5 корисних властивостей лляної олії для судин, головного мозку і серця

Лляне масло добувають з насіння льону шляхом холодного віджиму. Переважно воно використовується в побутовій сфері (виробництво оліфи для обробки деревних і целюлозних будівельних матеріалів), косметології (як основа для кремів, гелів).

Нерідко його застосовують і в якості харчової добавки, проте воно досить швидко окислюється, набуваючи гіркуватий або прілий присмак, тому повністю замінити їм на кухні соняшникова або оливкова олія не вийде.

Однак насіння льону є вкрай корисними для підтримки здоров'я серцево-судинної системи, що підтверджується дослідженнями .

До його складу включені омега-3 кислоти, токоферол, вітамін до – ці елементи хоч і не у великій кількості, але обов'язково необхідні організму людини, а в інших продуктах харчування вони зустрічаються рідко.

Саме тому лляне масло рекомендується вживати для профілактики багатьох серцево-судинних захворювань, в тому числі атеросклерозу. Якими ще корисними властивостями володіє лляне масло? Як його правильно приймати для очищення судин? Всі відповіді в нашій статті.

Що входить до складу?

Основа лляної олії – це суміш насичених і ненасичених жирних кислот (у співвідношенні 60 і 10%, але підсумковий показник залежить і від способу обробка насіння льону). Також в ньому є (з розрахунку на 100 грам):

  • Вітамін Е (альфа -, бета -, гамма - і дельта-токоферол) - близько 55 міліграм;
  • Вітамін K-до 10 мг;
  • Холін-0,2 мг;
  • Кальцій – 1 мг;
  • Фосфор - від 0,5 до 2 мг.

До складу олії льону входить велика кількість незамінних жирних кислот омега - 3 та омега-6 , які відіграють важливу роль в метаболізмі людини, а також, згідно з дослідженнями , потрібні для нормального функціонування всієї серцево-судинної системи.

Приблизна добова потреба в поліненасичених кислотах для дорослої людини (віком від 16 років) становить лише 5 грам (які містяться приблизно в 50 грамах цієї олії).

5 корисних властивостей

Саме для серцево-судинної системи лляне масло несе основну користь. Можна виділити кілька його ключових властивостей.

  1. Прискорює вироблення червоних кров'яних тілець. сприяє цьому той самий вітамін К.А еритроцити, в свою чергу, необхідні для транспортування кисню в усі тканини живого організму.
  2. Є профілактикою атеросклерозу. останні дослідження вчених дозволили встановити, що періодичне вживання лляної олії в якості харчової добавки істотно знижує ймовірність розвитку атеросклерозу і подальшого тромбозу.
  3. Діє як кардіопротектор і антиаритмічний засіб. ненасичені жирні кислоти покращують провідність серцевого м'яза, перешкоджають порушенню в роботі синусового вузла.
  4. Перешкоджає запальним процесам серцевого м'яза. як наслідок – істотно знижується ризик інфаркту, поява мікророзривів волокон оболонок серця.
  5. Покращує еластичність кровоносних судин. це знижує ймовірність виникнення тромбозу великих живлять артерій, варикозного розширення вен (в тому числі при вагітності), варикоцеле, геморою.

Також ознайомтеся з інфографікою:

Вплив на головний мозок-5 фактів

До складу лляної олії входить омега-3 і омега-6 кислоти, які беруть безпосередню участь у формуванні нервових клітин.

Яку користь воно приносить для головного мозку? Ключові властивості наступні:

  1. Перешкоджає інсульту в будь-якому віці. поліпшення еластичності капіляр, якими пронизаний весь головний мозок, знижує ймовірність їх тромбозу.
  2. Стимулює регенерацію нервових клітин. особливо це важливо для людей похилого віку, у яких процес відновлення нейронів сповільнюється практично в 6 разів (в порівнянні з зрілим віком).
  3. Комплексно покращує стан хворого при клінічній депресії. сприяє цьому наявність у складі лляної олії невеликої кількості ейкозапентаєнової і докозагексаєнової кислот, які якраз і відносяться до незамінних.
  4. Перешкоджає розвитку шизофренії та хвороби Альцгеймера. пояснюється цей ефект властивістю поліненасичених жирних кислот впливати на синтез нейромодуляторів головного мозку.
  5. Діє як стимулятор роботи мозку. регулярне вживання лляної олії істотно покращує пам'ять, уважність, концентрацію. До речі, саме тому ще за часів СРСР лікарі рекомендували давати дітям риб'ячий жир – в ньому, як і в лляній олії, міститься велика кількість омега-3 жирних кислот.
існує думка, що нервові клітини не відновлюються. Це не так-процес регенерації виконується, як раз із залученням незамінних жирних кислот, але протікає досить повільно. І слід враховувати, що надлишок омега-6 кислот шкідливий для людського організму, так як це стимулює вивільнення простагландину – речовини, яке побічно провокує перебіг запальних процесів і алергічну реакцію.

Варто також згадати, що вживання лляної олії позитивно позначається на психології Жінки. Позначається це, наприклад, мінімізацією емоційних розладів через регулярного гормонального дисбалансу (що є частиною нормального менструального циклу). А ще масло дозволяє мінімізувати фактор стресу в період настання клімаксу – знижується частота стрибків тиску, запаморочень, депресивних «припливів».

Чи знижує Він холестерин?

Як відомо, в судинах з часом накопичується холестерин низької щільності, який провокує утворення холестеринових бляшок. Саме вони є основною причиною подальшого тромбозу. В майбутньому це може спровокувати інфаркт, інсульт, полінейропатію і навіть гангрену.

