Чи Правда, що деякі каші здатні розріджувати кров, а інші &8212; згущувати?

Неправильне харчування, зневоднення, вагітність, спадковість, вікові зміни і багато інших причин можуть провокувати згущення крові. Чому так?

Це веде до недостатнього постачання абсолютно всіх органів поживними речовинами і киснем, до утворення тромбів, розвитку атеросклерозу і появи таких важких патологій, як варикоз, інсульт, інфаркт та інших проблем серцево-судинної системи.

Щоб цього уникнути, мало проводити медикаментозне лікування: необхідно підібрати такий раціон харчування, який сприяв би розрідженню крові. У ньому обов'язково повинні бути присутніми каші з цільних круп. Які саме? Про це ми і поговоримо сьогодні.

Як харчування діє на в'язкість крові?

Рослинна їжа має масу достоїнств як основа здорового харчування. Зокрема, каші з цільних круп володіють усіма необхідними особливостями, щоб підтримувати кровоносну систему в працездатному стані.

По-перше , в них відсутня «шкідливий» холестерин, а значить не підвищується його рівень, а надлишки жирів не відкладаються на стінках кровоносних судин.

По-друге , в крупах є так званий «корисний» холестерин, який вкрай необхідний як будівельний матеріал для клітин.

По-третє , складні вуглеводи з круп допомагають знижувати кількість цукру в крові, а значить також робити її більш рідкою.

По-четверте, в злаках багато всього корисного саме для зниження згортання:

  1. Клітковина, яка добре адсорбує зайві жири та токсини;
  2. Вітаміни А і з, фолієва кислота, які сприяють розрідженню крові;
  3. Вітамін Е, який не тільки покращує обмінні процеси і знижує в'язкість, але і розчиняє кров'яні згустки;
  4. Магній, що допомагає очищенню кровоносного русла і зміцнення серцево-судинної системи ;
  5. Йод, що знижує в'язкість крові;
  6. Ненасичені жирні кислоти, які підтримують нормальне згортання.

Огляд 5 найбільш популярних каш

Крупи — це один з найсприятливіших для здоров'я людини продуктів. Якщо вживати щодня нову кашу, то можна забезпечити організм практично повним складом мікроелементів, необхідних для повноцінної життєдіяльності.

У всіх злаках в різній кількості міститься речовини, корисні для розрідження крові. Але цільне зерно корисніше подрібненого. А при виборі круп необхідно керуватися не тільки об'єктивними критеріями їх харчової цінності, а й станом здоров'я і спадковою схильністю.

Наприклад, представники східних Націй можуть їсти рис і не один раз в день, в той час як люди, предками яких були переважно північні народи, можуть взагалі не переносити цей злак як продукт харчування.

1. Гречка

Існує думка, що гречка підвищує згортання і згущує кров. Чи Правда це? дійсно, гречка може підвищити в'язкість крові. Однак це може статися, якщо харчуватися тиждень однієї гречкою: саме тому застосування більшості монодієт будь-якої спрямованості є великою помилкою.

При адекватному ж використанні цієї крупи Кровоносна система тільки виграє.

  1. Сприятливий склад вітамінів і органічних кислот. Гречка містить вітаміни Е і вітаміни групи в, в тому числі фолієву кислоту, що сприяють розрідженню крові.
  2. Корисні мінерали. ця крупа — лідер за вмістом заліза. Це впливає на її кровотворну функцію.
  3. Клітковина і низький вміст цукру. Гречка — це відмінне харчування при серцево-судинних захворюваннях. Гречана каша корисна при цукровому діабеті, атеросклерозі та інших проблемах з Серце і судинами, так як знижує рівень цукру, розширює судини і не дає підвищуватися «поганому» холестерину, сприяючи тим самим зниження в'язкості крові.
  4. При вирощуванні цієї культури не застосовують пестициди , оскільки вона не боїться бур'янів. Це ще один плюс на користь гречки: не маючи в своєму складі сторонньої хімії, крупа не засмічує кровоносну систему токсичними речовинами.

В їжу використовується навіть гречана мука для приготування млинців і оладок. Але в якості засобу, корисного для кровоносної системи, потрібно використовувати навіть не подрібнену. а цільну крупу.

2. Вівса

Вівсянка, як і гречка, також може певною мірою загущуватися кров, але при адекватному вживанні має величезну кількість корисних властивостей для судинної системи .

Ця крупа рідко продається як цільне зерно: частіше — у вигляді пластівців. В цьому випадку потрібно вибирати пластівці найбільш грубі. У них зберігається найбільша кількість потрібних для крові речовин.

  1. Залізо. Овес містить залізо, без якого неможливе утворення крові і підтримання її нормального складу.
  2. Клітковина. її в зерні вівса міститься рекордна кількість. При регулярному вживанні це позначається на тому, що зайві жири і токсини не надходять в кров, не засмічують її.
  3. Правильні вуглеводи. Непідсолоджена вівсяна каша дуже корисна при цукровому діабеті і для загального оздоровлення крові. Її "правильні" вуглеводи дають багато енергії, не згущуючи кров, на відміну від сахарози, яка теж дає швидкий приплив енергії , але сприяє підвищенню згортання.
  4. Ненасичені жирні кислоти. вони потрібні для клітинного синтезу і сприяють чистоті крові.
  5. Бета-глюкан. цей елемент здатний очищати судини і знижувати рівень «шкідливого» холестерину, значно покращуючи кров.

