кислоти, допомагає розріджувати кров і боротися з її згущенням.

І справді, сучасні дослідження підтверджують , що вживання омега-3 жирних кислот покращує склад крові, знижує рівень холестерину і зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Але чи дійсно омега - 3 мають властивість знижувати в'язкість занадто густий крові? Що про це думають лікарі? І якщо це так, то як правильно приймати омега-3 і які продукти слід включити в свій раціон?

Вплив на в'язкість крові

Основна функція омега-3-ненасичених жирних кислот полягає в регулюванні ліпідного (жирового) обміну практично у всіх тканинах людського організму. А досягається це за рахунок стимуляції і регуляції міжклітинних метаболічних процесів.

Говорячи простою мовою, омега-3 «розкриває» пори клітинних оболонок, які починають більш активно переробляти вуглеводні і жирні біохімічні сполуки.

Також омега-3 регулює обмін холестерину низької щільності , який якраз збільшує ризик виникнення тромбів.

Але, на жаль, вже сформувалися бляшки жодним чином «розчинити» не можна – їх можливо видалити тільки механічним шляхом за допомогою операції. Досить часто на різного роду форумах зустрічаються рецепти, як можна «розчинити» тромби і бляшки, але, за словами лікарів, таке навіть в теорії неможливо.

А ще під дією омега-3-ненасичених жирних кислот регулюється (знижується) концентрація арахідонової кислоти в мембранах тромбоцитів, завдяки чому знижується ризик злипання тромбоцитів . Разом з цим концентрація ейкозапентаєнової кислоти в плазмі крові збільшується, що також сприяє її розрідженню.

Разом, омега-3 (а ще омега-6) дійсно допомагають знизити в'язкість крові. і при всьому цьому такі жирні кислоти мають властивість накопичуватися в організмі. Тому їх регулярне вживання вкрай позитивно позначається на загальному стан серцево-судинної системи , зменшує ризик інфарктів, інсультів, утворення холестеринових бляшок.

6 корисних властивостей для серця і судин

Також омега-3 надає наступну дію на роботу серцево-судинної системи:

  1. Знижує рівень холестерину. це також пов'язано з можливістю омега-3 регулювати рівень ліпідів у плазмі крові.
  2. Збільшує концентрацію еритроцитів. тобто, впливає на кровотворну функцію, стимулюючи роботу кісткового мозку.
  3. Регулює концентрацію мінералів у крові. а в дитячому та підлітковому віці омега-3-ненасичені жирні кислоти необхідні для формування та росту здорової кісткової тканини.
  4. Незначно знижує артеріальний тиск. допоможе гіпертонікам полегшити свій стан.
  5. Зменшує частоту нападів мігрені. як відомо, етіологія даного захворювання до нинішніх пір не встановлена, але пов'язана з неправильною «реакцією» судин головного мозку на різного роду зовнішні подразники.
  6. Комплексно покращує склад крові. нормалізація її біохімічного складу допомагає запобігти виникненню хронічних захворювань серцево-судинної системи.

Детальніше про користь омега-3 для серця і судин дивіться в окремій статті.

А ще омега-3 жирні кислоти побічно регулюють роботу щитовидної залози. Та, в свою чергу, виробляє кілька груп гормональних сполук, які також впливають на кровоносну систему (наприклад, на концентрацію лейкоцитів). Незначний вплив виявляється і на гіпофіз, підшлункову залозу, які також побічно регулюють роботу травної системи.

Також омега-3 кислоти корисні для мозку і навіть допоможуть позбудеться від депресії .

Вміст у продуктах (таблиця)

Одним з основних джерел омега-3 є риб'ячий жир. На 100 грам такого продукту припадає аж 23 грами ненасичених жирних кислот. А скільки його слід вживати щодня? Лікарі рекомендують близько 800 мг і більше.

В першу чергу ознайомтеся з таблицею:

 

Природно, що омега-3 в чималій концентрації міститься і в жирних сортах риби , наприклад, в Коропі, Судаку. Саме тому лікарі рекомендують всім хворим з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи повністю замінювати м'ясо тварин в своєму раціоні на морепродукти. Особливо корисні наступні:

  • Тунець;
  • Креветки;
  • Палтус;
  • Скумбрія;
  • Лосось;
  • Оселедець.

Також в чималій кількості омега-3 міститься в:

  • Олії з лляного насіння (близько 22 грам на 100 грам масла);
  • Волоських горіхах( 7 грам на 100 грам ядер);
  • Соя (1,8%);
  • Пророслі зерна пшениці і вівса (0,7 – 1%).

Можна і зовсім вживати риб'ячий жир – його можна придбати практично в будь – якій аптеці в формі невеликих капсул з желатиновою оболонкою (упаковка з 50 таблеток, чого вистачає практично на місяць, обійдеться всього в 60-100 рублів).