Щоб мінімізувати такий ризик періодично необхідно чистити організм від того самого «шкідливого» холестерину. І в цьому якраз і допоможе екстракт льону.

Як він діє? безпосередньо холестерин льон не розщеплює. Але постійне підтримання нормального рівня ненасичених жирних кислот в організмі (до яких відносяться омега-3 і омега-6, що входять до складу лляної олії) істотно покращує еластичність кровоносних судин і знижує ймовірність накопичення на стінках судин холестерину.

відповідно, лляне масло не є повноцінним засобом для чищення судин, але в поєднанні з тим же часником , корінь імбиру , горобина , корицею допомагає набагато швидше провести очищення. Головне-дотримуватися оптимального дозування і не перевищувати накопичення надлишку омега-6 кислот (як було зазначено вище – це провокує вивільнення прогестерону).

Як правильно приймати?

Вживати в якості харчової добавки слід лляне масло тільки холодного віджиму. Але слід враховувати, що у нього досить невеликий термін зберігання – воно швидко окислюється при наявності кисню. А зберігати його слід в холодильнику в закритій скляній тарі.

Як правильно приймати масло? найпростіший варіант-додавати його в салати (на 1 порцію достатньо всього 2 – 3 чайні ложки).

З метою схуднення його рекомендують вживати з лимонним соком. Для цього додають в 1 склянку води 2 чайні ложки лляного екстракту і сік половини лимона.

Для процедури очищення судинної системи лляне масло приймають за наступним графіком:

  • 2 рази на день по 2 чайні ложки перед їжею (вранці і ввечері);
  • Тривалість курсу-30 днів;
  • Щороку допускається не більше 3 курсів.
ні в якому разі на лляній олії не виробляють жарку. При його будь термічній обробці відбувається швидке окислення ненасичених жирних кислот з виділенням вільних радикалів – такі речовини відносяться до канцерогенів, що провокують появу злоякісних новоутворень. Відповідно, лляне масло допускається вживати тільки в свіжому вигляді. І саме тому масло, отримане будь-яким іншим методом, крім холодного віджиму, вже не є харчовим і відноситься до технічних масел.

3 лікувальних рецепта на його основі

Для зниження рівня холестерину є маса рецептів з області нетрадиційної медицини. Проте, застосовувати їх на практиці радять і самі лікарі.

1. З трав'яним відваром

Найефективнішим з таких є суміш з трав'яним відваром. Готується так:

  1. Змішати 25 грам сухої сухоцвіту, 25 грам меліси, 30 грам сушених плодів суниці і перетерти до стану порошку;
  2. Отриману суміш залити окропом (0,5 літра) і настоювати 3 години;
  3. Процідити через 3 – 4 шари марлі і дати ще настоятися не менше 2 годин.

Відвар вживати 2 рази в день по 100 мілілітрів , змішуючи з десертною ложкою льняного екстракту. Курс лікування - 2 тижні, далі робиться перерва в 15 днів. Таке поєднання відвару з маслом стимулює розщеплення шкідливого холестерину і перешкоджає його осідання на стінках судин.

2. З календулою

Також часто радять приймати масло льону і календули (незначно знижує рівень холестерину і перешкоджає підвищенню артеріального тиску) в поєднанні з лимонним соком (стимулює розщеплення холестерину). Приймати необхідно за наступною схемою:

  1. Змішайте по 1 чайній ложці екстракту льону та календули;
  2. Додайте 2 чайні ложки свіжовичавленого лимонного соку;
  3. Суміш випити і відразу ж з'їсти невеликий шматочок чорного хліба.

Таку суміш вживати 1 раз в день перед сніданком. Курс лікування – 1 місяць. Не слід його повторювати більше 3 разів на рік.

3. З медом і йогуртом

А для комплексної чистки організму (в тому числі кишечника) допоможе наступний рецепт:

  1. Змішати по 1 столовій ложці лляної олії і меду (бажано гречаного);
  2. Ретельно перемішати до однорідної маси (краще користуватися віночком або виделкою);
  3. Додати отриману суміш в 1 склянку домашнього йогурту.

Готове засіб приймати за 1,5 години до сну. в цей день більше їсти не слід. Курс лікування - 2 тижні. Особливо корисний даний рецепт для тих, у кого є схильність до запорів.

Протипоказання

Згідно з рекомендаціями дієтологів, від лляної олії слід повністю відмовитися при наявності наступних захворювань:

  • Жовчнокам'яна хвороба;
  • Печінкова недостатність;
  • Гепатит будь-якого типу;
  • Алергія.

Перед застосуванням масла обов'язково слід провести тест на алергічну реакцію. для цього кілька його крапель наносять на шкіру в області зап'ястя і ретельно втирають. Якщо по закінченню 5 – 10 хвилин ніякої реакції немає (почервоніння, свербіж, запалення, висип), то можна починати лікування.

Також слід утриматися від вживання олії льону при вагітності-воно не зашкодить майбутній дитині – але якщо вагітна випадково перевищить допустиму дозу, то може виникнути надлишок омега-6 кислот в організмі.

Це збільшує ймовірність самоабортірованія (так як може початися великий запальний процес).

Разом, лляне масло можна використовувати для очищення організму, але в комбінації з іншими лікарськими препаратами або народними засобами. А регулярне його вживання в їжу істотно знижує ймовірність виникнення хронічних захворювань серцево-судинної системи. Головне-дотримуватися дозування в 2-3 чайні ложки на добу, не більше.