вплив пива на гемоглобін в крові-чи підвищує воно його або знижує?
Пиво — одні з небагатьох алкогольних напоїв, який навіть доктора визнають корисним для здоров'я, а саме — для кровоносної системи.
Існує точка зору про те, що пиво позбавляє від недокрів'я. Але питання про те, чи можна цим напоєм підняти гемоглобін до потрібного рівня, вимагає особливо детального розгляду.
Склад крові при вживанні натурального хмільного напою може поліпшуватися. Але, по-перше, мова не про всіх сортах і видах пива. По-друге, важлива також адекватна доза вживання.
Зміст
Вплив на рівень гемоглобіну
Існує дві точки зору на здатність напою підвищувати гемоглобін. Обидві вони мають право на існування.
- Будь-який алкоголь піднімає гемоглобін за рахунок згущення крові. Пиво містить етиловий спирт: півлітрова пляшка — це 20-40 г етанолу. Тому при вживанні, як і будь-який інший спиртний напій, пиво спочатку сприяє розрідженню крові , а потім згущує її. За рахунок цього піднімається концентрація гемоглобіну.
- Тільки темний сорт корисний при анемії. темне пиво спочатку містить велику кількість корисних вітамінів, заліза та інших мінералів. Залізо - найактивніший з них учасник процесу кровотворення і головний компонент гемоглобіну. Світле пиво проходить кілька фільтрацій, в результаті чого і набуває прозорість і світлий колір, але разом з тим втрачає багато корисні речовини, в тому числі і залізо. А до складу темного входить багато заліза, яке, окислюючи інші речовини, надає продукту насичений колір і терпкий смак. Безалкогольне пиво також не підходить для цієї мети.
Прихильники другої точки зору закликають підвищувати рівень вмісту заліза за рахунок регулярного вживання темного пива.
Чи можна пити при низькому рівні?
Так, можна. За умови, що це натуральний нефільтрований і некріплений продукт. Темне пиво дійсно здатне вплинути на проблему з недокрів'ям.
Але перетворювати це в "курс лікування" не можна з наступних причин:
- Визначити дозу і тривалість курсу по підвищенню рівня гемоглобіну за допомогою темного пива дуже непросто. Кожен організм по-своєму реагує на вживання алкоголю. І якщо для однієї людини половина літра напою, що випивається раз в день, — цілюща доза, то в іншого ця дозування викликає інтоксикацію.
- Обмежити себе в пиві, навіть маючи уявлення про свою фізіологічну норму, здатний не кожен любитель напою. А після перевищення дозування і при частому вживанні етанол дає ефект, протилежний оздоровчому: спирт руйнує основні клітини крові еритроцити, а разом з цим знижує і гемоглобін, який входить до складу червоних кров'яних клітин.
- Разом з пивом часто вживається не дуже корисна для здоров'я закуска, яка здатна звести нанівець лікувальну дію якісного напою:
- Солоні горішки, чіпси, сухарики;
- Солона риба;
- Копчені продукти
- Снеки з високим вмістом трансжирів.
Чи можна вживати при високому рівні?
Підвищений гемоглобін — це показник не хорошого рівня здоров'я, а навпаки, — ознака наявних патологій крові. Великі цифри свідчать найчастіше про такі захворювання, як:
- Гіпертонія;
- Тромбофлебіт;
- Варикоз та ін.
Всі вони є провісниками таких смертельно небезпечних хвороб, як інсульт головного мозку, інфаркт міокарда та ін.
Вживаючи навіть темне, тобто корисне для крові, пиво, гіпертонік або інший хворий з патологіями кровоносної та серцево-судинної систем, посилює проблеми зі здоров'ям .
Користь і шкода для серцево-судинної системи
Крім складу крові, напій змінює стан кровоносних судин і впливає на роботу серцевого м'яза . При помірному дозуванні цей вплив може бути і позитивним.
- Розширення судин. у невеликих дозах легке спиртне трохи розширює судини і покращує кровообіг.
- Зниження артеріального тиску. за рахунок того, що кровоносні судини розширюються, тиск в них зменшується. Тому після кількох ковтків пива людина починає відчувати себе краще.
- Харчування судин і серцевого м'яза. хмільний напій містить вітаміни А і з, велика кількість вітамінів групи В, магній, калій, селен, кремній, цинк, мідь, марганець, які необхідні для поліпшення складу крові, для зміцнення судин і зниження їх проникності, харчування серця.
Але варто тільки перевищити частотність або разову норму вживання напою, як він з цілющого перетворюється в дуже шкідливий для всіх систем організму.
- Згущення крові. Пиво володіє сильним сечогінним ефектом, за рахунок чого згущується кров . Етанол також підвищує в'язкість, провокуючи утворення згустків і тромбів судин і збільшуючи ймовірність виникнення інсульту і ніфакту.
- Посилення гіпертонії. спиртне підвищує артеріальний тиск, викликаючи гіпертонію як хронічне захворювання.
- Збільшення нарузки на судини і серцевий м'яз. обсяг випитого збільшує кількість крові, що перекачується серцем, викликає підвищення тиску на стінки судин, які змушені штучно розширюватися .
- Порушення еластичності судин. етиловий спирт робить артерії, вени і капіляри крихкими, стінки їх — тонкими і проникними.
- Гіпоксія. згущена кров повільніше переміщається по судинах, гірше поставляє кисень, не досягаючи периферії. Це викликає кисневе голодування всіх органів тіла, і в першу чергу — серця і мозку.
Безпечна денна норма
Дієтологи, наркологи та інші медики називають різні добові норми вживання хмільного напою без шкоди для здоров'я.
Але середні цифри такі:
- Від 2 до 3 разів на тиждень по 250-750 мл на день для жінок;
- Від 3 до 5 разів на тиждень по 350-1000 мл на добу для чоловіків.
Ці норми норми носять досить приблизний рекомендаційний характер і не можуть бути застосовні для всіх без винятку. Навіть якщо у людини немає ніяких протипоказань до вживання спиртного, дозування визначається великою кількістю індивідуальних параметрів. Але перевищення названих норм однозначно завдасть шкоди і не допоможе оздоровити кровоносну систему.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Натуральне нефільтроване пиво — смачний і улюблений багатьма напій. І він дійсно може допомогти в позбавленні від недокрів'я. Але краще поєднувати цей спосіб оздоровлення з іншими, і в першу чергу з правильним харчуванням.