У невеликих концентраціях незамінні жирні кислоти містяться практично в будь-яких рослинних оліях .

Найбільше – в лляному і конопляному, в соняшниковій і оливковій практично відсутня. Непоганий варіант-використовувати вдома в кулінарних цілях кукурудзяна рафінована олія. З ним хоч і трохи складніше виконувати жарку – для організму це буде в рази корисніше, ніж використання соняшникової (особливо нерафінованої).

Як правильно приймати?

Рекомендована добова норма для здорової людини становить 800 мг (0,8 грам). Допускається приймати всього один раз в день, так як всі незамінні жирні кислоти можуть накопичуватися в організмі і використовуватися в міру необхідності.

Так звана «терапевтична» доза омега-3 становить 1,6 – 2 грами на добу. Таку дозування слід дотримуватися, наприклад, при ішемічній хворобі серця або ж при генетичної схильності до занадто густий крові.

А для дівчат в період вагітності і лактації (годування дитини грудьми) допускається короткочасне підвищення дозування аж до 2,2 – 3 грам.

Омега-3 необхідний і дітям буквально з народження. Рекомендоване дозування в перший рік життя - від 50 до 100 мг на добу. Більшу частину ненасичених жирних кислот дитина отримує разом з материнським молоком.

Ще одна особливість практично всіх незамінних жирних кислот – вони більш активно використовуються організмом в процесі швидкого зниження жирової маси тіла. Тому в період дотримання низькокалорійних дієт рекомендується збільшувати прийом омега-3 до 3 – 4 грам. Але при цьому прийом ведеться короткими курсами по 5 – 7 днів з подальшою перервою в 10 днів.

У профілактичних же цілях омега-3 приймають по 400 – 800 мг протягом місяця. Далі обов'язково робиться перерва на 10-20 днів. Більш детально з цього приводу рекомендується проконсультуватися з сімейним лікарем або ж записатися на прийом до кардіолога, невропатолога, дієтолога.

Можливі побічні ефекти

Зрідка прийом омега-3 у великих дозах (від 800 мг на добу) може супроводжуватися наступними неприємними симптомами:

  1. Нудота та рідкісні напади блювоти;
  2. Розлад стільця (діарея, запор, підвищене газоутворення);
  3. Загострення панкреатиту;
  4. Підвищена кислотність середовища шлунка (може супроводжуватися тривалою печією);
  5. Неприємний присмак у роті (не є чимось небезпечним-це властивість риб'ячого жиру, який і є основною БАД – ів з омега-3).

Всі вищевказані симптоми найчастіше проявляються при різкому збільшенні кількості одержуваних жирних кислот, коли до цього організм відчував їх дефіцит. Відповідно, в перші дні рекомендується дозування знижувати в 2 – 3 рази і збільшувати її поступово.

У дуже рідкісних випадках омега-3 (у складі риб'ячого жиру) може викликати алергічну реакцію . У таких ситуаціях просто замінюють БАД або ж замінюють подібні препарати на спеціалізовану дієту.

через збільшення відтоку жовчі є ймовірність загострення гастриту або виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Відповідно, при подібних захворюваннях травної системи можливість прийому омега-3 слід обговорювати з лікарем.

Протипоказання

Згідно офіційної інструкції препарату Омега - 3 від "Doppelherz", протипоказанням для його призначення є наявність таких захворювань і фізіологічних факторів:

  1. Холецистит або панкреатит у гострій стадії (або в стадії загострення);
  2. Жовчнокам'яна хвороба в гострій стадії;
  3. Нез'ясовані патології серцево-судинної та ендокринної систем (при аутоімунних захворюваннях реакція організму на омега-3 може бути занадто критичною).

Від подібних препаратів також слід відмовитися при уповільненому метаболізмі. Насамперед потрібно нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, мікрофлору кишечника і тільки після цього братися за вітаміни, мінерали, жирні кислоти та інші мікроелементи, що регулюють ліпідний і холестериновий обмін.

Цікаве відео

Пропонуємо ознайомитися з такими відео:

 

Висновок

Разом, риб'ячий жир дійсно знижує в'язкість крові, регулює концентрацію формених елементів, знижує ймовірність склеювання тромбоцитів. Все це в сумі нівелює ризик утворення тромбів, холестеринових бляшок.

Рекомендована добова норма споживання незамінних жирних кислот – близько 400 – 800 мг.меншу дозування слід дотримуватися тільки дітям до 3 років – до 200 – 300 мг на добу. Найпростіше для цього включити в свій раціон риб'ячий жир або ж морепродукти.

Також омега-3 в чималій кількості міститься в волоських горіхах, рослинних оліях, пророслих зернах вівса і пшениці.