3. Рис

Пам'ятаючи про те, що будь-яку крупу краще використовувати в раціоні лише періодично, можна сказати, що всі види рису можуть сприяти відносному зниженню в'язкості крові . Але більше корисного все ж в дикому і коричневому рисі, в порівнянні з білим.

  1. Білий рис. у ньому трохи клітковини і набагато більше крохмалю, ніж в гречці або вівсянці, але зате багато магнію, селену, заліза та інших мінералів, потрібних кровоносній системі. Є також фолієва кислота, яка сприяє нормальній в'язкості.
  2. Коричневий рис. він корисніший за білий, оскільки в ньому набагато менше крохмалю. Зате багато клітковини. яка допомагає зниженню цукру і холестерину, чисти кров.
  3. Дикий рис. у ньому менше мінералів, ніж в коричневому, але багато вітаміну А і фолієвої кислоти, що теж — на користь крові.

4. Кукурудза

Каша з кукурудзяної крупи теж не повинна зустрічатися в щоденному меню , оскільки підвищує згортання крові. Але Періодичне її використання добре оздоровить кровоносну систему.

  1. Зниження рівня цукру. при цукровому діабеті корисно час від часу їсти таку кашу, тому що при її вживанні не підвищується цукор і довго не хочеться їсти.
  2. Зниження рівня холестерину. Кукурудза виводить зайві жири з організму. Саме тому вона так корисна при атеросклерозі та інших захворюваннях серцево-судинної системи.

5. Пшоно

Пшоно — це просяні зерна, з яких готується каша, запіканки і десерти. У пшона дуже багато достоїнств, в тому числі і тих, які потрібно враховувати при складанні меню для зниження згортання.

  1. Фолієва кислота. її в пшоні навіть більше, ніж в кукурудзі і пшениці. Тому для хорошої роботи кровоносної системи пшоняна каша обов'язково повинна бути на столі раз або два в тиждень.
  2. Антисклеротична та протидіабетична дія. ця каша підтримує хороший кров'яний склад і корисна при цукровому діабеті і атеросклерозі судин головного мозку , так як знижує рівень цукру і допомагає очистити кров від зайвих жирів.

У пророщеному вигляді дія пшениці значно посилюється. Дієтологи і терапевти радять з'їдати щодня столову ложку пророщеної пшениці, додаючи її в салати.

який можна зробити висновок? При проблемах з підвищеною в'язкістю крові слід віддати перевагу рису і пшона. А ось вживання гречки, вівса і кукурудзи слід обмежити.

 

Чого слід точно уникати?

Мода на схуднення, на всілякі оздоровчі та околооздоровітельние системи харчування спричинили за собою появу в Інтернеті великої кількості неправдивої інформації щодо шкідливих властивостей круп і каш з них.

Як і в будь — якому рослинному натуральному продукті, в злаках є речовини (і їх-абсолютна більшість), які дуже корисні для здоров'я в цілому і для кровоносної системи зокрема. Але також кожна крупа може бути некорисна для окремо взятої людини з трьох причин:

  1. В індивідуальних випадках, при певних захворюваннях, які посилюються властивостями тієї чи іншої крупи;
  2. Якщо каша приготовлена разом з некорисними або несумісними з нею продуктами, наприклад, з великою кількістю тваринних жирів: вершкового масла або жирного м'яса;
  3. В монодієтах, коли вживання крупи перевищує фізіологічну норму.

Цільні крупи, зварені за всіма правилами кулінарної обробки і вживаються в помірних кількостях і відповідно до генетичними і віковими особливостями, самі по собі згущувати кров до небезпечних показників не можуть. Злаки-це один з найбільш природних і здорових продуктів для людини.

Навіть твердження про манну крупу, яка нібито Марна і шкідлива для організму людини, абсолютно не відповідає істині.

Каша з манки дійсно в більшості випадків не дуже корисна для маленьких дітей, але в малих кількостях не здатна заподіяти шкоду. А здоров'ю деяких дорослих вона точно не завдасть шкоди у вигляді підвищення згортання, а в разі деяких захворювань навіть дуже корисна, особливо літнім людям.

Якщо ж стоїть завдання знизити згортання, бажано уникати наступних круп і каш.

  1. Солодкі каші. Сахароза однозначно знижує якість крові. У будь-яких крупах вже містяться так звані «повільні» вуглеводи, яких достатньо для отримання організмом потрібної кількості глюкози. Тому сахароза стає зайвою і засмічує кровоносну систему. До того ж, крупи, зварені з додаванням молока, і так мають м'який смак і не потребують сильному підсолоджуванні.
  2. Готові суміші з порційних пакетів. це найризикованіший варіант, якщо мова йде про здоров'я. У ці суміші завжди додані ароматизатори, загусники. замінники і підсилювачі смаку. Користі від них немає ніякої, а шкода для кровоносної системи — значний.
  3. Подрібнені каші з коробок. особливої шкоди здоров'ю вони не завдадуть, але і користі від подрібненого зерна теж мало. Та й споживач ніколи не може бути впевнений в тому, що склад, зазначені на коробці, відповідає істині. Якщо в такі продукти також додаються хімічні речовини, що покращують смак, то це не завжди можливо визначити без лабораторного аналізу, а для кровоносної системи це точно не корисно.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео :

 

Висновок

Для уникнення серйозних наслідків зі здоров'ям віком і при показанні аналізів потрібно дуже уважно стежити за згортанням крові.

Збагачення раціону стравами з різних круп в будь-якому випадку допоможе знизити ймовірність виникнення згустків і тромбів.